Zaspávanie 10 týždňového bábätka na rukách

2martinka05
12. júl 2016

Ahojte dievčatá. Moja 10 tyždnová dcérka od narodenia zaspáva len hojdaním na rukách. A keď zaspinká uložím ju do postielky. Stane sa raz za čas že cez deň zaspinka len tak na gauči ale to málo kedy. Skúšala som všeličo možne. Cez deň mi to nevadí ale v noci sa dosť často budí.. Niekedy trvá aj hodinku kým mi zaspinká. Viete mi nejako poradiť? Ďakujem

rheuska
13. júl 2016

Tvoja malá dcérka potrebuje mamu! 9 mesiacov ju mala stále, počula jej hlas, tlkot srdca. Teraz je vo velkom svete kde sa meno teplota, vlhkosť, farby a hlasy a ty jej berieš to čo najviac potrebuje. Náruč mamy. Neviem s čím potrebuješ poradiť. Také malé dieťa potrebuje pomôcť zo zaspavaním. A ešte dlho bude. Alebo ju nechaj vyrevať "nech nieje rozmaznané", ale vedz, že bábätku sa uvoľňujú do tela stresové hormóny keď je samo. Neviem prečo máš dieťa, ale moje materinske inštinkty mi vravia, že bábätko patrí k mame. Moja (5tyzdnov) s nami spi. Spi tak oveľa dlhšie, ja som spokojnejšía, nemusím sa úplne budiť keď kojím. A je to prevencia proti SIDS. Ale samozrejme ty rob ako myslíš a čo ti hovorí tvoj inštinkt? (Nie tvoja mama, svokra a suseda) viacej informácií je na mamila.sk.

bajana
13. júl 2016

@rheuska spolocnym spanim sa riziko SIDS zvysuje

@2martinka05 novomatky robia casto tu chybu, ze sa nevedia dietatka nabazit, casto ho nosia a ono si na to zvykne...teraz s tym vela neurobis, musis vydrzat, prejde to, spankove vzorce sa menia, s mojim 7m sme si uz tiez presli roznymi fazami. Asi si uz skusala pevne zavinut, biely sum, zaspavanie v satke, kociku? A niektorym (nie vsetkym!) detom chyba to pohojdavanie z bruska. Ale aj tie z toho casom vyrastu.

myjusiatko
13. júl 2016

@bajana spolocnym spanim sa riziko znizuje

jana_eyre
13. júl 2016

Babo bolo stále pri tebe a tak si to aj naďalej vyžaduje..

Asi som síce "novomatka" ale mojim deťom neuskodilo, že som ich zo začiatku nosila pri uspavani.. 😄 mimochodom, moja mama ma tak uspavala tiež pred 30timi rokmi a spat sama som sa naucila neskôr, neboj..

timea7
13. júl 2016

@2martinka05 v noci sa ti budí možno aj preto, lebo vo fáze spánku, kedy je spánok plytký, si uvedomí, že nie je na rukách, skrátka je iná situácia, ako keď zaspávala, čo sa jej samozrejme nepáči. Tvoje dieťatko potrebuje tvoju blízkosť, ale nepotrebuje hojdanie na rukách. Ľahni si k nej, mojkaj ju, hladkaj, šepkaj jej, ale nekolíš ju na rukách, lebo tu budeš o rok s veľkou pravdepodobnosťou písať, ako ju naučiť spať bez hojdania na rukách, že už nevládzeš, je ti ťažká. Nechci od nej, aby zaspala sama, aj keď občas zaspí, ona potrebuje tvoju blízkosť, pocit bezpečia a lásky, ktorý jej dávaš. Ale kolísať na rukách ju nemusíš, spočiatku to nahraď tak, že ju budeš jemne kolísať, keď leží na boku, alebo potľapkávať po zadočku, postupne prejdi na hlakanie, šepkanie, spievanie, dieťatko bude zaspávať síce s tebou, ale nevytvoríš návyk, ktorý sa neskôr ťažko odúča, lebo dieťa to môže brať ako trest, nedokáže pochopiť, prečo v dvoch rokoch má zaspávať samé, keď doteraz zaspávalo na prsníku, hojdaním, skákaním na lopte a pod. Niektoré deti prejdú na samostatné zaspávanie prirodzene, ale nemôžeš sa na to spoliehať, tak na čo si vyrábať zbytočné problémy do budúcnosti, nie? A nechaj aj ocina nech ju uspí aj on.

slniecko35
13. júl 2016

@2martinka05 ahoj, moja mala teraz dva mesiace a tiez od narodenia zaspavala len na mne, spavala s nami prvy mesiac lebo inak sa nedalo, ja som sa vobec nevyspala lebo som sa bala. Postupne som ju naucila zaspavat na nasej posteli, lahla som si vedla nej a vela mojkania, rozpravania, spievania, najprv bol samozrejme plac, ale o chvilu to preslo a ked uz bola velmi unavena zaspala aj sama. Teraz uz pekne spinka vo svojej postielke, len ju tam dam poviem jej ako ju lubim a chvilu pri nej sedim, dam jej ruku a cumlik ak jej vypadne. Vascinou mozem v pohode odist po 5-10 minutach ked este nespi a len kludne
lezi. Vsetko sa da naucit, len sa nesmies nechat odradit tym hroznym a vytrvalym placom.