Ahojte. Máte niekto skúsenosť s ťažkým začlenením dietata do jaslí? Ako ste to riesili?
Náš syn proste stále plače, nevie sa vysporiadať s tým že tam nie som a ním. Inak sa mu tam páči, ak by som tam mohla byt aj ja tak by tam bol veľmi rad. No ale nemozem teda..Chodíme zatiaľ len adaptačne na pol hodinu ale stále to iste..plač kým neprídem, max chvíľu sa pohra a znovu plač.
A poprosím, ušetrite ma moralizujucich správ o tom aká som zlá matka že ho dávam do jaslí a bla bla..jednoducho musím..myslím že toto riešiť netreba.
Ďakujem
@babystyle ja sa tu len pripnem ak nevadí, nás to bude čakať v septembri (bude mať 20 mesiacov). Koľko má teraz malý? Mne jedna mamička písala, že keď zmenili po dvoch týždňoch jasličky, v novom už bolo dieťa spokojne.. Ci to bolo jaslickami, alebo by si tak ci tak zvyklo, nevedno..
@babystyle pripravuj ho doma, ze pojde do jasliciek kde budu deticky, budu sa hrat, spievat, malovat, tancovat a ze potom po neho PRIDES.. proste rozpravajte sa o tom co tam budu robit ale vzdy mu zopakuj, ze pre neho prides.. moja mala vzdy ked sme sa takto rozpravali sama povedala a "maminka pride"..chapala to, ze ju tam nenechame.inak to adaptacne chodenie na pol hodinu atd, vobec neuznavam.. ja som malu supla rovno na cely den(mala 22 mes), nikdy som tam nebola s nou medzi detmi..pokial tam budes chodit s nim, alebo po chvilke prides tak stale na to bude mysliet a nezvykne si, alebo zvykanie bude dlhsie..
@oblecenie99 maly ma 18mes. Jasličky sa mu páčia, len tam je systém taký že nesmiem tam s ním byt, len ho učiteľka vezme a idem preč..nebol by to problém keby neplakal v kuse kým neprídem..jemu sa tam páči, ide tam rad, len mu chybám ja a neviem prestať plakať..ja by som bola za adaptáciu štýlom že tam s ním pár dni budem chodiť do triedy, nech sa zoznámi s hračkami, detmi a hlavne učiteľkou, ale tuto nemajú takú možnosť, hlavne kvôli korone, takze neviem ako inak nato
@babystyle moje dieta si nezvyklo, plakal nielen rano, ale cely den, pod ocami krvave bodky od placu a nakoniec to aj somatizoval, teda ze bol vkuse chory. doteraz si pamata ako velmi bol smutny (bol uz ovela vacsi vtedy). riesila som to tak, ze som s nim ostala doma. prisla som o vela, ale mohla som si to dovolit. kebze sa rozhodujem znova, asi by som skusila este opatrovatelku. individualna starostlivost je uplne o inom. mozes aj s nimi najprv byt kym si zvykne. henten system ze rodic nemoze vstupit do triedy je riadna idiotina, mna tiez ukecali tie zenske ze je to lepsie, ale nebolo. tak zvaz vase moznosti a podla toho sa rozhodni. ale z toho co pises to dieta trpi. nie kazde zvlada odlucenie, kazde dieta je ine.
Chýbaš mu, zvykol si na teba a on vlastne nechápe ešte, prečo tam nie si :/ No je to ťažké a naozaj veľmi individuálne, každé dieťa je iné.. ja som už chcela, aj kvôli sebe, ale napokon sme si to dali až v septembri, je teraz veľmi naviazaný na mňa, ale od septembra už budem na tom tak, že aj "musím", proste povaha práce nepustí... plus už by bodol aj môj príjem, zatiaľ som home office na pol. úväzok, ale takto je to masaker.. uvidím, ako na tom budeme, ale budem rada, ak dáš vedieť aj neskôr, ako to s vami dopadlo 🙂 ináč, ten nápad vyššie s tou opatrovateľkou vyzerá tiež zaujímavo.. možno by som ešte skúsila takto, alebo možno jasličky s iným prístupom (tiež som mala takú predstavu, že tam na začiatku môže byť rodič, brala som to ako automatiku)
@babystyle 1,5 to je ešte malinký. Dcéra začínala v 2,5roku ale bolo to strašné. Plače, nejedla, nepila, zle spávala. Akurát,že v škôlke bola celkom v pohode len zmeny jej nerobili dobre. Ako ísť von, spat. Medzi tým bola v poriadku. Ak plače celý deň je to rozdiel a veľmi náročné pre tak malu dušičku. Zvážila by som opatrovatelku ak sa nedá ešte ostať doma
Škoda, že máte takýto postup. Moja dcéra išla v 1 roku presne. Najprv v mojej prítomnosti som sa tam s ňou hrala, potom sa hrala s učiteľkami a ja za stolom, potom v šatni, potom na 5 minút preč, 10, 15, pol hodinu, hodinu. Na začiatku mi povedali, že keď dieťa vydrží hodinu, vydrží aj pol dňa a presne tak to bolo. Celý proces trval 3 mesiace, ale neľutujem, neplakala ani raz. O ďalšie 3 mesiace,čiže vo veku tvojho syna tam už aj spala. Pricom doma iba s prsnikom. Teraz to bude kvôli korone asi ťažšie, ale nedá sa s nimi dohodnúť nejako? Ja toto "zvykne si" neuznávam. Zvykne, ale za akú cenu. Uloží sa mu to niekde v mozgu možno ako trauma, aj keď sa na to nebude pamätať. Tým plačom dáva najavo svoje zúfalstvo. Chápem, ze Treba dat do jaslí, keď treba. Ale našla by som také, kde sa bude dať s ohľadom na jeho potreby.
Pol hodina je málo. Ja som syna dala do jaslí v októbri na adaptáciu. Prvý týždeň tam chodil na hodinu, potom na 2 hodinky a na tretí týždeň už ostával cele doobedie do 12. Jasne, že plakal, ale musí si zvyknúť, že pre neho prídem, no plakal tak max 10 minút a už bolo dobre. Chodí tam aj taký 1,5 ročný chlapček, prvý príde a posledný odchádza. Ráno trošku poplakal a potom už bolo dobre. Zo začiatku plakal aj keď som pre neho prišla od radosti 🙂 Teraz mal však v jasliach úraz a obávam sa vrátenia späť, keďže vidím, že sa bojí detí :( Takže budeme bojovať od začiatku.
Vybrat ine jasle, kde ten pristup maju. My mame ten pristup co chcete. Len ja som v zahranici. A pride mi to dost schodne pre tie deti aj rodicov. A to mam podstatne mladsie deti v praci.
skoda, ze tak skoro sa ho vzdavas...
https://www.youtube.com/watch?v=WjOowWxOXCg@alana1 Kde napísala, že sa ho vzdáva?
@oblecenie99 myslene obrazne...
@babystyle je to naozaj individuálne od dieťaťa....naša chodila do jasiel/škôlky od 2rokov a zvládala v pohode, žiadny plač, ale boli tam detičky čo sami učiteľky povedali počas adaptácie že treba ešte počkať, to boli deti čo nechceli jesť, nezapájali sa, len stáli v kúte a čakali na mamu.......proste sami ičiteľky u vidia či je to pre dieťa trápenie alebo si zvykne....ak dieťa plače ráno a potom prestane , tak je to ok, ale ak má celý deň plakať, nejesť a nezapíjať sa - ta to je pre dieťa čisté trápenie.....bola to trieda kde boli deti od 2do 3rokov, 4učiteľky na 16detí, max.sa im venovali denne robili aktivity, brali ich von, chodili pozrieť vláčiky na stanicu, zobrali ich hasičom, na výlet vláčikom.....ale práve preot mali statnovenú hranicu od 20mesiacov a brali okolo tých 2rokov, lebo to už boli deti čo zvládali aktivity - niečo vytvárať, vymalovávať, lepiť, strihať.....
A ty si aka ked tam ma ist?Nemas uz vopred krce ze co zas bude?Mala som taku kolegynu-tyzden pred nastupom syna hnacky,nervy ze ako si maly zvykne,ako si ona zvykne,plakala za oknom skolky,no decko bolo vynervacene viac z jej stavov,se mamibka je smutna ako zo samotnej skolky.Mne ked sla mala 1 a pol rocna do jasli ved tiez mi nebolo jasnacka vsetko jedno,fakt ze nie,ale stale som sa tvarila ake je to uzasne super ze ona ide do jasliciek,kolko tam bude mat kamosov,jeeeej aka je to parada ze sa pani ucitelky tesia...Proste okolo temy jaslicky sme si vytvorili prijemnu atmosferu a mala mi to vsetko papala.Ale samozrejme vela zavisi aj od jasli.Chodila do sukromnych,pani ucitelky fantasticke,mojkali ju,vzdy ju rabo vychvalili ake ma krasne saticky ona im dala pusinku,proste im zalezalo na tom aby sa dieta citilo dobre.
Inak este jeden postreh,ale ber to iba ako moj nazor,je to vase osobne rozhodnutie,ale to ma aky zmysel dat dieta do jasli na pol hodiny?Pri najlepsej voli nema ani len najmensiu sancu si zvyknut,vytvorit si vztah k pani ucitelke,k detom,zahrat sa,ved su to pedagogovia,oni si vedia dieta ziskat,utisit,zaujat,ale za pol hodiny...to je fakt len cas na to aby sa tam prisiel chudak vyrevat a domov.Aj tam je ale ani vlastne vobec nie je.Ani ryba ani rak.To je podla mna takyto kratky cas prenho uplne medvedia sluzba.Na zacvik by som ho tam davala na cele doobedie zatial bez obednajsieho spanku.
@babystyle lenže ta polhodina je málo na adaptáciu. Stále sa bralo na hodinu a potom sa to predlžovalo. Píšeš, že ho dávaš na 30 minút a na cca 10 minút prestane plakať a potom začne, lebo 30 minút je nič. Ako chceš zistiť co bude ďalej keď ho po 30 minútach prídeš zobrať? Toto nemá absolútne žiadny zmysel dávať dieťa na 30 minút do jaslí a potom pre neho prísť. Ale neber to v zlom, pisem so skúsenosti.
Je to normalne ja som pracovala v jasliach a nebolo dna kedy by tie deti neprišli s plačom a niektorí fakt revali z ničoho nič že im chyba maminka pomojkala som zahovorila a bolo dobre a to tam boli ročne deti ktore nevedeli ani slovo povedat a plazili sa po zemi😁 podla mna ho davaj rano do obeda však nam tak dali taku maličkú jednu do obeda možno tyžden ručala stale
@maminkadeticiek áno ja som bola tiež toho názoru že na pol hodinu to nemá význam ale majú v skolke takýto systém 🤷🏻♀️ On je komplikovana osobnosť, tvrdohlavý, plače proste dlho, skúša, zvyknutý že keď plače prídem ja utíšim ho..čiže keď ja dôjdem za polhodinu tak podľa mna ma pocit že vyhral a ide sa hurá domov..nie som tyran, nie je mi jedno že plače, ja plačem v aute akoby s ním, ale nechala som ho aj dlhšie, že možno prestane..no keď som prišla tak učiteľka na mna že “no mamička ale jemu stačí pol hodina, 45min už je veľa” 🤦🏻♀️🤷🏻♀️
@ninusa221 áno všetko je to normálne, ale môj syn sa cudziemu nedá pomojkat a nedá sa ani len tak zahovoriť nejakou hrou alebo hračkou..keď sa raz nastaví nato že ja tam nie som tak už si ide 🙈 Fakt si začínam myslieť že pre nho by bola lepšia adaptácia spolu so mnou zo začiatku nech spozná prostredie a učiteľku a postupný môj odchod
@maminkadeticiek ja som ok, resp pred ním áno, rozprávam mu stále o skolke, keď vidíme detičky vonku tak sa mu prihováram že aj on takto bude a ako sa budú hrať a pod. V tomto nie je problem
@babystyle otázka je koľko má dieťatko rokov?