Velmi ma vždy zaujmalo ake mate vztahy alebo vaši pribuzny tych ktorych mamičky kojili? Mate nejake vačšie puto s matkou ako iny nekojeny surodneci napr. ? Ako si rozumiete atd. Budem vdačna za každu odpoved. 🙂
súhlasím,mliekom sa nesaje láska.Ja som bola kojená dlhšie,sestra mala nejaké zdrav.problémy a mama tiež,nemohla ju kojiť,ale vzťah máme všetky navzájom skvelý. Ja som svojich synov tiež nemohla dlho kojiť a sú to doslova "mamine pupky." 😀
Mna mama kojila iba 6 mesiacov, brata dlhsie. S mamou mam krasny vztah, blizkejsi asi nez co ma s bratom, ale jasne, ved sme baby 🙂 Nemyslim si, ze dlhodobe kojenie pospesuje hocico. Kamaratku mama kojila 2 roky, a aj tak je alergicka na takmer vsetko, a nema ani priblizne vztah s mamou aky mam ja so svojou. Podla mna dolezite je obijmat, bozkavat, hladkat, skrabkat svoje dieta aj ked uz nie je male babatko, a rozpravat sa s nim. O tom je to cele.
Nemysli si, ze vztahy su ovplyvnene kojenim....to je skor celkovou starostilostou , laskou, vychovou a venovanim, atmosferou v rodine atd
@babulka82 tiez si myslim ze kojenie nema vplyv na vztah s mamou.teda neviem ako som bola kojena ja ale druhu a tretiu som kojila vyse roka a teda sice najmensia je naviazana moc na mna ale to skor tym ze je skoro stae somnou a druha starsia je zas az veeeelm papulnata.vztah si treba budovat os malicka laskou,nehou,vychovou
podľa mňa to nie je o kojení.. je to o vzťahoch a povahách.. môj brat aj sestra boli kojení a mame pre mňa mlieko už "nevišlo" 😅 tak som bola dokrmovaná a mám lepší vzťah s maminou ako oni dvaja dokopy 😉
@babulka82 myslim, ze je celkovo mylne spajat vztahy ako take prave s kojenim. Vztahy sa utvaraju v ovela sirsom kontexte a kojenie je len kratka a pominutelna epizoda v zivote dietata a matky. Je to len potrava, forma obzivy. Nema nic spolocne s celkovym postojom a pristupom matky k dietatu. Aj dieta krmene umelo moze citit blizkost matky, pretoze sa da krmit tak, aby bolo dieta na jej tele a citilo tak jej vonu ako aj jej vrucnost. Sama som takto deti krmila. Casto sa vsak stretavam s uplne mylnym mytom, ze deti flaskove su krmene v postielkach, bez dotykov a kontaktu s matkou. Netusim kde to kto vzal, ale je to drist. Ak tomu tak je, potom nanajvys v detskych domovoch! V domacom, milujucom a laskavom prostredi aj flaskove krmenie prebieha diametralne inak. Prisudzovat teda kojeniu zasadny vyznam na buducich vztahoch medzi dietatom a matkou nie je na mieste. Zalezi co je aj mimo kojeni a aj po jeho odozneni 😉 .
Nemyslim si, ze to ma nejaky vyrazny vplyv. Vztahova vychova funguje urcite aj s flaskou. Ide o tu matku, ako sa sprava/la, a nie o to, ci krmila vlastnym, alebo praskovym mlieckom.
@jabadaba: Bohuzial, nie je to mytos. Neterky drzali ich rodicia pri krmeni flaskou kadejak spakruky, len nie pritulene k sebe ☹ Aby si nenavykli moc na matku, lebo vsak "ma dve". Mne ich bolo vzdy luto, ked som to videla.
to su take taraninky... ja kojim a kojila som svoje deti, ale neviem ako by mi mohlo kojenie zarucit s nimi dobre, vrucne vztahy v dospelosti, keby sa im nevenujem, nelubim ich, neučím nove veci, nevychovavam, nemojkám 🙂 kojenie sice nie je len krmenie, ale svoje plusy má hlavne počas obdobia, kedy dietatko kojene je... potom???? pouhý prijem potravy 🙂 nič viac, nič menej... niečo predsa tie bábätká jest museli... a ked to obdobie skončilo, stratili sa aj benefity dojčenia...
@jabadaba ty si kŕmila nedojčené deti správne, ale aj ja v rodine som bola svedkom neosobného fľaškového kŕmenia v postieľke, takže nie je to len v detských domovoch. Na mňa sa zasa manželova rodina pohŕdavo dívala a komentovala, že moje deti mám stále zavesené na "cecku" a dávali mi do pozornosti aké je úžasné kŕmiť deti z fľašky v postieľke. Keby sa každý staral sám o seba a nerozdával nevyžiadané rady kade-tade, hneď by bol svet krajší 🙂
A samozrejme vzťahy nie sú len o dojčení, vzťah treba budovať aj po odstavení aj keď dojčenie nie je možné 🙂 Len samotné dojčenie určite nič nezaručuje.
prvá dcéra kojená pol roka, druhý syn kojený 2,5 roka, tretia dcéra kojená 18 mesiacov a teraz kojím druhý mesiac a rada by som čo najdlhšie.
Takže dlžka kojenia rôzna, vztah by som povedala z mojej strany rovnaký ku všetkým detom , len teraz akosi k 40 tke osprostievam a šušlem na tu najmenšiu čo som nikdy predtým nerobila 😀.
Podla môjhonázoru je to v povahe toho dietata, syn je dost naviazaný na svoju rodinu , citlivejší , tretia dcéra je taký samorost, ona sa vyberie a ide , hocikde a hocikam .
@emocia Aj matky vrahyne kojili svoje deti milá pani a nejako im to tie vzťahy neupravilo. Nedávno sa mi aj stalo, že laktačná poradkyna nanútila kojenie mamičke ktorá užíva psychofarmaká takže môj názor na poradkyne tohoto druhu je neskutočne negatívny
@babulka82 Ja som svoju dcéru nedojčila nikdy, nakoľko som jej nevlastnou matkou a máme nádherný vzťah. Nie je to o kojení, ale myslím si o venovaní sa dieťaťu o trávení času s ním a podobne. Ja som bola dojčená len 4 mesiace, potom som už mala zub takže mama to vzdala lebo som hrýzla vraj hrozne. Sestry kojila takmer dva roky ale vzťahy neutrálne až chladné by som povedala
to je fuk ci ano alebo nie,,,
@babulka82 Ja myslim, ze nezalezi na tom, jestli bylo dite kojene nebo ne. Ja jsem nebyla a z maminkou mam skvely vztah. Jsme jak nejlepsi kamaradky.
Ja svou dcerku take nekojim, avsak je na mne navykla stejne, jako bych kojila. Venuji se ji 24 hodin.
Vse zalezi jenom na matce 🙂