Ahojte , onedlho porodim 3.dieta.
Pri prvých 2 mi v piridnici sestričky normálne zakazovali cumlik! Ako hádam je to moje dieťa moja vec ci chcem ho dat a kojit ci nekojit prvé dve deti cumlik nemali aj tak som kojila krátko,ale to nie je téma diskusie.
Ja som zodpovedná a rodič.
Stretli ste sa niekedy s takým niečím a ako ste reagovali?a kde? Toto bolo konkrétne v ZH pôrodnici.
@franta5 nie. Moja manželka mala cumlík vo výbavičke do pôrodnice a nezakazovali to tam. V Žiarskej nemocnici sa asi hrajú na bacharov a väzňov. Niektorému bacharovi sa niečo zamarilo a odniesli si to väzni, v tomto prípade novorodenci. Už aby zrušili štátne pôrodnice a ľudia si mohli za svoje peniaze vybrať, ako chcú rodiť.
@slovakboy ved vybrat si moze kazdy aj teraz len otazne je ze ak zrusia statne porodnice kde budu rodit tie zeny co si sukromnu porodnicu nemozu dovolit 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Nie ešte sama sestrička sa ma pýtala že kde mám cumel a dávala mi ich...ale mám kamarátku ktorá rodila v bj a tam jej vraveli že nemá používať cumel a bla bla...
Ano stretla a ked vysla z izby naspat som mu ho dala. Ja som rodic, nebude mi nikto do toho kecat. Navyse ked dieta bolo dost placlive.
Áno stretla. Sedem rokov na pošahanej Antoslkej. Tam to bolo dokonca vycapené na nástenke v izbe.
Ja som si to nevšimla a dala som ho malému pred vizitou. Prišiel lekár, sestričky zhrozené, že ako si to mamička dovolila. Lekár pozeral na meno syna a povedal, že tomuto necháme, tento mal ťažký pôrod. Ja som pozerala ako puk.
@franta5 ešte som to nikdy nepočula, veď máš dieťa pri sebe, či mu dáš cumlík, alebo slúchadlá na uši a pustíš do nich rockovú hudbu je výsostne tvoja vec. Ich do toho nie je absolútne nič. Určite by som sa ohradila. Ja osobne som sa s tým nestretla, moje cumlík v pôrodnici nemalo, ale niektoré deti mali, myslím, že všetci boli radi, že neplačú, nie aby sestričky riešili cumlík a to bolo vyše dvadsať rokov späť. To kde si prosím ťa rodila?
Všetci chcu, aby sa nemocnice modernizovali, priblizovala starostlivosť zahraniciu.... A ked sa to deje tak..... Treba si naštudovať preco ma dana nemocnica titul Baby friendly hospital...... https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
@trgypadl tak toto je jeden velky vtip, vsetky UNB v Bratislave tento titul ak sa nemylim maju a teda rozhodne zavadzaju, rodila som v jednej z nich pred rokom 🙂 https://blog.sme.sk/zenskekruhy/spolocnost/baby...
so mnou robili poriadky, kde mam dudel, lebo maly plakal od hladu, prikrm mu nestacil, podpora laktacie nulova ale to uz je iny pribeh - takze autorka mne to teda nikto nezakazoval, priam naopak
Nie nezakazovali ale neodporúčali ho. A úplne ich chápem. Tie prvé dni je cumlík úplne zbytočný. To dieťa väčšinu času prespinka a keď mrnkali dala som im to čo potrebuju najviac . Čiže moje prso aby sa najedli napili. Aby dostali do seba to najdôležitejšie a to je colostrum. Vďaka tomu sa mi mlieko naozaj spustilo veľmi rýchlo.aj úbytok na váhe bol minimálny a odchádzali s vacsou váhou ako prišli na svet. Na dudlik obaja prešli až po pár týždňoch ako začali koliky.
😂😂 no mojli ny sa aj poskladat,sned je to moje dieta a mozem mu dat co ja chcem. Cize neuspeli by aj keby sam primar prisiel
Mne práveže sestrička pri kúpaní vravela, že škoda, že nemá cumel. Aj keď mu kontrolovali uši, tak mu ho lekárka sama dala, mal ho pohodený v postieľke. Veľmi ho nechcel, iba občas na chvíľu. Tiež som čakala, že sa im to nebude páčiť, ale nikto "nezakazoval".
@natalala možno je dobrý na to, aby sa dieťa aj mama vyspali, najmä ak je v rodine ďalšie dieťa, prípadne viac, alebo sa narodili dvojcata. Moje cumeľ malo, spalo vďaka nemu od mesiaca celu noc a kojila som dlho. Zuby krivé nemá, cumeľ mal len na spánok, vlastne na zaspavanie . To by si pochopila, keby si mala dvojcata, jedno by sa budilo 8 krát za noc, druhé 6, samozrejme nie naraz.
Ja som pri prvom bola rozhodnutá, že dudlik mať nebude, tak som nemala.. sestričky mu strkali stále do pusy nejaký erarny.. keďže ale syn bol stále mimo mňa (mal. Zdr.problemy) tak som s tým nič nenarobila.. neznášal cumel cele babatkovske casy, takže dudel som bola ja a zuby má krivé aj keď dudel v puse držal len pár krát... pri druhej dcére som si dudlik už vzala, lebo som mala už iný názor na to.. ona mala dudlik do pol roka, nerobil problém ani s kojením a zuby má pekné.. druhý syn mal dudlik dokonca dlhšie, tiež neurobil nič zle, len ho ukludnoval, bol veľmi uplakané dieťa a pri ostatných dvoch to bolo dosť náročné..
Nerozumiem tomuto zakazovaniu.. samozrejme dieťa nemá byť naučené na dudel do 3rokov, ale zo začiatku keď má silný sací reflex a potrebuje mať stále niečo v puse, tak väčšine deti len pomôže sa ukľudniť keď mama nemoze byt len pri ňom.. ak chces dudlik pre babatko, treba sa ohradit.. samozrejme budeš za problémovu mamu, ale to je každá ktorá chce urobiť v pôrodnici podľa svojho rozhodnutia, ale je to čisto tvoja vec.. je to tvoje dieťa..
@franta5 tiež som to zažila pri obidvoch deťoch a tiež som rodila v ZH nemocnici, ale tam toho viacej bolo na hlavu, neviem ako to je teraz. Sestrička odišla a cumeľ som dala, mne ani vodu pre dieťa ani umelé mlieko nechceli dať (aby som nekrivdila raz mi dali vodu a potom prišla iná sestrička, že vodu vymení a už mi fľašku nevrátila a zas mi odmietli čokoľvek dať!), netvorilo sa mi mlieko, bolo to trápenie pre mňa aj dieťa, posledné dni mi malá doslova revala od hladu od rána do večera, a nikto mi nepomohol. Všetky boli na mňa nepríjemné, že sa nesnažím kojiť a vymýšľam, a chodím pýtam umelé mlieko alebo jedna mi hrubo stlačila prsník, vyšla jedna kvapka mlieka a že čo chcem, že mlieko mám. Stále sa mi vyhrážali, že ak malá nezačne priberať tak nás nepustia domov, psycho to bolo.... Až keď malá dostala teplotu z dehydratácie tak začali okolo nej lietať a odrazu um nebol problém a to som mala šťastie lebo mala smenu jedna z mála milých sestričiek, ktorá mi pomohla a na víkend mal službu pediater, nie dovtedy nepríjemná pediatrička, a ten nás pustil domov. Bola som vtedy prvorodička a nevedela som ešte čo a ako, absolútne som nechápala ich chovanie a dodnes nechápem. Pri synovi som už vedela do čoho idem, a proste som im povedala ak mi nedajú UM, tak mi donesie mlieko pre malého muž...Ešte len dopíšem že sestričky, pôrodníci/lekári na oddelení po pôrode fajn, ale tie z novorodeneckého to bola iná káva aj s tou pediatričkou jednou...
@elizabet173 a ty odkial vies kolko mam deti? :D je to kazdeho volba, moje deti cumle proste nemaju a nebudu mat. Ked sa potrebuje dieta ukludnit, som tam pre neho a zistujem co mu je. Do 6 mesiacov som sa tiez vyspala az potom ked nastupil rast zubov to bolo zle ale teda nechce sa mi verit, ze mesacne dieta sa ani raz nezobudi v noci na kojenie 🙈 Ja som skor pisala o tom, ked este aj 2-3 rocne deti sedia na ihrisku v piesku a dudluju a ani vecer sa nevedia ukludnit bez dudla (lebo pri kazdom nepokoji im bol strceny dudel). A nebud vztahovacna, davaj svojim detom co chces mne je to jedno, ja som reagovala na otazku zakladatelky diskusie a ked si s tym ok, ze tvoje deti maju dudle a povazujes to za super vec, tak nechapem naco to musis cudzej zene vysvetlovat a obhajovat 🤷🏼♀️
@natalala upokoj sa, ja mám dieťa dospelé, ako maličké počas bdenia cumeľ nemavalo a v troch ani v dvoch rokoch už ani na spanie. Písala si, že nevieš, na čo je cumel dobrý, tak som ti odpovedala. Veď si urob, ako ti vyhovuje, ja som si urobila tak, ako to vyhovovalo me a najmä môjmu dietatu. Ty vidíš prínos v tom, že cumel nedávas, mne vyhovovalo, že dieťa spalo, nepoužívalo v noci ako cumel mňa, oducanie pohoda, cumel záhodis, prsia mas furt so sebou. Mier
v pôrodnici nemal, až doma si dal. ale môj bude mať cumel aj ako štvorročný, je mi to jedno.... minule sme boli na prechádzke, išiel okolo muž okolo 60r a na môjho "taký veľkých chlapec a ešte cumlík?" - okrem toho že som ho v živote nevidela (a ani on mňa keďže sme boli asi 300km od domu) tak čo je komu do toho? mimochodom, malý mal vtedy cca 13 mesiacov, taký veľký už bol 🙄 🙈
@elizabet173 ja som uplne pokojna a konfortna so svojimi rodicovskymi rozhodnutiami, preto ich nepotrebujem pred nikym obhajovat iba konstatujem ako to robim ja, ked sa niekto opyta 🤷🏼♀️ A ked moje dieta potrebovalo v noci nakojit, tak som sa necitila tak, ze ma pouziva ako cumel. Kazdy ma ine vnimanie rodicovstva evidentne. A ani by som si nedovolila na ulici nejakeho rodica konfrontovat, ze ako je mozne, ze vase decko ma dudel ako 2-3 rocne aj ked mam na to svoj nazor.
S prvým dieťaťom som ho v pôrodnici nemala, pri druhom som ho brala rovno si sebou. Oba mali cumle a kojenie to absolútne neovplyvnilo (prvý do 9. mesiacov, druhý 2a pol roka)
@natalala nikdy som nikoho na ulici, ani v rodine neupozorňovala na to, či jeho dieťa má alebo nemá mať cumeľ. Moje s ním zaspalo a spalo do rána, nemala som problém ho v noci nakojiť, naopak, cítila by som sa komfortnejšie, keby som aspoň raz kojila. Ale máme v rodine dvojčatá, tak viem, čo to obnáša. Sorry, ak sa ťa moje slová nejakým spôsobom dotkli
@elizabet173 nie vobec 🙂 ja to uplne beriem, ze kazdy robi najlepsie ako vie a tiez viem co je to spankovy deficit, takze chapem aj dudle aj vsetky ine pomocky 🙂 to oslovovanie na ulici som myslela skor na seba, ze aj napriek mojmu opacnemu nazoru a nepochopeniu niektorych veci, aktivne na to nejdem inych rodicov upozornovat a poukazovat, ze by to mali podla mna robit inak.
Nie nikdy. Dokonca keď sme stratili svoj cumlík, pri nejakom vyšetrovaní, tak s radosťou nám požičali nejaký ich, kým nenájdu ten náš. Vôbec ani raz nepadlo zlé slovo na cumlík.
ZV pôrodnica