Xbox a deti

1. mar 2023

Ahojte! Mám takú otázku na Vás. Ako vnímate to, keď deti trávia veľa času na X-Boxe, Fortnite, Roblox atď.?
Totiž mamičky, moje známe mi ho odporúčajú, lebo vraj ich deti sa tak naučili po anglicky. Je to pravda? Každí má X-Box v triede vraj kvôli tomuto. Aké máte skúsenosti?

Ďakujem za diskusiu k téme a za diskusiu s rešpektom ku každému účastníkovi v tejto téme. 🙏

moonlight1210
1. mar 2023

Skor citanie anglickych knih, pozeranie filmov a videi. Ale ano aj online hry naucia trochu, kedze team musi komunikovat, tak sa dieta moze v anglictine rozrozpravat. Ale pojde len o specificku oblast slovnej zasoby a komunikacie.

divokykonik
1. mar 2023

Myslím si, že deti by nemuseli mať doma PS či Xbox. Čím viac tam strávia času, tým ich to viac vymýva, bohužiaľ. Akože hej, vďaka hre sa dá naučiť jazyk, ale neviem... Čas sa dá stráviť aj inak ako len hraním konzoly.

veronikavaneska
1. mar 2023

Áno je to tak deti sa hrou veľa učia. A keď chcú niečo robiť v hrách tak sa musia naučiť niektoré slovíčka. Moji 3tiaci veľmi veľa majú práve z Minecraftu (ale aj Robloxu ale to menej hrajú je to ..) takže áno dá im to veľa slovnej zásoby. Staršia rovnako je už 6tacka. Deti ktoré hrajú hry vedia oveľa oveľa viac z angličtiny ako deti (ako moja dcéra) ktoré Pc nebaví... A sami to povedia, že toto viem z Minecraftu alebo Fornite...aj matematika je super v Minecrafte 👍 násobilka

mira0611
1. mar 2023

Ahoj, ta anglictina je pravda, ale musis nastavit pravidla. Xbox len po tom, co sa naucil a max.1-1,5hodiny. Cca.1 hodinu pred tym, ako ide spat by som mu to vypla lebo sa velmi rozptyluju a potom nevedia deti zaspat.
Ak vela hra, nie je to dobre na oci a taktiez sa nevie dostatocne sustredit na skolu.
Je to skusenost. Manzel nechal pocas covidu syna cele dni hrat kym som bola je v praci a bolo to hrozne.

elenka.k
1. mar 2023

aj my sme už odkedy mali Xbox ako dosť pri tej hre syna nútilo prekladať ....
teraz sme prešli na playstation
Ale teraz nové hry /aj,aj/ majú cz dabing - titulky
Ináč, tiež si treba dopredu stanoviť pravidlá - časy - kedy sa bude vypínať a zapínať hra... po svojich povinnostiach a tiež pred spaním 1,5 hod. minimálne. Zase tiež musíš brať ohľad a porušiť niekedy dohodu, lebo v týchto hrách sú aj nejaké online kolá, ktoré sú hrané v rôznych časoch, ktoré nie je dobré aby sa prešvihli a tak / hráči tak kadečo strácajú, ak sa nezúčastnia, alebo dostanú bonusy ak hrajú ... / A tiež keď sa stretne partia kamošov cez online /
Moja dcéra si napr. obľúbila si púšťať nejaký film / japonský, kórejsky / s anglickými titulkami. / ja už mám staršie deti /

zuzulka558
1. mar 2023

Mam tretiacku a doma nemáme nič z toho ani neplánujeme,, v mobile ma hru a to tak max hodina za celý deň môže ale ak ma povinnosti hotové,,,, nevidím na nej ze by jej to chýbalo,, kreslí alebo tvorí stale niečo vymysli

zafir01
1. mar 2023

Syn 11 ročný ma x box. Čas na ňom má obmedzený. Víkendy a prázdniny max 2 hod denne. V týždni počas školy sa nehrá.
Minulý týždeň som mu vosla do izby a mi hovorí, že už pár dní hra s jedným chlapcom z Fínska a ze majú rovnako rokov, a ma tiež brata a sestru.... Počula som ako spolu komunikujú... No, je to taka angličtina, teda nahma zo strany môjho syna, že poslabsia oproti fínskemu chlapcovi, ale môj sa snaží. Vtedy som rada za kazdu komunikáciu.
Pri samotnej hre používajú skôr svoje špecifické slovné spojenia a frázy. Ale vo všeobecnosti, áno aj hranie v sieti so zahraničnymi hráčmi mu zlepšujú jazyk, najmä nemá blok komunikovať v cudzom jazyku

stanno
1. mar 2023

@zafir01 a akú hru hrá na Xboxe? Je to niečo platené? koľko to stojí? Je to vhodné v akom veku toto povoliť? Začínam byť statení... deti (10r a 7r.) si to pýtajú, že to majú všetci ich rovesníci..

zafir01
1. mar 2023

@stanno roblox hral, keď bol menší to je v pohode pre 7r , je to vekovo úmerne, a teraz beží na minercraft. To su také strategické . Aj teraz na prázdniny, 5ak akurát sa ho tu pýtam.
No a fortnite hra (bojová strategická, vhodná keď už vie trochu hrať ) , lebo to hrajú všetci jeho 11 až 12 r spolužiaci vekovo je písaná od 12 rokov.

X box ma napojený na internet a tam si vie priamo do úložiska stiahnuť hru, niektoré sú grátis, iné sa platia, pripadne si ich vie kúpiť ako my aj cez bazos lacnejšie. Od 10 - 20 eur vyššie ide jedna hra, ktorú však napr môj hra dlhodobo.
Aj teraz mi tu radi, vo mam písať, tiež sa v tom až tak nevyznám, rieši to vždy s manželom..

Potom sa dá kúpiť taky online game pas. To je také členské, a tam má prístup k množstvu hier.
Napr synovi sme to zaplatili na mesiac za 3 eura, keď bola akcia a zaslúžil si 🙂😂

zafir01
1. mar 2023

@stanno ono u syna v triede aj dievčatá hrajú, spájajú sa v skupinách online a hrajú spolu cez víkend. V podstate v triede majú len pár žiakov, čo nehrajú, a sú aj trochu mimo kolektív potom (synove slová).
Mojim deťom počas školského týždňa nedovoľuje hrať vôbec. Iba teraz napr keď majú prázdniny, alebo keď je škaredo, sú chorí a tak...
Syn v týždni aj tak nestíha, keďže ma krúžky a 2 x v týždni športuje. Plus víkendy sme na turistika h, bicyklovackach.. U nás to beriem ako nástroj odmeny, uvoľnenia, socializácie s priateľmi aj z ďaleka. Len to netreba preháňať.
Ja ako dieťa som mala " tamagoci, tetris, poggy, céčka" dnešné deti majú toto. Netreba vždy ísť nasilu proti prúdu

silvike
1. mar 2023

Tak ono, asi sa takto skor vybuduje zavislost na hrani. Prilis vysoka cena za naucenie sa veeelmi specifickej anglictiny ktoru bohvie ci vobec vyuzije v realnom zivote. My vobec nejdeme tymto smerom. Jazyk sa da ucit ovela prirodzenejsie ako hranim pc hier. Ja sa teda dost cudujem rodicom co takto uplne bez nejakeho obmedzenia a vyslovene od utleho veku podstrkuju detom mobily, hry, konzoly, xboxy a neviem co vsetko. Moj nazor je, ze to robi viac skody ako osohu.

zafir01
1. mar 2023

@silvike nás syn dostal x box aj notebook v čase lockdownu . Bolo to jediné sociálne sppojenie s kamarátmi za veľmi dlhé obdobie. Ako som vyššie písala nemôžem jeho detstvo porovnávať s mojim. Sne športovo aktívna rodina žijúca na dedine. Teda času na x box, mobil ci PC má minimálny. Skôr ide o druh relaxu preňho, a mame to dona nastavene skôr v rámci odmeny. Ani nie za konkrétnu vec, skôr tak, že niekedy aj po 2 týždňoch sa spýta (co si vážim ze v 11,5 rokoch stále príde zambou a spýta sa) ci si môže zapnúť PC, či x box.. A keď už nám, že známky fajn, doma pomáha dostatočne, úlohy urobene, izba upratana, s mladším bratom sa nevadia... Tak mu poviem ze ma 2 hodiny. Max. A to aj platí

Ale máš pravdu v tom, že sa to vie zvrtnut, a zbytočne za tym deti trávia priveľa času. A primárne koli angličtine by som určite x box nekupovala

stanno
2. mar 2023

@zafir01 veľka vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď. Hoci som chlap v týchto veciach sa nevyznám.

zafir01
2. mar 2023

@stanno za máličko.. Aj my s mužom sa cítime v dnešnej dobe ako keby sme zo stredoveku občas 😂

stanno
2. mar 2023

@silvike je to ťažká dilema, skôr z iného pohľadu... sociálnej interakcie s rovesníkmi a vylúčenia na okraj spoločnosti...žiaľ..situácia je taká, že veľká časť detí to má, a ak sú v triede deti, ktoré to nemajú, nepoznajú, nehrajú, ostatní sa im smejú a vylúčia ich z kolektívu. Na druhej strane, ak je toto spôsob, ako dnes mladí ľudia "sa stretávajú", je to sociálna interakcia, nemá zmysel im to zakázať, iba limitovať, napr. ako zafir01. My sme tiež hrávali hry na pc a tu sme, neodpadlo z nás. Uznávam, že je to veľmi tenký ľad.