Zdravim. Je tu nejake dietatko ktore malo hned po narodeni zrastenu fondanelu? Ako sa to riesilo?
https://www.modrykonik.sk/group/8205/ tu je skupina a vacsinou fontanela nie je zrastena len minimalna, je to sposobene tym, ze su zrastene lebecne svi, treba to operovat prave kvoli tomu, aby sa nedeformovala hlavicka a neskor aby neprislo k utlaku mozgu my sme mali preste toto od narodenia deformovanu hlavicku zrastenymi lebecnymi svami takmer az po fontanelu
@masarycka dobrý deň, prosím Vás ako sa to vyvíjalo s vašim dietatkom? Mám 2týždňovú dcéru, ktorá sa a rodila s veľmi malým obvodom hlavičky a navyše má už asi zrastenú fontanelu - v nemocnici povedali, že na špičku prsta, s tým že nedokázali urobiť sono mozgu :/ ale minuly týždeň neurologička povedala, že podľa nej je úplne zrastená…
@kacena4 CT hlavy robili hneď v porodnici namiesto sona mozgu keďže to sa nedalo. Má diagnostikovanú mikrocefaliu (na zaklade maleho obvodu hlavy 29cm pri narodeni, aktualne 28 cm (v 2 tyzdnoch stale 28cm) … a okrem toho podľa CT ešte má mierne redukovanú gyrifikáciu… ale čo ma aktuálne trápi najviac je tá fontanela, že je už uzatvorená hneď takto tesne po pôrode a že za 2t čo je na svete jej hlavička nenarástla 😔 na neurochirurgiu sme objednaný 5.2. do NUDCH ku MUDr. Hornovi…
Treba to sledovat u neurochirurga a v mladsom veku je mozne operaciu spravit endoskopicky, neskor uz treba operovat otvorenou metodou, takze treba najst lekara ktory s tym ma skusenosti, napr. v Martine su na to zaskoleni. Pozri skupinu kraniosynostoza.