Zúfalá mama 1,5 ročného ukričaného dieťaťa

27. feb 2022

Ahojte, fakt to už nezvládam.. Moja dcéra 1rok aj 7mesiacov už asi 3 mesiace skoro stále kričí koli všetkému.. Zatial nerozpráva a dakedy sa normálne hráme a z ničoho nič začne mať hrozný krik. Nepomáha vysvetlovanie že nemá kričať ani nič.. Skúšala som ju aj prekričať (nepomohlo), kričala ešte viac.. Jediné čo zaberie aspon na chvíľku je to že sused nad nami dupe (asi mu to uz tiež lezie pekne na nervy) a vtedy jej poviem že aha uz aj ujo sused sa hneva... Chápem asi je to sprosté obdobie vzdoru no ja už z toho chytám depresie, cele dni revem lebo už nevládzem, trápim sa že je to moja chyba vo výchove.. Bojim sa kedy zas spustí ten otrasný krik a mna privedie do totálneho šialenstva. Samozrejme ja potom vybuchcem a ziapem na ňu čo ma veľmi mrzí no ten čo také dieťa doma nemá tak si yo predstaviť fakt nevie...
Čo mám robiť? Prosím poraďte mi..

krisbar
27. feb 2022

Byt laskava.
Nekricat na nu, nekricat na manzela, na suseda, na nikoho. Ona len reflektuje co vidi, alebo je to sposob ako ti nieco povedat a nerozumies tak sa dostava do frustracie.
Vzdy ked budes mat tendenciu kricat (kedykovek), vedome sa skludni.
A jej laskavo ked zacne kricat vysvetluj ze sa snazis porozumiet, pytat sa co si prosi, snazit sa ju vnimat.

zuzahajdulka
27. feb 2022

Dcera ma dovod preco krici. Krici, lebo si s tym sama nevie pomoct a hlada tak pomoc u teba. Chapem, ze ked este nerozprava, je to tazko vypatrat. Ale mozes sa jej pytat a ona odkyva hlavkou, ci ano alebo nie. Vo vseobecnosti dost caste spustace su klasicky unava, nevyspatost, privela vnemov (pustena telka, radio, telefonovanie), smad, kludne aj svrbenie siat. Moze to byt prave aj zufalstvo, ze sa este nevie slovne vyjadrit a to same o sebe ju rozladuje. Chapem tvoje reakcie, nemas nervy zo zeleza. Ale hnev uhasis len pokojom, kludom, laskavou narucou. Zastrasovanim a este vacsou agresiou to len prehlbujes.

diamond007
27. feb 2022

Bude robiť to, čo ty robíš. Asi ťa videla kričať a vzala si to k srdcu. Začni pracovať na sebe a potom sa aj jej správanie zmeni

drzaopica
27. feb 2022

Opis situáciu s krikom.A ty neplač čo budeš robiť o pár rokov?

autor
27. feb 2022

@krisbar to sa snažím vždy..

autor
27. feb 2022

@zuzahajdulka ked ja som uz fakt zufala, nebaví ma nič uz ani hrat sa s nou lebo nej ked zacne krik tak nie ze kričí ale na plné hrdlo ziape a až ňou trasie a navrie jej žila na čele, komunikácia 0bodov ani nekyva hlavou.. A ked ju chcem objať tak ma bije kope a ine veci.. Som v 17tt a nevládzem zvládať tieto jej výbuchy.. Každý výbuch ma rozplače a frustruje..

malicka_mysicka
27. feb 2022

Moj synator mal tiez take obdobie. Doteraz niekedy ma. Vobec mu v amoku ani neni rozumiet. Skusala som vsetko, objatia, ukecavacky, uz mu len poviem ze ked sa upokoji, budem ho cakat v kuchyni a idem. Jasne, ze ho kontrolujem, ale fakt sa najlepsie upokoji sam. Trva mu to 5 min max. Ked je doma manzel, tak nechape ako ho mozem nechat saneho, ide za nim, hladka ho, slubuje mu co mu na ociach vidi a rapel trva 30min. Podla mna aj dieta ma zly den a treba mu dat sancu aby sa same vyrovnalo so svojimi emociami.

autor
27. feb 2022

@drzaopica
Napr. Hráme sa a z ničoho nič začne kričať na hračku a ked sa jej spýtam prečo kričí a poviem jej že napr. Babika sa boji ked tak hlasno kričí tak ešte aj do mňa začne kričať a potom sa už nevie ukludnit a iba ziape na plne hrdlo.. Vtedy ja odidem a čakám kym sa ukludni.. No ide za mnou a ziape a ked sa na nu pozriem tak zas ziape..
Alebo ina situácia.. Stverha sa na gauč, nejde jej to tak sa začne srdit a ja sa jej vzdy spýtam ci jej môžem pomôcť.. Väčšinou prikývne a tak jej pomôžem a hned ako je na gauči a ja som pri nej na zemi(je hrozne aktívna a bojim sa ze spadne tak ju ustim) tak začne ziapat hrozne a zazera na mna.. A ja nechapem prečo všetko toto..
Ďalšia situácia, sme v izbe ja ona a manžel. Chceme si s manželom dačo povedať kym sa pekne hra sama.. Ani nestihneme povedať jednu vetu a už kričí na plné hrdlo...

81anina
27. feb 2022

Obdobie... to prejde neboj... Tiez ked mal tolko tak stale vrieskal za vsetko ze ho obliekam vonku, ze je obsadena hojdacka, ze ideme domov z ihriska, ze tlacim vedla neho kocik, ze ho chcem prebalit alebo len tak mu napadlo a spustil. Vela krat som sla uz z bytu s nim vynervovana a vyrevana aj ja, z revom domov.Tiez som sa vtedy vela naplakala... Ked mu sli zuby tak to velmi zhorsovalo a nedalo sa s nim vydrzat. Tiez ma vonku od nervov vyfackal ked mal hysak a ja som ho vzala na ruky raz som tak po parku hladala nausnicu co mi ztrhol. Bolo to velmi tazke obdobie teraz ma uz 2 roky a 4 mesiace a konecne mu vysiel posledny zub a je to lepsie. Zacal krasne rozpravat da sa s nim dohodnut ked ideme z ihriska strcim mu do ruky oblubenu mnamku a spokojne ide minule sa pekne rozlucil s detmi a sli sme bez placu. Obcas ma este vylevy ked nieje po jeho ale uz som si nejako zvykla...Mas to teraz veru tazsie tehotenske hormony robia svoje drzim velmi palce nech to sim skor prejde 💪❤

autor
27. feb 2022

Len podotknem, doma na seba s mužom nekričíme ani na nikoho iného som v živote nekričala, preto ma mrzí to že sa stane raz za čas že na dcéru kričím.. Vždy ked sa ale tak stane tak sa jej ospravedlním a vysvetujem jej že maminka sa velmi hnevala ale nechcela kričať a tak dalej.. Viem že po tom ako na nu kričím je neskoro ospravedlňovať sa no dakedy to fakt ale že fakt nezvládam. Som na ňu viac menej sama, muž je 5 dní v týždni od rána do noci v robote a ja mam už dosť..

zuzahajdulka
27. feb 2022

Proste nerozumies jej dovodom a malu ide z toho porazit. A teba ide porazit z malej a este k tomu tehu. To nehovorim ako vycitku, len ako suchy fakt. Mozno by pomohlo popracovat na tom hovoreni. Pri rozhovoreni nehovoriacich deti velmi pomaha, ked zacnes na nu hovorit na tej najjednoduchsej komunikacnej urovni. Nie normalnou dospelackou recou. A budes sa divit, ako sa dcerka chyti a postupne zacne hovorit. Napriklad namiesto "je ti zima?" sa opytas "Ziiii?" a pritom mozes rukami naznacovat, ze ti je chladno. Alebo "Hladas toho konika, co sa s nim hrala vcera?" Sa opytas: "mihihi?" a mozes naznacit ako konik erdzi, frka. Atd. Pripadne, este nez porodis a nezosalies celkom s dvoch malych deti skoc s dcerkou na nejaku kvalitnu logopediu, nech poradia, pripadne zdiagnostikuju, ci nejde o adhd (neviem, v akom veku sa to da zistit). S dvoma detmi uz budu vsetky vybavovacky logisticky narocnejsie, tak radsej to ries predtym.

marianarem
27. feb 2022

Mne to z opisu tychto situacii pripada tak, ze chce nieco povedat a nevie ako a je asi z toho aj frustrovana. Na tvojom mieste by som jej nehovorila, ze si sa na nu za to hnevala. Skor, ze ta napr. boleli usi a hoci si jej chcela porozumiet, tak ti to pri takom hlasnom kriku neslo. Mozno nabadat, nech ti nabuduce radsej ukaze rukou alebo neviem, vymysliet nejaky iny sposob dorozumenia. Mozno tu niekto bude o tom vediet viac.

sabca_m3
27. feb 2022

Moja mala je taka ista. Ide ma uz slak trafiť akurát pred chvilou skončila s polhdinovou scenou. Malo by to byt len odbobie ale mne osobne je uz z toho samej do plaču

krisbar
27. feb 2022

Ukazuje prstom na veci?

autor
27. feb 2022

@zuzahajdulka mame doma milion knih na rozvoj reči, skúšam všetko ale tak neberiem to ako chybu že nerozpráva.. Vie napodobniť zvuky všetkých možných zvieratiek čo veľa jej rovesníkov sa ani nechytá.. Ale zas v okolí mame všetky deti čo su v jej veku a nerozprávajú, pár ivh vie dačo povedať.. Naša vie aspoň baba, mama, deje, ne, hej, gaga a to je asi všetko.. 🙂

autor
27. feb 2022

@marianarem ďakujem za radu skúsim..
Nabadam ju nech ukaze rukov co chce alebo kde chce ist ale väčšinou nič neukáže iba kričí..

autor
27. feb 2022

@krisbar ano ukazuje

marianarem
27. feb 2022

No ked uz krici, tak mozno nie je vhodna chvila. Skor niekedy, ked je klud, tak sa o tom porozpravat, skusit dohodnut nejake gesta alebo nieco take a parkrat odskusat. Je pravdepodobne, ze porozumenie ma daleko pred schopnostou vyjadrovania a vselico bude schopna pochopit.

zuzahajdulka
27. feb 2022

Tak potom by fakt stalo za to dat malu vysetrit, ci nejde o adhd, vyvojovu dysfaziu, alebo nejaku inu diagnozu, ktora sa da podchytit a cim skor, tym lepsie s tym pracovat. Mne z toho celkovo vychadza, ze dcerku ide rozhodit od jedu, ze nevie vyjadrit, co chce a vy jej tym padom nerozumiete. Mozno odbornik poradi par drobnych uprav a bude po probleme.

lulinka_003
27. feb 2022

A iné prejavy správanie "ktoré sa ti nezdajú ok" nemá? Napr. Pri jednej mi neverili, že je iná a bola som za blázna či u rodiny alebo u dr. (pritom poza chrbát, že oni to vedeli a my sme nič neriešili), a po 2 rokoch sa to potvrdilo, ale nechcem ťa strašiť, ale niekedy je ľahšie vedieť, ako pátrať čo to môže byť (naša nekričala, naša od narodenia nonstop revala, nechápem ako sme to dali, ale my sme postupne na to prišli, no keby už vtedy prídu s diagnózou, bolo by to ľahšie. Hlavne ak dieťa plače viac ako tri hodiny v kuse volajte a keď poviete, to je normálne a my sme sa naučili aj bez dr.) :D ale pri ďalších tiež len krik, alebo príliš tiché dieťa (o tom tiež viem rozprávať), ale boli to len krátke obdobia (alebo na striedačku), ale ako to popisuješ ty, neviem či až také

tehula2016
27. feb 2022

@krisbar
@zuzahajdulka
@lulinka_003
Viem dievcata, ze sa snazite mamicku naviest, ze mozno je za tym nieco horsie ako len vzdor, ale ja si myslim, ze kazda inteligentna zena vie odlisit obycajny vzdor od diagnozy..toto je normalne spravanie 1.5 rocneho dietata..ano je to velmi narocne, ale treba to len prezit v zdravi..neviem, ci su matky, ktorym deti toto nerobia, ale moje 3 deti to vsetky robili.. mali katastrofalne sceny..hlavne starsi syn..najmladsi ma dysfaziu a ten mal paradoxne najmiernejsi vzdor..

janage
27. feb 2022

@tehula2016 tak ja neviem, minule sme čakali na neurologii a tam prekrásne asi 2 ročné dievčatko. Keďže to bolo dlho mamička sa rozhovorila, že dievčatko je zlatíčko, iba teda máva bez príčiny amoky. Počas celého 2hodinoveho čakania, si "kreslilo", malo interakciu s inými deťmi, prejavovalo empatiu. Ale zjavne nejaký problém tam bol.
A nie, nie vždy sa dá rozlíšiť prečo je dieťa nepokojné. Moje prvé sa doslova prerevalo prvým rokom. Príčina nezistená.

lulinka_003
27. feb 2022

@tehula2016 práveže ja to nepoznám, a to mám 6 malých detí, preto či okrem kriku nebadá aj iné náznaky

zuzahajdulka
27. feb 2022

@tehula2016 , ja si praveze myslim, ze laik to nedokaze rozlisit. Zvlast u iba 1,5 rocneho dietata. Moje dve deti to napriklad nerobili, ale to nic neznamena. Z nasich osobnych skusenosti na zopar vlastnych detoch sa predsa nedaju vyvodzovat statisticky relevantne zavery. Divne prejavy u 5 rocneho skor udru do oci, ale toto je este nizky vek. U mna za diagnostikovanie hraju tri faktory: 1. mamicka je tehotna. Ked porodi, bude sa jej tazko sklbovat starostlivost o novorodenca s behanim po vysetreniach. 2. cim skor sa pripadna diagnoza zisti, tym vacsie su sance na zlepsenie. To je hlavna myslienka vcasnej intervencie. 3. radsej mat odbornikom potvrdene ano/nie, nech viem na com som a na com nie som. Naco tapat?

andreatytler
28. feb 2022

Neurobili ste chybu, len si tehotna a dieta sa dostalo do veku kedy objavilo hnev. Proste zla kombinacia. Ak z jej kriku places, tak si poplac. Keby si nebola tehotna zvladala by si to lepsie.
Co sa zmenilo pred 3 mesiacmi? Uz ste jej povedali ze bude mat surodenca?
Ak ano, je mozne ze ziarlit, alebo ma strach z neznama.
Ale asi je ten krik len sposobeny vekom dietata. Je bezne ze deti urcite hracky frustruju a tiez je bezne ze dospelakov zacnu hned prerusovat a domahat sa pozornosti v momente ked sa dospeli zacnu rozpravat. Len sa k nej v klude obrat a poziadaj ju aby bola par minut ticho, lebo potrebujes ockovi nieco povedat. Nebud ale prekvapena, ak ona vie cakat len 5 sekund. Pre deti je to cela vecnost.
Ak sa zacne hnevat na hracku, odsleduj ci je to urcita hracka a obmadz cas ked sa s nou hra. Niektore hracky su oblubene ale napriek tomu velmi frustrujuce.
Nevrav ze babika sa boji alebo ziadnu inu vymysleninu. Hovor o sebe. "Ja sa bojim ked tak velmi kricis. Ja potrebujem aby..., Ja chcem aby... jednak je to pravda a jednak dieta dostava jasne instrukcie co jej mama potrebuje.
Ked uz krici, nesnaz sa ukludnit, ani objat a urcite nechod prec. Pre nu je ten pocit hnevu nieco nove a je tak obrovsky ze ju uplne prevalcuje a ona nema ani sajnu co s tym robit. Ona sa sama seba v tej chvili boji a velmi ta potrebuje. Len pri nej sed a ponukni objatie ak ho chce, ak nie nesil objatie a povedz jej ze ju chapes. Trpezlivo cakaj a nechaj ju prist do tvojho narucia.
Maj pochopenie pre jej pocity. Su to len city, pridu a odidu a ona sa musi naucit s nimi fungovat. Je to urcitym sposobom trening. Je to pre nu nove a musi sa s tym oboznamit. Potom ako sa ukludni, jej vysvetli ze to co citila bol hnev a ze je dobre sa hnevat, ze sa ho nemusi bat, lebo to prejde. Mozes toto vysvetlovat vela krat.
Ak skace po gauci a ty mas strach ze spadne a istis ju a jej sa to nepaci, vysvetli jej co sa deje, co potrebujes a opytaj sa jej co potrebuje ona: Chapem ze sa ti paci skakat po gauci a mas to rada, ale ja sa bojim ze spadnes a udries si hlavu. Preto potrebujem tu sediet a istit ta. Ak sa ti to nepaci, mozes skakat na zemi alebo ty mi povedz co potrebujes.
Frustracia z toho ze nerozprava je tiez velmi bezna v tom veku. Nabadaj ku komunikacii gestami, obrazkami, ukazovanim a ked nerozumies, nepovedz: "Neviem co hovoris", lebo tymto hovoris o nej. Hovor o sebe: Skus povedat: "Chapem ze mi nieco rozpravas a snazim sa porozumiet, ale nejak mi to nejde. Nevadi, nejako si uz poradime."

autor
28. feb 2022

@lulinka_003 chvala bohu naša nema ten problem ze by revala, je od narodenia velmi náročné dieťa, neprechadzali sme si najkrajším obdobím ale tak dalo sa to zvládať.. Ona je iba tak posledné 3 mesiace taka ukricana strasne ale to bude dufam to obdobie vzdoru..

autor
28. feb 2022

@andreatytler ďakujem veľmi pekne za radu, vyskúšam určite ❤️
Pred 4 mesiami sa zmenilo toho celkom dosť, prestahovali e sa do iného bytu, malú som odpojila od kojenia lebo som bola veľmi chorá, z postele šla do postielky a este sme jej aj zmenili obedny spanok ktorý mavala v kočíku lebo inak som ju uspat nevedela.. Takze strasne veľa zmien prišlo a +stále jej vravime ze mam v brušku babu a že baba sa na nu teší a ona bude moja najdôležitejšia pomocníčka. Stále jej opakujem to že ju milujem najviac na celom svete nech je akákoľvek, aj keď sa hnevá aj keď neposlúcha, vždy vždy vždy.

autor
28. feb 2022

A zabidla som podotknúť.. Ano je veľmi žiarlivá.. Ja s manzelom nemozme spolu sedieť vedla seba na gauči a držať sa za ruky nie to este stiskat sa.. Ako stale si pred nou davame pusy a vravime si ze sa milujeme 🙂 no a ine deti katastrofa.. Ona deti miluje ale ja sa k nim nemozem ani prihovoriť, nie to aby som dake drzala za ruku alebo pripadne mala na rukach.. Je to celkom boj a preto sme ju zacali pripravovat na surodenca co najskôr..
Ju napr. Rozčuľuje aj to ked v knihe vidí ze dake dievcatko drží balon a ona ho chce tiez mat a potom sa jeduje.. Alebo ked vidi v knizke loptu a ona vhce tu loptu..

tehula2016
28. feb 2022

@lulinka_003 6 deti a nepoznate to??och tak to mate naozaj obrovske stastie,aj ja by som mozno mala tolko deti,ale teda nas nase 3 vycerpali na niekolko storoci 🙂..nenadarmo sa hovori,radsej 5 dobrych deti ako 1 narocne..

monica222
28. feb 2022

Ahoj presne toto robievala moja mala v jej veku do toho si este buchala hlavu o stenu trvalo to pol roka a presne viem vo prezivas ...ja som myslela ze skoncim na psychiatrii :(ono sa hovori ze treba predvydat tomu co to vyvolava lenze niekedy je to naozaj tazke ked to pride z nicoho nic...nechaj ju tak nech to same odoznie alebo si ju silne pritiskni k sebe aby citila ze ju lubis...i ked v danej situacii by si ju najradsej vyplieskala uvidis prejde to u nas to bolo o tom ze ona od babatka nespavala trpela sustavnou nespavostou...cez den nic v noci dve hodiny cize revala cele dni a jedovala sa a jak prisli dva roky bum...od tedy je to uplne ine dieta