Zakázala som synovi hry- zakazujete aj vy?

simcika
9. sep 2019

Ruku na srdce, asi žiadna matka a otec nerád vidí svoje dieťa s krútené niekde v skrutene dieťa s mobilom v ruke. Nie raz ani dvakrát som si vravela, že ja toto svojmu dieťaťu nedovolím a bum,hry sú všade. Digitálny svet nás ovláda. A nielen deti ale aj rodičov.
Syn má skoro 11 rokov.
Ide o to že hra hru Roblox od minulého roku ju hrajú všetci v triede. Môj muž si s ním aj tú hru zahral aby videl aké sú zákutia, a teda ani jemu sa nepáči. Má povolenú hodinu denne, niekedy si vyžobre viac ale musí to prejsť našim súhlasom. Ale už viac než pol roka, vlastne odkedy sa narodila jeho sestra, neustále vymýšľa a klame len aby si mohol zahrať. Nikdy som mu nedávala žiadne zákazy to som myslela že sa budeme vedieť dohodnúť na pravidlách a o ich dodrží. Ale niekedy mám pocit, že čím lepšie tým horšie. Ešte predtým než mal sestru tak si sem tam zaklamal a jednoducho ho tie hry ovládajú, preto sme sprísnili režim že bude mať časové obmedzenia, a to sme skúšali rôzne systémy hrania hry. Na rovinu, aj ja som sem tam rodičom zaklamala, keď som ináč nemohla takže vôbec neviem ako v tomto smere. Teda viem, musím si s stáť za tým čo sme s mužom povedali. Zakázali sme mu hrať hry na dva týždne, včera mi večer mi dokonca povedal že on sa z toho určite poučí. Lenže ráno pri raňajkách sa s otcom rozprával ako s nejakým kamarátom.Vraj: ako by sa bavil ty s niekym, kto ti zakázal hry? Má právo hnevať sa nechcem aby svoje pocity potláčal ale odtiaľ potiaľ...

A čo vy zakázali ste niekedy niečo Vašim deťom, zakázali ste im hry? Poučili sa zlepšil sa niečo? Povolili ste časom?

Ďakujem 🙏

marseillefan
9. sep 2019

Ak to hrajú všetci v triede, určite by som mu hry úplne nezakázal. Mohlo by to mať negatívny vplyv na jeho status medzi spolužiakmi.

veronikaszabova
9. sep 2019

@simcika syn ma 10r. Ma neobmedzeny pristup k mobilu, tabletu, PS4. Cez net hra online hry so spoluziakmi. Ale...vacsinu poobedia je s chalanmi vonku, lietaju na bicykloch, po poliach, do lesa (byvame na dedine). Ked chce hrat, hraje. Neobmedzujeme ho. Na druhej strane, ked mu poviem, aby to vypol, ze potrebujem pomoct alebo aby postrazil ( zahral sa ) mladsieho syna (5r), neprotestuje, nezuri, nejeduje sa.
Este sme nedosli do takeho stadia, aby zuril, nervacil, jedoval sa na mna... vtedy by som zasiahla a asi by som obmedzila hry. Co vsak nie je nas problem ;)

hrehusa
9. sep 2019

@simcika pokiaľ vieš, že klame a fakt si to nepraješ zakazuj, ja by som to tiež zakazovala, dobré ste urobili, že ste mu vymedzili čas, podľa mňa by ste si s ním mali sadnúť a povedať prečo a jednať s ním ako keby s dospelým, má 11 rokov pochopí to a bude sa cítiť super, že s ním takto jednáte, treba si sadnúť a povedať mu o čom je život a svet, že chcete aby z neho niečo mal a nie aby bol závislý na hrách lebo je to nebezpečné, ďaľej že sa s ním chcete dohodnúť a preto sa s ním rozprávate ako s dospelým, on urobí kompromis a vy tiež, dohodnete sa na 2 hod denne, ak nebude klamať, bude slušný a bude mať urobené povinnosti, cez víkend by som to zvýšila na 3 alebo 3 a pol hod denne s tým, že pomôže doma 🙂 A takto stále za odmenu a hneď ako niečo poruší bude zákaz alebo sa čas zníži vôbec by som nehľadela na to čo by povedali spolužiaci, pochybujem, že im to povedal, že má zákaz.

simca06022011
9. sep 2019

@simcika moja ma len 8, ale ked pride na hry, telku.. nepocuje, nevnima, papuluje, oduva sa, dupne si nohou ked poviem, ze mi najskor treba pomoct. Mala tento skolsky rok dostat mobil, vdaka tomu, ze sa od toho nevie odlepit, tak som jej vysvetlila, ze jej ho proste nedam a vydrzim este, kym sa bude vediet ovladat.... Stavalo sa nam, zesme mali ist nieco robit, ona akoze "odbehla" a nasli sme ju skrytu s mobilom, bud otcovym ako vola s kamoskou (co je este ten lepsi pripad), alebo mojim ako sa hra hry... je to neskutocny zrut casu, snazila som sa jej to aj na sebe ukazat, hrala som sa a potom som musela lietat a nestihala som nic.. ale nepomohlo... nechala som ju a povinnosti ju pockali.. ani to nepomohlo. Iba ja som mala nervy. Cize som to zakazala. K PC ma pristup, ale ma tam nainstalovanu anglictinu, google a youtube otvori ale tam ide iba fakt ked je na nieco zvedava... Osobne aj keby posluchala, sedeit niekolko hodin s mobilom sa mi nezda ok... nasla by som jej inu zabavu...

galioska
9. sep 2019

@simcika súhlasím, úplný zákaz urobí z dieťaťa outsidera, len to regulovať a hlavne ho naučiť že najprv povinnosti, potom hra, lebo ťažko sa odchádza z hry🤫

anna_maria1
9. sep 2019

Tazko to je teraz s tymi hrami a detmi. My sme sa kedysi len vonku hrali a oni take hry ani nepoznaju a poznaju iba tie v mobile alebo na pocitaci. No taktiez som toho nazoru, ze dieta by malo maximalne 1 hodinku denne hrat taketo hry a potom by sa mu rodicia mali venovat. Lebo zase uplny zakaz by nebol dobry, lebo by medzi detmi bol odstrcujuci ale zase aby cely den za tym presedeli, to tiez nie!

nyusika
9. sep 2019

@marseillefan sprostost ako delo.

lula313
9. sep 2019

Nemam take veľké dieťa, ale zakazovala by som a celkovo sa dieťa snažím držať od moderných technológií-má 17 mesiacov a ešte v tv nevidela ziadnu rozpravku(čo jej všetci rovesníci pozerajú telku alebo YouTube každý deň). Určite budeme v staršom veku fungovat na nejakých pravidlách, že vecer mi telefon odovzdá, na počítači bude môcť byt len pól hodinu a pod.

stela01
9. sep 2019

@simcika ja mám 7 r , začal školu+ má krúžky po škole ... keď je škaredé počasie a von sa nedá jasne že hneď skúša či môže na PSP môže ale určíme si koľko hodinky ešte moc nepozná ale dohoda max hodina , musím ho upozorňovať už len 10 minút -5 minút a sme ok .
Ak by chytal záchvat , po dohode zatrhnem , nehraš sa . Dohoda je dohoda .
Možno by som mu ponúkla aj iné formy hrania ... hlavne šport

galioska
9. sep 2019

@lula313 áno aj kamoška toto robila aj robí, deti má už v puberte a vieš čo? Chodia k susedom hrať hry každý den👌🤷 a kamoška tvrdí že veď nehrajú, ono zakázané ovocie najviac chuti a pokiaľ dieťaťu nezapraces čas krúžkami ( bavím sa už o školakoch ) cestíčku si nájdu☺️
Každopádne každý rodič musí prísť do toho obdobia, aby pochopil, lebo deti majú aj rôzne povahy a stačí ,speci kamoš, kamoši,, a už je po výchove🤷

h2
9. sep 2019

@nyusika Z pohľadu nás, rodičov, je to možno sprostosť, ale to, že si my, dospelí, myslíme, že by to tak nemalo byť, neznamená, že to tak nie je. Bohužiaľ, i keď nerada, musím s @marseillefan-om súhlasiť.

lagata
9. sep 2019

Ja by som mu hranie na isty cas uplne zakazala, ak by sa nervacil, klamal a nevedel dodrzat to, na com ste sa dohodli. Mobili schovat, pocitac zaheslovat a hotovo. V takom veku si urcite po case uvedomi, ze je prenho vyhodnejsie dodrzat pravidla, ako byt uplne bez hier.

nyusika
9. sep 2019

@h2 nemá zakázané hry natrvalo.
mali dohodu o tom, koľko denne hrať môžu a on vytrvalo hľadal spôsob, ako podvádzať.
preto dostal na DVA týždne zaracha na hry - už ako posledná možnosť.
je to úplne v poriadku.

simca06022011
9. sep 2019

@galioska ako pri dietatu co sa zduva, klame, skryva s mobilom anebodaj pri takych co dostanu zachvat zurivosti odregulujes potrebny cas na "hry" ? to ako by som mala regulovat nutne mnozstvo alkoholu alkoholikovi... z velkej vacsiny hier aj tak tie deti nic nemaju, outsidery su len vtedy ak nemaju zmysluplnu napln dna, sport, kruzky, zaujmy s kamaratmi. Otazka je tiez, ci je nutne byt v kolektive, kde vrchol spolocenskeho "zivota" je nalogovat sa do hry.. 🙂

galioska
9. sep 2019

@simca06022011 nechápem čo sa má pýtaš, ja som napísala na to svoj názor a úplne si prekrútila význam toho čo dom napísala, ale to je fuk, to sú tvoje problémy 👌🙅
A naozaj? Keď sme už pri Tom, keď v triede je 90 percent zavislakov čo urobíš?

h2
9. sep 2019

@nyusika Jasné, že to je v poriadku. Ja som to myslela tak, že súhlasím s tým, že kto nehrá to, čo všetci ostatní, je, bohužiaľ, outsider.

17juraj17
9. sep 2019

@simcika Boooze . Ano uplne normalne maju formu restu zakaz hier. Tak ako ked sme boli my deti a zakazovali nam telku. Nic ine nebolo tak nam zakazovali to. Pripadne zakaz chodenia von. Zbytocne to dramaticky prezivas. Inak v dnesnej dobe by som ti ako velmi ucinny sposob tresu je dieta poslat von sa hrat 😨
Ak sa syn neadekvatne chova k otcovi tak nech si to snim hned vyriesi. Ak nepomoze pekne slovo neskor zdvihnutie hlasu tak je na rade nieco drasticke. Ja som zobral do prace wifi na par tyzdnou a bolo po srande. Urcite je treba stale pracovat s detmi no ak nic nezabera tak skoda kazdej facky co padne vedla.

penelope11
9. sep 2019

Myslim, ze dieta s tym bude mat chvilu problem, ze bude urazene, nervne @lagata, ale to treba len nejako prezit a myslim si, ze casom pochopi aj to dieta preco to my rodicia robime. Ze zle nechceme 😉

simca06022011
9. sep 2019

@galioska ja som reagovala iba na tovje "iba regulovat" 🙂 prepac, som nevedela, ze tebe nik nema napisat :D a jasne, ked je v triede 90% zavislakov, tak si aj dieta k nim pridam 😂 Treba napisat, ze nie kazde dieta, co sa hra je na tom "zavisle", su tie co nemaju problem odlozit mobil, odlepit sa od telky.. a su take co to nedokazu.

galioska
9. sep 2019

@simca06022011 ty ako budeš vedieť že je tam toľko zavislakov? Stále sú to len žiaci v triede😂🤦, ok
Totálne prekrucas a posuvas mi veci, ktoré som ja nenapísala a čítaj všetko nie len medzi riadkami, vieš čo to je vlastne regulovať?

saurian
9. sep 2019

Ja som to trocha otocila.... ja "nezakazujem" ale ja "povolujem".... cize nie nesplnis si povinnosti a zakazem ale urobis co mas dodrziavas pravidla a moze....... na pohlad sa to zda to iste, ale je to ine v tom, ze to nie je pre neho samozrejmost....... apropo.... nezakazujem, to v dnesnej dobe nie je take jednoduche... moze hrat, dovolim, ale obmedzeny cas, priemerne to vychadza na 60min denne - niektore dni viac, niektore menej, niektore vobec.... raz za cas mu dam den, kedy si moze robit co chce - a cuduj sa svete - v konecnom dosledku je na multimediach este menej ako inokedy.... a tiez sa snazi s tym vyhupat - napr ak stane skor ako ja, tak si spravi hygienu, ranajky... mladsiemu ranajky, mne kavu.... a nebudi ma a sup na pc,ci psp alebo tablet... 😉 avsak ako zacina to "pubertalne" obdobie (ma 10,5r), tak zaciname mat problem s pravidlami, naladami, ze co mu mam co ja dotoho kecat, chodit do izby a pod.... proste zacina to byt zlozitejsie, tak sa snazime vzajomne urobit nejaku dohodu, kde aj trocha mozno popustim, dam na jeho nazor.... ale ta sa uz potom musi dodrzat 😉

uhnakova
9. sep 2019

Podla mna je zakaz pc na dva tyzdne strasne dlhy, je to ako pre dospelaka dva mesiace, kedze deti vnimaju cas ovela pomalsie. A kto z dospelych dnes vydrzi dva tyzdne bez kompu, tabletu akebo mobilu? Kedze pre mna by to bol problem, nedam taky trest ani svojmu dietatu. Este k tej hodine denne - to je podla mna zufalo malo. Mna ani mojho brata, ani mojho muza rodicia nikdy neobmedzovali v hrani sa s pocitacom, ziadni zavislaci z nas nie su. Ovsem povinnosti do skoly aj nejaka ta praca v domacnosti museli byt splnene. U svojich deti idem touto cestou. Syn je druhak a ma spoluziaka, ktory kazdu prilezitost vyuzije k tomu, aby sa dostal k veciam, co ma doma zakazane, takze ked je u nas, stale pyta mobil alebo pocitac 😀

stela01
9. sep 2019

@uhnakova porovnávanie dospelého a potrebu mobilu a dieťa je sakra rozdiel ....
Hodina je dostačujúca na “hranie “ teda aspoň u nás doma .
Nechápem kedy to iné deti stíhajú . Veď len škola je do 16:00 + príprava na další deň , pokec doma + krúžok , hygiena večera a už je 20:00 .

stela01
9. sep 2019

@saurian šikovný že mne kávu . Teším sa

17juraj17
9. sep 2019

@uhnakova Ale ho... vnimaju cas pomalsie. Iba im chyba trpezlivost .

blackcat8885
9. sep 2019

Moj má 6r a na mobile -mojom starom hra tetris a preteky aut, iné tam nemá. Mobil má za odmenu a momentálne ho má zakázany do piatku pre zlé správanie. Keď ho má dovolený tak max 30min ale nie denne. Vlastny mobil tak skoro nebude mať tablet nemáme. Samozrejme hnevá sa keď mu nedam hrať hry ale proste je to pre neho najväčší trest +zákaz telky

simca06022011
9. sep 2019

@galioska ale ved ty sa pytala ak je tam 90% zavislakov :DD cize neviem kto prekruca. Nic som nepodsuvala, len som sa opytala ako to treba regulovat, ak dieta viditelne zle znasa tie hry. Nevidim nic v tom, to proste zakazat.

Ja som mala okolo seba dost ludi doslova zavislych na hrach, ktory si tento problem doniesli z detstva az do vlastnych rodin, sama som bola schopna stravit 3 dni pri hre v kuse... a viem co to je za namahu od toho odist/oducit sa. Svet sa ani mne ani im nezmenil, nezrutil... 🙂 Aj tu su temy, kde sa manzelky stazuju, ze chlap hra doma hry, je pri tom agresivny ked ma od toho odist atd...

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
9. sep 2019

@stela01 Pravda 🙂 jasne ze to nestihaju v takom rozsahu. Su deti co nemaju kruzky, zaujmy, rodicov doma.. tie mozno su na PC a mobiloch v kuse. ALE vela deti chodi okolo 17-18 domov z kruzkov a ledva stihnu co musia.. poklikaju chvilu do mobilu, napisu kamoske a idu spat... len bohuzial, rodicia uveria kadecomu, lebo Janka/Ferko/Jozko vraj cely den mozu byt na mobile... 🙂 Moja ma k dispozicii telefon na volanie kamoskam stale a vidim ze vecer ked vola, tak vacsina nema cas ani telefonovat a to maju 8-9 rokov ! bud este len idu domov, alebo sa ucia, veceraju, cvicia... mala sa presvedci a ide si robit svoje ;)

galioska
9. sep 2019

@simca06022011 mne nemusíš vysvetľovať ako riešiť nejakú závislosť, ja som na hrách nezávislácila a ani moje deti to nerobia, keď chce syn hrať povolim mu jednu hru, dcéra nehrá vôbec ani nehrala má 16 venuje sa športovým aktivitám po škole
Ale keďže som v kontakte s takými deťmi, viem pochopiť a navigovať , ja niesom za zákaz, lebo dieťa nieje hlúpe a keď bude chcieť cestu si najde, hlavne treba mať vlastné skúsenosti ..