Ahojte maminky, mám 2,5 mesačného drobčeka plne dojčeného. Chcem sa opýtať ako sa správajú drobci pri otcovi? Ja som zúfalá, malý pri mne plače a akonáhle ho chytí tatino, tak je ticho. Som veľmi rada, no potešilo by ma, keď začne malý plakať a zoberem ho na ruky, viem ho hneď utíšit, uspať, dať si ho na seba bez plaču.
@juhseverzapad :D no veru, ale stále sa neviem akosi naladiť na ich vlnu
@missulka8 neboj ono sa to otoci a potom ked bude maly revat pri tatovi tak ty sa zober na kafe s kamoskou,nech ho utisi potom on
@missulka8 ori tebe place lebo citi mlieko a chce papat alebo dudlat..u tatinka nic nevoni tak sa nic nedozaduje... Neboj to sa zmeni 😉
1. Chlaapi to vdetko tak emociallne neprezivaju ako zeny takze su kludnejsi a babo citi klud 2. Ak dojcis u teba citi mliiekoo u muza nie....
@missulka8 nechápem čo ti je luto...To ze si zufala, zrejme nervozna, podrazdena asi z nejakých inych dovodov tak to dieta citi to napätie. Chlapy su často pohodáci...neriešia x debilín čo zeny. Tak bud rada, ze to s nim vie a vyuzi ten čas ked je ocko s malým na svoju regeraciu a oddych.
Dietatko ak ma k matke pevnu vazbu (alebo si ju vytvara), "dovoli" si pri nej plakat, zbavuje sa tak napatia, a pod. Pre maminy je to ozaj frustrujuce, ked si to vsetko ona "odskace" (aj moje 2,5 a 4,5 rocne deti sa pri mne najviac takto ukludnuju). Pripadne z teba dietatko citi napatie, strach (mozno?), dietatko vie neverbalne vsetko zistit. Tvoj partner by ta mal psychicky podporit, nie ta "zvozit" ze si nevies ukludnit dieta, to na tvojom pokoji teda neprida. Tvoj problem nie je vztah dietata k svojmu otcovi, ale tvoje prezivanie a fungovanie s dietatkom. Nepises, ci praktizujes konktaktne rodicovstvo (nosenie v satke, spolocne spanie, dojcenie podla potrieb dietatka... - len ze je plne dojceny, ale to je velmi vseobecna informacia). skus nam priblizit situacie ktore doma zazivate, ako to prezivas, ake emocie v tebe vyvolava.
@missulka8 U nas to bolo presne tak isto. Sestra to teraz pekne pomenovala, dieta citi ze ty si nervozna a tak sa pri tebe nevie tak ukludnit. Kdezto chlap pride z prace odpocinuty, je kludny a tak sa to dieta lahsie upokoji. Ja som bola z toho na prasky, potom som si to zacala uzivat. Manzel maleho miloval a stale ho chcel nosit, mojkat a maly bol pri nom ako anjelik
@missulka8 ..@sardinka336 ma pravdu.. musis sa hlavne zrelaxovat..uvolni sa, to dietatko to pociti..a ked je u tatinka spokojne tak ho nechaj.. Este budesxspominat na to ako si mala klud 😂😂😂
@sardinka336 práveže niesom, nemusim upratovat, varit, som len s malým, no ked si ho dam ma hrud je nevydrži ani minutu, neviem ho hneď utišiť a hlavne von to dá zabrať a tatino chytí a malý je ticho
@missulka8 kontakt koza na kozu nie je spasonosny, blízky vztah s dietatom sa buduje cely zivot, kazdy den čo je s tebou , kiez by išli všetky vychovne momenty poriešit ,,lezanim na mne,, holt s 10 ročným to uz nedam 😀 😀 😀 Ty si pre svoje dieta ta najlepšia mama na svete, tak sa upokoj a upokoji sa aj dieta.
@missulka8 nepodliehaj modnym trendom 🙂 ani moja dcera nechcela byt v šatke ani za pána...nehovoriac o tom ze upratovat s nou nehrozilo, mne to bolo nepohodlne a celkovo obtazujuce, nie je to cesta pre kazdu matku a pre kazde dieta a predstav si, ze to vobec neznamena, ze tvoje dieta bude minimálne citovy mrzak...nie nebude, lebo láska a starostlivost sa da vyjadrit na milion sposobov. To iste aj naše uspavanie...niekedy reve ako divá, a ked ju vezmem na ruky tak sa začne metať, hadzat, tak ze su ju dam k sebe do postele no máš ho vidiet! Z postele mi zlieza, gula sa tam proste nezaspi .....akonahle ju polozim do jej postielky tak akoby utal a spi. Vzdy po zobudeni sa pomojkame, cez den sa mojkame, hrame, na rukách ju mam a ukazujem jej veci.
Tvoje dietatko je ešte maličke a všetko čo robíš robiš najlepšie ako vieš, chapem, ze je to frustrujuce a aj vyčerpavajuce ,,pocuvať vresky,, ale patri to k tomu a ten usmev, radost čo nam deti daju za to stoji. Hlavne pokoj, ved nemusis mat maleho nutne na sebe...ja som mala v obyvačke velku deku na nej sme spolu lezali mala vedla mna, neskor cezo mna lozila všelijako...ukazovala som jej hračky, pusinkovala atd.
@zapka21 ďakujem krásne za odpoveď, áno snažím sa všetko spolu spíme aj sa nosíme, no zas už mesiac kričí v šatke prvých 5 min a potom spinká aj 3-4 hodiny, pri tatinovi je ticho hneď od naviazania... Boli sme týždeň pri rodičoch, s tatinom bol denne len 2 hodky a vtedy sa veru utíšil len pri mne...som uplne v klude, nemusim upratovat ani variť, tak si to neviem vysvetlit, jedine som nevyspata a maly vyžaduje neustalu pozornosť a nespinká
@missulka8 buď rada ze vie este spať 3-4 hodiny. Ked bude väčší, pôjdu mu zuby a bude cely den revat ako moja dnes das ju aj susede ked tam bude kľudna 😄
Ďakujem maminky krásne, pomohli ste mi, ja som mala pocit, že robím niečo zle, alebo si tatina pomýlil s maminou :D chcela som zažiť ten pocit, že keď ho zoberem na ruky tak prestane plakať, ten kľud si užívam zatiaľ iba pri dojčení.
@missulka8 nie vsetko robis skvelo..nasa mala napriklad stichla len mne na prsniku..takze sme sa "prsili" asi 4mesiace den, noc..vratane vsetkych spankov. A dnes uz spi sama v izbicke, lozi vsade kade sa neda 😂.. Je to sranda... A veru ten usmev vsetko vynahradi.
Na zaklade prispevku ktory podcenuje vyznam fyzickeho kontaktu, este podotknem, ze fyzicky kontakt (lezanie vedla seba na deke to v ziadnom pripade nemoze zarucit), to ze dieta VNIMA svoju maminu alebo inu blizku osobu cez svoju POKOZKU - idealne bez oblecenia oboch osob, je pren mimoriadne dolezite. Hmat dietata je najrozvinutejsim zmyslom, zvykne sa hovorit, ze sa dieta rodi s "hladnou kozou", tuziacou po dotykoch. Satkovanie nie je modnym trendom, je to navrat k prirodzenej starostlivosti o dieta, modnym trendom su kociky, choditka a ine zbytocne blbiny. To by potom napr. Africanky udavali modny trend uz velmi velmi velmi davno, hehe. Skutocne jedine, co dieta od zaciatku potrebuje, je jeho milujuca a na jeho potreby reagujuca matka. Verim, ze bude stale viac a viac rodicov, ktori to budu chapat a dopraju svojim detom tuto ich zakladnu potrebu kontaktu. Odporucam pre lepsie pochopenie precitat napr. Teoriu attachmentu (Bowlby, rok 1969), a na FB "Z bricha na bricho".
@zapka21 ved bud konkretna, ze reaguješ na mna....lezanie vedla dietata ti nezaručuje ze ta dieta vnima? snad sa ho dotykam a laskam ho, mojkam, pusinkujem...tak netrep tieto svoje ,,moudra,,. Len ju nasilu nenutim na mne lezat ak nechce a nepači sa jej to. To ze ty si sa rozhodla urobit si z nosenia a kojenia modlu a všetko riešiš tymito dvoma sposobmi je tvoja vec, pre mna za mna si dieta dones aj na chrbate do zakladnej školy a pred vstupom do budovy mu daj cucnut je mi to jedno, ale nevnucuj to ako jedinu spravnu cestu materstva lebo nie je len preto lebo si si niečo načítala. Tie afričanky ktore tak s oblubou spominate by mozno radi mali všetky tie blbiny ako su kočiky, umele mlieka, pitnu vodu a cumle ale nemaju na to v prvom rade peniaze, moznosti a terén...asi po Sahare nebude tlačiť dieta v kočiku Stokke nemysíš?
Inak suhlasim ze pre dieta je najdolezitejšie mat milujucu a na potreby reagujucu matku.
@zapka21 ano ale treba tiez,brat do uvahy ze tu niesme v afrike a ze satkovanie nie kazda zena vnima ako paradnu vec. Nam to pomohlo velmi ale zaroven za seba mozem povedat ze boli chvile kedy by som dala majetky za to aby mi dieta spalo v kociku alebo v postielke. Veci niesu len biele alebo cierne.. Vsetkeho s mierou.
@zapka21 pochybujem že sa ocapavali S deťmi naše mamy A ich mamy keď už po pár mesiacoch šli do robot. Ja osobne by som nedala dieťa do šatky len pre priestor ktorý dieťa potrebuje. Myslim si že dnešná doba je o inom mamičky majú tak veľa možností A pritom je určite viac porúch psychickych atď. A keď nedá mamička dietatu všetko to telo na telo čo sa udeje? Veď ja si nepamätám čo sa stalo pred desiatimi rokmi poriadne nie keď som mala babo.
Inak prepacte mi ze to takto pociem, ale "milujem" matky co si precitaju milion publikacii o vychove dietata a potom do vsetkych mudruju. To uz nezostal niekomu zdravy rozum na to aby v danom momente riesil veci pidla pocitu a vyspelosti dietatka? To fakt musime fungovat na zaklade niecoho co daky vedec napisal? A to mozno ani sam nemal deti..
@sardinka336 v Stokke mozno nie no moj zánovný Hartan by to dal ! 😄
Musíš byť taká kľudna ako bývajú chlapi