Ahojte. Syn ma 1,5 roka. Odplienkovat ho planujem az okolo 2 rokov, podla mna este nie je uplne pripraveny a davam mu cas, nechcem nanho tlacit. Chcem sa ale opytat na vas nazor/skusenosti ohladom zoznamovania s nocnikom. Kamaratka mi povedala (neskor som sa dozvedela ze vela ludi to tak robi, nevedela som to skor, ja som to tak nerobila, takze to je uz zbytocne riesit), ze davala dceru sadnut na nocnik uz ked vedela sama sediet. Chcela som teda synovi nocnik ukazat a skusit, aby sa zoznamil aj on. Dnes sme to skusali, nechcel si nanho sadnut, krical. Davali sme nanho sadnut hracky, to sa mu pacilo, mame hrajuci nocnik, tak som tam dala trosku vody aj to sa mu pacilo, ze to zacalo hrat. Potom si na chvilku sadol, ale iba na par sekund. Snazila som sa ho motivovat, aby tam este chvilku zostal sediet (myslela som ze pojde cikat) ale postavil sa a nechcel tam uz byt. Takze moja otazka znie - mam to dalej takto skusat, zoznamovat ho s tym, skusat davat sadnut, vysvetlovat, a tak? (Rozmyslala som ze by som ho tam dala sadnut ked uvidim ze uz ide vykonat potrebu, ale bojim sa, aby sa nezlakol a nezadrziaval to potom. Alebo mam nocnik odlozit a vybrat ho az potom ked uz pojdeme odplienkovat? Dakujem za nazor a skusenosti.
@denuska999 moja skúsenosť je nasledovná. Detská lekárka mi už po prvom roku synovom vravela,nech ho dávam na nočník. Ale nedala som. Skúsila som keď mal rok a pol a hrozne plakal. Tak som si povedala,že proste ten správny čas príde. Syn chodí na nočník cca od jari,začal približne ako 2,5r. A žiadny problém. Dokonca veľmi rýchlo pochopil co sa od neho chce.
Staršia dcéra prvý krát videla nočník v 2 rokoch v deň, keď som jej prestala dávať plienky 😁 za 3 hodiny bola odplienkovana a prekvapivo rovno aj na noc, takže si nemyslím, že by nejaké zoznamovanie s nocnikom bolo nevyhnutné. Mladší syn nočník vidí, pozná, povie, čo sa tam robí, občas si tam aj sám sadne, ale fakt si nemyslím, že bude vďaka tomu odplienkovany skôr 😅
Náš sa z oznamoval s no nikom asi 3x za cy život. K žiadnemu blízkemu vzťahu nedošlo. Dokonca k nemu pociťoval nenávisť a reval ako tur. Keď dozrel čas a uvedomoval si aj plný mechúr aj potrebu kakat tak šiel rovno na záchodovu misu. Odplienkovany bol za dva dni, stačilo venovať pozornosť tomu ako sa správa.
@denuska999 Moj nazor je, ze vobec nie je nutne ani potrebne takto zoznamovat dieta s nocnikom ze odkedy sedi tak ho posadzat na nocnik. Mam tri deti, vsetky sa odplienkovali aj bez toho. Kazdy inak a v inom veku. Skratka, nepoznam dieta ktore by sa neodplienkovalo aj bez "zoznamovania sa s nocnikom" od polroka pomaly. To su take zbytocne tanecky okolo toho. Kazdy raz plienku odhodi, skor ci neskor ale urcite.
Dobre ti kamarátka radila. Ak by si ju počúvla, dnes už ste nemuseli mať plienky.
@denuska999 moj syn dostal prvy nocnik na prve narodeniny hral aj melodiu. Sadal na neho prach hral sa s nim. Ked som ho v roku a pol skusala nan posadit tak mal hystericke zachvaty. Skusila som lebo priblizne v tom veku zacal mat rano suchu plienku. Nebol ochotny si nan vobec sadnut hoci teoriu ovladal vela sme citali knihu co je to hovienko. Neskor posedel chvilku aspon obleceny. Nenutila som ho naco ked proste nechcel. V 2 rokoch neznasal prebalovanie este sme bojovali vyse pol roka s plienkami no nechcel ani sediet na serbli ani na redukcii. Ked mal 2r 7 mesiacov sa odpienkoval za par dni. Vsetko sme mu vysvetlili za kazde cikanie do nocnika dostal lentilku a to velmi fungovalo. Kakanie mu tiez islo fajn dokopy asi 3x sa pokakal do slipov. Uz cika aj postojacky na wc a vonku do travy s tym sme par mesiacov bojovali. Inak este kym mal plienku sme mu vzdy ukazovali hovienko a chvalili ake velke urobil aby nemal blok ked sa vykaka do nocnika. Vela deti sa toho zlakne a potom maju problem. Takze ja by som sa na nejake zoznamovanie s nocnikom vykaslala hlavne ked nechce. Ked pride jeho cas tak sa odplienkuje za par dni aj bez cirkusov okolo nocnika.Moj by sa odplienkoval iste aj skor ale mne sa nechcelo a trebalo plienky minut a aj tak mi ostal cely velky balik lebo sa odplienkoval hned po tyzdni aj na obedny spanok a na noc vobec nepotreboval plienku uz dlho
Moja mladšia bola odplienkovana až v 3 rokoch, a to rovnakým štýlom ako popísala @thoughtfulweirdo Za jeden deň a to rovno aj na noc do dnešného dňa bez nehody. Predtým som jej v určitých intervaloch nočník ponúkla, ale tá myšlienka ju vôbec nenadchla 😂 tak som počkala kým neprejavi viac ochoty. Jedného dňa na otázku či chce ísť na nočník odpovedala kladne a odvtedy plienku nemala.
Pokiaľ dieťa nemá záujem, smola. Jediné čo človek docieli, že bude dávať dieta kvočat nad nočník na celú večnosť kým zo seba náhodne niečo vypustia alebo bude za potomkom v strese behať aby neobsíkal barak. Nie vďaka 🤚🏼
@denuska999 ja som davala syna odkedy vedel sediet, nebol este taky neposedny ako teraz. Kakal do nocnika uz pred prvymi narodeninami a teraz sa pyta uz aj cikat, nie vzdy stihneme, ale pomaly a postupne sa to zlepsuje (ma 15 m). Najprv tiez hned vstal z nocnika, ale par krat sme skusili presne v tom case, kedy zvykol kakat (rano, po desiatej, po obede...). Neboj sa, ze by si na neho tlacila, vela mu vysvetluj, rozpravaj o tom, nocnik nech ma na ociach. Inak je aj super knizka "Co je to hovienko". Skus mu ju ukazovat pri sedeni na nocniku, nas rad nieco drzi alebo pozera nejaku malu knizku, ked je na nocniku. Mozno to bude fungovat aj u vas. Ale zaklad je podla mna skusat, skusat, skusat 🙂.
@oli18 no to nie je vobec iste. Kamaratka to sice robievala, ale ta mala ma pomaly 3 roky a plienky stale. A ja sa neponahlam, davam mu cas. Moja otazka vobec neznela tak. Trosku citanie s porozumenim.
Moja tiez nechcela nocnik ani vidiet🙈🙈🙈
Az ked som dala dole plienku.
Takze moj nazor je —ak mu je to proti srsti nechala by som to tak👍
@lilyianka a za ten cas, co si si povedala ze pockas lebo nie je pripraveny si nocnik schovala alebo si mu ho nechala na ociach?
@denuska999 môj syn dostal nočník v roku. Hneď ho skúsili posadiť, ale bál sa ho. Tak som ho schovala. V 18 mesiacoch bol odplienkovany s jednou nehodou, aj to len preto, lebo nestihol dobehnúť. Odvtedy žiadna nehoda nebola. Jednoducho ja som cítila že je na to pripravený, teóriu ovládal, keďže chodil so mnou aj na wc 🤣 Tak som ho nechala bez plienky, len tričko mal oblečené. A nočník som dala do detskej izby do kútika. Keď potreboval cikať, utekal rovno k nočníku. A hneď aj kakať chodil na nočník. Žiadne zoznamovanie nebolo treba. Ani som nič nehovorila okolo toho. Iba som povedala že tu je nočník keď bude potrebovať nech tam cika. Jednoducho musel na cikanie do nočníka dozrieť. Každé dieťa je v tomto indivídualne.
@denuska999 mal ho vo svojej skrini a potom zo zvedavosti si ho sám vytiahol a už sme pomaly začali s cikanim
@denuska999 Citala som vela diskusii o odplienkovani a su dva sposoby.
Prvy ktory posadza deti pravidelne na nocnik odkedy vedia sediet a dieta tam nahodou cika a kaka podla toho ako to vymaknu a po 1-2-3 rokoch to dietatu dojde a prestane to robit do plienky.
Druha skupina neposadza ale caka na znaky pripravenosti na nocnik. Dieta sa schovava ked ide kakat, oznamuje ze sa vykakalo, zaujima sa o to co sa robi na zachode a chce aj on ist na zachod ako mama, vadi mu ked je mokry... Potom jedneho dna zoberu plienku a vysvetlia ze cikat a kakat sa chodi na nocnik a ak to dieta pochopi do tyzdna tak je odplienkovane. Ak su po tyzdni stale nehody, caka sa dalsich par mesiacov.
Ja som dala synovi nocnik ako hracku ked mal rok. Nebola to oblubena hracka ale hral sa s nim a ked mal 2.5 roka pouzila som metodu c. 2 a odplienkoval sa za 1 den. Sranda ze odvtedy mi uz nerobi doprovod na WC.
@denuska999 viac by som to neriesila, ale nechala by som nocnik synovi na ociach. Urcite netreba nutit, ak si chce sadnut, tak ok, ak nie, tak nie.