Potrebujem poradiť! kupili sme si psika yorkširskeho teriéra šteniatko k dcérke ma bude mať 5 rokov. odporučili nam to aj kvôli tomu že byva často chora a velmi tužila po psikovi. od kedy ho mame doma je podla mna problem. psika by stale nosila na rukach tu lasku prejavuje až privelmi. nevieme s manželom čo robiť, čakáme bábetko ale je mi luto psika myslite že sa to zmeni? echcem ju od neho trhať lebo taku lasku a taku šťastnu sme ju ešte nevideli. Prosim poradte nam v tejto situacii 🙂
@lucka011 ako riešite venčenie prosim vas? zattial to riešime tak že vždy berieme psika von aj ked idem s malou von sa hrať, ale chcela by som ist aj bez neho lebo sa to neda aj psik cely den vonku aj dieťa.
@denisse1311 Byvame v dome, takze len otvorit dvere. Ale ked sme ju doniesli, este sme byvali v byte. Ja som ju naucila na balkon. Nedalo sa chodit s nou von a zaroven byt s malou alebo trepat aj ju. Ked jej bolo treba spravit potrebu, mala tam tu podlozku. Ked sme chodili von, nechala som balkon pootvoreny, alebo dala podlozku k balkonu. Ono je jedna velka vyhoda zaobstarat psika, ked je zena doma s dietatom. da sa ho pekne sledovat ako sa sprava, kedy mu treba cikat a tak.. Tak som pekne polozila na podlozku, ked sa podarilo velka pochvala, ked som nestihla, trest. A ked mala viac mesiacov, bola s nami vela vonku, od pobedia az do vecera.
A teraz v lete je vonku cely den, od rana do vecera. Ani o nej neviem, iba ked jej nas vlciak robi zle a ju ide rozdrapit 😀
(ma 2kg, ale nervozna jak cert)
@lucka011 my rozmyšlame že ho dame preč. aby psik netrpel kedže ho mala stale nosi na rukach a už som unavena z toho okrikovania aby ho nechala. no aj ja by som to chcela riešit tak že by som ju chcela naučit na podložku a na balkon. dufam že sami to nejako podari.
@denisse1311 ak psika naozaj chcete, nedavajte prec. Ako dlho ho mate? Ono je to naozaj len osial, jju to postupne prejde alebo ked ho bude chciet zobrat na ruky, tak ju treba niecim zabavit, nieco jej kazat urobit. Za chvilu je po prazdninach, pojde do skolky a psik sa nauci peknemu rezimu
Kamoska mala už 2yorkov keď otehotnela.
Ja mám tiež dvoch, maly mal pol roka takže jej dcérka ho pozná od malička.veela ho nosila/ešte nosí obcas na rukách 😀 mne to nebolo často po vôli ale Kamoske doverujem.
Čo mi ona vravela,aj tak robila,aj ja budem keď raz budem mať bábo je,aby detičky dávali Z ruky psíkovi jesť.je to dôležité pre vzťah dieťa/pes.
Môj starší psík nemá rád deti,len kamoskinu dcérku!!! presne preto že ho podplacala zradlom.ale úplne ju akceptuje!!
Naspäť K mladšiemu::často ho nosila na rukách,prekladala sem tam, V kočíku S ňou bol.. Kamoska malú upozorňovala že ako má psíka držať,nie silno,nie pod pazuchami atď atď...
Je to dobre pre psíka,naučí sa na deti(mladší vďaka nej miluje deti),trpezlivosti, A dieťa sa naučí správať K psíkovi.
Doteraz keď ideme von spolu,má môjho krpca ona na voditku.mala bude mať V decembri 3roky. 🙂
ano chceli sme velmi psika, ked sme boli s mužom sami mali sme yorkširka tiež ale byvali sme u rodičov a moja mama nam ho vypustila. takže hruza a dnes ma vela ludi odsudilo ked som bola s malou vonku že mame psika že mala je ešte mala na to a tak. som z toho nešťastna mame ho tyžden a preto ma to mrzi o to velmi že uvažujeme nad tym ho dat preč.
@lucka011
@lucka011
@hennyinnsbruck no naša mala by ho stale nosila na rukach a psik pred nou už uteka. takže preto zvažujeme že ho dame preč sme z toho s manželom ozaj nešťastni a ešte ludia po nas kukaju a zazeraju že take male dieťa 5 ročné ma psika. neviem čo robit. som zufala.
@denisse1311 odsudzuju??? My sme ju doniesli, ked mala dcera 9mesiacov. To uz potom co mali povedat. Nech sa staraju o seba. Nie je nic lepsie ako ked pride pes k dietatu a nie dieta k psikovi. Pretoze vie, ze je clenom domacnosti ale musi mat respekt pred dietatom a akceptovat ho. Niekedy je vela pochybnosti ako by sa spraval psik, ked by bol prvy a zrazu dieta...
A ked prejdu tieto nervy a malej to vydrzi , ta laska k psikovi, Neraz si myslim, ze budes rada, ze sa bude mat s kym zahrat, kym budes s druhym drobcom a skakat okolo neho 😉
@denisse1311 prepac ale na to si mala mysliet skor ako ste psa kupili. Je to zivy tvor za ktoreho ste zodpovedny a nie zbavit sa ho vtedy ked vam to nevyhovuje.
Nevidim absolutne ziadny problem v tom ze ho mala nosi na rukach. Jediny problem by mohol byt v tom ze psika zle chyta a tym by mu mohla ublizit tak ju to naucte. Samozrejme psik potrebuje aj svoj klud. Vyclente si hodiny na hranie a hodiny ked psik bude oddychovat. Malej to musis vysvetlit, nie je to nic co sa neda, tak isto ako jej vysvetlis ze na ihrisko mozte ist az za hodinu, ze obedovat musi teraz, a ze kupat sa chodi o 7 vecer, tak isto vysvetli a Nauc kedy sa moze so psikom hrat.
Psika ucte potrebu VONKU! Je to pes, nie hracka, ani škrečok ani morča, pes cika a kaka vonku tak to tak robte.
Vela stastia
@lucka011 ja som z toho ozaj nešťastna, ako nas odsudili taku lasku sme ešte nevideli čo dava mala tomu psikovi!!!! ešte nie je naučeny cikat na podložku tak to je trochu ťažšie. a ešte babenko ma prisť o 2 mesiace. ja si tiež myslim že každý by sa mal starat sam o seba. a nie druhych odsudzovat ved psik je radosť a je vidieť ako nas ma rad. je mi ho luto dat preč.
@denisse1311 urcite nedavajte. Uz by ste ublizili aj malej asi. Alebo jej skuste pekne povedat, ze ked ho bude vela brat na rucky, tak ho budete musiet odniest k ujovi doktorovi, lebo bude z toho chory a boli ho z toho brusko. Alebo ze sa jej bude bat.
Ja ked dcera robi nieco co nechcem, tak jej urobim to iste ako sa citi. Zobrala by som ju na ruky, silno drzala a nepustila aby videla ako sa havko citi. Nech si radsej sadne a ma ho na nohach, alebo piskotkou ho k sebe zavolat.
Potrebu ho postupne naucite, to nie je nic zlozite, len treba vela trpezlivosti a zasobu cistiacich prostridkov 😉
Toto poblaznenie je vzdy len na zaciatku. My dospeli to vidime tak nejak viac tragicky. Ale aj psik sa uci. Postupne jej sam naznaci, ze si nezela aby ho brala na ruky.
@denisse1311
Malej treba takisto určit hranice!
Všeobecne:::
Môžte si myslieť čo chcete ale psa učiť na podložku cikat neni normálne! Je to pes!!! Pes má vykonávať potrebu vonku!!!!
Chudáci yorkshiri čo ľudia robia Z týchto psov mi dvíha tlak.sú to teriéri. Tieto psy aj keď sú malé potrebujú dobrý výbeh, dobrú výchovu A socializaciu.
Veľa ľudí si ich kupuje lebo si myslia že nepotrebujú pohyb sú nenáročný atď...potom to tak aj dopadne...že vonku šteká po vás Yorki len keď sa naňho náhodou pozriete...(česť výnimkám).....A nikoho som sa nechcela dotknúť!!!!
@hennyinnsbruck na tom, že sa pes nauci na doma na podlozku nie je nic zleho. Dost to pomaha a to neznamena, ze pes ma menej pohybu. Ja som svojho na podlozku naucila a popritom bola s nami aj tak polovicu dna vonku. A steká ako besna, ked niekto prejde okolo nej. A nie je to preto, ze je zle vychovana. Socializovana je perfektne. Od malinka v konrtakte so psami, s detmi aj dospelymi. Prave ze je to terier, je to trochu ostrejsie plemeno, aj ked neublizi. Teraz sme v dome a vonku je do zotmenia, ani o nej neviem a s vlciakom ma dobry vzťah. A aj tak je nervak..
Podlozka je len jedna z velkych vyhod, nie nadarmo ju vymysleli. Pre ludi, ktori maju deti a nevedia chodit so psikmi pravidelne von ako by bola potreba aby sa navykom naucili, je to velka pomoc.. Ale neznamena to, ze je pes bez pohybu.
Preco ho chces dat prec. Urcite nie!!! Dcerka psika lubi tak naco jej ho brat? Surodenec a psik je uplne odlisna vec. Ja mam rocneho yorka a 5 mesacnu dcerku a staram sa o oboch. Da sa to 🙂
@lucka011 dom je super ale len na dvore psík by nemal byť.. .
Keď som písala môj príspevok som si spomenula na známu. . Možno preto som sa tak rozpisala. . 2 týždne mala na starosti yorkshirku. . Krpata mala nadváhu .nechcela sa prechádzat majitelia ju kŕmili len od stola .fena mala sebavedomie na bode mrazu A este ani hygienu nemala zvladnutu.. Proste chudák pes. . Ale tak čo už. . Pes za to nemôže .vždy je majiteľ na vine. .
A na podložky mam I tak svoj názor . .keď nemám čas na psa alebo pomoc známych V prípade potreby nebudem si kupovať psa.pes je záväzok na veľa rokov. .
Lepšie psa naucit vonku A mam pokoj.trvá to ale potom mám pokoj.
Malý mal 6mes už má na 100% zvladnutu hygienu.
Pozri sa, ak chcete psika, aj ty a aj manzel, tak ho majte a nepozerajte na cudzich. Ak ho vasa dcera lubi, tak nie je o com. Pride babatko a ona bude mat aspon svojho psika, ked ty nahodou budes musiet kojit a podobne... 5 rocne dieta je uz dost velke na to, aby si mu vysvetlila, ako sa ma psik drzat a ze mu musi dat niekedy pokoj. Viem to podla svojej dcerky 😉 Mozem este poradit, kupit psikovi taku klietku-domcek, kde by mal miesto len a len pre seba a dcerke vysvetlit, ze ked je tam, tak tam nesmie ist, ze je to jeho uzemie. Ak ide psik za nou, tak ich nechaj tak, len dozeraj, aby sa nedopatrenim nieco nestalo...
Bolo by ozaj velmi smutne, ak by ste po tak kratkej dobe dali zvieratko prec. Mali ste si velmi dobre rozmysliet, ci to zvladnete. Ak budes presvedcena, ze nie, tak mu najdite velmi dobry domov a nenechavajte si ho dlho, lebo ono si zvykne na vas a dcerka na neho... Potom to bude veeelmi tazke a aj [re tvoju dcerku, pretoze este pride surodenec...
Este raz, kasli na ludi. My mame dvoch psov, 2x hada, potkanika, vonku zajaca, kozicku a ovecky.... Je mi jedno, kto co hovori, su to nase zvierata, my sa o ne starame, my platime ich stravu...
Och, dalsi pripad...co je preboha na tom, ze ho mala tak lubi? Pokial mu neublizuje, pes neknuci, netrasie sa, nie je apaticky, tak neviem co sa riesi. Ked ho date prec, tak ublizite ako dcere, tak aj psovi. Ano, aj on vie citit a vnimat. A mozno by dcere trebalo inak vyvstelit ako sa ma spravat, ma na to dost rokov.
Je to tak, pes nie je vycvicena opica, treba sa mu venovat, to ste mali vediet skor. A ohladom babätka, nie si predsa tehotna tyzden.
Ospravedlnujem sa za koment, ale taketo agumenty ma vytacaju (aj ked taky, ze psa dame prec, lebo dcerka je pri nom STASTNA, pocujem a citam prvykrat v zivote........)
@lenka1993 a bývate v byte či na rodinnom dome? ako riešiš venčenie ked si s babetkom doma sama?
my sme mali náš psíka ešte pred narodením malého, od začiatku boli stále spolu, spávali spolu na gauči, do postieľky som ho samozrejme nepustila ani oblizovať som mu malého nedovolila ale inak boli stále spolu, čím je malý väčší tým sa viac spolu hrajú a samozrejme malý si neuvedomuje ešte do dôsledkov, že mu niektorými vecami čo mu robí ubližuje, tak mu to pekne stále dookola vysvetľujeme a raz to všetko pochopí.. fakt mu robí občas riadne zle, ľahne si na neho, tuho ho chce mojkať a podobne ale náš psík je zlatý a keď je veľmi zle tak utečie pred ním, inokedy sa ide zblázniť od radosti, oblizuje ho až tak, že potom malý uteká pred ním, proste láska a je krásne pozorovať ich ako sa ľúbia.. 5 ročná už vie pochopiť čo sa môže a čo nie, len jej to treba vysvetliť a ešte je to teraz ošiaľ, za pár týždňov možno ani nebude vnímať, že je s vami, chce to len čas a nie sa hneď psa zbaviť, počkajte ešte a vysvetľujte, ono sa všetko dostane do svojich zabehnutých koľají a bude dobre
@denisse1311 v byte. No bud chodi muz alebo dsm malu do nosica/kocika a ideme na prechadzku. Vsetko sa da 🙂
Učiť psa venčeniu na balkóne... ? WTF! To ste si mali zaobstarať mačku a nie psa. Yorkshire je síce malý, ale je to normálny pracovný pes. Potrebuje denne aspoň 3 km a tiež potrebuje vidieť svet. Očuchávať stopy, kontaktovať sa s inými psami. Ako by sa vám páčilo, keby vás zatvárali do bytu a výrazne obmedzovali váš pobyt vonku?
A navyše venčenie nevidím ako problém. Psa si riadne vychovajte, socializujte, aby mu neprepínalo vonku a naučte ho na vôdzke. A vychovajte si aj dcéru. 5 rokov je vek, v ktorom sa ešte sama nevie postarať o psa, ale už sa dokáže naučiť, ako sa k psovi treba správať. Navyše vám na vychádzkach môže pomáhať, keď bude mať psíka ona a vy kočík.
Z mojej osobnej skúsenosti. Chodím so psom 4 x denne von. Ráno krátke venčenie. Na obed hodinová vychádzka, večer hodinová vychádzka a o 22:00 krátke venčenie. Ráno a večer chodím so psom sama, dieťa (novorodenec) je pod dohľadom muža. Na obed a večer chodíme všetci spolu. Dieťa v kočíku, pes na vôdzke popri kočíku. Chodíme na také miesta, kde je možné psa vypustiť, nech sa aj prebehne trochu. Zároveň je tam nerovný terén, takže bábätko si tam úžasne pospí.
@denisse1311 Neviem ako ste sa zo psíkom rozhodli ale aj my máme yorka už pomaly 3 roky. Malý mal necelé 4 roky, keď sme si ho doniesli domov. Yorky sú veľmi aktívne, keď sú mladé, myslím, že im nevadí ani nejaké to naťahovanie v rozumnej miere, skôr naopak, sú šťastné ak sa im niekto venuje. U nás to vyzeralo prvý rok všelijako. Obaja sa naháňali po celom byte, pes visel malému z nohavíc aj z bundy, občas jedli z jedného taniera, pár krát sa vykúpali spolu vo vani. Psisko rozhrýzlo USB kľúč, diaľkové, nohu stoličky aj stola. Doma sme mali zbierku papekov a tenisových loptičiek od susedov. Časom sa všetko upravilo (trpezlivosť, láskavá ale prísna výchova a žiadna bitka urobili svoje) pes počúva na povel, chodí bez vodítka, nikdy neušiel a syn ho miluje nadovšetko. Ak ti to pomôže pri rozhodovaní a necháte so ho budem rada.
@denisse1311 podla mna na tom nie je nic zleho. My mame tiez yorkshirku. Dcera ma 3roky a ta jej len dava zabrat 🙂 Ma uz dost rokov, tak by uz mala byt dost rozumna, ked jej poviete a ukazete akym spravnym sposobom ho drzat. Ono je to chvilkovy osial podla mna. Neskor ju to nosenie omrzi aj ked nemusi uplne, ale uz nebude taka aktivna voci nemu.. Hlavne vysvetlit, ze ked ho bude nosit a drzat nasilu, havko si vytvori voci nej averziu a nebude ju chciet. Neublizi, ale nebude k nej chodit