Záchvat hnevu u trojročného syna

siss98
20. jún 2021

Ahojte, prosím Vás, myslela som že to už máme za sebou, ale posledné mesiace, troj ročný syn už tretíkrát mal taky záchvat hnevu, že len kričal a nedal si nič vysvetliť. Raz to spravil aj na nákupoch, keď chcel sa voziť na lietadielku v obchodnom dome.. Na námestí pred plným obchodom.. Vôbec neviem ako reagovať.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
20. jún 2021

@siss98 záleží, čo tomu predchádzalo. Ak ste sa dohodli, že sa povozí iba raz, alebo že nie je čas a povozí sa nabudúce a on to nerešpektoval, schmatnúť a odísť, nič nevysvetľovať, nemá to zmysel, keď je v amoku. Vrátiť sa k tomu až doma, keď sa upokojí, ale zase nie to rozpitvávať hodinu, Odišli sme preto a preto. Jeho nervová sústava sa vyvíja, nezvláda ešte svoje emócie a chvíľu to potrvá, kým bude. Ruku na srdce, ani dospelí ich občas nezvládajú. Ak má záchvat doma, najlepšie je ignorovať. Prejde to, keď trocha dozrie a najmä zistí, že krikom nič nezíska. Kašli na ľudí v obchode, na námestí, najmúdrejšie rady majú bezdetní a tí, ktorým to dieťa v živote neurobilo. Snaž sa, aby mal či najmenej príkazov a zákazov. Niektoré veci sa dajú povedať inak, napr. nie neskáč, spadneš, ale ak spadneš, bude ťa to bolieť a pod. Nechaj ho rozhodovať o niektorých veciach - chceš jogurt jahodový alebo vanilkový, tričko s autom alebo s veľrybou...

deti95060810
20. jún 2021

môže to znamenať od vôbec nič až po pomerne vážny problém....
z troch záchvatov hnevu sa ťažko určuje diagnóza...😉
ja by som asi dieťa odviedla preč napr. ak to urobí v obchodnom dome tak najbližšími dverami von...

siss98
autor
20. jún 2021

@elizabet173 doma ignorujem, vonku ho ťahám het, ale hádže sa mi na zadok ked ho taham za ruku, na rukách sa hádže a ja ho už nevládzem..
Ano toto robím od jeho prvého roka, ma málo zakazovych slov, skôr mu poviem co sa stane ak to spraví... Ale vie ked poviem nie tak nie...
Inac je to slušný múdry chlapček ale čím je ich viac tým ma to viac zosuva dole a neviem co robiť..
Aj si vyberá veci, vyberá si co chce na ranajky a večeru z veci co mu poviem, vyberá si trička a čiapky..
Najviac sa bojim, toho ze v septembri nastupuje do skolky a spraví to aj tam
Ja to pripisujem hlavne tomu ze sa mu v aprili narodil brat, idem sa roztrhnúť aby som bola s nim hlavne teraz ked je to preňho veľká zmena.. Ked kojim, hra sa, čítame si, kúpeme prebalujeme spolu..

elizabet173
20. jún 2021

@siss98 samozrejme, že narodenie súrodenca veľmi ovplyvní správanie dieťaťa. Ale je to pre neho aj veľkým prínosom. Škôlky sa neboj, myslíš, že tam deti nemajú záchvaty plaču a nehodia sa o zem? Keď za celý deň nikto, učiteľkám sa ani neráta deň. 🙂

sasanka605
20. jún 2021

Mom je podobny. Scasti je to povahou,temperament ma riadny. Scasti vekom. Ja sa von nehanbim,moje dieta nebolo od narodenia kludne. Ma aj malu sestru a to je uplne ina, kludna, povaha. Ja mu vysvetlujem, raz,dva, trikrat ak nepocuvne ideme domov. Pomaly sa to lepsi. Muz nema na vysvetlovanie nervy a je to visit v spravani maleho. Mna pocuvne vacsinou, pokial fakt to nie je nejaka nova situacia ale chlapa nepocuvne. On ho vacsinou taha prec nasilu. Ja sa tesim ked pojde do skolky,tam sa postupne nauci fungovat s detmi.

siss98
autor
20. jún 2021

@sasanka605 ani ja sa tiež nehanbím 😄 taktiež malý nebol kludne dieťa.. Od bábätká bol ako dosť citlivá strela.. 🙂 zato jeho brat o ňom ani neviem 😀 so starším sme zažili kadejake chvíľky, vzdy som si vedela poradiť, ale teraz začínam o sebe pochybovať

siss98
autor
20. jún 2021

@elizabet173 no dúfam že to nejako zvládne a nebude to robiť.. Lebo fakt zamrzia tie pohľady '' co to mas za decko''' 'sprav si s nim poriadky, rozmaznany je' ' a to on je podla mna úžasný chlapec.. Poďakuje poprosí, povie prepáč, s hračkami sa rozdelí ak neni nejaká nova hračka, ked poviem nie tak nie, v obchode ide pekne slušne.. Len toto keď začne robiť... Ach jaj

elizabet173
20. jún 2021

@siss98 vykašli sa na hlúpe pohľady, veď sama vidíš, že máš dve deti a každé iné. To nie je rozmaznanosťou, dieťa ešte nezvláda svoje emócie, je to normálne v jeho veku. Keď je taký, ako opisuješ, tak si na tom ešte veľmi dobre. Tie amoky budú postupne ubúdať. Držím palce.

mogaa
20. jún 2021

@siss98 týmto si prejdú v určitom veku skoro všetky deti....skúšajú alebo naozaj nevedia zvládnuť emócie.....naša mi to minule urobila v meste, no hamba nehamba dotala na zadok lebo už toho bolo moc...druhý raz som sa ju snažila zobrať na silu na ruky, potom sa síce utíšila ale už nechcela ísť pešo😉

ktochytavzite
20. jún 2021

@siss98 v skolke ho nebudu riesit,nechaju asi porevat a tebe ti mize byt jednobked tam nebudes pri tom

ivangeline
20. jún 2021

Moj mava take...stavy...z ktorych nevie von,ked je unaveny. Je horuco. Menej pospi a vie byt zly den.. Nemoze to byt tym teplom? Vsak aj dospelemu je z neho nanic.. :D

sasitimi17
20. jún 2021

Úplne to poznám 🙂 mne pomôže keď zachovám kľud (áno viem je to ťažké) ale predstavím si že nikto nikde nieje, nikto sa na nás nepozerá a potichu jej rozprávam, objimem ju ale nie pevne len tak zľahka, hladkam ju po chrbátiku a ona sa vtedy pomaličky sama ukľudní, dá mi božtek objimeme sa znova a pokračujeme ďalej 😄 fakt toto jedine sa mi osvedčilo vždy na všetko a to som naozaj už skúsila asi takmer všetko 😉

andreatytler
20. jún 2021

@siss98 Vsetci ti ludia naokolo su uplne nepodstatni... nepoznas ich, uz nikdy ich nestretnes... je uplne jedno co si o tebe myslia. Jediny na kom zalezi je tvoj syn. Ja som sedela v strede chodnika lebo syn potrebovaj dlhe objatie. Urcite si niekto myslel ze mi sibe, ale to nevadi... je mi to sum a fuk.
Nemam osobne sukenosti ale podla inych rad toto vyzera ako prejav ziarlivosti. Potrebuje viacej tvojej pozornosti. Skus si vyclenit cas len pre vas dvoch... denne pravidelnych 30 minut, ked budes len a len jeho.

siss98
autor
22. jún 2021

@andreatytler vždy keď mladší spi dve hodiny som len jeho, upratujem a varim ked obaja večer spia.

Ďakujem vám za rady, kus mi odľahlo ze v tom niesom sama. Ked je len so mnou tak uz ich ma čoraz menej ale keď je niekto ešte s nami to je hrôza..
Dúfam ze ho to prejde lebo nemám na to síl uz občas

marzuz89
22. jún 2021

@siss98 pises, ze ho v takych stavoch ignorujes. To nie je moc stastne riesenie 🤗 takto male deti este neovladaju svoje emocie, emocie ovladaju ich, treba im tu emociu skusit pomenovat - hnevas sa, lebo.. Bojis sa, lebo... Atd. Musi vidiet, ze nie je vo svojom amoku sam. Ano, trvat na povedanom. Jednoducho sa dnes ponahlame a na lietadielko nepojdeme, lebo potom nestihneme nakup, prist k pani doktorke, neviem co.. Viem ze sa teraz hnevas, pretoze si chcel ist na lietadielko, a my nan nejdeme. Idealne zohnut sa na jeho uroven, povedat si to z oci do oci.

Nas syn sa takto pekne naucil menovat svoje emocie. Hnevam sa, lebo... Bojim sa toho a toho. Velmi sa mi paci to a to.. Sam povie 🤗 vyskusaj. 3 roky su uz dost, aby ste spolu na jeho emociach uz pracovali. Kym nie je neskoro. Len ho prosim neignoruj.

siss98
autor
22. jún 2021

@marzuz89 ale s nim sa nedá vtedy komunikovať, čokoľvek čo mu chce človek povedať tak kričí ešte viac. Ked ho amok prejde objimem ho a rozprávam sa s nim, vie povedať coho sa boji co mu je neprijemne z coho sa teší aj ked sa hnevá povie ale ked pride tento záchvat proste kričí a kričí nedá sa mu nič povedať

andreatytler
23. jún 2021

@siss98 To je jasne ze v amoku nevnima. Vtedy mu netreba nic vysvetlovat, aj tak to nevima. Ked ma nas syn zachvat hnevu a hadze sa o zem, tak si k nemu na zem sadnem. Snazim sa udrziavat ocny kontakt, ponukam objatie ak chce. Ak nechce, tak tam len sedim a pokojne na neho rozpravam, ale len velmi jednoduche vety typu: Vsetko je OK, Som tu, Si v poriadku. On postupne navazuje kontakt aj ked pritom stale nervaci, chyti ma za ruku, polozi na mna nohu. Zase ponuknem objatie, niekedy ma objime, niekedy sa este stale chce hnevat a takto postupne sa ukludnuje az sa dopracujeme k objatiu a kludu.
Ja vidim v jeho ociach, ked ma ten amok, aky je nalakany, lebo ten hnev je taky velky, ze ho to ovladne a nevie to zastavit a nevie co s tym.
Deticky si tie emocie musia prezit vela krat aby sa s nimi dostatocne zoznamili a naucili sa ich nebat a ovladat. A vtedy velmi potrebuju oporu a pomoc od rodica. Aj ked rodic im nemoze pomoct tie emocie ovladat (to musia len oni sami), ale rodic je pre nich istotou v neznamej sfere.
A to pomenovanie emocie podla @marzuz89 po tom ako hnev odznie je tiez velmi uzitocne.

ktochytavzite
23. jún 2021

@andreatytler inak teba citat je az smiesne,ked ma tvoj syn zavhvat udrziavas s nim icny kontak?a naco je to dobre?Nehnevj sa ale ja cital tvoje rady a pridu mi zvestbe dost takymto sposobom vycjovavas skor neschopneho cloveka.
JA ti porfim ked ma zachvat hnevu bez podnetu,nevsimj si hi,nevnucuj sa mu,je to trapne a nie uzitocne.Jedine kebyze mas pocit ze si mu ublizila,ok.Nechj go popasovat smeho so sebou lebo potom si bez teba v zivote neda rady.

zuzudrnda
23. jún 2021

@siss98 ahoj. V 3r je vzdor u deti a snaha o presadenie seba sucastou vyvoja. Prejde to...je to neprijemne, ale co nepomaha, je dieta tahat, chytat, imobilizovat. V amoku nepocuva a jedine nad cim rozmysla je, ako uniknut zo zovretia. Niekam bokom ist, nech sa trosku ukludni, neskor vysvetlit a davat uz vopred jasne podmienky, kt.je potrebne dodrzat. A v klude sa rozpravat a vysvetlovat.

andreatytler
23. jún 2021

@ktochytavzite Dakujem za rady aj ked si si mohla odpustit tu vysmesnu poznamku.
Nesuhlasim so vsetkym co si napisala, ale suhlasim s tym ze dieta sa musi same popasovat so svojimi emociami a to aj robim. Nijako nezasahujem do jeho stavu mysle. Ak je nahnevany, necham ho nech sa hneva. Nesnazim sa odlakat jeho pozornost na nieco ine, nenutim ho aby sa ukludnil nasilu, naustupim mu.
Ale nesuhlasim s tym ze dieta sa ma ignorovat. Ignoracia (kedykolvek) je velmi kruty trest. Nie vychovny prostriedok.
Moj syn zatial nemal zachvat hnevu bez podnetu (ale on este nie je v obdobi vzdoru). Tiez velakrat si rodic mysli ze dieta nema dovod na hnev, lebo tie detske dovody su smiesne a malicherne, ale pre dieta su dolezite.

ktochytavzite
23. jún 2021

@andreatytler ved si pisala ze mu hladis pri tom hadzani na zemi do oci,cize to nieje zasahovanie,?
Inak ty ked si bola v takom stave ze si mala bud zlost lebo nervy tebe by bolo orijemne keby ta niekto otravoval alebo nasilu objimal alebo hladkach,popripade stale pozeral do oci?Ako ja ked som bola na nieco nahnevana tak somsa chcela sam vyzurit a nie zeby ma dakto otravoval este.
A ignoracia nemyslim taku ze ignorujes dieta to je ine,ale deti treba nechat aj tak nie byt non stop

andreatytler
23. jún 2021

@ktochytavzite Neviem co si pod tym urdziavanim ocneho kontaktu predstavujes... ak to ze mu uprene hladim non stop do oci, tak to nie.Pozeram na neho a ked on pozrie na mna tak sa nam pohlad stretne a ak na na chce on pozerat, tak pohlad neodvratim ale mu ho oatujem.
Kde pisem ze nasilu objimam alebo ladkam... preco si vymyslas?
Porovnavat seba a male dieta v reakciach na silne emocie nie je spravne. Ved ty mas roky skusenosti a znalosti a vedomosti a hlavne treningu ako tie emocie zvladat.

ktochytavzite
24. jún 2021

@andreatytler cize ty cely cas nanho hladis a cakas ked sa n teba pozrie?;)No kazdopadne ja som sa vyjadrila.