Zlé zaspávanie a časté budenie 1,5 ročného syna

linj
28. dec 2014

Mam 1,5-rocneho synceka, ktory od malicka velmi zle spi. Vzdy sme ho museli cele hodiny nosit na rukach alebo skakat na fitlopte, akonahle sme ho polozili do postielky, plakal. Naucil sa preto spat aj s nami, kedze sa budil aj 12-krat za noc. Od cca 1 roka sa uz budi menej (nie je dojceny asi 2 mesiace), ale stale mame velke problemy so zaspavanim. Ci cez den, ci vecer, zaspava aj 40 minut a po hodine place, musim ist k nemu a znova ho uspat. Je pritom jedno, ci ho davam spat o 20:00 alebo 22:00, ci cez den vela behal alebo sme boli doma. Skratka spanok je u nas postrach. Dokonca sa uz stalo, ze ked sme boli u starych rodicov alebo na navsteve, nechcel tam ist spat az tak, ze ma zacal bit a udierat do tvare, ked som pri nom lezala. Inak to nerobi. Poradte, v com moze byt problem? Ako ho naucit zaspavat? A este jedna otazka k spolocnemu spaniu, kedy je spravny cas presunut do postielky? On sa vzdy musi drzat mna, ked zaspava, nemozem odist alebo byt daleko. Zatial nam to vyhovuje, ale bojim sa, aby nebol problem neskor dostat ho z postele, a to nehovorim, ked budeme mat dalsie dieta. Treba to riesit, ci casom sam zacne spavat aj bez nas?

oladuna
28. dec 2014

@linj my mame dvojicky.jedna spi ako drevo a druha sa uz od malicka casto v noci budi.ale ona uz v nemocnici ked sa narodila mala velmi dobre vyvinute reflexy a v brusku mi kopala ovela viac ako ta druha.dokonca na ultrazvuku sa stale mrvila a ta druha taka flegmoška vzdy. Trochu sa to cez noc zacalo upravovat.nechce spat v postielke tak ako spi jej sestra.musi pri sebe citit niekoho a dotykat sa tej osoby takze spi s mojim manzelom kedze ja zasa neviem spat ked sa mna niekto dotyka 😀
Predtym to bolo 4-5 krat za noc a teraz sa budi 1-2 krat za noc
Teraz len sa napije trochu caju a sama zalahne a spi dalej.my tiez dufame ze sa tieto nervy jej dajako upravia a bude raz spat sama v posteli bez problemov.lebo teraz ked sa zobudi a nikto v posteli nie je tak spusti velky plac.
Ja si myslim, ze cim bude tvoj syn vacsi tak bude viac samostatny a potom bude aj sam chciet spat vo svojej posteli.teraz je este maly a chce citit teplo maminy.

kofoluska
28. dec 2014

@linj Problem so spankom moze sposobit aj privela podnetov. Akonahle vyletime zo zabehnuteho rezimu, mame tiez s malym problem. A to staci, ze niekam cestujeme. Vcera spal v aute len pol hodku z dva a pol hodinovej cesty a poobede polhodinove uspavanie a 40 minut spanku. O siestej rano uz bol hore.
Sam nezaspi, musim lezat pri nom (cez den neakceptuje nikoho ineho, vecer ano). Prituli sa, da si moju ruku na oci a postupne zaspi. Ak je rozblazneny, trva to dlhsie.
Spava so mnou. Ma 17 mesiacov. Nehodlam to menit. Obcas sa tiez stane, ze sa vecer po zaspati po hodke s placom zobudi a musim k nemu a uspat ho. Stane sa to obcas aj v noci, ze idem na WC, on sa preberie a prasi za mnou taky rozospaty a s placom. Takze evidentne nie je este pripraveny na to, aby spal sam vo vlastnej izbe. Nevadi mi, ze spi so mnou, nebude to trvat 20 rokov. 😀 Kamaratkina dcerka sa do vlastnej izby pytala, ked mala cca dva roky. Dovtedy spavala s nimi. Myslim si, ze ked je dieta pripravene byt samo, da to najavo. 🙂

nicolle21
28. dec 2014

ono ti to asi nepomoze, ale pre mna je nespravne niekolkohodinove nosenie na rukach a nadhadzovanie na fitlopte 😖 ja viem, ze cas uz nevratis a asi aj keby si vratila, urobis to rovnako.. ja som u mojho taketo nieco hned vyskrtla zo zoznamu moznych rieseni, jedine co som pripustila bolo zaspavanie na rukach, ale nechodila som, sedela som, resp sedela som v pololahu a on spal na mne, vedela som, ze tak sa mu spi dobre, obcas som sa trochu pohojdavala, kukala som telku, proste som drzala, inak spat nechcel, vyhovovalo mi to.. postupne toto vyzadovat prestal, zacal zaspavat vedla mna, dotykajuc sa ma, neskor sa ma uplne prestal dotykat.. ked mal asi 10mesiacov, mala som dojem, ze sa v noci v spolocnej posteli navzajom rusime, skusili sme postielku a odvtedy je v nej ☹ tu mam znova pravidlo - nevyberat (pravidla neplatia, ked je chory, alebo sa deje nieco vazne, co sa da poznat po reve), ked mrnci, mrvi sa, tak pridem, pohladkam, dam vodicku, podam cumlik, ulozim nabok a dam maznaka do ruk, pohladkam po cielku a odidem do kuchyne, odkial ho pocujem, vzdy spi v tme..
co by som poradila tebe, v prvom rade odburaj svoj stres, lebo z prispevku mam dojem, ze ty uz do toho uspavania ides s tym ze - boze, to zase bude.. ked ukludnis seba, ukludni sa aj dieta.. skus zreorganizovat aj denne spanky, u nas dlhe denne uspavanie znamenalo potrebu ubrat z poctu dennych spankov, teraz spi raz, 2-3 hodiny, najneskor o 15.00 (absolutny deadline) ho vsak zobudim.. mavame aj blbe dni, kedy spi kratko, neriesim, spal si kolko si spal, spat pojdes az o 20.00 ako vzdy.. rano sa zvykne budit medzi pol7-pol8, na obedny spanok ide medzi 12-12.30, ktory spi v nasej velkej posteli (ja vedla neho, lebo mame maly byt a akakolvek moja cinnost by ho zobudila, takze tiez mam siestu), vecer ma ritual - kupanie a po nom vecera pri telke, potom ide rovno spinkat, lahne vedla mna a do 5min je tuhy, ked spi tuho, prenesiem do postielky

linj
autor
29. dec 2014

@nicolle21 Toto som uz pocula od par ludi, ale tazko sa to vysvetluje, ze maly nebol schopny zaspat inak ako na rukach. Akonahle sme ho polozili, reval ako tur. A nereval par minut, ale kludne aj hodiny. Raz ma uz taketo taraniny o tom, ako ho to treba len naucit a nevyberat z postielky, donutili skusit metodu regulovaneho placu. Skusali sme to v postielke, kazde 2-3 minutky som k nemu chodila, ale nevyberala. Reval coraz intenzivnejsie, aj ked ma videl, aj ked som bola prec. Po hodine bol uz taky zufaly, ze som ho vybrala a plakala s nim, co som to urobila. Vzlykal este asi pol hodiny. Odvtedy ma az zlost chyta, ked niekto zacne rozpravat, ze sme ho mali nechat, ze to je len o zvyku a podobne blbosti. Moja mama mi tiez neverila, ona je stara skola a jej deti spavali pekne v postielke, zaspavali same. Ale parkrat varovala maleho a odvtedy vzdy spi s nim, v objati. Pochopila, ze nase dieta potrebuje citit niekoho pri sebe, inak je nestastne. A to uz je co povedat, ked ona takto zmenila nazor. Takze by som nekategorizovala na zaklade toho, ze tvoje dieta nemalo problem naucit sa spavat samo. S nasim by si to asi nedala....
Spava inak raz za den uz od 10 mesiacov, dovtedy spaval dvakrat po pol hodine. Teraz spi niekedy hodinu, niekedy aj dve a pol. Ak ho zobudim, tak je nervozny a placlivy. Ale skusali sme ho budit najneskor o tretej, aj tak nezaspal vecer skor ako o 21 a po pol hodinovom uspavani.

sumikk
29. dec 2014

@linj Ahoj, ani nevieš, ako Ti rozumiem. 🙂 Ja mám doma tiež asi najhoršieho spáča široko - ďaleko a už som si vypočula plno dobrých rád, dokonca som o ne spočiatku aj žobrala. Už som pochopila, že malá je jednoducho náročná, zmierila som sa s tým, začala som piť viac kávy, odporúčam Lavazzu. Ale už vidím svetielko na konci tunela, zlepšuje sa to. Spočiatku zaspávala len na rukách a pri chôdzi, keď som zastala, zobudila sa, volali sme ju "detektor pohybu". Celé hodiny som potme chodila po byte a nemohla spať, keď som zastala, krik sa ozval do 30 sekúnd. Postupne sme prešli z chôdze na držanie, potom hladenie, potom iba držanie za ručičku - ale trvalo to dlhé mesiace. Teraz zaspí jedine pri cicaní z fľaše, uspávam bežne 30-40 minút. Ale určite sa to zlepšuje, spočiatku bola hore niekedy aj každú hodinu, teraz 3-4x za noc, niekedy aj len 2x. Z drobných úspechov sa teším ako malé decko. 😉 Držím palce. Myslím si, že to robíme dobre. A raz na to budeme určite rady spomínať.
Mám z toho pocit, ako keď som keď som kedysi v mojom prvom byte nemala peniaze na nábytok, tak som sedela na starej deke a mala stolík z kartónovej krabice. Vtedy nič moc a teraz je to krásna spomienka, keď sa poobzerám a vidím tú zmenu. 😎

maslenka47
29. dec 2014

@linj musim suhlasit s @nicolle21 .. a necitala si poriadne. Je obrovsky rozdiel "na rukach" (s natriasanim, poskakovanim a hojdanim) a "na rukach", zatial co ty niekde sedis/lezis a mas veget. To neznamena, ze nechas dieta revat do nepricetnosti. Ano, dieta potrebuje citit niekoho pri sebe, to je prirodzene. Ale na natriasanie a hojdanie ste ho naucili vy.

Neskor sa dieta nauci, ze aj ked nie si pri nom, tak si blizko (alebo je blizko niekto iny). V 1.5 roku uz je pomaly najvyssi cas. A to nie len pri zaspavani, ale aj cez den.

Proste uz je cas, ked nemozes byt stale s nim. Zacni ho nechavat sameho, hoci len na chvilku. Najskor cez den a potom aj pri zaspavani. Povedz mu, ze ides na WC, alebo ze sa ides napit s tym, ze sa hned vratis a proste chod. Aj ked bude prostestovat. Ked dokoncis "slubenu" cinnost, tak sa vrat a to aj v pripade, ze este nebude za tebou plakat. Az to bude fungovat bez revu, zarad do repertoara dlhsie cinnosti.

Ked si zvykne na to, ze "maminka je tu, aj ked ju nevidim/nedrzim", tak sa mu bude urcite aj lepsie zaspavat. Ak zvazujes presunutie do postielky alebo samostatnej postele, tak pri takto velkom dietati urcite vyber postel/postielku, z ktorej dokaze dieta same vyliezt a v pripade potreby prist za tebou.

nicolle21
29. dec 2014

@linj asi si necitala poriadne - aj moje dieta zaspavalo na rukach do 10mes vylucne na mne spalo, len s tym rozdielom, ze som ho nikdy neuspavala v pohybe, nechodila som a nepodskakovala som na lopte, ja prave v tom pohybe vidim chybu, nie v tom, ze je na tebe.. moje som na postielku nikdy neucila, v noci sme spavali v 1 posteli, bolo nam tak super, ja som to menit ani nechcela, ale mala som v jednom momente dojem, ze ho rusim (kym som bola na PC v kuchyni a spal v posteli sam, bol ok a ked som si sla lahnut, zacal sa budit a mrvit), tak preto siel na skusku do postielky a od septembra mi prespi komplet celu noc, bez mlieka, bez revu (za normalnych okolnosti, ked nie je chory)
ja nie som v ziadnom pripade zastanca revania a ani vlastne dieta ani nijake ine by som revat nenechala a same v postielke uz vobec nie.. ak u vas nastala vobec nejaka chyba, tak to bolo uspavanie v pohybe, prilis skore prekladanie niekam inam (postielka, postel atd), pokus o odchod od dietata (ja som s mojim chodila spavat aj v noci, nielen cez den).. suhlasim s tebou v tom, ze kazde dieta je ine, ja som mala "stastie" v tom, ze sa na postielku "naucil" sam a je v nej v pohode, ale nesuhlasim, ze by som to nedala s vasim 😉 pri mojom nespavcovi som sa naucila trpezlivosti a dala by som to asi s kazdym dietatom.. ale nie za tyzden, to je rozhodne dlhodoby proces, ja som svoje dieta ucila istym navykom od narodenia a k sucasnemu stavu sme sa dopracovali fakt pomaly a pracne.. len som proste bola vytrvala

linj
autor
29. dec 2014

@sumikk To poznam, mali sme to rovnake. Tiez sa tesim z kazdeho maleho uspechu, hoci je to niekedy narocne, ked aj hodinu cestuje po posteli a robim aj nemozne, aby zaspal. Ale tiez uz vstava 3-4 x, co je pre mna uspech. Hlavne sa snazim akceptovat jeho potreby, ak treba byt pri nom, tak tam som. Ak je spokojny na rukach, tak ho nosim. U neho nasilne zmeny nezaberaju. Nie je dieta, ktore polozim do postielky a po par minutach mrncania tam bude spavat. Ale to pochopime asi len my, ktore sme to zazili. Kamaratka mala rovnake dieta, dnes uz je z nej vesela samostatna slecna, len to chcelo cas a pochopenie. Obcas si poviem, ci nerobim nieco zle a neexistuje sposob, ako ho naucit pekne spavat, ale potom po takychto prispevkoch pochopim, ze nie a vlastne som rada, ze vsetky tie pokroky su nevynutene a prirodzene.

linj
autor
31. dec 2014

@nicolle21
@maslenka47
Baby citala som myslim dostatocne, ale prave mam pocit, ze vy ste necitali. Moje dieta nikdy nemalo problem, ze by som ho v posteli rusila a bolo by mu lepsie v postielke. Prave naopak, skusali sme to velakrat, ale ked sme videli, ze to nema zmysel a trapi sa, tak sme sa na to vykaslali.
Pohybu sme ho neucili, ani nahodou. Od porodnice vsak uz bol taky, ze potreboval pohyb ci pri chodzi alebo v kociku. Akonahle sme zastali, do minuty spustil taky rev, ze bol az fialovy. Do postele sme ho prekladali vzdy az vtedy, ked bol uplne tuhy, napriek tomu sa do 5 minut zobudil a cele polhodinove uspavanie sme absolvovali znova. Kludne aj 15 krat takto za sebou. Takze nemozte tvrdit, ze sme si ho tak naucili a vy by ste to zvladli lavou zadnou. Teda ak nie ste niektore z tych supermatiek, co na tomto fore vsade ukazuju, ze vedia uplne vsetko, hoci maju este len 1 dieta a aj to este nepreslo celym procesom vychovy.
Ako je mozne, ze jedna a ta ista matka (napriklad aj tu v prispevku mamina dvojiciek) ma jedno dieta, co spi dobre a druhe sa stale budi, potrebuje uspavat na rukach a pod?
Myslite, ze kazde vychovava inak?
Nam psychologicka sama hovorila, ze plnenie potrieb dietata je to najlepsie, co v obdobi babatka mozeme svojmu dietatu dat. Vraj sa casto stretava s takymito detickami (poruchy spanku, budenie, potreba nosenia a pritomnosti rodica), zvacsa ide o deti, ktore zazili tazky porod a pripadne boli ozivovane. Vraj maju ovela silnejsie vyvinute reflexy a pud sebazachovy, takze ich len takym jednoduchym sposobom ako u vas spavat nenaucite. Vydrzia plakat a vzdorovat aj cele hodiny. Takze neviem, kde ste vy ziskali vedecky a odborny psychologicky titul vratane vasho sebavedomia (uprimne vam ho mozme len zavidiet), ale ja by som si nikdy netrufla davat taketo kategoricke vyjadrenia. Viem, ze kazde dieta je jedinecne a co zaberie na jedneho, na ine nemusi.
Ja som len chcela poradit, co by sa dalo skusit, napriklad vyradit sladke, viac byt vonku a pod, aby maly lepsie zaspaval. Ale nie hodnotit, co sme vo vychove urobili zle, lebo vy by ste to zvladli na jednotku s hviezdickou. Nezvladli, kedze absolutne netusite, ake je nase alebo ine podobne dieta (a nie, nie je to tym, ze od neho nechodim, zial dalsia mylna domnienka, kedze pol roka uz aj pracujem). Ak mate chut, kludne mozte prist a skusit si to s nim, som zvedava, aky bude vysledok.

nicolle21
31. dec 2014

@linj nepovazujem sa za supermatku, nehadam sa, ani nepresviedcam, ze ste niekde urobili chybu.. chcela si radu, zalozila si diskusiu, tak diskutujeme.. na zaklade toho, co si napisala v prvom prispevku vidim, ze deti sme mali podobne, akurat u nas sa to zacalo zlepsovat skor, neviem, co je zle na tom napisat ti priebeh u niekoho ineho, mozes si kludne nieco z kazdeho prispevku vytipovat a skusit u vas, naco chces priamu radu typu - vyrad sladke? ja by som ti osobne k tomu napisala, ze dieta v tomto veku sladke ani nema jest (moje neje, takze ti radu vyradit sladke ani nemozem poskytnut, kedze neviem aky efekt by to malo), byt viac vonku? to asi zalezi na pocasi, ked leje ako z krhle, tak s nim asi na 3hodinovu prechadzku nepojdes.. a otazky z uvodneho prispevku - ci casom zacne spavat aj bez vas, na to ma niekto aj odpovedat? vazne? videla si uz pubertaka spat s rodicmi? myslim si, ze si dostatocne inteligentna a vies, ze vecne s vami spat nebude a netreba ta o tom uistovat..
poviem to priamo, z prispevkov a reakcii mam dojem, ze sice chapes psychicke procesy, resp nieco si o tom citala, radila s psychologom a zrejme dodrziavas iste zasady, ale nie si s tym asi vnutorne stotoznena, ked na jednej strane polozis otazku - dokedy bude spat s nami? a v inom prispevku pises o rozdielnosti kazdeho dietata.. - ako ti teda ma niekto zodpovedat otazku, dokedy bude spat s vami vase dieta? nezodpovie ti ju nikto, prispevky sa sustredili na tvoje otazky "Poradte, v com moze byt problem? Ako ho naucit zaspavat?" z uvodneho prispevku, pricom kazdy ti opisal ako je u jeho konkretneho dietata, ci si z prispevku nieco vezmes, je na tebe..
na zaver si dovolim este zmienku o zaspavani v pohybe.. zivot dietata sa nezacina v porodnici (ako si povedala, ze od porodnice bol taky a taky), ale uz v brusku, je normalne, ze ked ho mamina 9 mesiacov hojda a nadhadzuje v brusku, bude potrebovat pohyb aj v case adaptacie na svet - to znamena pohupovanie, kocik a pod (znova hovorim, ze moje dieta v tomto bolo to iste ako tvoje, prvy mesiac sme ho nosili na rukach nonstop, kocik nesmel zastat ani na chvilu, inak bol hned hore).. skor ako "ucit" dieta na zaspavanie v pohybe, ho od toho treba "oducit", resp navyknut na zaspavanie v klude, to ide pomaly a systematicky, nie behom tyzdna.. ani raz som neradila nechat vyrevat v postielke, snad si to neprecitala ani nikde medzi riadkami, pretoze ja som absolutne tvrdy odporca tejto metody, pri svojom dietati som bola od narodenia, vela sme sa nosili, kedze po 3tom mesiaci ani kocik nechcel, co-to o psychologii viem aj ja, predsalen sa na statnice clovek nieco aj naucit musi..
a este poprosim nereaguj na mna rovnako ako na maslenku, ja pisem uplne o niecom inom, s jej nazorom do velkej miery nesuhlasim, aj ked ona s mojim ano, dakujem

linj
autor
1. jan 2015

@nicolle21 Ahoj, aby som veci uviedla na pravu mieru, nemam problem s tym, ze nase dieta potrebuje uspavat, spi s nami v posteli alebo ze potrebuje niekoho neustale pri sebe. Naopak, ja som bola ten, ktory tuto cestu zvolil, pretoze som vzdy vnutorne citila, ze su to potreby, ktore treba respektovat. Aj vdaka tomu je nas syn usmiate a radostne dieta, zo vsetkych deti v okoli sa vie najviac tesit a aj 10 krat za den pride dat mi pusu, objat ma... Takze to vobec nelutujem a spravila by som to rovnako. Len je asi prirodzene, ze aj ked chcem uspavat svoje dieta (a netuzim po tom, aby som ho dala do postielky a on tam sam zaspal), tak ak mu to trva hodinu, vymysla pritom (castokrat ma udrie hlavou a podobne ked aa tak mrvi), tal je to pre mna unavne. Aby som vysvetlila, robim aj vast prace z domu, aby som mohla byt viac s nim cez den, chcem sa mu co najviac venovat. Preto by mi pomohlo, ak by kludne zaspaval so mnou, ale malo to kratsi a hladsi priebeh. Normalne by vraj dieta malo zaspat do 15 minut, takze toto asi nie je v poriadku.
Co sa tyka spolocneho spania, pytala som sa nie preto, ze by mi to vadilo, ale planujeme dalsie dieta a ja si to neviem celkom predstavit, ze budem mat obe deti v posteli, pricom jedno bude budit to druhe (ak bude nase druhe dieta vstavat kazdu hodinu vyse roka ako prve, tak ani nehovorim). Preto sa pytam, kedy je ten spravny cas ucit ho spat aj inak. Necitim sa zatial na to, ale nie som taka vzdelana v tomto odbore, aby som vedela, ci napriklad dalsim rokom s nami nevybudujem este vacsi navyk. Kamarati maju stvorrocneho chlapca a doteraz spava s nimi. Spravili mu izbu, presviedcali ho, vymyslali rozpravky a davali rano cukriky, vsetko neuspesne. Takze uz aj rozhodli, ze dalsie dieta nebude, lebo doteraz nemaju vyriesene to prve (hoci ja by som z takehoto dovodu druheho potomka nezavrhla).
Takze teraz uz dufam lepsie chapes, co sa snazim povedat. Nechcem menit veci a mat samostatne dieta, ktore bude zvladat vsetko bezo mna. Ale niekedy by pomohlo, keby to bolo trochu menej komplikovane, nie, ze nemam cas ani na manzela ani na seba (po 18 mesiacoch uz by to snad mohlo byt o malinko lepsie). Co mam okolo seba rovnako stare deticky, tak ziadne nie je tak narocne. Nevresti, ked ho prebalujeme, nehadze vsetko o zem, nevypluva akekolvek jedlo, nepotrebuje uspavat hodiny a nebudi sa kazdu chvilu... Viem, kazde dieta je ine a ja to akceptujem, ale napriek tomu mam obcas pocit, ze aj takato "vztahova" vychova sa da robit jednoduchsie.
Ty si pisala o tom, ako to treba dieta len naucit. To chapem, ale garantujem ti, ze nase je v tomto riadne tvrdy oriesok. Vsetko ide len ceu velky rev a trva to veky. On sa nerad prisposobuje. Je velmi emotivny, impulzivny. Takze ked sa snazime o zmeni, hoci pomaly, je to velky boj. A priznam sa, casto neustojime ten plac. Ty si myslis, ze to je len nieco mierne asi, ale nie. Napriklad ak iba k nemu v noci pride ci vstane ocko namiesto mna, uz su take revy, ze ho potom 20 minut ukludnujem. Pritom do pol roka k nemu bezne vstaval aj tatinko.
Su skratka deti, s ktorymi idu veci lahko a pozvolne, staci len naucit ich to. Ale nas nie. A preto nemam rada, ked sa niekto vyjadruje, ako treba len to a to a ako sme ho to my naucili. Lebo to nie je celkom pravda, ja mam v rodine viac deti a aj ked sme ich opatrovali, nemali sme s nimi problem. Ale nase je zatial asi najvacsia skuska. 😉

nicolle21
1. jan 2015

nooo, uznaj, ze teraz je situacia o dost jasnejsia ako po prvom prispevku 😉
a mozem sa spytat, to co si povedala, ze "nevresti, ked ho prebalujeme, nehadze vsetko o zem, nevypluva akekolvek jedlo, nepotrebuje uspavat hodiny a nebudi sa kazdu chvilu",, toto vsetko vas maly robi? ako na tieto veci reagujes?
ide mi o to, ze vztahova vychova je sice pekna vec, samozrejme o dost lepsia ako "studeny odchov" generacie nasich mam a starych mam, ale nic extremne nie je na dobrotu.. chcem tym povedat, ze ak nechas dieta aby ti skakalo po hlave uz v tomto veku, v neskorsom to zmenis uz len tazsie
no z toho, co si napisala mi vychadza len jedna vec - uspavate ho v nespravnom case, bud je este malo unaveny, alebo uz velmi unaveny, kedy sa mu tiez neda spat.. teda vacsinou to takto byva, aj ked v tomto veku by mali byt uz drobci akotak odolni na obcasne vybocenie z kurzu a ak sa raz za cas stane, ze ide spat neskor, tak by to nemal byt az taky problem.. kazdopadne ale take dlhe uspavanie nie je ok, pokial je to nepretrzite takto, je normalne, ak sa to vyskytne v obdobi choroby, ked lezie zub a pod, ale nie stale..

siska53
1. jan 2015

@linj uz jedine vydrzat. Nasi tiez zaspavaju s nami. A syn teda malokedy zaspal fo 15min.hadam.len ako uplne male babo na prsniku a zo zaciatku po odstaveni pri flaske.
Dcerke to tiez dakedy trvalo a trva.
Napr.aj teraz -je pri nich muz a este nespia,ale kecaju.
Ja viem len tolko-ked mala zaspi poobede neskoro alebo spi dlhsie ako do 15tej,tak nezaspi vecer skor ako po 21:45. A zistili sme,ze ak prekrocime hranicu 19:45 na odchod do postele (co sa teraz cez prazdniny stava),tak maly sa moc rozjasi.

Predpokladam,ze ritualy mate zavedene,take,ktore vesu k tomu,ze sa ide do postele.
My si partnesky vztah rieisme inde ako v spalni a nerobi nam to problemy.
No zas nase deti v noci spia, jedine dcerka obcas zaplace,ked sa jej podari prebrat. Ale uprimne? Tiez by som bola rada,kebyze uz maju vlastnu izbicku oni dvaja. No asi pockame,nez zacnem robit,bude aj viac peniazkov.

Ja som vsetko necitala..ale ..psychologicku ste neskusali? Su aj narocne deti (nas syn tiez nie je jednoduche dieta,tazko sa adaptuje v skolke,zvlast,ked to kazia choroby..plus sa vie nehorazne tesit,ale aj nehorazne hnevat).. Preto sa pytam,mozno vam da rady,ako reagovat...predsa,ma na to vzdelanie...my sme len matky a kazda s rozdielnymi skusenostami.

linj
autor
2. jan 2015

@siska53 U psychologicky sme boli este davnejsie, ale zvazujem aj teraz ist. Lebo maly uplne sedi na popisy narocnych deti. Vie sa extremne radovat, ale aj zlostit. Vsetko preziva naplno a intenzivne. Nemyslim, ze to je na skodu, ale jeho vychova je ovela zlozitejsia, ako u inych deti. Skratka treba s nim vela pracovat, len tak si neda povedat...
A vy spavate vsetci styria spolu v jednej posteli? Aj to sa da? 🙂

linj
autor
2. jan 2015

@nicolle21 Je pravda, ze som mozno na syna trochu makka, resp ja sa snazim vsetko vysvetlovat, nekricat na neho ani ho nebit, hoci len po zadku. Vela veci mu dovolim, ale su zasadne, na ktorych trvam. Napriklad spanie, drzanie za ruku cez cestu a pod. Do prveho roka som sa ho nesnazila velmi vychovavat, lebo ak napriklad plakal a casto sa budil, bala som sa, ze to je z refluxu. A to by ma mrzelo, keby ho to skutocne trapilo a ja by som ho nutila spat a neplakat. Preto sme ho aj vela nosili v zvyslej polohe, hoci to vyzadovanie neustaleho pohybu nam trochu islo na nervy. Ale nevedeli sme to zmenit, stale odmietal.
Teraz, ked je vacsi, tak sa ho snazim usmernovat, niekedy vysvetlovanie nezabera, tak zvysim hlas, ak urobil nieco zle alebo nieco robi, co nesmie. Ale tiez to velmi nefunguje. Hracky, ktore hodi o zem (a to ich vie badzat skutocne riadnou silou) zoberieme a vratime az o par dni. Ale vyzera, ze mu to je sumak. Takze niekedy sama neviem, ako ho vychovavat spravne, lebo na neho standardne rady z knih a od psychologov neplatia. 😝

Inak jemu velmi tazko idu zuby. Styri stolicky mu sli asi dva mesiace, hned na to sa mu zacali rezat dalsie a teraz idu tusim uz dolne ocaky. Takze mi napadlo, ci to nemoze byt aj z tych zubov, ze tak zle zaspava...

siska53
2. jan 2015

@linj nie. Maly spi s mm v 1izbe,ja s malou v druhej izbe. No zvacsa spi u mna v posteli,nie v postielke.
Ale kamoska z domu,ktora ma uz 5 a7r.deti to ma tak,ze spia vsetci v 1izbe kazdy na svojej posteli. Asi aj my si to tak spravime,kym su mensi a az casom budu mat svoju detsku.
Alr ako dieta behala moja sestra k nasim a ja som sa obcas tiez pridala. Takze smz tak spali. No ked sme uz moc kopali,tak nas poprenasali naspat,takze nebolo to na celu noc.

nicolle21
2. jan 2015

@linj no kvoli zubom to uplne kludne moze byt.. nam isli relativne v pohode, ale zaciatkom leta zacal dost casto chytat virozy, vysoke teploty, dakedy mierne hnacky, ziadne ine priznaky, dr to nemala ako inak riesit, iba nechat organizmus, aby si poradil sam, po tretej takejto viroze za 2 mesiace sme sa dohodli na krvnom rozbore (inak, dovtedy by som ja bola schopna hadzat teploty na zuby, dr mi vysvetlila, ze mechanizmus prerezavania mliecneho chrupu nepredpoklada teploty vyssie ako 37,5 po odcitani), ukazal nizky hemoblogin, tak sme teda nasadili zelezo, kyselinu listovu a Dcko vo vyssich davkach.. a cuduj sa svet, to decko odvtedy malo len laryngitidu a sople.. ako vedlajsi efekt tohto zlepsenia u nas bolo, ze zuby sa zacali prerezavat ako sialene.. v auguste mal 5, v tom case uz "liecba", ci skor podpora imunity zabrala viditelne a od septembra do polovice decembra mu vyslo 11 zubov, teraz cakame posledne 4 zadne stolicky, aj to uz je 2-3 dni nervny a kadi riedsie a casto, takze dlho to uz asi nepotrva.. my ale nemame v noci so zubami problemy, ocne nam vysli ani neviem ako, iba som zbadala uz prerezanu spicku, relativne kludne spi, akoze parkrat pomrnci, ale to hned neskacem, vacsinou si najde dudu a ulozi sa na druhy bok a spi dalej..
tu sa dostavam k druhej casti - pravidla.. kazdy rodic je v prvom rade clovek a kazdy clovek ma dakedy blby den, obcas sa proste stane, ze nanho nakricim, kto to nerobi? nemienim pokrytecky tvrdit, ze som s nim trpezliva 24/7, manzel robi v zahranici a som nanho prakticky sama (ked neratame, ze cez vikendy ho beru moji rodicia na poobednajsie prechadzky, aj to nie kazdy vikend), zo zaciatku som si veru dost vycitala, ked som nanho obcas nakricala (bojim sa, aby to teraz nevyznelo, ze po nom hulakam kazdy bozi den 😀 ), ale casom som si uvedomila, ze bud budem "tvrda", alebo mi to dieta vylezie na hlavu a poskace po nej.. takze ked robi, co nema, pouzivam nasledujuce fazy - snazim sa mu odlakat pozornost, poviem mu, ze sa to nerobi, odvediem ho prec od predmetu zaujmu, ak tam stale chodi, tak upozornim, ze sa to nerobi a neberiem ho uz prec, ked ani to, tak zvysim hlas, pohrozim prstom, ked stale hra hluchotu, tak veru leti na zadok (po plienke, nejde mi o to, aby ho to bolelo, ale aby si uvedomil, ze nejaky nasledok mat bude, ked ma bude vytrvalo neposluchat).. u mojho dietata mi pride, ze je este skoro na explicitne vysvetlovanie, preco sa nesmie toto a preco sa nesmie tamto.. oni este stale skusaju, kedy to prejde, kedy nie, ked sa mu raz nieco dovoli, tak nevidi dovod, preco by sa mu to nemalo dovolit aj o polhodinu neskor (napr moja mama mu dava do ruk svoj mobil, ja nikdy, ona odide z navstevy a on docahuje moje mobily, ktore mu ja samozrejme nedam, chyta nervy a hadze sebou o zem).. samozrejme, vysvetlim mu preco nema robit nieco, ale ziadne dlhe rozvite vety, poviem mu nezhasinaj svetlo, lebo je tma, zazni a ked ma posluchne, tak ho pochvalim (vypinac svetla v obyvacke je bohovska sranda posledne tyzdne u nas) toto su ale vsetko veci co patria k hre a objavovaniu sveta.. do velkej miery zalezi aku momentalnu naladu ma rodic, raz ti blikanie svetla v obyvacke nevadi, raz ta ide porazit.. bohuzial, ale aj my sme ludia
co sa ale tyka spania a nocneho kludu, tam si na pravidlach trvam (samozrejme vsetko ide bokom, ked je chory), spi v tme, pokial neplace, nejdem za nim, mrncat a vzdychat ho necham, plakat nie, skusam, kym sa da, s nim manipulovat bez vyberania z postielky, pohladkam, dam cumlik, polozim nabok, dam mu maznaka medzi ruky, take veci.. tomuto vsetkemu ale predchadzalo spanie v jednej posteli, ako som spominala, rusili sme sa (budil sa velmi casto od momentu, ako som si k nemu lahla), takze do postielky siel na skusku a uz tam zostal, jemu sa tam fakt asi dobre spi.. z coho som bola asi mesiac ukrutne nestastna, kym som si zvykla, lebo som zboznovala ako sa chodi v noci tulit ku mne.. ale co uz 😒 podla mna ale takato faza nastane u kazdeho dietata, bohuzial u mojho skoro, u niektorych neskoro
pokial to mate takto a mas podozrenie, ze je to zo zubov, tak mu nic zasadne nemen, ked vravis, ze zmeny znasa tazko, az ked vam vylezu vsetky zuby, potom skus postupne preorientovat na postel.. a ozaj, postielka je vo vasej spalni? alebo samostatne?
resp po 2 roku by som uz skusila aj "velkacsku" postel, ci by ju neprijal lepsie 🙂 v tom veku uz bude zase viac chapat a ked mu ju date "za odmenu", lebo tam spia len velki chlapci a najprv mu date moznost "dokazat" ze je velky chlapec a zasluzi si velku postel (ktoru povedzme spolocne vyberiete), tak si myslim, ze s odchodom od vas az taky problem nebude
pisem to pomaly a po kuskoch, lebo aj za malym beham, tak dufam, ze som to nenapisala ako madar 😀