Maminky,mam krasne, bystre, zdrave dieta,ktore je tak trochu dost vzdorovite. Ja viem,ze je to obdobie vyvoja,ale obavam sa,ze si s nou nebudem vediet dat rady. Prestala ma respektovat,nechce sa obliekat a ked ano,tak len to,co so vyberie,neposlucha ani manzela,ked nieco nechce,tak sa aj hodi o zem a vrieska,vypina sa,trha so sebou. Jednoducho to uz prekracuje vsetky medzi. Aj dostane,aj neviem co,ale nepovoli,len to svoje si dobija. Najhorsie je to obliekanie a to,ze si vybera v 2rokoch!!! Som trpezliva,ale uz mi to vadi a manzela to tiez velmi trapi. Co myslite,co by som mohla este vyskusat? Dakujem 🙂
Ved to aj tak robim,ze jej dam na vyber z dvoch triciek,ale presne chce ine 😀 no to uz potom neviem,co budem robit,ked mi teraz skace po hlave 🙂 myslite je by bolo dobre si ju v takych situaciach nevsimat?
Viem čo prežívate mám to isté doma slečná ma 2 roky a 3 mesiace u nás je to zakaždým ak nie je po jej je to jedno čoho sa to týka dohováranie ani capka po zadku nefunguje krik tiež nie a už sme z toho tiež zúfalí ☹ strašne veľa ludí sa odvoláva na trpezlivosť ale trvá to už dlho a nás s manželom a staršou dcérou už ta trpezlivosť začína prechádzať ☹
@bajka411 je problem aj v niecom inom ako v obliekani???... nehovorim, ked je problem v zasadnych veciach, ale co sa tyka obliekania je problem, ze si oblecie nieco co je na doma von alebo ako?... ved ju nechaj, nech sa pooblieka ako chce nech aj tak ide von na chvilu jej bude zima alebo nieco...aj dieta sa same na tom pouci..
Tak na nasu ten vzdor prisiel uz v 20 mesiacoch. Podbradnik na nu nemozem pripnut ani za svet, to jaci a opakuje "nechcem, nechcem!" nakoniec sa mi na nu podarilo dnes rano navliect jednu zasteru, ale to len preto, ze som jej ukazala novu hracku, ktora ju zaujala. Jest chce casto iba sama, a to aj polievky, hoci sa neskutocne zakyda. Bit deti kvoli vzdoru nema zmysel. Skor jej daj na vyber z viacerych moznosti, alebo sa snaz uputat jej pizornost
v 2 rokoch si uz vybera veci? moja ma dva roky za 2m ale teda na vyber som jej este nedala.. do skrne ma zakaz nechodi tam ... co jej obleciem to ma a basta.. by som jej teda vybrala len 2-3 kusy zamkla skrynu ak sa da a hold slecna ma slmolu ..nechat vukricat a az sa ukludni obliect a ist
@bajka411 Ja som neni moc za nevsimanie, resp. si ju neviem nevsimat, ked ma svoje zachvaty lebo sa o nu bojim, ale zase v niektorych veciach som neoblomna, ked si nevyberie z veci, ktore ma na vyber tak vyber ty a hotovo, mozno si len predsa len nakoniec vyberie. Ja uz som urobila chyby, ze som nakoniec povolila, ale vzdy som na to doplatila🤔 takze neodporucam ustupovat. Mozno skusenejsie mamicky este poradia nejake finty.
To je aj vo viacerych veciach: nechce jest to a hento,nechce spat,nechce.ist von,nechce abu ju tatinko obliekol. No riadna katastrofa
U mojich troch detí som nezažila nijaké obdobie vzdoru,tak teraz neviem v čom bola chyba 🙂 Som stará škola a myslím,že deti príliš rozmaznávate.To kde sme si vyberať oblečenie? to v zime kraťasy a v lete vetrovku,lebo slečna tak chce? a prísnejšie slovo či výchovné tľapnutie po zadku pozná? jednoducho ja som tvoja mama a ty ma budeš počúvať,lebo ja viem,čo potrebuješ.....môžeš si sama vybrať aký obrázok nakreslíš,či chceš kakavko alebo čajík,ale nebudeš rozhodovať o všetkom čo si ty zmyslíš...ohýbaj ma,mamko,pokiaľ som ja Janko....porozmýšľaj o tomto prísloví,lebo v jej puberte budeš plakať a po psychologoch behať...
Ja tvrdim, ze si treba stat za svojim. Su veci, o ktorych nediskutujem. Tiez mam dvojrocnu a skusa to na mna. Lenze mne nevadi ked zacne vrieskat, nehanbim sa ked to skusi aj na verejnosti. A ver ci nie akonahle zisti, ze cirkus nefunguje ukonci ho a skusa to hrat na rozkosnost 🙂 ani to nezaberie...vysvetluj ked je vklude a hlavne sa jej neboj, dieta to vyciti ako dravec. Je to ako v partnerstve, vyberaj si bitky, ktore chces vyhrat a inde popusti. Dieta sa musi podielat tak na povinnostiach ako na benefitoch. Inak tie capnutia po zadku su ti na dve veci...ked je v amoku ani to neregistruje a hlavne ked uz chces dat bitku ma vediet zaco to je, cil sa len hlada, nechape to...
@bajka411 skusili ste nechces, tak nebude.... to co viem zatial zabera najlepsie...ked bude hladna sa naje, ked bude fakt chces ist niekam tak sa oblecie... ono dieta k vsetkemu podporujeme este viac ked ho presviedcame, krcime, davame po zadku adt..to je ako u dospelych ked ta niekto do niecoho tlaci tak just nie....prosto nevsimat u nas v rodine to zaberalo, chces nechces, dobre tak si tam ostan..to niekedy je ako kto z koho, kto dlhsie vydrzi...
@bajka411 mam 3,5rocneho.
Tiez som nevedela co a alo robit ci si vsimat, vysvetlovat, dat mu po zadku.
A teraz fungujeme nasledovne. Ideme von samozrejme zacne divadlo ze on nechce ked poviem ze ok nejdeme tak reve ze chce. Cize ja doma na vyber medavam.
Ideme von, on povie ze nechce ok cau idem sama. Do 3minut je obuty pri dverach.
Ideme jest on nechce ok ides do izby do 3minut je pri stole.
Mami sprav mi chleba prosim spytam sa 3x ci chce naozaj chcleba dam mu ho onpovie ze nie. Tak ide spat hladny.nuz posledny tyzden je mlady pan len v izbe ale tak ked si nevie zo sebou rady.
@janinah trošku si dovolím s Vami nesúhlasiť ja som prísna dostanú aj po zadku aj nakričím a predsa to nefunguje a zažívam situácie že mala si mi ľahne von do mláky len preto lebo nechce ísť domov a to jej môžem rozprávať čo všetko jej dám ked prídeme domov nič ona nechce a hotovo pozbieram ju z chodníka a celá bytovka vie že ideme domov a doma to pokračuje a nevšímať si to ? no neviem ..... ak by som to bola urobila minulí týždeň po príchode domov tak dcéra by už mala rozbitú hlavu asi na 5x čo sa mi začala hádzať o zem o steny nemohla som ju vyzliecť a jačala až z toho bola zvyšok dňa zachrípnutá pomohlo až ked som ju tuho stisla a držala a držala a nepustila až kým sa ukludnila
Tak pripojim sa k vam, zufalym mamkam s tvrdohlavymi detmi. U nas to trva uz rok aj daco. Nezabera NIC. Tretia dcerka je takato, prve dve to neurobili ani raz. Venujem sa dost, v tom to nebude zeby upozornovala na seba. Ked ju to prejde zase je krasne inteligentne dieta. Asi to musi same prejst
Ja som tieto situacie riesila tak, ze som malu nechala sa vyzurit, napr. v izbicke (ale nezatvarala som jej dvere!) a povedala som je s uplnym kludom (co obcas vyzadovalo dost usilia), ze ked sa ukludni, tak nech pride za mnou a dohodneme sa. Ked videla, ze jej zurenie a vzdor u mna nezaposobil, velmi rychlo pochopila, ze touto cestou sa nikam nedostane. A nakoniec som vzdy "vyhrala" ja, prip. sme dosli ku vzajomnemu kompromisu. Hlavne treba ostat v pokoji, ked ona zuri, radsej sa zhlboka nadychnut zo 5x, no nekricat, nebit dieta! Takto fungujeme doteraz a ked obcas aj zvysim hlas, uz vie, ze je zle a hned poslucha.
@danielacool takisto som to riešila so synom a fungovalo to. Aj teraz to funguje keď je v puberte.
Kazde dieta je ine, na jedno plati jedno, na druhe neplati ani to co plati na sto dalsich. U nas, ked aj sa na oslavu kamaratke dlho chystala a neposluchla a skoncilo to tak, ze na oslavu nakoniec nesla, nedovolila som, ja som bola ta co potom plakala, ze som sa tam tesila a jej to bolo jedno. Su deti, kt. ani nevytrestas, lebo im to je jedno, su nakoniec spokojne, ze sa nemusia nikam obliect, trepat a mat svaty pokoj. Ani hole dieta odnesene do auta, ani ponechanie sameho doma nepmohlo. Takze asi treba vyskusat vsetko mozne, snad nieco na to tvoje dieta zaberie. A hlavne pevne nervy. Cim tvrdohlavejsie dieta, tym je to narocnejsie.
http://www.ukulele.sk/clanky/dieta-nechce-poslu... tuto je to celkom dobre popísané 🙂
@bajka411 A práveže to je dobré, že si vyberie. Keby sa nechcel obleicť vôbec je to horšie. Práveže preto, že sa vyvíja detská osobnosť, malo by sa jej dať vybrať. To je taký postup, ktorý u mnohých vychádza. Ak sa nechce obliecť, nechce jesť, nechce sa hrať proste dáš vybrať s čím sa chce hrať a más po probléme
poslať do izby, von prekročiť, nevšímať si, jednoduché, zaberá, rýchlo pochopila, že mne cirkus robiť nebude, už sa stalo, že som odišla pred byt a zavrela dvere, keď robila scény, že ona nikam nejde, odvtedy to neurobila, aj spať už išla hladná a podobne
@bajka411
ahoj presne viem co prezivas. Ja mam doma 2r5mes dieta no niekedy pezinok to isti. U nas funguje to s obliekanim. Poviem ide von a ked nie a vymysla poviem ze sa oblecem aj malu dceru a ideme bez neho von a nedavam na vyber co si ma oblict. Toto je nachystane a basta. A ked sa hodi o zem este si aj lahne skkudom poviem cau ja idem domov a chvilu na to je ok. Ak je to doma a reve ako tur mame stan tam sa pravidelne vyreve. A neriesim. Aj ked je uplne ze katastrofa s revom sme sli domov chytila pod pazuchu jeho a 2 tlacila kocik. Presli 200m a niecim zaujala a bol klud. Aj pred panelakom aj viac krat hodi sa o zem tak s revom ideme domov a co mam robit. Nedaj sa zmiast tym co ona chce ale vytrvaj u nas je to fakt divocina dakedy ale vydrzat treba a ked sa da niejakou vecou zaujat. U nas funguje aj obycajny holub ked zbadam. Vela trpezlivosti ale to prejde. A budes len sa smiat odstupom casu aka bola ked bola mala. Pekny dnik
Moj syn este nema ani dva roky a vzdorovity je uz asi pol roka 🙂 Celu zimu sa mi nechcel obliekat, takze bud sme ho obliekli nasilu (robil to hlavne manzel, ja by som to nezvladla 🙂), niekedy pomohlo ked som sa robila ze odidem sama (musela som odist normalne na schodiste 🙂), niekedy nepomohlo ani to, takze sme ho nechali vyzurit v izbe sameho so zatvorenymi dverami... Keby bolo po jeho, tak niekedy aj von nevyjde, ale tak ja som si stala za tym, ze sa potrebuje prevetrat. Oblecenie si niekedy vybera on, v tom mu povolim, horsie je, ked si svoje oblubene oblecenie vytiahne zo spinaveho pradla a chce si ho obliect 🙂 Alebo si najde ponozku, ktora nema par a presviedca ma, ze iba tu chce 🙂 Sceny na ulici sme mali celu zimu kvoli tomu, ze sa casto pytal na ruky a ja som ho samozrejme nevladala nosit, to sa mi kludne hadzal o zem a potom tam lezal... Nepovolila som, aj ked som nebola nadsena ze lezi na studenej zemi :( Raz mi dosla trpezlivost, tak som vytiahla kocik a vozila som ho radsej na nom. Teraz na jar je to lepsie, teraz chodime casto von s odrazadlom, to ho bavi 🙂 No a potom sa so mnou hada kvoli sladkostiam, taktiez nepovolim, nech si robi cirkusy ake chce.... Chce to len vela trpezlivosti, nas maly teda s nami cvici poriadne...
To nie je nic vynimocne, ma obdobie vzdoru. Skus jej vecer, ked zaspi pripravit tri kusky z kazdej casti oblecenia a nech si teda vyberie ake chce ona, ale ty ten vyber predpripravis😄. Inak treba len vydrzat a dokola vysvetlovat, teraz je este malinka, vy ste jej svet tak skusa. Ja sa skor desim puberty...😶