Ahojte, mali ste niekedy problém s tým, že vás často bábätko budilo v noci? Moja maličká bola zvyknutá na čičíkanie a potom hojdanie. Zrazu jej to vadilo a teraz zaspinká bez toho len potrebuje aby som pri nej bola. Lenže tak pekne spávala asi 3 dni. Teraz už akoby nevedela dobre spinkať. Budí sa zo sna plačom, vstane aj 4/5x za noc a tak, že sa posadí a plače, mrnčí. Proste musím ju odznova uspávať. Nieže by som bola lenivá, lenže ja už som tiež vyčerpaná a sama doktorka mi povedala, že 9 mesačné bábätká by sa mali zobudiť v noci len raz. Aj to na hlad. Moja zaspinká o 19tej, a prvý krát sa zobudí o polnoci a potom je každú hodinu skoro hore a ju kojím 😐 Furt sa prehadzuje, nevie si nájsť miesto. Neviete ako by som jej mohla pomôcť? 😔
Ta doktorka asi nema deti,ked ti to povedala 🙂 V tomto veku mavaju deti separacnu uzkost,mozno to je problem. Alebo zubky. Moja dcera neprespi celu noc ani ked ma 5 rokov. Ja som to riesila spanim v spolocnej posteli,hoci som bola pred tym absolutne proti tomu. Proste som nevladala vstavat 10x za noc a to som od roka este nasrupila do prace. V noci som v polospanku len dala cici a zaspala som. Mala sa ukludnila a ja som nemusela vstavat.
@ankavanekova Male deti sa bez ohladu na vek mozu v noci budit vela razy. Kojene sa potrebuju na ciciku upokojit, aby mohli spat dalej. Nekojene mozu byt naozaj hladne alebo sa im nieco zle sniva. A oba druhy deti potrebuju citit maminku, pretoze prave vo veku Tvojej dcery su v obdobi separacnej uzkosti. Je to uplne prirodzeny vyvinovy medznik. Zacinaju si uvedomovat, ze oni su samostatne bytosti a mama je tiez samostatna bytost. Avsak este nemaju pojem o case a ked mama zmizne z dohladu, boja sa, ze zmizla navzdy a uz sa nevrati.
Tak ako @alicka850 aj ja som bola proti spolocnemu spanku. Dieta ma predsa spat v postielke a od maximalne roka uz vo vlastnej izbe - tak mi vsetci tvrdili. A vies co? Maly spi so mnou uz takmer rok, manzel v detskej (aspon sa dobre vyspi do prace). Mam pohodicku, neviem co to je prebdeta noc, neviem, co to je budit sa kazdu hodinu k dietatu a dokola ho uspavat. Kedykolvek sa totiz maly zacne preberat, pocuje ma dychat, citi moju vonu a vie, ze som pri nom. Ze je v bezpeci. Ma 16 mesiacov a tento stav rozhodne ja nasilu menit nebudem. Pockam, az da on sam najavo, ze uz je pripraveny spavat sam. Rovnako mi dal najavo, ze uz nexce uspavanie na rukach, ale xce lezat vedla mna v posteli v objati s mojou rukou na jeho ockach. 🙂
Dokym som toto neurobila, tiez sme mali perne noci. Sice sa uplne nebudil, ale v postielke sa stale prehadzoval ,ochkal, jajkal a ja som stale bola nad postielkou a kontrolovala, co sa deje. Odkedy je so mnou, obaja sa dobre vyspime. 🙂
@ankavanekova ha ha ha... to je co za doktorka? ze raz za noc 😀 to je utopia.. bezne sa mi dcera budila kazde 3 hodiny.. a do 3rokov... co viem aj od kamosiek, tak podobne.. nic vynimocne..
Bud sa vycikali, alebo napili a spali dalej.. nejake extra plače sme ale nemali....
zaspala okolo 19,30 spala cca. do polnoci.. potom sa budila okolo 2-3 , potom okolo 4- pol piatej a casto uz o 5,30 zase " vyspata"... ked spala do 6, tak som mohla oslavovať a cele noci - na take ci nepamatam 🙂
@ankavanekova 9m raz za noc 🙂 -ja sa budim castejsie -dva krat za noc isto- a aj moji synovia.....jeden ma 16r a druhy bude mat 5r--ten je hore tiez aspon 2 krat dodnes...a casto aj hodinku.
Ja to chapem.,ze ked ma clovek prve dieta,skusa hladat riesenia na neprijemne stranky rodicovstva. Aj ja som si tym presla. Ked som pochoplia,ze urcite veci su normalnou sucastou vyvoja deti,zacala som si dceru konecne uzivat. A trvalo mi to asi rok. Dovtedy som bola uzlik nervov,lebo moje dieta nebolo take,ako pisali knizky 🙂
nuz moja ma 19 mesiacov a min. 1-2x sa v noci budi....inak zvlastna doktorka....ako keby sme vsetci rovnaki....ani kazdy dospely neprespi vzdy celu noc...
Ahoj aj ja mám 11mesačné dievčatko ktoré som kojila ale pomali som ju začala odstavovať tiež sa budila 5xza noc bola som s toho vyčerpaná a zúfalá pripadala som si ako neschopná mamina.Kamoška mi hovorila že to sú práve kojené detičky také úzkostlivé aj v noci, vraj ked ju prestanem kojiť bude spať tak to skúšam s umelým mliekom asi 2týždeň a naozaj mi malá spinká niekedy sa zobudí iba raz ale poteší.A dokonca som ju znovu začala ukladať do postielky a spinká predtým spávala medzi nami no aj tak sa stále budila.Prajem vela vela trpezlivosti. 🙂
@ankavanekova ani my nespime....uz celych 14 mesiacov...MINIMALNE 5x sme hore....u kojenych deti je to vacsinou tak....aspon mne dr. Povedala, ze dojcene deti nespia tak dobre ako nedojcene a napriek tomu este nechcem odstavovat, hoci som tiez unavena....vydrzat... 🙂
Ďakujem vám 😊 Aj moja spáva medzi nami a nepomáha, muž robí nočné takže sme samé ale umelé mlieko jej nechcem dávať. Teda skúšala som ale ona ho vyplúva a nechce piť. Ona totižto ani cumlík nikdy nechcela 😊 Mám to ťažšie, pretože kým si našla prst a tak zaspala to bol horor a keď som ju nútila na cumel tak sa vyvracala. Takže ani z fľašky umelé mliečko nevypije a keď som jej ho skúsila dať cez lyžičku ho prehltla a vyvracala 😃 Takže ju musím kojiť a vlastne mne to je aj lepšie, len vytiahnem cicík a mám pokoj, nemusím nič pripravovať. Ale ste ma upokojili, ja som sa len bála že niečo zle robím takže vám ďakujem 😉 A pripravím sa, že ma to ešte roky čaká. Ale mne to nevadí, hlavná vec že niečo naspí a ja tiež a keď som unavená si s ňou aj poobede pospím 😃
@ankavanekova akoby sme mali rovnake deti. Moja mala cumel nechcela, stale vypluvala. ci taky alebo iny.upokojovala sa len cmulanim prstekov. Na umele mlieko to bol horor. Najprv som kupila mlieko franc lait, to nechcela, potom nutrilon, potom sunar oranzovy a nic. V lekarni mi ale povedali ze mozno mam slabsie mlieko a sunar modry by som mala vyskusat. Ten som kupila, vyskusala som 30 ml urobit a vypila. kojila som uz iba v noci cez den umele mlieko. Ale to som robila az od prveho roku. v noci sa mi stale budila. ked mala rok a pol, ochorela mi a doktorka mi povedala ze v ziadnom pripade jej nemam davat mlieko, grcala mi. tak som nedavala, v noci len cistu vodu som do nej davala a po tyzdni na to zabudla ze vobec bola kojena. ja som mala prisunutu postielku s otvorenou bocnicou uplne k posteli, takze mohla kedykolvek ku mne sama prist. Moja ma len stale kontrolovala ci tam som. akoby nechcela spat sama
hm, tak takýto istý problém ako ankavanekova máme aj my. my máme 9 mesačného chlapčeka. v noci je tiež hore skoro každé dve hodiny. doteraz vždy vypil mliečko až 240 nakaždom. Teraz si ho vypýta, ale potiahne len trošku , otočí sa a spí. No zase max. 2h. O 18h je už max. unavený, ledva ho udržím aspoň do 19h na kúpanie. Potom vypije mliečko a spí do tej 23. Skúšali sme ho dať spinkať aj skôr, ako sa pýtal, no výsledky boli horšie. to už o 21 bol hore vyspaný, chcel sa hrať a nezaspal skôr ako pred polnocou. Vždy mi zaspával tak, že na našej posteli sa najedol, preložila som ho do jeho postieľky a spinkal. Teraz posledné 2 týždne ho uspávam aj chovám na našej posteli, no nemôžem ho preložiť do jeho postieľky, lebo je hneď hore. Takže aspoň 45 musím počkať, kým riadne zaspí a potom šupito do jeho postieľky. Na rukách sa neuspáva, len nadránom už potrebuje byť pri mne, plače a keď ho zoberiem k sebe okolo 6h, tak ešte tú hodinku si pri mne pospí...
@alicka850 hm, presne tak, asi to chce ozaj maximálnu trpezlivosť len keď sa človek bojí, keď má prvé bábo, či niečo nerobí zle. Mňa tiež stále dr. bombarduje, že mi je decko (tak o malom hovorí ona :( ) maximálne rozmaznané, že musí prespať už celú noc, aby som mu nedávala v noci mlieko, že stačí čaj. Lenže náš drobec v noci čaj odmieta. Už som mu x-krát dala čajík, no vypľuj a plakal ďalej. Len mliečko ho utíši.
@mischell86 presne aj mne povedala za čaj a keď som jej ho dala mi flašu hodila od nervou cez celú miestnosť 😊 Takže len trpezlivosť 😊 A k tomu osloveniu sa radšej nevyjadrujem 😊
@mischell86 no ja by som hned od takej doktorky hned odisla. Podla mna deti nepotrebuju caj,ale cici a maminu blizkost
@kofoluska veľmi krásne ste to napísali 😉
@mischell86 Ak je to co i len trochu mozne, skus ho do tej postielky neprekladat. Pre dieta je to zmatok, ze raz spi tam, raz tam. Idealne by bolo, keby si si ho mohla nechat u seba v posteli. Mozno potom sa prestane tolko budit. Zamysliet sa treba tiez nad tym, ci cez den nema az privela podnetov, ktore v noci uz nedokaze spracovat. Premotivovane dieta je horsie ako unavene a hladne dieta. 🙂
@alicka850 dnes sme si práve zobrali zdravotný záznam a ideme v pondelok k inej. síce trošku si dr. pohundrala, ale absolútne ma to nezaujíma. Mne je prvoradé zdravie môjho synčeka
@kofoluska presne toto si myslím aj ja, že je príliš premotivovaný. Keď je manžel doma, robí s ním stále bláznovstvá, malý sa síce teší, ale večer na ňom vidno, že má toho asi dosť. Keď som s ním len ja sama, že je manžel napr. na poobedných, vtedy spíme lepšie. Toto som si už všimla. S tým prekladaním - neviem, ako ho dotlačiť zaspať večer v postieľke :( stále sa dvíha, keď dopije mliečko a potom sa už tak preberie, že sa chce hrať :(
@ankavanekova ahoj, poznam to, ale asi musi prejst tym obdobim. inak si neporadis. viem, je to unavne a sakra unavne, ale treba prezit, a cez den ked dieta spi, treba si lahnut a nie upratovat a podobne veci. viem co hovorim...
@mischell86 Ale ved ja nepisem, ze ho mas dotlacit k tomu, aby spal v postielke. 🙂 Ja som skor za to, aby spal s Tebou v posteli. 🙂 Moj tak spi, ma 16 mesiacov a vyspime sa vsetci traja do ruzova 🙂
A k tym podnetom. Treba to prebrat aj s manzelom. Je super, ze sa malemu venuje, to o tom potom. Takze treba na to citlivo, aby sa necitil dotknuty. Aspon hodinu pred spankom by mal maly mat skor kludovy rezim, takze vyblbnut sa ked pride mm z prace a potom sa trosku skludnit. Uvidis, ake to prinesie vysledky. 🙂
@ankavanekova - ahoj, náš synček má rok a niekedy sa zobudí za noc 1x, obvykle však 2x. Ale sú noci, keď sa budí aj každú hodinu. Zatiaľ som nenašla vôbec príčinu, resp, vždy nejaká iná - raz upchatý noštek, raz zúbky, inokedy motorický skok, keď je nov, to ani nevravím (dcérka zas reaguje nedobre na spln)... Furt čosi. Našťastie, obvykle mu stačí dať prsník, trošku sa napije, a spí ďalej. Niekedy mu stačí len zobrať na ruky a nechať ho 2-3 minútky sa upokojiť a spať na mojom pleci.
A niekedy (ako napr. včera o druhej v noci) sa zobudí a má pocit, že je vari najvhodnejší čas na zábavu, najlepšie loziť cezo mňa 😠 Po márnych pokusoch v mrákotách z únavy a boliaceho ďasna uspať ho to vzdávam a čakám, kým sa unaví, keďže vidím, že nič nezaberá a dieťatu je smiešne snáď všetko v okruhu 100 km, najviac asi hádzanie sa z kľaku na brucho na posteli. Keď som sa vyhrabala z postele, že si zoberiem tabletku na to neznesiteľne boľavé ďasno, spustil sa zrazu strašný plač, sťaby som odchádzala na veky na koniec sveta. Behom som sa vrátila späť (keďže som nechcela, aby zobudil aj staršiu v druhej izbe), pretože manželove tíšenie synček dokonale ignoroval. Zrazu sa dožadoval nie utekať odo mňa, ale naopak, ku mne. Na ruky sa uložiť. Nesmierne ma to potešilo, lebo mi to dalo nádej, že snáď je tu konečne vykúpenie - spánok. No, máš ho vidieť. Tentokrát sa mu nedá zaspať. Musí sa aspoň 486x prehodiť, raz na mňa, potom na bruško na posteľ, potom na chrbát, zase na mňa... a to celé za občasného výdatného plaču a môjho akože pokojného utišovania. Bez mučenia sa priznávam, že sa u mňa striedali fázy zúfalstva (bolesť ďasna v noci, najmä zapáleného a liečeného druhou dávkou ATB ma nútila premýšľať, či predsa len nebude jednoduchšie zapchať si uši a otvoriť okno), únavy (predstava, že celý tento cirkus trvá vyše hodiny a ktovie, kedy sa skončí + predstava, že za chvíľu i tak zazvoní budík) a hnevu (prečo to dieťa nemôže normálne spať a musí sa práve teraz hádzať po posteli) s fázami smútku a ľutovania úbohého synčeka, ktorý proste nemôže zaspať, lebo sa mu to nedá. Asi po hodine a pol zaspal. Jeho nohy ma tlačili do chrbta a ležala som takmer križom cez celú posteľ, aby som nespadla. Bála som sa pohnúť sa, aby sa nebodaj nezobudilo to úbohé dieťatko, ktoré ledva zaspalo. Neviem, kedy som zaspala, medzitým zaúčinkovala tabletka a Ďasno sa ukľudnilo. Zaspala som. Neviem, po akej dlhej dobe (mne sa zdalo, že prešlo asi 5 minút - hahahaha) sa z vedľajšej izby ozvalo: Maminaaaa... Hlava, ktorá nehybne odfukovala vedľa mňa, sa zdvihla, oči vytreštené, zadok prichystaný vyskočiť. Keď som sa zorientovala, čo a ako, zistila som, že mm už išiel do roboty, takže ho nemožno využiť na ukľudnenie dcérky, volám na ňu potichu, aby prišla k nám, keďže medzitým mi napadla spásonosná myšlienka uspať synčeka prsníkom, čiže odísť do druhej izby ratovať dcérku sa nebude dať. Dcérka síce neprišla (asi výkrik zo sna), ale synček sa znovu zaspať nechystal, iba čo rozospato mrnkal. Kukla som pod perinou na hodiny v mobile (aby ho svetlo obrazovky neprebralo úplne a mala som akú-takú šancu ho ešte aspoň na chvíľu uspať). 5:50 ... "Super" o pol hodinu zazvoní budík... Zazvonil práve vtedy, keď chlapček konečne zavrel oči... okamžite som budík, nachystaný preventívne hneď v ruke pod perinou, presunula o celých 5 minút neskôr. Hurááááá!!!! Chlapček zaspal a mne sa zavreli oči. Znovu zazvonil budík. Keďže treba chystať staršiu do škôlky, luxus zvaný pár minút spánku navyše sa nekonal. No čo už, inokedy... To na odľahčenie, že s deťmi to je proste niekedy tak 🙂
@katrinka8 a ja sa sťažujem 😃 Teraz sa hanbím 😊 Teraz rozmýšlam či vôbec chcem druhé bábo 😂
@katarina644 ja poobede na 90% s ňou spávam, inak by som to nezvládla 😊
@ankavanekova to ti verim... poznam to velmi dobre... nasa sestrocna uz teraz v noci zle spavala a teda aj cez do dvoch rokov urcite, potom ked isla do skolky sa to zacalo zlepsovat. teraz maly buntosi v noci, takze asi tak...
@ankavanekova - ale nie, to je v pohode, proste sú také noci občas, dakedy je horšie, dakedy lepšie 😉 Moje hselo na prežitie: JE TO LEN DOČASNÉ. Keď mám pocit, že som na prášky, opakujem si to ako mantru 😀 😀 😀 S 2 deťmi je sranda, začneš sa čudovať, prečo si nestíhala s jedným a zrazu veľa vecí vidíš inak, inak ich vnímaš, inak riešiš, hlavne menej riešiš a viac žiješ. Len ono to Ti nepomôže, ak Ti to niekto takto povie (aj mne to mnohí vraveli), to musíš proste tú realitu zažívať. Musíš si prežiť tie starosti s jedným, riešiť, starať sa, skúmať... a potom s dvomi. Ja som teraz tiež "múdra", keď už to inak vidím a keď je "po funuse", ako sa vraví. Neboj sa, prejde to. Budeš čo nevidieť riešiť iné veci a nad týmto už len mávneš rukou (aj keď teraz Ti to pripadá, že to tak skoro nebude. Bude, ver mi 😉)
@ankavanekova Ahoj. U nas v poslednej dobe uspavacie a spacie horory, mala ma 9 a pol mesiaca. Zmenilo sa to nejak k lepsiemu? Vecerne spanie tento tyzden uz dva krat tak, ze som sla s nou spat o osmej, mam pocit, ze mam uz prelezaniny.
@ankavanekova Ahoj akoby som citala svoje minulorocne problemy. Mam 2,5 rocnu dcerku, ktora sa mi takto budila do roka a pol. Zaspavala okolo 19,30 a okolo pol noci sa zobudzala. Kojis? Ja som nevedela svoju odstavit ale po odstaveni to uz bolo ok. Konecne som prespala celu noc. Aj mne vraveli ze to nie je v poriadku ze sa takto budi. Cez den ked mi spala hodinu tak to bolo az az a niekedy mi nespala cez den vobec. Moja mala bola velmi zamamickovana a to bolo tym a kojenim. Viem ako sa citis ale treba len vydrazat