Zadržiavanie stolice u 3ročného

radulienqaaa
1. jan 2019

Ja uz som zufala. Adamik (3) mi nechce vykonavat velku potrebu. Dokaze zadrziavat aj 5 dni a nakoniec sa vyprazdni, aj to len preto, lebo nalieham. Bojim sa, aby sa mu nieco nestalo. Ked to ide na neho, zacne "tancovat" ( my uz hovorime, ze stepuje), krutit sa a knucat, ale ked sa ho opytam, ci treba kakat a ideme na WC, tak nie a nie. Jasne, ze viem, ze mu treba. Ale.on strasne odmieta a trucuje. Nakoniec vzdy to skonci tak, ze ho uz vezmem (po par dnoch zadrziavania) na.zachod, posadim a cakam. Ale on aj ked sedi, zadrziava a tak ide vreskot, krik, plac. Ja uz nechapem. Ked chcem, aby sa vyprazdnil, tak s nim musim sediet aj hodinu na wcku. Uz som aj kricala na.neho, aj milo, aj hovorim, co vsetko sa mu.moze stat, aj len ticho sedim a sledujem jeho trucy. Ozaj niekedy uz placeme obaja. Pritom od polroka kakal na nocnik pravidelne bez problemovCo mam robit?

ink
1. jan 2019

Ahoj, a to začalo z ničoho nič? Akú má stravu? Netreba doplniť vlákninu? Má dostatok tekutín? Už by mal vypiť aspon 1,2 litra vody denne. Nemal nejakú nepríjemnú skúsenosť pri kakaní? Nezľakol sa niečoho, alebo ho to nebolelo?

radulienqaaa
autor
1. jan 2019

@ink praveze vobec nic sa nestalo, pije normalne a dost, jedava vsetko mozne, samozrejme, kvoli tomuto problemu ma obemdzene sladke, co velmi dobre vie, ze nedostane fajnotku, kym sa nevyprazdni, resp nebude dostavat, lebo ma hneva s tym trucovanim. Inak roznoroda strava, lebo je jedak. Preto som zufala, lebo je velmi mudry, rozumny, ale toto je slabe miesto a stve ma to. Uz som ho nechala aj nech sa pokaka do slipkov, no nic. Aj mi povie, ze :"mamka, nabuduce pridem a poviem :mamka, treba mi kakat, pod somnou" no nedodrzi to a zasa zadrziava.

scila
1. jan 2019

@radulienqaaa My si na serbli (zachode) pozerame knizky a ono to potom "ide samo". U vas to nefunguje?

boruska80
2. jan 2019

Ja by som tiež doplnila do stravy niečo čo ho proste donúti. Aj moj držal sice len 3 dni ale to pre to že nechcel na nočník. Potom ten 3 deň sme dali plienku. Možno má len nejaký blok a prejde to. Ja by som ale skúsila tú stravu

lindusss2016
2. jan 2019

Podla mna by sa nemala na to sustredit a tlacit na neho. Viem, ze sa bojis a je to pre teba tazke, ba dokonca nemozne na to nemysliet. Ale aspon pred nim sa skus tvarit, ze to neriesis. Zarad do stravy lanove semiacka. Treba ich zaliat teplou vodou, nechat napucit a rozmixovat, podavaj s nejakym ovocim, popripade zamiesat do nejakeho jedla. Daj kazdy den aspon za lyzicu semiacok. Vela vody, ziadne sladke napoje. Ked sa ti zda, ze chce kakat, opytaj sa ho, ale ked povie nie, tak nie. Netlac na neho. Ta knizka na zachode je dobry napad. Skus mu aj brusko masirovat, ked si necha a vela pohybu.

radulienqaaa
autor
2. jan 2019

@lindusss2016 aj preto sa nevykaka par dni, lebo si ho nevsimam, naschval robim vsetko mozne okolo. Lenze on mi popod nohami zacne tancovat a knucat, pokial sa ho neopytam, ci treba na wcko. Ale necham ho tak, keby sa aspin pokakal do slipkov, ale on nic. Aj tie semiacka som kupila, no ziadna vyhra. Bud bez ucinku, alebo to jednoducho zisti, ze to ma v jedle a dovidenia. Dokonca aj knizky zhanam, len neverim,ze to bude mat ucinok. On je neskutocne tvrdohlavy a oblbnut sa ho neda :( dakujem za rady

lindusss2016
2. jan 2019

@radulienqaaa a semiacka si pomixovala? Lebo cele nemaju vyznam a mixnute by si nemusel vsimnut

jannula93
2. jan 2019

Nam pomohla prebioticka vlaknina pre deti od 1 roku. A to sme vyskusali kopec veci.

ink
2. jan 2019

@radulienqaaa v 3 rokoch je to také štádium, zadržiavanie stolice je celkom bežné. On vidí, ako ti na tom záleží a pritom aj skúma svoje telo, čo dokáže, aké má limity a podobne. Čiže čím viac uvidí, že to nevieš pustiť z tvojich rúk, tým viac ho bude lákať stolicu zadržiavať.
Moja rada znie, že by som urobila všetko, čo je v mojich silách : ľanové semiačka, vláknina, veľa vody, fermentovať potraviny... a potom to už nechala na ňom. Jeho limity sú obmedzené, on aj keď už tancuje, tak to vydrží potom max deň dva. A ešte by som mu to pomenovala. Že ak chce tvoju pomoc, si tu, ale ty nemáš na starosti to ako a kedy bude kakať.

ink
2. jan 2019

a ešte na pobavenie (aj keď si viem predstaviť, že pre niekoho aj na pohoršenie) ale deťom, ktoré majú problém s kakaním po odplienkovaní (nehovorím, že toto je ten prípad, lebo si to nemyslím) rodičia púšťajú aj toto video (a dokonca je aj kniha :D)

https://www.youtube.com/watch?v=faS-2Z6ZmGA
certovica1982
2. jan 2019

skúste si kúpiť Lactulózu v lekárni ,je to taký sladký sirup,nenávykový,upravuje stolicu,len ho treba brať dlhodobejšie ale viac by vám poradili v lekárni.Len treba piť viac tekutín,keď ho užívate.my sme mali s dcérkou to isté a upravilo sa to.možno ak mal niekedy zápchu a bolela ho ritka tak sa odvtedy bojí kakať.nie?

kukulienka83
2. jan 2019

@radulienqaaa ahoj...radu sice nemam...ale tiez sme si tym presli a trvalo to hadam aj pol roka kym zase zacal normalne chodit na zachod... to bolo o nervy... ani po dobrom ani po zlom... a potom to zrazu takymi nenapadnymi motivacnymi slovami same pominulo...kopu kopu trpezlivosti...v tomto veku je to normalne, nic za tym nehladajte, nestresujte sa zbytocne... drzim palce!

adelka992
2. jan 2019

My sme sa s týmto trápili do 4,5r, najskôr chcel iba do plienky potom už ani tam , dokázal to zadržať ako ty pises aj 4-5 dni potom sa mu spravil špunt a obtekala stolica tak nasilu som mu dala cipok a vyprázdniť sa bezbolestne keďže hovuenko len zmäkne nezredne a tak este opäť za 2 dni a potom zistil ,že ho to neboli a už chodil na nočník sam , robila som mu tabuľku ktorú dim nalepila na dvere a za jazde kakanie dostal bod aj za cikanie a lepok si tam sam postavičky od vtedy nemáme žiadny problém , teraz pri mladšom to iste prežívam

luciaverner
2. jan 2019

Aj moja malá to robila. Nič nepomáhalo. Ani prehanadlo od dr. Až raz taká náhoda...dedko si pred ňou zo srandy vytiahol zuby z úst a ona ostala z toho tak strašne zhnusena, že som to hneď využila a povedala jej že dedko keď bol malý zadržiaval až mu zuby z toho vypadli a že to sa stane aj jej a že ju budú potom hrizt do zadku...od vtedy nezadrziavala...a keď aj začala náhodou stačilo pripomenúť zuby a prestala

evelyne105
2. jan 2019

@boruska80 ak ma dietatko taky problem muselo nieco prekonat mozno nieaku zmenu but na navsteve nechcel ist na toaletu a preto zadrzal stolicu alebo ma tuhu stravu a potom sa trapi na zachode a ho to boli treba hodne vlakniny vlocky pomaha aj slivkovy kompot cerstve jablko aktimel acitko a pojde to len mu treba visvetlit ze sa nesmie bat a urobit mu pocit bespecia my sme mali taky problem a musela som jej vela vysvetlovat ze sa musi kakat chodili sme do vane do teplej vody ta jej ties pomahala ale malataku tuhu stolicu ze us sa aj tam bala bolo to hrozne aj s hadickou na vetry som jej pomahala utakich to deti ak je zadrziavana stolica po 72 hodinach us treba ist na pohotovost na klistir lebo jeto us dlho a moze to bit nieaki iny problem

zuzinapipina
2. jan 2019

@radulienqaaa presne toto riesim posledné 3 mesiace. Myslim, ze to ma nieco so psychikou, zial nezistila som zatial co. Alebo len take obdobie. Moj maly nechcel strasne chodiť na zachod kakat, az ked po 3 dnoch som ho tam posadila, drzala a sa vykakal. Zacala som mu teda dávať probiotika, a ked sa mu chce kakat ale nechce ist na zachod, dam mu plienku, a on zajde niekam do kutika a tam sa v klude vykaka. Inak plienky uz nemáva. Aj ked posledny tyzden, musim povedat, kaka uz krasne kazdy den do zachoda. Spoko maly, spoko mama. Nech toto obdobie aj vas co najskor prejde, lebo to su take stresy, ktora mamicka nezazije neuveri.

jana_eyre
2. jan 2019

a skusala si to, ze kazdy den napriklad o 8 rano cojaviem, ho vezmes na wecko a posadis ho s tym, ze teraz sa kaka? lebo pises, ze si ho niekolko dni nevsimas a potom ho uz donutis, tak ked to nefunguje, tak to este skus naopak a vsimaj si to kazdy den v rovnakom case..

u nas mala taky problem vacsi len dcera, trvalo to ale len dva tyzdne, pomahlo to, ze ked tlacila tak som ju objala na serbli a akoze tlacila s nou.. to fungovalo aj na najmladsieho ked mal raz tvrdu stolicu..

a teda mam dobru skusenost so susenymi slivkami, tie vzdy pomozu ked maju tvrdu stolicu.. drzim palce..

heidynka1
2. jan 2019

Mali sme toto iste este 2 tyzdne dozadu (teda dufam ze uz je za tym kedze su to len dva tyzdne ako pisem). Uz sme boli z toho vsetci doma na prasky. Kazdy den sa pucil-zadriaval, plakal. Uz to bolo pekne psycho. Nasadila som mu riedku stravu. To znamena ovocie, zeleninu, biele jogurty, polievky a kasovite jedla, slivkovu stavu, kupila som aj probiotika. Proste aby to hovienko bolo riedke take uz nezadrzi. Lebo on stale hovoril ze ho to boli-preto zadrziaval. Ja si myslim ze mu to bolo len neprijemne, maly ma 27 mesiacov. Nedavala som ziadne pecivo, vobec, ryzu,banany, chrumky, sladkosti-ale to nejedava nikdy...Fakt vydrzat par dni na takej riedkej strave a nam sa to upravilo. Radsej dat najest polievku aj dva tri krat za den. Robit privarky, strukoviny varit, zemiakovu kasu a fakt tie biele jogurty alebo acidka, ovocie, zeleninu a este kasa z ovsenych vlociek je na toto vyborny alebo celkovo ovsene vlocky. A nam toto pomohlo. Dufam ze mame za tym a ze uz sa to nevrati.

jana_eyre
2. jan 2019

inak este som chcela dopisat - moja dcera ma zase problem s pitim a s cikanim.. ked ju poprosim aby sa napila, ci sa opytam ci jej netreba cikat, tak nikdy nechce.. funguje na nu len to, ze jej rozkazem sa napit, alebo vycikat, to jej vzdy ide a vzdy vypije.. len na to nesmiem zabudat, co je premna tazke, lebo synovia zase piju strasne vela, najma najmladsi..

neirra
2. jan 2019

My sme mali veľmi podobný problém, začalo to, ako začal chodiť do škôlky. Tam nechcel chodiť a potom ako to zadržiaval, tak mal asi trochu problém sa vyprázdniť, možno to aj bolelo a potom sa začalo niečo veľmi podobné. Skúšali sme zmeniť stravu, viac piť a pod, ale keď to naňho prišlo asi sa tak bál, že radšej nič neurobil.
Kúpila som v lekárni sirup na trávenie (prírodný: slivky, bylinky...) a glycerínové čípky. Dala som mu jeden večer a do pol hodiny musel ísť na wc. Zas s plačom. Pomohlo, že sme mu dovolili na wc mať mobil s hrami (duplo, pexeso a také detské). Sedel tam hodinu, aj plakal, potom zabudol pri hre, podarilo sa mu a o dva dni, keď sa bál ísť na wc si sám pýtal "liečik", vraj to potom neškrábalo. Dali sme ešte raz a potom už vedel, že to nemusí vždy bolieť....Mobil si pýta skoro vždy, ale vždy sa podarí. Držím palce

jana_eyre
2. jan 2019

a zabudla som napisat, ze dcere vtedy pomohol easylax, dlho som vak cakala kym som jej ho nasadila.. teraz by som uz dala skor a potom dodrziavala vhodnu stravu..

siska0806
2. jan 2019

@radulienqaaa ahojky môj malý má 8 rokov a toto kakanie poznám môj malý je schopný zadržiavať až 3 týždne už ho tak zapieklo že veru v nemocnici mu robili kristir jemu to vyvolali stresy v škole ale je to hrozné kakame s cipkami ..v lekárni sa dá dostať taký sirup a stoho nevie zadržať

radulienqaaa
autor
2. jan 2019

Dakujem baby za rady. Fakt uz som na nervy z toho. Preto ma to fest stve, lebo ozaj neviem, co to vyvolalo a teraz uz to ma akoby zvyk,zauzivane, ze proste musi byt cirkus pred tym a az tak sa vykaka. Odplienkovany je od 17mes, cize prechod z plienky na zachod nie je nova situacia. Pekne vzdy po jedle sa vyprazdnil a bolo. Potom kakal do plienky, lebo uz nocnik nechcel a teraz uz ani plienku, lebo "je uz velky chlapcek a plienky maju babatka" (ma 1,5 rocnu sestricku, takze vnima ako sa veci maju). Pije normalne, pravda, niekedy ho az brzdim, lebo potom robi smiesky, ze mu zblnka v brusku, no asi ho este podporim, nech pije viac :D. Polievocky su u nas vzdy, pyta si aj po poobednom spanku. Musim si sadnut a zmenit jedalnicek, resp spestrit. Aj mu vysvetlujem, ze ked sa nevykaka tak ideme k Dr, on ze nie nie, idem kakat a ked to pride,aj tak zadrzi. Aaach, asi len vydrzat :( drzim palce vsetkym nekakacom, nech nam kakaju

0izidora0
2. jan 2019

@radulienqaaa Este by som skusala denne masirovat brusko kruz.pohybom v smere hod.ruciciek. Mne zapchu nemava ,ale sem tam raz za pol roka sa stane. Ako pomasirujem brusko do 3/min vyleti na wc a uz to ide .

juliet8
2. jan 2019

Mali sme ten istý problém a nám pomáha harmancekovy čaj ten posúva stolicu a pomaranč odšťaveny teda len jeho šťava má to aj ako vitamín aj dosť rýchlo ide po tom na záchod ale nebolo to hned také až keď som dávala tu stavu častejšie aj potom to zacalo fungovať. Ešte v lekárni lactoecon nie je to prehanadlo iba to posúva stolicu. Viem ako sa cítiš je to ťažké ale pri tom všetkom sme zaviedli aj taký systém že za každé kakanie bez pľacu a kriku nakreslime červenú guličku za 5 guličiek si mohol vybrať nejakú malú hračku nič drahé. Zopakovali sme to tak 3 krát a polepšilo sa nam. Držím prsty

senta_sofia
2. jan 2019

@radulienqaaa to je psychicke, je tu viac tem, nie ste jediny s tymto problemom. My sme sa trapili a trapime v podstate stale, hoci uz ma 6 rokov, na velku nepojde dobrovolne, ide len ked ho poslem. To, ze ti stepuje, mas fajn. Nas si lihal a nehol sa, aby sa mu nahodou nepohli creva a nemusel ist. Ked ho to nahodou chytilo, cupil sa a rozdychaval. Nesiel aj 10 dni. Kazdy mudroval ako je zapeceny a neviem co, ale vzdy ked som ho odchytila a posadila na zachod, samozrejme drzala som ho nasilu, vykakal sa do minuty a sam, ani stopa tvrdej stolice. Vekom sa to zlepsuje, ale vzdy ide kakat s tym, ze frfle, ze to nenavidi. Mozno ked bude este starsi, dozviem sa viac. Skus si len najst system, ked vidis na nom, ze uz sa mu chce, tak ho proste donut a medzitym mu vysvetluj, ze kakaju vsetci, vy aj zvieratka. Pevne nervy zelam, inu radu nemam.

jul17
2. jan 2019

Ahoj u nás to trvalo presne dva roky! Prešli sme asi všetkými možnými etapami a potom jej pomohli sušené slivky a mandle, a teraz to robí mladšia a u nej zafungovala slivková šťava a orechy. Ináč mali sme všetko aj z lekárne aj od lekárov boli sme aj u psychiatra ale zabralo u nás toto. Čo tým chcem povedať ak napríklad má rád orechy dávaj mu každý deň 5- 10 kusov a tie oleje urobia svoje. Ja to už neriešim viem že zapôsobí!

chrisencore
2. jan 2019

Ahoj, moja sesternica mala donedavna tento isty problem ktory zacal v skolke, deti ju vystrasili ze na zachode je bubak a ks vtedy mala s kakanim problem az kym nesla do skoly. Pomohlo az vtedy ked teta s nou sla k doktorovi a povedal jej ze jej treba robir klystire aby nebol problem s crievkami ked zadrziavala. No a mala sa tak zlakla ze kd vtedy kaka sama. Drzim palce, aby sa syncekovi podarilo kakat bez problemov.

janessa123
2. jan 2019

Ahoj, riesim presne to iste, ale to nas uz chceli vylucit zo skolky pre to. Isli sme na gastro, povedala ze rano davat hylak 2ml a vecer vlakninu (mam taku pre babatka do cajiku), mliecko riedit s vyvarom ovsenych vlociek. Odvtedy stolica kazdy den, uz sa aj pyta sam. Este povedala ze po 48 hodinach davat easylax, zatial sme nemuseli.