Zaspávanie na prsníku

lily_279
1. júl 2022

Mesačný synček mi zaspí len na prsníku pri kojení. Je to zle? Prejde to časom? Bude vedieť zaspat aj sam, alebo ako ho naučiť zaspať aj samého? Ďakujem za každý názor, radu...

panda21
1. júl 2022

Tak prsník slúži aj na upokojenie, pocit istoty, bezpečia a áno, aj na uspatie. Každé dieťa sa raz naučí spať samé, keď bude nato pripravené.

sandra19901990
2. júl 2022

Tiez kojím a mala mi niekedy zaspi na prsníku a niekedy zaspi sama. Zo zaciatku by som to nechala na drobceka. Prvý syn tiez tak zaspaval: 14 mesiacov. Perinku som používala časom len ako “žeriav” 😃 na presun do postielky. Brala som to ako výhodu a istotu, ze zaspi len co ho nakojim. Ked sme prechádzali z dojčenia na mlieko tak som ho hojdala a potom uz zaspaval sam.

login1234
2. júl 2022

Naše ešte v 14m zaspavalo na prsniku

zuzuliennka1
2. júl 2022

@lily_279 ma jeden mesiac, si na tomto svete pre neho jediny pevny oporny bod, najlepsie sa upokoji a zaspi, nie je na tom absolutne nic zle.
Boze zeny kam sa ponahlate 🙈 9m si ho nosila vo vlastnom tele, teraz je jeden mesiac na svete a uz aby zaspaval sam? Neboj, nauci sa casom aj to. Syn takto kojenim zaspaval este jeden a pol rocny. V 18m som ho postupne odstavila a popravde, uspavanie kojenim bolo to najlepsie.
Potom sme presli na lezanie a cakanie, kym zaspi a to teda trvalo obcas aj hodiny. Uzivaj si to

zorkahorka
2. júl 2022

Samozrejme, ze je to ok. Aj nekojebe deti zaspavaju na flasi. Moj asi tak okolo 12 mesiaca zacal ovela viac vnimat a uz to uspavanie trvalo dlhsie. Nezaspal hned

simsalabim
2. júl 2022

Ja som bosorka, mojim detom som nedovolila - az na vynimky - zaspat na prsniku. Ukludnivala saim inak. Myslim, ze aj vdaka tomu prespali v 6.nesiacoch noc. Zeny potom riesia, ako inak uspat dvojrocaka… a ze sa budi 7x za noc.

nikpa
2. júl 2022

@lily_279 zle to nie je len sám sa to neodnauci a teba to bude časom obmedzovat, lebo šak treba aj iné veci robiť doma ako uspavat sa na prsníku. Ďalšia vec je ako pri tom trpí chrbtica. Takže za mňa rýchlo oducit, aj keď zo začiatku cez plač. Lebo za pár mesiacov tu budeš zúfalá písať, že nič iné nerobíš len uspavas na prsníku. Úplne súhlasím so @simsalabim takýchto tém je tu neúrekom kedy sú ženy z toho neskôr na prášky.

zuzuliennka1
2. júl 2022

@simsalabim nebudi 🙂 kojila som do uspatia jeden a pol roka, potom to trvalo trochu dlhsie, obcas aj dve hodiny 😁 ale naucil sa, a nikdy sa nebudil viac ako 2x v noci a aj to, len ked bol spln. Ma 4,5r a uz davno prespi noc. Od 20:00/21:00 do 6:30/7:00

barboraamatejko
2. júl 2022

@nikpa uf, cez plac? Vies kolko stresoveho hormonu sa uvolnuje u takehoto dietata pri nereagovani na jeho absolutne zakladnu potrebu? Zakopat niekde takuto radu. Prepac, ale ako napisala @simsalabim je bosorka uplne vystizne pomenovanie..
@lily_279 ak mas prve babo, velmi ti odporucam knihu Psychologia pre milujucich rodicov napisana podla vysledkov vedeckych studii, cize nie podla dojmov a subjektivnych postojov, ale naozaj podla dokazanych faktov..
@zuzuliennka1 to napisala krasne.. si jeho istota, jediny pevny bod, potrebuje ta, dojcenie je nadherny sposob uspavania a ja som aj pri tretom dietati za dojcenie pred spanim velmi vdacna.. co sa tyka buducnosti a problemov so zaspavanim, velmi zalezi ako sa ty nastavis.. ak to budes vnimat ako nieco, co by nemalo byt, budes z toho nervna a potom budes mozno pytat radu na MK, ako oducit, ale ak sa nastavis na to, ze je to len par rokov v zivote tvojho dietata a ty budes pre dieta to, co ho dokaze upokojit, budes si to uzivat..

simsalabim
2. júl 2022

@barboraamatejko nehnevaj sa, to, ze mi dieta neviselo na prsniku 24/7, neznamena, ze bolo odvrhnute same a preplakalo dve hodiny. Ja som vzdy bola pri nich a tisila som inak. Zakladna potreba - jedlo - bola splnena. Dalsia zakladna potreba - bezpecie a pritomnost rodica - takisto. Rovnako ako kopec dalsich potrieb. Naplnanie potrieb dieta podla mna neznamena z neho urobit modlu, ale zaradit ho do chodu rodiny.

selu11
2. júl 2022

@lily_279 Len mu prosím ťa nedopraj "studený" odchov. Áno určite je to normálne, ako už myslím, bolo písané hneď v prvom komentáre.
Ja tak uspávam osemmesačnú dcéru. Do dvoch rokov tak zaspávala aj prvorodená. A nie, neznamená to, že bola na prsníku 24/7.
Nič netreba hrotiť do extrému. Obe moje deti vedia zaspať aj samé.

barboraamatejko
2. júl 2022

@simsalabim nemyslim, ze tym, ze dieta bude zaspavat na prsniku, sa nezaradi do chodu rodiny.. ani ze sa z neho stane modla.. zvlastne to vnimas

nikpa
2. júl 2022

@barboraamatejko nenechala by som plakať také malé bábo 😳 nevyjadrila som sa asi úplne. Keď toto na mňa mladší skúšal, akonáhle som videla, že už len dudluje a zaspáva, zapravila som prsník do podprdy a uspala som ho na rukách. Zo začiatku poplakal ale nebol to žiadny srdcervúci plač. Za 2-3 dni už stačilo len na posteli po ležiacky pohompalat ho po zadku a zaspal. Nie som za to nechať samé vyrevat v postieľke ale to, že žena zo seba nespraví dudel neznamená, že jej dieťa je odvrhnute. Ale aj my mamy sme len ľudia a nie otroci, čo si bohužiaľ niektoré zamieňajú s materstvom.

zuzinka888
2. júl 2022

Myslim, ze je to lepsie ako zaspavanie na fit lopte, na rukach, ci v hojdackach - viem niekedy to inak nejde. Aj moj zaspava na prsniku alebo kratko po kojeni cca 5 min. Aj starsie deti tak zaspavali. Neskor som prsnik vymenila za flasu potom za poharik so slamkou(sosakom) a potom uz len pohar. Dala pusinku polozila do postielky a bolo.

simsalabim
2. júl 2022

@barboraamatejko ja to vnimam tak, ze cas, ktory sa mina tym, ze zena ustavicne uspava dieta na prsniku - vo dne, v noci, sa da vyuzit inak a produktivnejsie. Nemusim sediet polhodiny, kym je dieta v hlbokom spanku. Pomojkam, pohladkam - odchadzam varit ci venovat sa starsim, manzelovi ci sama sebe. V noci nie som 8x hore a nesuplujem cumel. Viem fungovat bez vycerpania. Dieta vie uspat aj niekto iny, tak mozem odist, kam potrebujem. Podla mna daleko lepsie ako odstrcit starsie dieta ci manzela kvoli spanku najmensieho. Lebo aj oni maju potreby - a samozrejme, aj ja.

zuzuliennka1
2. júl 2022

@barboraamatejko samozrejme netvrdim, ze teraz cele dni a noci nic ine nerobit a stat sa “otrokom”, ale na druhu stranu - dojcenie je jednoduchsie, ako zarabat UM (absolvovala som jedno aj druhe), treba to odhadnut, dieta musi cakat,… a ked teda neuspat kojenim - ako? polozit a cakat? kym si vyreve pluca? to je “lepsie” ako na prsniku?
a netrvalo to vecnost 🙂 nebola som tym nijak obmedzovana (zarabanie um je viac stresujucejsie) a krize ma boleli - no ano, rovnako ako ked som dokrmovala um, tiez som nad nim nemohla stat, len aby som mala chrbat rovno a take mimino si ani neudrzi flasu samo.
Uspavat dojcenim je super, nie, nebude to trvat naveky a ano - dieta sa normalne nauci zaspavat aj uplne samo. A hlavne - je to rychle. Najrychlejsie syn zaspaval ked bol dojceny. (este mi pri tychto otazkach, ako odstavit mesacne a mladsie dieta od dojcenia na noc, napadne, halo, a my? dospeli? tiez sa nam najlepsie zaspava s milovanou osobou, zacali sme s nasimi partnermi/manzelmi chodit, najradsej by sme zaspavali spolu kazducky den 🙂 jeden odide na sluzobku, dlhsie prec, ako sa nam spi? a to sme dospeli ludia 🙂 mesacne babatko este poriadne ani nevidi, no mamu najma citi a upokojuje ho kontakt koza na kozu, a satie)

nwnw
2. júl 2022

@lily_279 ano neboj sa nauci sa zaspat sam, mozno nie tak rychlo ako pisu mudre clanky vsade, ale nauci sa. V skolke na prsniku spat nebude. (Hovorim z vlastnej skusenosti)

lily_279
autor
2. júl 2022

@zuzuliennka1 ja sa neponáhľam, ani mi to nevadí.. Len som chcela vedieť, či je to v poriadku, a že nie som v tom sama😁☺️
Ďakujem veľmi pekne všetkým za rady a názory... ☺️

sakaca
7. júl 2022

@lily_279 je to super ze ti zaspí, prsnim je presne ma to užívaj si to. Môžeš si pomôcť nosením, dojčiť priamo v nosiči a budeš mat volne ruky a aj sa presúvať kam budeš potrebovať a samozrejme to prejde a každé dieťatko sa naučí zaspať samé. Ak budeš hľadať pozri napríklad Rischino alebo si nájdi aj ďalšie značky.