Začali vaše deti neskoro chodiť?

21. jan 2021

Ahojte, zaujíma ma, či sú tu aj ženy, ktorým začali deti chodiť neskoro- moje dieťa má 15 mesiacov a chodí iba okolo nábytku, topánky bojkotuje, keď mu nejaké obujem, tak si sadne na zem, začne revať, tvári sa, že v tom nevie ani stvornozkovat, jednoducho ostane bezvládne ležať alebo sedieť na zemi a dokáže hučať neskutočne dlho... Avšak musí si zvyknúť na topánky, nedá sa chodiť na boso, nežijeme v lese. Tak ma zaujíma, či ste riešili, že nechodia, ako ste to riešili, či niečo pomohlo (okrem vojtovky, tú cvičil, ale nepôsobilo to naňho dobre, rozširoval sa mu pri cvičení ekzém a na to povedala fyzio, že to je kontraindikácia a nemal by cvičiť túto metódu, keď trpí ekzémom. Mne sa ani veľmi nepáčila, lebo okrem vresku to nemalo vôbec žiadny efekt, cvičila som s nim 5 mesiacov) . Rodina stále robí tlaky- prečo ešte nechodí a už má chodiť a čo keď ostane na vozíku (hlavne teda moja paranoidna matka má takéto reči), pritom stvornožkuje ako drak 🤣 tak ale tiež mi niekedy napadne taká smutno vtipná predstava, že bude chodiť do školy v 7 rokoch a bude sa presúvať len po 4, lebo chodiť sa nenaučí - áno, pritiahnuté za vlasy. Keď ho niekto vezme za ruky, tak to by išiel aj do vedľajšieho mesta, ale to sa nesmie, lebo bude vyoseny. Dať mu nejaký vozíček "tlačítko", čo by si tlačil pred sebou a kráčal, to sa nesmie, lebo skolióza a krivý bude 🤷🏼‍♀️ keď si pred neho cupneme, aby prišiel ku nám, tak nič, radšej si sadne na zem a vreští, neprejde ani náhodou. Rozumovo je na tom veľmi dobre, ale táto motorická stránka je katastrofa. On bol od narodenia lemravý, na brucho sa sám pretočil v 7 mesiacoch, sadol si sám v 10, postavil sa sám skoro až v roku... No jednoducho, nechce sa mu pohybovať, radšej sedí a číta si alebo si kreslí, spieva. Potom si poviem, že kašlem na to, veď keď bude chcieť, tak začne aj chodiť. Potom nabehne moja mama a hneď začne hustiť, ako už mal dávno chodiť a že je určite postihnutý a aby nám ešte neostal na vozíku. X krát som jej povedala, že norma je 18 mesiacov, ani s nou neudrziavam kontakt, žijeme od nej ďaleko.. No vždy ma to nahnevá, tieto reči. A potom také blbosti typu, že sa oňho nestaráme, lebo ešte nechodí a je to naša vina a všetky ostatné deti už chodia a prečo s tým nič nespravíme. No ja ale neviem, čo by som s tým mala spraviť, keď aj decko postavím a ono si hneď sadne a odlezie niekam preč. Neviem, či si to predstavuje tak, že ho prilepím chodidlami o podlahu aby stál, alebo čo 🤷🏼‍♀️

didi2102
21. jan 2021

Syn sa postavil posledný deň 18.mesiaca , tiež som si všeličo nahovarala a všeličo sme mali obchodene neuro,fyzio,rehab.oddelenie v nemocnici lebo som si myslela že mu niečo je,syn má 2.5r a bez kočíka je od 2rokov,doslova prejde kilometre , za polroka dohnal a prekonal vo vydrží rovesníkov

didi2102
21. jan 2021

A že.bo lenivý ? Syn si sadol v roku,4nozkoval ako 14m,postavil sa ako 15m ... Ja som tiez zažila blbé reči a áno bolia ale nič nemôžeš urobiť,pre mňa je to že veď ma len 15mesiacov pohoda

simca06022011
21. jan 2021

Mne mala ako 15 mesačná. A ani nie mne. Na chate ju chytil dedo postavil do stredu kuchyne a chodila 😂Tiež som bola na nervy, moja ani po 4 nechodila. Plazila sa, sadla nejak... Aj sa postavila pri skrini...

danielaaa212
21. jan 2021

Pripojim sa mojou skusenostou. Vseetky deti okolo nas okolo roka zacali chodit, o to vacsi stres,lebo som sa v porodnici spoznala s mamickami,kedze som tam bola tyzden pred porodom a nase deti maju ten isty vek, + - 1den rozdiel . Teda vsetky pred rokom, v roku chodili... nasa nevedela dobre stvornozkovat,chodila ako opicka jednou nohou pred sebou... a okolo nabytlu nic. V 14tich mesiacoch sa postavila k stolu ...ale nechcela chodit vobec okolo. Potom,ako tak..ale fakt len trochu a pod natlakom emocii sme jej dali choditko take co tlaci ako kociarik...no stale nie a nie sa pustit. A popravde pouzivsla ho malo. No na vianoce mala 16,5 mesiaca a bum pustila sa ...a odvtedy len chodi. Rychlo,stabilne... ziadne stvornozkovanie. Ono je to individualne.. mne povedala lekarka nasa,ze do 18 mesiacov je to uplne normalne. Treba sledovat, dat na pocity ...ale netreba stresovat...pride to.

marrilyn
21. jan 2021

Nas maly dlho chodil len okolo nabytku, nechcel ani za ruky ist do priestoru, len nabytok. Skoro v 15 mesiacoch sme skusili, ci by nepresiel 2-3 kroky medzi mnou a manzelom. To ho strasne dlho bavilo, ale sam inak nechcel. Vonku sa vzdy drzal kocika, pripadne chcel ruku. My sme mu prave take choditko, co tlaci kupili a pri nom sa potom osmelil aj do priestoru a aj na topanocky si pri nom zvykol. Kedze bolo leto, teplo, mame dvor, zobrala som mu choditko von na travu. Topanky nechcel ani za svet. Nechala som ho, nech si naboso pochodi s tym choditkom a potom uz zrazu aj v topankach isiel. Dlho potom ale este behal na boso vonku, ale pomaly si po troskach privykal aj na topanky.
Ked som sa pytala detskej na tu chodzu, ze sa mu nejak nechce, tak mi povedala, ze nech sa nebojim, kazde dieta nechodi uz v roku a z jej skusenosti deticky, co zacnu neskor, su v tej chodzi stabilnejsie a take rozvaznejsie, maju menej nebezpecnych padov a tak aj bolo. Ked uz potom zacal chodit, tak chodil isto. Nemusela som mu vkuse za ritou behat

rybka80
21. jan 2021

Kým nezačne chodiť vonku, nepotrebuje žiadne topánky. Naboso alebo ponožky, dobré sú protišmykové.. Dieťatko potrebuje cítiť povrch keď robí prvé kroky doma.. Topánky sú obmedzujúce a zbytočné.

autor
21. jan 2021

Áno, tie topánky sme mu skúšali práve kvôli tomu, že vonku bol sneh (boli to snehule) a dúfali sme, že to ho posmeli k tomu, aby prešiel aj vonku pár krokov aspoň za ruku. Ale tak po snehu v ponožkách nebude chodiť, preto sme mu chceli nohu privyknut na topánku. Nevydalo. A nakoniec, aj tak bol sneh len 2 dni, takže už aj motivácia dávať mu von topánky prešla

marrilyn
21. jan 2021

My sme mali stastie, ze zacal chodit v lete a privykal si najprv len na sandalky. Snehule su dost velka zmena pre drobca, kedze dovtedy nemal ziadne boty. Co som si aj po okoli vsimla, detickam trva nejaky cas, kym si zvyknu, ze maju topanku na nohe a vonku zacnu chodit o dost neskor ako vnutri v ponozkach.

danieladeley
21. jan 2021

moje deti zacali chodit 10 mesiacov a 11 mesiacov :D ale ja som zacala ked som mala 16 prec :D mama tiez stresovala a doktori jej povedali, ze mam len jednu diagnozu a to lenivost 🙂 nestresuj sa preto vobec, ked stvornozkuje a aj sedi, neni o com, este sa nabeha

nickpick
21. jan 2021

shehule su pre deti co uz maju co to odchodene, vela zien tu na MK spominalo, ze im deti vo vyssich topankach nechceli chodit a to uz s chodenim zacali, skus kupit nizsie topanocky, ak nevies ake by boli vhodne na jeho nozku na FCB je skupina Bose nozky bez prekazky tam ti zeny poradia, treba sa obrnit voci reakciam okolia, vyvoj dietata nie je sutaz, norma je 18 mesiacov a nech si kazdy hovori co chce, tvoja mama nie je pediater ani fyzioterapeut, to co si mysli je irelevantne, ako pises tvojho maleho zaujimaju teraz ine veci, nie motorika, chce to trpezlivost, cas a hlavne ziaden stres, to s tym vozikom je uplne od veci, ak pekne stvornozkuje vobec by som sa nebala ze bude mat problemy s chodenim....

sumienka242
21. jan 2021

Prva dcera sama bez opory vykrocila v 19 mes. Bola uplne zdrava, len sa podla mna bala ist sama. Dovtedy stvorkovala, chodila popri stene, nabytku, nakoniec aj za ruku, ale sama ani za svet. Sikovna bola, len az prilis opatrna.

babydesire
21. jan 2021

Jaaaj tie babky,aj moja je taka mudra (svokra detto) ze casto rozmyslam ci su ozaj matky 🤔🤔🤔 Ako to ze som normalna a zdrava (moj muz detto) ?!

No skusenost nemam,moje detska motoriku zvladli bravurne,hlavne syn..ale tema ma zaujala, lebo citit ze niesi hysterka (tych je plny mk) ale ani neschopna matka za aku ta ta tvoja a okolie zrejme ma,ze tvoje dieta este nechodi..myslim,ze ak to riesis s dr a robis co sa da,tak nic ine nespravis... Mozno lenivost mozno ochabnute svalstvo..mozno bude o par rokov lietat po ihrisku,mozno bude potrebovat vozik..to nikto nevie,kazdopadne to ze do teba huka nicomu nepomoze,,ani to neovplyvnis...priestor nato ma,neni priputany,tak co viac...topanky,no v zime neries,zvlast ked ako pises sneh padal cca tyzden za dva dni je fuc,,katastrofa. Neodradzaj ho topankami,doma nech ma ponozky,pancusky,capacky,ci naboso..a vonku no v kociku,,dokial nezacne chodit,dokial sa neotepli,... Ja som bola striktne proti obuvi pokym nechodili,,ved naco,, Pises ze zacal neskoro s motorickymi schopnostami,, takze logicky zacne aj neskor chodit.

jay_j
22. jan 2021

Ja som to tiež zažila. Aj ten nátlak úplne poznam. Sama matka má strach a obavy, tak treba jej ešte pridávať. A stále sa pýtať kedy už bude chodiť.
Boli sme aj na neurologii, okrem miernej hypotonie nic. Tiež sme chodili na vojtovku. To tlaciace choditko napriklad pomohlo výrazne. Teraz má 7 a je to typicke aktívne dieťa čo neobsedi. V lete na workoutovom ihrisku preruckuje na preliezku len tak.
Takže vždy je to o tom - pokiaľ nemá dieťa vážnu diagnózu, tak potrebuje len svoj cas 🙂
A niekedy je to ťažké- ale neporovnavat sa!!!!
Je dosť otravne pocuvat ten a ta uz chodia a su mladsi, tvoja kedy bude chodit?🤔

bellovag
22. jan 2021

Náš prvý začal v 15 a druhý v 17 mes. samostatne chodiť, zato rozprávali od roka a pol 🙂 Cvičili sme s obidvomi Vojtovku a fyzio vravela, že do 17 mes. je úplne ok ak nechodí samostatne. Podstatné je, že štvornožkuje....neboj sám sa rozbehne, to že chodí už okolo nábytku je signál, že sa o chvíľu pustí. Hlavne ho nešikujte za obidve ruky

enoula
22. jan 2021

Norma na samostatnu chodzu je 18mesiacov, takze kľud a tie topanky fakt netreba.
mozte trénovať podľa Fyzio
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=273...

didi2102
22. jan 2021

Inak s tými topánkami ako baby píšu, u nás bola jeseň a kúpili sme mu vyššie z protetika no chýba, ťažšia a vyššia topánka,skončil s obyčajnými vandami ,ľahučké topánočky,keď treba kúpiť úplne len také a občas mu dať na doma možno,ale presne že doma na nosí,nech začne doma chodiť a potom po von nekupovať ťažkú a vysokú topánku

brona235
22. jan 2021

Najstarsi mal 11,5 mesiaca ked zacaj sam
Prostredny zacal sam v desiatich mesiacoch a dcera po 13tom mesiaci. Viem, ze to je skor ako pises ty, ale tym som len chcela povedat, ze kazde dieta je ine... 😊 neboj sa , ked uz chodi okolo nabytku, uz to nepotrva dlho. 😊👋

marianarem
22. jan 2021

Ja mam vo svojom okolo naozaj vela deti, ktore zacali chodit az medzi 15 a 18 mesiacom. Aj moj maly, skoro 14 mesacny, medzi ne mozno smeruje 🙂 Jeho bavi recnit a o chodzu sa zatial ktovieko nezaujima. Svokra pravdepodobne opakuje, co pocuvala v mladosti od starsich zien, mozno nie ohladom chodenia, ale vysetrovalo sa aj vela inych veci - ci uz robi tap tap a podobne 🙂

1aduliatko1
22. jan 2021

každé dieťatko je iné, starší syn už v 10-11m chodil sám, mladší začal až v 14m.

autor
22. jan 2021

Ďakujem za všetky príspevky, len aby som to objasnila, topánky ma ortopedické, vysoké, také aké nakazala fyzio. On mal od narodenia slabší svalový tonus a na prvej prehliadke na ortopedii mal posunutý jeden členok o 2 stupne v porovnaní s druhým, čo sa mu síce do druhej prehliadky upravilo, ale teda bolo nám povedané, že topánka iba ortopedické s vysokým členkom a neohybnou podrážkou, aby "nešmatlal". Doteraz mal len capačky, no vyrástol z nich a keďže po dome už celkom cupitá (ale nie sám v priestore), tak som mu teraz na zimu zohnala jedny normálne hrubé topánky, nech si na ne aspoň zvykne a mal ich doma jedno doobedie. Takže nedávam na doma, iba som mu ich skúšala a chcela som, aby si privykol na nový pocit. Včera a predvčerom ich mal v kočíku a dnes k nim už sám došiel a začal si ich obuvat. Avšak, vie v nich iba sedieť. Takže nedávam mu ich nasilu po dome, to som ich iba skúšala, keď robil taky humbuk, kupovala som ich online.

Fyzio niekoľkokrát dôsledne povedala, že on barefoot nesmie, že to je vhodné pre deti, ktoré majú od narodenia normálny svalový tonus a nie sú oneskorené. Uňho bol predpoklad, že bude chodiť neskôr, avšak v roku začal chodiť okolo nábytku, tak som sa tešila, že super, tak to dohnal a zachvíľu sa pustí. Avšak už bude mať o pár dní 16 mesiacov a je v tej istej fáze - chodí okolo nábytku, okolo steny. Ani v priestore nevydrží sám stáť bez opory viac ako 2 sekundy, hneď si sadne (nie, že by spadol, on to ani neskúša,hneď si sadne). Takže je už 4 mesiace v tej istej fáze (okrem toho, že už 4 mesiace mu idú zuby a ešte stále nevyšli 🤣🤣🤣🤣 ale to je iná story 🤣)

nika_m
22. jan 2021

Ma cas este do 18m, okolo nabytku ti cupka, teraz uz len cakat kedy najde odvahu a pusti sa do priestoru...topanky mu nedavaj, ja som kupila mojmu synovi az ked zacal chodit aj v priestore a prvykrat ked som mu ich obula tak tiez stal a nepohol sa...potom zacal chodit...vonku tak isto najprv len stal a osmelil sa asi po 10minutach...krasne reci inak ma mamka, ze bude postihnuty lebo este nechodi (pricom okolo nabytku chodi) 🤦🏻‍♀️ radost pocuvat...tie deti netreba tlacit do vsetkeho, on sa osmeli neboj sa

ivangeline
22. jan 2021

V mojom okolí dobre že nechceli, aby mi deti v 10m chodili... 🙈 Blbosti. Každé sa vyvíja tak ako sa na to cíti. A tuším som viac krát čítala, že do 18m je to prijateľné, aby ešte nechodil. 🤷 Filip začal po roku, tuším 14m a dlhšie mu trvalo sa rozchodiť a Klára má 11m a už 2m stojí a mesiac chodí okolo nábytku, občas sa aj zabudne a prejde krok, dva bez držania sa ale nechce sa jej ešte samej chodiť. Keď sama stojí, tak sa teší a potom padne. 🤣🤣

andreatytler
23. jan 2021

Citala som ze ked deti zacnu chodit v neskorsom veku, su ovela viac opatrne, ako tie ktore zacnu skoro a u nas to platilo na 100%. Chodit okolo nabytku zacal v 8 mesiacoch a uz o mesiac sa pustal sam do priestoru a vobec mu nevadilo ze nema rovnovahu a po par krokoch padal ako hnila hruska na vsetky strany. Tvoj je prilis opatrny.
Skus dat stolicky od seba s malou medzerou a ked to zvladne, urob tu mezeru vacsiu a vacsiu aby chodil bez opory stale vacsie a vacsie vzdialenosti. Choditko v podobe vozika co si tlaci pred sebou nie je zle na chrbticu... aspon som o tom este nepocula.
My sme dali nasmu na nohy snehule ked mal 11 mesiacov (cize uz 2 mesiace behal) a aj tak mal problemy v tom chodit.... na prve kroky vonku si budete musiet este pockat.
Ja by som vasmu topanky nedavala (ani ponozky). Aj ked je asi tazke ist proti nazoru doktorky... neviem si predstavit ako by bolo mozne ho motivovat na samostatu chodzu tym ze mu das na nohy okovy. Podla mna on tak vnima tie topanky... hlavne ak su neohybne... ak musis topany, skus najskor take co v podstate nemaju podrazku... a ked bude OK v nich skus tie ortopedicke.

kilimi
26. feb 2022

Tak ako kedy zacal? Tiez to momentalne riesime sme zaciatok 17 mesiacov :/

mamina1419
26. feb 2022

Mne detí obe chodili okolo nábytku dlho. Obaja sa pustili až v 16 mesiacoch samostatne. Dcéra odmietala topánky , pokiaľ sa neoteplilo a nekúpili sme botasky také aké sa jej páčili. V obchode som jej skúsila viacere a ukázala ktoré chce. Od vtedy behá.

petik22
26. feb 2022

moja starsia zacala chodit - idem,spadnem,postavim sa bez opory a idem dalej - ako 9 a pol mesacna,mladsia v 13m - a to som uz tiez bola nervozna. a zostalo to tak doteraz- starsia je strela,mladsia taky knedlik 🙂 chodit sa naucila,ze pred sebou tlacila taku hrazdicku. nebojte sa,chodit sa nauci. ja by som skusila v nejakom detskom kutiku choditko - ci ako sa to vola- ci to je len strach ..

kilimi
27. feb 2022

@petik22 ma taky kociarik ktory vie pred sebou tlacit a aj sa sama postavi v priestore vydrzi par sekund a spadne.

blizzz1428
9. mar 2022

Ahojte baby, pridávam sa do konverzácie..mám malého synčeka, má 22 mesiacov, tiež má oneskorený vývoj, je hypotonicky, začali sme cvičiť pred jeho prvým rokom, chodíme po rehabilitáciách, absolvovali sme aj kúpelny pobyt v Dunajskej Lužnej.. nevieme prečo bol hypotonicky, mr mozgu v poriadku, eeg u neurológa v poriadku.. v 22 mesiacoch štvornožkuje, stavia sa, chodí okolo nábytku, ale ešte je vidieť na ňom, že nie je úplne stabilný.. on bol ako dieťa úplne iný ako iné deti, všetko robil inak. Teraz mu pomáhame, keďže sa zle stavia, nejde cez rytiera ale vysvihuje sa cez narty, robí to divne, ale stále mu to popravujeme.. v stoji má nožičky mierne dovnútra, niekedy mám aj ja obavy, ako to bude dalej, či sa mi vôbec rozchodi a ako bude chodiť. Chodíme na rehabilitácie 2x do týždňa a v júni nás čaká ďalší rehabilitačný pobyt v DL. V máji bude mať 2 rocky.

kythos21
13. feb 2023

@blizzz1428 ako ste prosím dopdli?

jukatka
13. feb 2023