Ahojte. Mam problem a neviem, ako sa dalej pohnut. Budem sa snazit byt strucna. Mame 3 rocne dievcatko, od sept. zacala navstevovat skolku. Ucitelky ju velmi chvalia, ze je poslusna, sikovna, bezproblemova, vsetko papa, spinka... akonahle vsak opusti branu skolky, je to des! V skolke ma zvita s nadsenim, vystiska ma, opusinuke, tesi sa zo mna, kazdemu pysne hovori "to je moja mamka", ale... Uz po ceste domov ma vacsinou vobec neposlucha. Ked ideme peso domov, nechce mi napr. dat ruku, ani ked idu auta. To by nic nebolo, ale ona to da najavo drzo, poviem mi "Daj mi pokoooj, nedaaam ti ruku." Ked sa dvere doma za nami zatvoria, je to este horsie. Je umrcana, neposlucha, moju mamu neraz skrabne az do krvi. Ked sa jej babka (byvame spolu) pekne milo opyta, ako bolo, zas len drzo a neraz s krikom povie "daj mi pokoj, daj mi pokoj, daj mi pokoj...." Takto to je po zvysok vecera, maloco ju zabavi, aby ju to bavilo, nic sa jej nepaci, vsetko musi byt podla nej, vsetko chce robit sama, sama, sama - to je prirodzene, ALE sama che robit aj veci, ktore neprichadzaju do uvahy (napr. zalievat vriacou vodou caj) a ked jej to nedovolim, potom zacne plakat, kricat, vzpierat sa, hadzat sa o zem. Som z nej vystavena! Ockovi nechce dat ani pusu, zas je to len o tom "daj mi pokoj". Malokedy sa chce s niekym mojkat okrem mat, vacsinu odmieta, mojka sa, len ak nieco chce. Kde sa to v nej berie? Ja proste neviem, ako dalej. Potrebujem radu. Ako ju usmernit, aby to vobec malo ucinok? Skusala som po dobrotky, po zlotky ako sa hovori. Ale ani jedna cesta nepomaha. Urobila som vo vychove nieco zle? ☹ Som frustrovana a neraz mam hrozu z toho, co zas doma bude.
ahoj moj maly mal v auguste 2 roky, od 8 mesiacov chodi do skolky a asi posledne 3-4 mesiace mam podobny problem. Ked som bola na rodicku a ucitelky mi povedali aky je maly poslusny, dobry, pekne papa , nenamieta dokonca zaspi sam na postielke tak som sa ich spytala ci naozaj hovoria o mojom dietati. Ked pridem do skolky pre neho, hodi sa mi okolo krku, ideme domov, to je este ok, sadneme do auta,a zacne revat no des. Prideme domov to iste. ani jest ani spat ani kupat no proste nic. Ale moj malyto robi fakt len tie dva dni ked je v skolke. Takze som zistila ze tym ze vstava skor, spi tam menej , tak je jednoducho prestimulovany a unaveny nic viac.
deti nevedia byť "poslušné" celý deň. V škôlke má pani učiteľka autoritu väčšinou, tak tam sa ovláda. No a potom pri rodičoch "vypúšťa paru" 😉. Nemyslím, že je to zlyhanie vo výchove, veľa detí to tak má, že pri rodičoch sa správa drzejšie a neposlušnejšie. Tam vie, že si to môže dovoliť, že rodičia ho majú radi aj takého. Je to aj o dôvere v rodiča. Naozaj je to o trpezlivosti, nastaviť nejaké mantinely doma, postupne sa to upraví. Autorita učiteľky už nebude taká silná, vystrčí rožky aj v škôlke 😉 😀 a bude rovnako počúvať-nepočúvať doma i tam. 😎
@ynivon toto sa podla mna casto stava po nastupe do skolky ... dieta sa v skolke sprava uplne perfektne a potom sa doma vyventiluje ... pri starsej dcere si to nejako uz nepamatam, ale pri tej mladsej sme to mali podobne-niekedy som mala dojem, ze sa mi msti zato, ze som ju dala do skolky 😝 ... pritom v skolke vyzerala uplne spokojne, zistovala som, ci tam nie je nejaky problem-nic. Preslo to, ani neviem ako ... trvalo to zhruba ten prvy polrok ... snazila som sa byt kludna a odvadzat jej pozornost inde, ale nie vzdy sa mi to darilo ... jednoznacne odporucam kludne jednanie, ale razne-ukazat jej, ze toto nie je prave to najlepsie spravanie ... snazit sa ju po prichode domov zamestnat niecim, co ju naozaj bavi, potom ju vrtochy skor prejdu ... ale ber to tak, ze ona to ma tazke-nastup do skolky bola isto velka zmena a musi to nejako spracovat.
@ynivon ahoj chapem ta a poznam to, ale je to celkom normalne, dieta je v skolke cely den frustrovane zakazmi, prikazmi a obmedzeniami a presne ako pise
@zuzkaanicka potrebuje sa vyventilovat a je super ze sa moze vyventilovat pri svojej rodine...
to ze je dieta cely den same bez rodicov v skolke a ocakava sa od neho poslusnost je velmi pre 3-4 rocne deticky velmi narocne ich nervova sustava je este nezreala nevedia emocie pomenovat a ventilovat efektivne, takze na to sme tu my rodicia aby sme im s tym pomohli... ja viem ze je to nesmierne namahave byt hromozvodom pre svoje dieta ale je to aj dokaz dvovery ktoru dcerka voci vam ma....
no a to ako to riesit je zlozite, robila by som s dcerou po skolke to co ma rada, nech si napriklad vyberie sama program co chce robit a byt na nu napriek negovaniu dobra a laskava a uznat jej pocity"viem ze je tazke ze sme tak dlho bez seba aj ty mne si velmi chybala" atd
zahrn ju laskou a uvidis ze sa to zlepsi
inak nevychova.cz je pre mna velmi inspirativna skus pokukat 🙂
Podľa mňa je to prechodný stav,ja mám 7-ročnú dcéru a tiež bola drzá,pritúliť sa ani počuť a pod.Bolo to nedávno a postupne to prestalo,až ked som si všimla že už nekričím 😀
@bodka70
@zuzkaanicka Ukludnili ste ma. Dakujem! Ja som si fakt nebola na istom, ci sme nieco zanedbali alebo ci to je len o tom ventilovani sa. Este napr. dnes rano bola situacia, ze sa mala prisla ku mne mojkat do postele, manzel ju pohladkal a ona zas na nho s krikom, nechaj ma a co na nas zarazilo uplne najviac, povedala, ze "ty bijes mamku!". Oci sme mali vyvalene, aby bolo jasne, manzel ma NIKDY neudrel, je to typ uctiveho manzela, ktory na mna ani nedvihne hlas. Asi aj toto ma zo skolky alebo z fantazie? Drzte mi palce, aby som zvladala v tychto situaciach nevybuchovat a vediet to zvladat. Este na zaver dodam, ze do skolky chodi od zaciatku nesmierne rada, nemali sme doteraz najmensi problem v tomto smere.
ahoj. No ja si myslím, že dcérka začala skúšať svoje možnosti, ako ďaleko môže zájsť. Ja som si to zažila pri všetkých troch deťoch a začalo to práve vtedy, keď nastúpili do škôlky. Najhoršie to bolo s najmladšou dcérou, lebo je býk a neuveriteľne tvrdohlavá. Keď nebolo po jej, tak sa s nami bola schopná okrem kriku aj celý deň nerozprávať. (to jej zostalo dodnes 😀, má 11 r.) Ani na mňa nepozrela, keď som sa jej prihovorila. To obdobie našťastie netrvalo dlho. No odporúčam ako tu vyššie, s tvojej strany veľku trpezlivosť. Čo sa týka toho, že chce všetko robiť sama, tak ja som to svojej dcére dovolila, ale iba veci na ktoré mala vek. Nechceš mi dať ručku, dobre choď sama, chceš sa sama obuť, dobre obuj sa atď. A zistila som, že môj hnev a krik mi vôbec nepomôže. Veci ktoré nemôže robiť ( zalievať čajník) a iné, som sa snažila jej vysvetliť s kľudom angličana ( ale to až pri tretej dcére 😀 ) prečo to nemôže robiť. Po nejakom čase to aj začala chápať. Takže to nebolo hneď. No prajem Ti veľa trpezlivosti.
Moja dcera sa tak ventilovala polroka po nastupe do skolky, domov sme prichadzali s obrovským revom, ktory trval 40 min. este doma v chodbe, kym sa nevycerpala a začala má ako tak vnímat. Teraz jej začíná puberta a jej ventil je oduta tvar, vzdy ked pre nu pridem 🙂
@ynivon myslím, že to má zo škôlky. Nejaké dieťa povedalo, že ocko bije mamku, iné sa pridalo a ostatné nadobudli dojem, že je to tak všade ☹ . Deti sa zhovárajú pri hraní a niekedy ani učiteľky nevedia o čom.
no presne ttoto som tu teraz hladala.. u nas to iste, ja som uplne zufala. neobleciem sa, neobujem sa, neviem to.. revy, dupe si normalne o zem... nedam si papuce, nedam ti ruku, nejdem sa kupat, nie som hladna.. daj mi pokoj... a k tomu vreskot ako keby som ju drala z koze.. ked poviem, ze ok... a idem si robit svoje, zase rev... maminka maminka a ked sa spytam prosim.. tak nic... nenechaj ma tu, neviem toto a neviem hento.. a pritom vsetko to co narieka vie... (nechce si dat papuce, prezliect sa/vyzut sa a pod, co vie uz od 2 rokov!)... a poradit si s tym neviem, ja ju jedina riesim cele dni, ked ma naahodou otca doma, staci ze na nu raz zrukne a vsetko zrazu vie, nemrnci a poslucha, kludne sa zahrame.. ale ja si mozem piskat ked som s nou cele dni po skolke, vymyslam jej co ideme robit... a uz som na psychiatriu z toho, okrem toho ze mam kopec inych povinnosti (kvoli skolke musim chodit z prace o 1,5hodiny skor, rano ledva stiham dojst na cas do prace) a domacich pracach ani nevravim, cele dni pocuvat mrncanie je na porazenie... a ked nemrnci tak robi zle... nejde to riesit ani po dobrom ani po zlom... ked zaspi tak som na odpadnutie a este musim vsetko dookola urobit co nemozem, ked ju prehovaram, ze nema tolko vykrikovat/hadzat sa o zem a pod...
@cawes To sa uplne podoba na nasu situaciu. Vyznie to mozno blbo, ale som rada, ze to v tom nie som sama 🙂
@livocka21 dakujem, je viac nez prijemne pocut, ze to nie je o zlom pristupe vo vychove, ale ze je to normalne.
@leporeloo dakujem, tvoj koment mi velmi pomohol! Ked si vecer rekapitulujem pri uspavani malej den, alebo inak povedane spytujem svedomie, neraz je to so slzami na licach, ze som to opat raz nezvladla, vela som kvoli jej naladam na nu nakricala a pod. Je to pre mna dost tazke obdobie, kumuluje sa viacero problemov a potom to zo mna kypi.Ak mozem byt konkretna, lebo sa potrebujem trochu aj vypisat, som frustrovana z toho, ze si neviem najst pracu, mam ponorkovu chorobu z toho, ze stale byvam s rodicmi, ktory su uz na dochodoku a sme spolu doma v podstate stale, pricom vyhliadky do buducna sa nijak nemenia, deprimovana z toho, ze mam pocit neuspechu vo vychove atd. atd. Ked sa obzeram spat, vidim, ze som zlyhavala vo vsetkom, v com sa zlyhat dalo a to ma tak taha na dno a ubera sily aj trpezlivosti, co si potom odnasa aj mala.
@ynivon toto robia vacsinou deti,ktore nemaju autoritu v rodicoch..chyba sa urcite niekde stala..ale ako sa hovori ,kazde dieta je ine na kazde nieco ine zabera..Moja malá mala k podobnych pohnutkam tiez sklony,ale ja som na nu prisna..teraz ked nieco spravi zle tak staci ked sa nanu pozriem a uz sa ospravedlnuje ze to nechcela spravit,alebo povedat..Sice sa to neskor opakuje znova,ale opat staci napomenutie alebo nejaky zakaz a je pokoj,myslim ze z toho casom vyrastu.Ja osobne by som v tvojom pripade skusila zakazovat jej veci,ktore ma rada..Ja som to robila tiez,aj ked mi to vela krat trhalo srdce,aj plakala..ale zavrela som ju do izby s tym ze pokial sa neukludni nedostane sladke,alebo nebude pozerat rozpravku a podobne veci,co viem ze bez nich nevie stravit den a zabralo to,akurat som musela byt trpezliva ,urobit to par krat a ked videla ze somnou nepohne,tak sa to zlepsilo..drzim palce
@ynivon ahoj,,myslím že nerobíš nič zlé,,komunikuješ s dietatom primerane jej veku,,zaujímaš sa ako bolo v školke a cítiš sklamanie ked ti da taku odpoved,,poznám to lebo aj ja to mam doma,,mam 3 ročnu slečnu,,a len teraz v novembri začala chodit do školky,,tiež ma niekedy doma taký strih alebo aj na navšteve,,že "hovorím ti daj mi pokoj" ale nič si z toho nerobím,,je to taký vek,,,ked začne takto papulovat nevšímam si ju lebo akekolvek dohováranie je zbytočné,,väčšinou takto odvráva mužovi lebo ja som väčšia autorita,,pre nu,,skor si takto dovoluje k cudzím,,ale to patrí k tomuto veku,,nič nenarobím,,možem ju nasmerovat tým že jej vysvetlím ako sa ma správat,,ale nutit nasilu ju nemožem
@simca06022011 Vies, ja uz som rozmyslala, ci to nie je na poradu s psychologom... ale dievcata ma trochu ukludnili, ze je to normalne a treba "len" vydrzat. Tazsie je riesit konkretne situacie a vediet, AKO vobec na ne reagovat. V skolke maju jedno dievcatko (uz predskolacka), ktora je velmi problemova, povedali mi to ucitelky, kucharka, skolnicka, ine mamy... chodia s nou dokonca aj k psychologovi, tak uz mi napadali myslienky, ci to necaka aj nas, ale to som uz bola asi trosku hystericka 🙂
moja chodí do škôlky tretí rok a takto podobne je to furt. už neriešim. ale už aj v škôlke ukázala pár krát svoju pravú tvár 😀 myslím,že to prejde 😉
@ynivon Dcéra začala chodiť do škôlky a toto k tomu proste patrí. Od mojej tiež od septembra počúvam - Nechaj ma na pokoji, Nebudem s tebou kamarátka, a podobne.......Keďže počúvajú v škôlke, musia sa vybúriť mimo nej, čiže doma. Jednoducho to musíme nejaký čas vydržať a bude opäť fajn 🙂
výnimočné nadčasové deti,tie čo sú príliš chytré na svoj vek sú väčšinou tie nezvládnuteľné 🙂 musíš najsť spôsob ako ju stále zabávať zaujať bežné hry jej nestačia chce sa správať dospelo zapájaj ju do všetkého čo robíte vi že že vymýšla mrnčí je naozaj to že sa nudí vždy jej daj na výber aby mala pocit vlastnej dôležitosti u nás to funguje vždy má na výber ja veci vyberiem napr. 2 druhy sukien ale ona si vyberie tú čo si oblečie a je spokojná chce niečo v obchode ? zase má na výber ja určujem s čoho ale ona si vyberie čo.mne dcera nechcela dávať ruku tak som jej povedala v poriadku nemusíš ale takto si ta niekto môže zmýliť a vziať si ťa lebo si bude myslieť že nie si nikoho,alebo preto aby si neodbehla na cestu a nezrazilo ta auto raz tak k nej pristúpila pani pýtala čia je odvtedy ruku dáva stále.deti nezvládajú ventilovať hnev ako dospelý a tiež málo ktoré dieťa si v škôlke dovolí nerešpektovať učiteľku tak svoj hnev ventiluje vonku ked je mimo škôlky a odskáče si to rodič mi po škôlke chodíme ešte na ihrisko kde sa vyblázni vybehá a domov ide už vyštavená 😀
@ynivon no pisala som ti prispevok ale nejako sa stratil v preklade 😉
ale chcela som povedat ze uz to ze to riesis a spytujes samu seba je jasne ze si dobra a citliva mamina
a ze je to vlastne dobre ze dcerka ma vo vas doveru ze ju lubite aj "zlu"
vstup do skolky nie je lahky aj ked dieta nema problem tam chodit
predstav si ze ides do novej prace a vsetci maju ocakavania ako to zvladnes a furt sa ta vypytuju ako bolo a do toho vztahy s kolegami atd
prosto treba sa obrnit a vydrzat 🙂
@ynivon ako keby si o nas pisala, aj ked nasa si az tak nedovoli byt drza. Ano tiez vrestala ked mala 3 roky, neposluchala, aj skrabanie sme zazili, no presny opak toho co v skolke. Ucitelky hlasili aka je dobrucka, poslusna, ako spolupracuje a snazi sa.
Mam pocit, ze teraz ked ma 4 sa to o dost zlepsilo. Akobeby pomaly dozrievala a tiez suhlasim s bodka 70, deti nevedia byt poslusne cely den. V skolke je rezim a je pomerne narocne ho dorziavat, takze doma sa ventiluju sposobom, ktory sa nam nepaci. Hlavne ju nebite, vysvetlujte do omrzenia, pripadne obmedzte oblubene cinnosti, nech pochopi, ze su urcite hranice. Nasa sa vyrevala ked nebolo po jej a potom prisla odprosit. Postupne sa to bude zlepsovat.
@ynivon fakt to chce trpezlivost..., deti si navymyslaju a pocitaj s tym, ze aj v skolke rozprava, ze tatino bije mamu..., mne vcera maly porozpraval, ze v skolke nedostali nic jest a ze vsetkym zjedla obed pani ucitelka a ze su na nu nahnevani...
a pravda je, ze cim je vecer po skolke "horsi", tym menej tam poobede spal (lebo sofinka mu povedala, ze nepodme dnes zavriet oci 🙂 )
@ynivon mnohe deti maju po nastupe do skolky zhorsene spravanie. Aj moj mal,ale sa mi zda,ze sa to trosku zlepsilo. Museli sme sprisnit pravidla,zaviedli aj skorsiu vecierku a uvidime.
Ony tie deti aj vela odkukaju,mozno to od niekoho pocula a zapacilo sa jej to.
Urcite jej treba povedat,ze sa vam nepaci,ako s vami rozprava. Mozno by som jej skusila po tych slovach o dani pokoja nieco v zmysle:vidim,ze nemas teraz chut sa so mnou podelit o zazitky zo skolky,ked budes chciet,rada si vypocujem,co Si zazila.
Ani bam sa dakedy nechce hned o robote..vidim to na muzovi,dojde,ale mi povie,ze ani nema chut o tom hovorit. A po case sa rozkeca.
Ta ruka-tu by som ju donutila s vysvetlenim,ze na ceste jazdia auta rychlo a je to nebezpecne. A ze sa budete drzat a chranit navzajom.
S tym nalievanim- tvysvetli jej,ze je to naozaj velmi horuce a tazke,ale ze moze naliat nieco ine,alebo osladit ci ocitronovat..prosto ponuknut nejaku alternativu.
jedine co ma napada pri precitani tvojho prispevku - vysvetlovat a vysvetlovat - stale dookola. Dorazne ale nie zurivo. Stale vsetko komentovat, chvalit poslusnost a spolupracu. Hovorit o svojich pocitoch z jej spravania, kludne vymysliet aj nejaky vylet ako odmenu za dobre spravanie. A system: "ok toto bude po tvojom ale pred tym spravime toto..." Napr. ty ma teraz chytis za ruku a ked prideme domov zahram sa s tebou tvoju oblubenu hru. Trochu vyjednavat - aj ked o niektorych veciach sa vyjednavat neda.
A este pre ine maminy, ktore maju snad mladsie deti ako ty..... maminky, prosim smerujte deti uz od malicka - vysvetlujte skor nez si myslite ze je to potrebne.... Mam znamu, ktora cca do roka a pol na vsetko tvrdila, ze tomu to dieta aj tak nerozumie - na svojich detoch vidim, ze rozumeju vsetkemu co sa okolo nich deje uz poriadne dlho - samozrejme neznamena to, ze vzdy vsetko aj na prvykrat posluchnu.
Drzanie za ruku cestou - uz je na to mozno teraz velka, ale ja mojich uz od malicka som skusala ze ked nechceli aby som drzala za ruku ja ich, tak som to otocila, ze prosim chyt ma za ruku, smykaju sa mi topanky. Na oboch mojich to cca v dvoch rokoch fungovalo a potom si uz zvykli, ze cez cestu ma musia drzat.
Horuca voda - tam je to jasne - bez diskusie. To musi byt jasne uz od malicka....
Mozno jej skus najst dalsie ine cinnosti pri ktorych ti moze pomahat....
Syna som mala velmi pokojneho a poslusneho. Dcerka je zivel. Pochopila som to hned pri jej narodeni a tym padom som sa od malicka zamerala na pevne urcenie hranic. Vdaka Bohu vyzera, ze sa nam dari a rastie z nej zive ale vcelku poslusne dievcatko.
Prajem ti, aby si s dcerkou nasla uspokojive riesenie na fungovanie..... Drz sa
No ja mam doma nieco podobne,moja ma 4 r.bude mat 5,do skvlky chodi od 2,5r.vsetko bolo v poriadku ale posledny mesiac denno denne vymysla rano kym ju oblecem alebo kym prideme do skolky napr.maminka mam sopliky nejdem do skolky,maminka mam nieco v okuu nejdem do skolky,stalw daco vymysla pri tom sak ju tam chvalia 🙂 a potom doma je jak z divych vajec,davo jej poviem a urobi tak hadam na 5 x.jaj a katastrofa oddelit sa odonmna.Ako v skolke v phode ale ze niekde bez nej to nehrozi.mc j namna naviazana kedze zije len somnou a s tatinkom.Myslite ze to prejde?Alebo za nieco jej vynadam a ona mi hned place a krici ze zase som jej vynadala a pastickou si bucha stehienko,vravim jej ved sa nebuchaj,no nie ona este naschval udrie este raz :( ja neviem to co to je oneskorena puberta,ci?Pritom nas lubi nikdy mi nepapuleje neivrava,len mi pripada ina tento mesiac a dost vela zlych veci sa ponaucila zo skvolky,jedine c ma tesi ze ju nik nanauci nadavat lebo to skutocne vie ze sa to nepatri
no nic nie je stratene, Podla mna ma vek na to ze to skusa, toto nie je zla vychova podla mna. V tomto veku deti skusaju co si mozu dovolit ale je na tebe ako zareagujes. V takej situacii a v akejkolvej ked zareaguje neadekvatne treba to hned stopnut, ona totiz vie ze v skolke si to jednoducho nemoze dovolit. Ja by som v tvojom pripade navstivila psychologicku, vie usmernit, poradit a casto aj nieco take co by ta v zivote nenapadlo. A ked budes neoblomna tak aj mala si zvykne ze nemoze vsetko. Ale nesmies ani raz povolit lebo potom si zas na zaciatku. Drzim palce.
No proste nechala si to zajst daleko---staci len raz taketo spravanie a musis razne dat najavo,hlasovo ,tonom,ze taketo spravanie je absolutne nepripustne!!!a uz vobec nie k babke ci dedkovi..Nesmies byt volna a nechat to tak plavat...Preto je teraz taka,HRANICA NEBOLA STANOVENA....Ja mam doma 2 a pol rocnu a take daco si v zivote nedovoli a nema ani take tendencie,nema to u koho vidiet,sprava sa prave naopak pekne ,milujuco ako my k nej....Od niekoho sa takemuto spravaniu musela naucit.A co vy doma ako sa k sebe spravate s manzelom???
S drzym spravanim sa clovek nerodi,musi sa to niekde naucit a vidiet to 😨 ....
ohýbaj ma mamko,pokiaľ som ja Janko....dieťa musí mať hranice a je na vás rodičoch či a ako si to viete ustrážiť
Ja som minule objavila stranku www.nevychova.cz, este som to neaplikovala, zatial som som pozrela par videi a celkom sa mi tento sposob pozdava. Da sa tam absolvovat rychlokurz zdarma, alebo potom si zaplatit normalny kurz. Rodicia si to velmi chvalia vraj im to pomohlo.
Ja som sa zatial zapojila do toho rychlokurzu. Chcela by som dieta vychovavat spravne a zial s niektorymi situaciami si neviem rady.