Ahojte, viem, ze tychto tem je vela, a ja som aj hladala podobne, ale nenasla som. V podstate mozno ani nehladam radu, ale skor skusenosti, ci to niekto zazil, a ci sa to zlepsilo.
Moja dcerka ma necele 2 roky. Od pol roka spinka ukazkovo, ulozime do postielky, pohladkame, dame pusu, a odideme. Ona sama zaspi. Ak sa jej nechce spat, tak sa chvilu hra v postielke, a zaspi povedzme o polhodinku. Rovnako rano, zobudila sa, a zacala si dzavotat, spievat, atd.
Ma sama vlastnu izbicku, od narodenia.
Posledny tyzden sa to vsak prudko zmenilo. Z nicoho nic, doslova zo dna na den zacala pred spanim hrozne plakat. Dozadovala sa mojej alebo manzelovej pritomnosti. Prve tri dni sme to chapali ako zubky, tak sme ju mojkali, dali sme gel na zubky, a lezali pri nej v izbicke, kym nezaspala. Lenze, malo to opacny efekt, ako sme cakali. Najprv jej to pomohlo, a potom zacala vymyslat. Po 4 dnoch sa nielenze nezlepsila, ale uspavanie sa predlzilo z 10 minut na hodinu, pocas ktorej sa nesnazila zaspat, ale komunikovala s nami (Maminka, hajkas? Maminka, tu som!). Naviac nas zacala kontrolovat aj pocas spanku, cize sa zacala budit, a hladat nas.
tak sme s tym sekli. Teraz je pre nas kazde uspavanie horor. Akonahle zisti, ze by mala ist hajkat, koniec, zacnu nareky a hysteria. Obaja s manzelom tym velmi trpime a sme smutni. Nielenze zaspava s placom, ale budi sa omnoho skor, ako obycajne. Nocne spanie sa v priebehu tyzdna skratilo viac ako o hodinu, a denny spanok rovnako o hodinu, cize spi den co den o 2 hodiny menej, ako pred dvoma tyzdnami (toto "zle vstavanie" bolo este skor, ako "zle zaspavanie"). Nepomohlo ani ochladenie vonku (myslela som si, ze z tepla).
Vidim na nej, ze je unavena, cely den ziva, a mrnci, co sa jej chce spat. Ale pospat si nedokaze. Dnes poobede spala 40 minut ☹.
napadli ma tieto moznosti:
1) zubky. lenze, dasienko nema navrete, nikde. rovnako sa jej spravanie nezmeni, ani ked dame umrtvovaci gel na zubky, alebo nurofen.
2) nocny des. to by vysvetlovalo zle zaspavanie, ale nie to, preco spi vyrazne menej.
3) zle snicky. ale zeby stale, kazdu noc?
Viem, ze nikto z vas nema kristalovu gulu, a nemoze vediet, co sa jej mohlo stat. Potesila by ma vsak nejaka nadej, ze sa to zlepsi, alebo aspon vedomie, ze aj niekto iny na svete ma tento problem.
Dakujem.
@vietnamka - rovnaky problem 🙂 Uz dva mesiace 🙂 Prestali sme bojovat... z vlastnej detskej kde bol od malinkata sa prestahoval do nasej postele.. ked sme ho dali k nemu, reval kym sa az nepovracal... u neho to akosi spustila dovolenka, nechala som ho hodinu s mojim tatinom a odvtedy ma separacnu uzkost na pohladanie... Spanie len s mamou, aj ked uz nezaspava hodinu, ako na zaciatku (proste nebol zvyknuty, vymyslal, robil hlupost); teraz je do pol hodky tuhy, cez obed aj skor... je to otravne ALE nevidim ine riesenie, ten rev mi trhal srdce.. nebude u nas spat vecne
Ahoj, nocny des to nie je, to by sa budila v noci s krikom, to so zaspavanim velmi nesuvisi. Moze to byt strach zo zleho snu, no to nevysvetluje skorsie vstavanie. Skor by som povedala, ze nahodne zistila, ako ziskat pritomnost rodicov pri postielke a drzi sa tejto moznosti ;) Odporucam knihu Kazde dieta sa moze naucit spat, tam je to velmi pekne napisane, ak chces, posli mi mail do ip, poslem Ti ju. A drzim prsty. U nas to bolo tiez taketo, postupne to preslo do mnohych vstavani v noci a potom pomohla knizka, co som spominala. Za dva tyzdne bolo po probleme. dnes spava o viac ako dve hodky dlhsie ako predtym.
Ahoj, náš drobec mal jeden čas takéto obdobie, vedel už dobre rozrpávať, tak sme zsitili, že prvé dva týždne sa rozčuloval a plakal, že ten chlapec, čo sedí na skrini, mu zobral jeho čiapku. a to sa opakovalo stále dookolo a dookola, jeho oblúbenú čapočku som mala prichystanú pod vankúšom, že ked sa začal mrviť, rýchlo ju dostal :D
Dalšie dva tri týždne plakal pre to, že babka spadla do diery, za postel, to sa už vysvetlovalo ťažko, stále ju tam hľadal.. no aj to prešlo..,.
Tvoja malá nevie ešte rozprávať, nepovie ti, čo ťa trápi?
Zaspať nemôže možno aj z toho, že je tak unavená, že zaspať nemôže... nám sa to občas stáva, ked sa drobcovi napr. nepodarí zaspať naobed, alebo pospí chvíločku, tak potom aj v noci spí zle... skús ju pár dní napr. voziť v kočíku, nech sa vyspí do sýtosti, alebo nechať spať pri vás,
@anjelicek26 my sme skusali aj nasu postel, ale u nas uz vobec nezaspi, od malicka. Len vo svojej postielke. Ani ked isli zuby.. to som si ju v noci preniesla k sebe, v nasej posteli sa hodinu hrala, cim sa upokojila, apotom hajde naspat do svojej postielky.
Tiez nam to trha usi, ale nepomaha ani lezat s nou, ani dat si ju do postele. Upokoji sa len ked sa s nou hrame.
O 6 tyzdnov sa nam narodi dalsie babo, podla mna to spolu nesuvisi (stale ju na to pripravujeme, a realne to este nepocitila), ale mna dost desi vizia, ze sa to bude este zhorsovat.
@monyccka tato kniha je u nas svatym gralom 🙂. Dorka do pol roka spala len na rukach hopkajuc na fitlopte (pocas celeho spanku!!!!), a potom nam kniha zmenila zivot. 3 dni a nase dieta nielenze zaspavalo same v postielke, ale este ku tomu spalo dlhsie a lepsie. Celkovo bola potom omnoho spokojnejsia, lebo si dobre pospala.
@vietnamka aj moj mal taketo obdobie isty cas bolo to okolo roka a pol. nepomohlo nic len veeeeeeeeeela mojkania a tulenia. po case sa zase ubezpecil ze mamina s tatinom su tu pre neho a zostal zase spokojne dieta,ktore spi vo svojej postielke a izbicke. ani neviem co to spustilo. na obed dokonca zvykol spavat len tak ze si na mna lahol a spali sme.
@vietnamka - uprava rezimu je narocna pre vsetkych. Asi skusit poposuvat spanky, zrusit obedny alebo ho skratit na max. hodinu je asi to spravne riesenie.
@luciferkax pri nas nechce spat, a v kociku uz vobec nie (od 6 tyzdnov v nom iba place). Ani v autosedacke.
Ukladala som ju skor aj neskor, ale nepomahalo to, bez zmeny. Rozpavat vie trochu, ale jedine, co mi povie, ze Maminka lezkat (maminka ma ist lezkat ku nej do izbicky - a ona pravdaze nebude spat).
Suhlasim s monyccka, my sme pouzili tu istu knihu nanaucenie zaspavat osamote. Mala ma 20 mesiacov,zaspava samav izbicke -ritual kupanie, rozpravka, pusa, dobru noc. vacsinou zaspisama, ale ma niektore vecery ked sa postavi a zacne vykrikovat ze nechce spinkat a ze chce ist von, to riesime priebezne "dohovorom". Skuste zaviest vecerny ritual s rozpravkou, mala bude mat ajvasu pritomnost pred spanim a casom sa nauci, ze po rozpravke jeozajkoniec a ide sa spat. drzim palce🙂
Inak, skusala som aj nosit v manduce, ale vyslovene jej to vadi, je uz na to velka. Stale sa pyta DOLE. Cely den len vyzivuje, pripadne mrnci popri zivani.
@radecica ja suhlasim, len mam pocit, ze toto vsetko doteaz mala. Ako som pisala, my sme knihu pouzili uz pred rokom a pol, a s velkym uspechom.
Ritualy ma tiez, kazdy vecer okupkat, potom mliecko, chvilku este s nami v obyvke, potom do postielky, plienka, dudka dobru nocku lubim ta. Ona zvykla odpovedat Papa maminka/Papa ocko.
Preto nerozumiem, co jej sadlo na nos. Ale priklanam sa k teorii, ze prisla na sposob, ako udrzat rodicov pri svojej postielke.
@vietnamka ja si tiez myslim, ze skor skusa co vydrzite, nasa tiez niekedy aj hodinu vykrikuje ze spat nechce, ani lezat, ani oddychovat, ani rozopravat sa s macom... vtedy trpezlivo k nej chodim, ale nie na dlho, len nachvilu, presviedcam, rozpravam jej nieco, alebo zaspievam, ale nikdy ju nevyberam von z postielky. zatial som juvzdy ukecala🙂
Dievcata, dakujem vam velmi pekne za nazory aj za povzbudive slova. Naozaj mi to pomohlo, citim sa omnoho lepsie. Tym pravdaze neuzatvaram temu 🙂. Len si teraz idem lahnut, takze az do zajtra nebudem reagovat 🙂
@vietnamka gulu sice nemam, ale myslim ze je to bezne spravanie v tom veku, vramci vzdoru, skusa kolko moze, ist spat sa jej zda zbytocne a nudne