Zmena správania u batoľaťa

22. apr 2022

Maminky prosím vás poraďte.... dcérke (20 mesiacov) pred mesiacom konecne vyšiel zúbok ktorý ju trápil 3 mesiace ...zrazu sme mali doma úžasné slniečko, dom plný záchvatov smiechu, krásne spala, už nemala separacku, krásne už vedela ostať s tatinom/babkou. Pred troma dňami nastal taký zlom, že to nedávam a stále som to nespracovala že čo sa deje. Proste ráno sa zobudila a zrazu máme dni plné hysterickych záchvatov, všetko je " ja ja ja " a záchvatov zúrivosti za každú aj totálnu blbosť (dobre chápem, vyvíja sa). Zrazu neexistuje aby som sa len postavila od nej a išla čo i len pár krokov. Dostane taký záchvat, mne to príde skôr paniky a strachu, že letí za mnou s takým strašným plačom že mama mama, začne sa na mňa skriabat takou silou, že mám modriny a drží sa ma ako kliešť a trasie ju (separačku už mala, to môže byť ďalšia?). Zaspáva tak, že sa ma kŕčovito drží a nepustí. V noci plače každú chvíľu zo spánku a tuli sa. Preboha to čo prišlo a čo sa deje? Ja mám normálne strach či je toto normálne, príde mi to extrémna zmena správania...neviem o ničom čo by to mohlo vyvolať....alebo proste obdobie vo vývoji a povaha leva? 😅 Pomoc..

zorkahorka
22. apr 2022

Mam doma 18mesacneho 🤣 je to obdobie 🤣 a bude este horsie 🤣 no nie, vazne. Toto je ja obdobie. Chce vsetko robit sama. Nevhaj ju, nech robi. Toto je obdobie,ked sa chce sama vsetko naucit: jest, chodit po schodoch... Jasne,ze ked jej do toho zasiahnes,tak spusti krik.aj ked jej budes chciet poradiť. a ano, asi dalsie separacne obdobie. Ani moj syn vcera nechcel ku svokre. Nemôžem z izby odist a zatvorit dvere. Spusti rev. Pri uspavani nalepeny na mne. Trebars ked ho vezme za ruku svokra a ja stojim len meter od neho, hned mamaaaaa!
Mam starsieho syna,tak som poucena od neho. A to on bol silna kava - tvrdohlavy, priecny... drzim palce! Lebo este pride o chvilu obdobie vzdoru. A to bude nieco!

autor
22. apr 2022

@zorkahorka och...ako to zvládaš? Ja to až nechápem kde sa to v tom telíčku berie a čo sa preboha musí diať v ich hlavách. Žiadna kamarátka v okolí to nemá až takéto a mám pocit že som v tom sama 🙈 takže som rada že nie som, ďakujem 😅

zorkahorka
22. apr 2022

Tento mladsi je ovela pokojnejsia povaha, takze v pohode. Navyse som trenovana od starsieho, ten bol fakt priecny. Doteraz je taky. Cim mu budes viac zakazovať, tym to bude horsie. Skus pokojne vysvetlit. A najma vela trpezlivosti. A .. ak to nebydes vzdy zvladat na jednotku,nevycitaj si to.to je fakt skuska nervov,malokto to da bez problemov.
Co sa týka tej naviazanosti... skus od neho odchadzat na dlhsie.nevhaj ho s mužom, statymi rodicmi.nech si zvyka aj na inych.tento mladsi tiez semtam takto reaguje,ze odomna ani na krok,ale len niekedy.