Dobry den mamicky.
Prosim VAS 🙏🏻 rady typ trik AKO od uplneho zaciatku od kupy nocnika a akeho po koniec odplienkovavanie. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Za kazdu odpoved dakujem
Podla mna je najdolezitejsie zacat v spravny cas - teda ked je dieta fyzicky zrele...
- zacat, ked ma dieta plienku suchu minimalne hodinu-dve po prebaleni
- zacat, ked dieta vedome naznacuje, ze cikalo/kakalo, teda tie slova pozna
- dieta vie slovami vyjadrit, ze potrebuje cikat kakat - teda cika/kaka musi mat v slovniku
-
- kupit nocnik
- zobrat plienku
- nechat holy zadok, dlhe tricko a podkolienky
- zavriet sa do jednej miestnosti idealne s umyvatelnou podlahou, tento den je vyhradeny len tejto teme. Zober tam hracky, sebe knizky, proste mini rozmer, nech to neni k nocniku nikdy daleko.
- nehnut sa tie 3m od nocnika
- hrat sa, fungovat, zabavat dieta, ked zacne cikat, posadit na nocnik...
- aj ked obcura/obkaka pol zeme, pochvalit za kazdu kvapku v nocniku
- poriadne to komentovat, aha cikas, musime utekat na nocnik
- ocikane ponozky ci tricko prezlecieme, nevadi, vsetko ok, ucime sa, si sikovny
- posadit na nocnik dieta aj kazdych 10-15 minut
- dieta tam ale nikdy nemusi ostat sediet a moze kedykolvek vstat (aj za cenu nehody)
- prvy den budete mat skoro vsetko nehody, na to sa priprav
- druhy a treti den budete mat 90% nehody
- po troch dnoch sa to zacne otacat, dieta pochopi, co chces
- rovnako pochopi, ze ty mu tu plienku (mimo spania - kup tie nohavickove, proste INE plienky len na spanie
- po tyzdni budete bez plienok a date zasa nohavice
- nesmiess stratit jediny raz nervy a dat plienku a domotat dieta, ze raz plienka raz nie plienka
- vzdy ho musis chvalit a motivovat
- kup si tonu cokolady a kludne otvor vino, ale ber to ako pozitivnu tazku cestu k cielu, ktory mate ale - za tyzden zvladnuty
- ten tyzden nepojdete von, ziadne obcuravanie travy a stresovanie na cudzich zachodoch ten prvy tyzden nie je vhodne...
Moje deti sme takto odplienkovali medzi 17-20 mesiacmi. Bez akychkolvek nehod po tom tyzdni. Starsich troch rovno aj v noci. Mladsej to v noci trvalo dlhsie, ale o odplienkovani v noci sa teraz nebavime. Prve tyzdne som posadzala automaticky - po zobudeni, pred a po papani, nez sme isli von a ked sme prisli z vonka, kedze cikali len kazde 2-4h nebolo o com, proste fyzicka zrelost tam bola... potom sa uz zacali pytat a naucili stahovat gate a sli sami...
Ked sa dieta po tyzdni "nechyti", treba to odlozit minimalne dalsie tri mesiace a potom nanovo. Dovtedy nocnik komplet zasa schovat.
Čas a netlačiť . U nás zabral ten čo hral . A koľko x som si musela ja sadnúť až vidí čo a ako aj na záchod som ju zobrala aj podložku kúpila na wc nechcela . Skúšali sme ju dávať zadať viac a viac ale bolo to dosť blbé nakoľko moja vydržala aj 4 hodiny. takže sa počurala nevhodný čas aj keď som ju dávala skúšať, bolo jej jedno že má gate mokré .a čo sa týka leto to tomu nepomohlo vôbec akurát že sa mi nepočítala vo vnútri ale vonku 😁 ona sama si vybrala kedy sa začne pýtať alebo teda si zašla sama . Dokonca odplienkovana bola 2 týždne pred nástupom školy aj počas obedného spánku ☺️ takže čas a trpezlivosť
@mama4444 jedna americka potty coachka uvadza caste chyby rodicov pri odplienkovavani:
1. Na nocniku dieta nema sediet dlhsie ako 5 minut. Vyprazdnovanie sa za tu dobu stihne vykonat a dlhsie vysedavanie je len nahodnym zachytavanim vyprazdnovania a nie cielenou aktivitou.
2. Na nocnik netreba posadzat castejsie ako kazde dve hodiny. Od cca 1,5 roka je uz mocovy mechur dostatocne objemny, aby obsiahol dvojhodinovy moc.
3. Zo zaciatku je zbytocne pytat sa dietata, ci mu treba cikat, lebo si este neuvedomuje ten pocit pred. Proste staci nastavit budik na kazde dve hodiny, v klude oznamit "je cas na serblik" a posadit sa. Samozrejme, ak dieta viditelne prejavuje signaly na potrebu (drobne drobci na mieste, puci oci, je nervozne, a pod.), treba posadit odhliadnuc od budika.
4. Niektorym detom je zo zaciatku divne kakat inde nez do plienky a tak zadrziavaju stolicu aj niekolko dni. V tych pripadoch je mensie zlo obliect mu na vykakanie plienku, nez si vybudovat zapchu. Je ale lepsie kakanie do plienky realizovat v miestnosti zachoda alebo vedla nocnika, aby si prirodzene zvykalo na nove "kulisy" pri stolici.
@anjelicek26 ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️
@elizabet173 maly ma 21 mes. ked ma “kako” a sa ho opytam tak ukaze , inak nepocie nic. Este nerozprava. Je to take tiche dieta spokojne bez slov 😂
@mama4444 naše deti neboli vôbec na nočníku. Prvého sme skúšali dať, no nedozrwl na to. A pre mňa je nepochopiteľné to, že matky čakajú hodinu, kým tam niečo urobí... Kto sa ho bude pýtať, dokedy mal plienky? Mali 2.5 roka, zobrali sme plienku, prvý deň im ušlo a druhý deň normálne už len záchod.
@elizabet173 v pohode, ja som za každú radu. Skúšam to, lebo kamoškina a malá sa tak rýchlo naučila, par krát sa pocikala a potom sa už normálne vypýtala. A neviem aký to bude mať zmyslel jej dať po skoro týždny znovu plienky keď už sa mi dva krát vycikala na záchod. Či ju to nepopletie. Možno jej to len trochu dlhšie docháda, inak vie aj povie kam ma ísť cikať.
@elizabet173
Nie, nevypítala. Chcela sa ísť kúpať do vaňe, tak som jej povedala že dobre, ideme sa kúpať ale najprv sa ideme vicikat. Tak som ju sadla na wc a vicikala sa. No bola som v nemom úžase. Na druhý deň sa zas pocikala inde. No neviem či to bola náhoda alebo čo..
@elizabet173, veď jasné, skôr či neskôr to pochopí, nebudem ju zbytočne teraz stresovať. Napríklad dnes mala plienku od rána, videla som na nej že ciká, asi si myslela že zase do gatí tak sa tak tvárila , a sadla si na šerblik ale až keď bola vycikaná. Takže zase by sa pocikala. Nevadí par mesiacov ešte počkám veď nič sa nestane. Ďakujem za radu.
@elizabet173 no veď uvidíme, nechám tomu čas.
@mama4444 hlavne netreba dieťa nútiť. Mne doktorka hovorila keď mal malý rok,aby som ho skúšala dávať na nočník,ale vedela som,že je to ešte zbytočne. Asi v 18m som nočník kúpila a skúsila. Malý reval, tak som ho schovala a sam si ho našiel keď mal pomaly 2,5r. Ale išlo to rýchlo. Posadil sa,vycikal, pochválila som ho a pochopil. Potom som ho dávala každú chvíľu sadať . O pár dní sa už pýtal sám. Veľká potreba ,tu nevedel odhadnúť,stalo sa,že niečo ostalo v teplákoch. Ale videla som keď to naňho ide,bol nervózny a behal. Sľúbila som odmenu a vždy to dodržala.
Odplienkovany bol behom 2 dní. Najprv cez denny spánok,išiel na potrebu pred a po. Potom aj nočný. Samozrejme mal aj poťah na matrac keby náhodou. Za celú dobu sa mu stala nehoda asi 3x. Teraz ma 3r a už chodí normál na WC.