Ahojte.. Mám 15 mesačného syna a dennodenne má výstupy. Zúri doslova, dupe nohami, keď mu niečo nedovolím, vrieska ako pavian, bez jednej slzy.. Bolí ma z neho hlava.. Doma chcel detskou varechou búchať do telky, samozrejme som mu to vzala a povedala nono!! Rozbehol sa a hodil sa o zem. Alebo sme na ihrisku a nedovolím mu papať kamene a vrieska aj 20minut a hádže sa o zem.Neviem, príde mi to na vzdor trochu skoro, čo to môže byť? Má aj svetlé chvíle, ale teda toho vreskotu bez jednej slzy je dosť... Nedá sa to počúvať 😣🤣🤣 ďakujem
Jaaj, uz som sa bala, ze to len moje deti su take, ked nieco nemozu 😂
Nie je to nič iné ako obdobie vzdoru aj keď sa ti na to zdá byť skoro. Treba len veľa trpezlivosti, nepoľavit, vytrvať aby vedel že ten cirkus mu nepomôže. A keď bude najhoršie, mysli na to, že je to len obdobie a prejde. My sme si tým tiež prešli a veru občas to bolo náročné, mala som chvíle keď som si aj poplakala ale aj také keď som myslela, že ho už vypleštim cez okno. Ale dnes je zlatý, milý chlapec a dá sa s ním dohodnúť na všetkom ☺️ držím palce nech to u vás rýchlo prejde
Aj mu v klude vysvetlis preco to nemoze alebo mu len povies nono a vybavene? To by som aj ja mala hysak 🙂
@greeetas veľa vysvetľujem.. Ale podľa mňa ma nepočuje, keďže vresti ako gorila.. Cez to nepočuť 🤷♀️🤣 proste rev, rev, rev a nič iné ho nezaujíma, už aj prišiel ku mne od nervov a jednu mi pritankoval po čele... Ja viem, že tomu nerozumie, ale fuuuu, čo je veľa to je málo 😁😁🤦♀️ on má aj pekné chvíľky, ale keď ho toto chytí, ja neviem čo skôr, či jeho brať, ukludnovat, alebo seba ratovat a utekať pre tabletku od bolesti hlavy, alebo čo
nas ma takmer 1,5 roka a tiez mam pocit, ze posledne tyzdne nonstop len huci cely den aj noc. nehadze sa o zem,ale reve az mu niekedy aj slzy tecu. napr. ze mu nedovolim zobrat kluc od auta do vane, robit zle psovi, ist s ceruzkami v ruke na trampolinu, ist o druhej v noci von...uz som z toho na nervy. a este ma rozculuju rady, ze mu mam vsetko vysvetlovat donekonecna preco to nemoze robit, ked on to ma aj tak na haku. 100x za den mu poviem, ze nieco nesmie robit a preco a on to aj tak 100x za den spravi. kto nema take dieta, nepochopi
U nas velmi pomohlo:
1. Zakomponovat do kazdej poziadavky seba...Napriklad: namiesto: "Prestan buchat varechou, Varechou sa nebucha", povedz: "Nechcem aby si buchal varechou." toto sa moze zdat ako nepodstatny rozdiel ale ma to velku vahu.
2. Stanovit pravidla hry s pricinou a dosledkom: Ak budes varechou buchat do veci, zoberiem ti ju. Ak sa nejedna o TV, tak by som mu dala 2 varovania a pri tretom by som varechu zobrala a zdoraznila ze ju beriem preto, lebo nou buchal do veci.
3. Vysvetlit preco nemoze. Napriklad: "Bojim sa, ze by sa buchanim TV pokazil a to nechcem." alebo: "Bojim sa ze ak budes buchat do TV, moze spadnut a poranit ta a to nemozem dovolit" Vobec sa neboj toho ze by nerozumel tvojim vysvetlenia. On nemusi chapat kazdemu slovu ale chape, ze mu vysvetlujes pricinu.
Nas syn ma 19 mesiacov a poviem ti toto krasne funguje. Zo zaciatku mal nervy zo vsetkeho, teraz uz skoro obec. Dolezite je sa sklonit na jeho uroven a rozpravat sa tvarou v tvar. A tiez uznat zaujem a dolezitost jeho cinnosti a ak sa da ponuknut nahradu. Napriklad: "Chapem ze buchnie varechou ta nesmierne zaujima a chces v tom pokracovat ale nemozem ti to dovolit, lebo sa bojim ze TV spadne. Ak chces, poobede pojdeme buchat varechou do kamenov na prechadzke. A ked sa uz hneva, tak uznat emocie: Chapem ze ta to hneva ze nemozes buchat varechou, Aj mna by to hnevalo, ale nemozem ti dovolit v tom pokracovat, lebo... aj ked na to si musis pockat, ked sa ukludni... pri amoku nepomaha vysvetlovat. Ale urcite skus. Ja ked poviem vysvetlenie aj dodatocne ked uz nervaci, tak velakrat sa ukludni a prijme moj argument alebo fakt ze to nie je len bezduche zakazovanie ale ma to aj nejaky dovod...
@andreatytler jeeeek, toto je krásne🙏 naozaj úprimne si veľmi vážim takých ľudí ako ty.. Sú pre mňa veľkou inšpiráciou.. Lebo ja som stála posledná v rade, keď sa rozdávala trpezlivosť.. Alevo, myslíš, že sa to dá naučiť? Ja mám už jednu 8 ročnú dcéru, ale pri nej som nič podobné nezažila, takže toto je moja premiéra a ja naozaj prestávam dýchať od zúfalstva, keď už cítim vo vzduchu, že to jacanie onedlho príde. Musím na sebe zapracovať, od zajtra skúsim riešiť veci v kľude. Máš môj obdiv 💙
No my zazivame to iste a nasa ma 19m.
Boli sme teraz na dovolenke a to bola jedna katastrofa. Kazdy tento vystup nas tak mentalne vycerpal, strasne nieco. Chudaci vsetci dovolenkari, co okolo nas byvali…
A moj manzel je najtrpezlivejsi clovek na svete a robi presne to, co pise @andreatytler a zatial bez uspechu 😃
Ale nasa velmi dobre chape o co nam ide a co od nej chceme/nechceme, ale ako keby nam chce ukazat, ze proste aj tak je dolezitejsie to, co chce robit ona a ako to chce robit.
My uz sa len modlime, nech je to len obdobie vzdoru a nie celozivotna povaha 😂
@alexandra2468 tak to si odvážna. Ja by som s mojim nešla na dovolenku ani keby mi zaplatili 🤣🤣🤣
Ani ja nemam trpezlivost, ale ked som videla ze takyto pristup funguje, stalo mi to za to. Tie vystupy placu su hrozne. Urobim cokolvek tomu predist. Ale pri zakazovani alebo dodrziavani stanovenych pravidiel ani netreba vela trpezlivosti. Sice je to trochu viac reci ako len "no, no", ale cele to trva maximalne minutu. Ine to je ked robi nieco co nema zakazane a ja chcem aby robil nieco ine... no tak vtedy vysvetlujem aj 5-10 minut.... a niekedy to vzdam lebo stratim trpezlivost. Vobec to nie je u nas idealne ale vystupy hnevu sa podstatne znizili.
U nás je to isté...asi to bude rokom, v ktorom sa narodili?😀
Naša je už od narodenia temperamentná- neznášala byť v zavinovačke, vždy sa nejak z nej vykrútila, keď začali príkrmy, tak nehrozilo aby som ju ja kŕmila- ona sama od 6 mesiacov drží lyžičku a sama sa napapá. Teraz má 18 mesiacov a mám pocit, že ničoho sa nebojí... Keď niečo nie je po jej, rozbehne sa a hodí sa o zem alebo o nábytok. Mám stres ju brávať do obchodu, lebo keď zbadá niečo čo chce, jačí na celý obchod. Pri staršom som toto nezažila. Ja som trpezlivá až až, vysvetľujem, no keď má amok, nemá to význam, len čakám, kedy to prejde a potom buď odpútam pozornosť na niečo iné alebo vysvetlujem, niekedy to pomáha niekedy nie...Keď nepomáha tak čakám a tvárim sa, že si tie jej výstupy nevšímam.
@alexandra2468 Tiez myslim ze su deti, na ktore tato metoda nemusi fungovat. Asi mam stastie ze funguje na nasho syna. Teda zatial... 🙂
Ako dlho uz idete touto respetujucou metodou? U nas to trvalo niekolko mesiacov, kym sme sa dopracovali k zmene.
A este ma napadlo ako pises, ze manzel vysvetluje... ides aj ty touto metodou? A na koho je dcera naviazana? Nas syn je naviazany na mna a moje vysvetlovanie ma ovela vacsiu vahu ako ked vysvetluje muz. Proste ak deti miluju maminku, tak pre nu urobia viac ako pre inych ludi. Ak pocuju: "nehcem aby si to chytal" od mamy, tak maju vacsiu motivaciu posluchnut a spolupracovat.
Aj môj skúša, 14 mes a janto statočne ignorujem s usmevom na tvári 🙂 poviem "nemozes jest baterky, pozri takto si to otoc a pojde ti to, nic sa nedeje len to este ťažké na teba aha ja ti pomôžem, pozri len si musíš hračku otočiť a uz ti to pôjde, nemôžeš ist na ruku, mamka uz nevládze" etc. Ziadne vysvetľovanie, ziadna ďalšia spätná väzba, poviem raz a dosť. U mna s trucovanim nepochodí. A začína to chápať. A ja to tiež chápem, proste nevie dať inak na javo emócie a frustráciu ze mu niečo nejde a nemôže tak kričí/plače. Raz prestane (a intervaly sa jasne skracujú) 🤷🏼♀️ inak ja co som najmenej trpezlivý clovek na svete, sama sebe sa čudujem ze tieto keho výstupy mi absolútne nic nerobia. V kľude pri nich dokážem piť kávu bez mihnutia oka 😁
Podľa mňa v tomto veku žiadne dlhé vysvetlovanie netreba, stačí ocny kontakt, povedať NIE, pripadne nie lebo ..., a nech sa kľudne hodí. Moju som max vonku preložila z betonu na trávu nech je na mäkkom. 😅 vysvetlovanie je po ukludneni, hlavne mu netreba dat pozornosť keď robí cirkus, a to ani negativnu (krik, po zadku ...) čím skôr sa naučí, že vystupom nič nedosiahne, tým lepšie, netreba ho kvôli tomu ani kritizovať, zatiaľ sa inak ventilovat nevie. Ale to môže trvať mesiace, takže hlavne kľud a rátať do 10 a tváriť sa ze to s tebou nič nerobi. 🙂
Vyhľadajte si stránku nevychova.cz veľa sa dozviete 🙂
Moja dcérka ma 17 mesiacov. Tiez mame presne tieto záchvaty. Minule mi poradila kamarátka ze ked sa mala hodi o zem a plače. Ze aby som sa aj ja hodila a zacala sa robiť ze plačem. Uz asi 3x to zabralo. Prestala a pozerala sa namna co robím. Skúšam aj vysvetľovať aj kadevo ine. Dufsm ze to cim skor prejde.
Ja mam to iste x3. Mame 3deti. Najstarsej (4roky) sa uz konecne da vysvetlit a obcas aj posluchne ale ti dvaja mladsi OMG a manzel tvrdi ze to iba my mame take deti 😆😂 Svokrovci tiez prekvapeni co to za vreskot kedze byvame u nich a maju kopec blbych narazok samozrejme. Neboj to obdobie prejde, vela trpezlivosti.
Odporúčam prečítať, prípadne pozrieť aj rodičovský seriál (zdarma) https://www.nevychova.cz/zdarma/cz-se-pm/o3/?_n... dosť mi to otvorilo oči vo vnímaní detí.
Veľmi záleží čo ako povieme a čo kedy urobíme a potom to vnímanie detí a následná reakcia odrazu môže byť úplne iná, veľa šťastia 🙂
Môj Kubko má 1r.9 ma robí presne to isté !
Už našťastie to búchanie o zem ho prešlo ( hanbila som sa jak pes vonku ,lebo vreštal a hádzal sa o zem jak besny)
Nas maly ma 19 mesiacou a tiez obdobie vzdoru, hadze sa o zem ked nieco nedostane akebo ked nemoze na balkon...atd, tiez som s nim nesla na dovolenku lebo som sa bala, ze by sme si to vobec neuzili, a tak siel len manzel so synom starsim, najprv som lutovala, ale potom som sa zmierila s tym ze by to nebolo o oddychu ale o strese, zatial to zvladame nieje to caste trucovanie ale viem si predstavit ake to mate tazke. Moj maly vonku sa vie celkom dobre zabavit, rad chodi von...obcas nejaky plac kvoli lopatke alebo inym predmetom inych deti ale zvladame... Drzim vam palce a vela trpezlivosti.
@andreatytler toto je presne ono. Krasne vystihnute. U nas dokonca sa to uz otaca proti mne a to nema este ani 2,5r 🤣 vie, ze v topanockach sa po dome nechodi, najskor vyzut atd.. Zabudla som nieco na botniku ked sme sa chystali von, obidvaja obuti. Len jednou obutou nohou trosku malicko som stupila do chodby, natiahla sa pre danu vec a... Jezis, cely dom vedel, ze som vykonala nieco strasne - "maminka preco si to urobila, maminka v topanockach nemozes ist do bytu, maminka uspinis podlahu a potom ju budes musiet umyvat 🤣" a to je tak skoro pri vsetkom, cele to vysvetlovanie preco sa nieco nerobi sa mi uz zopar krat veru ze vratilo 🤣 aj s nabonzovanim tatinkovi 😅
Ale aspon vieme, ze to ma zmysel, a ze tie deticky tomu naozaj rozumeju a eviduju. Tiez takto riesime hranice od uplneho malicka. Najhorsie je ignorovat,nechat dieta v emociach same, ono sa sice po case ukludni, ale emocie sa zvladat nenauci, a tiez im nebude rozumiet. Je krasne, ked za vami pride takto male dieta a same povie - ja sa tesim, ze... Ja sa bojim toho a toho, ja sa hnevam, lebo, ja hento toto 😍
Autorka, urcite si komentar od
@andreatytler vytlac na chladnicku 😉 a vytrvaj
Bud zasadova..uisti sa,ze ta pocuva, ked mu hovoris,ze to nesmie..zohni sa ma jeho uroven oci, chyt ho za ruky a pocedz ze musi prestat,lebo sa chova skaredo..zopakuj s tym,ze ak neprestane pride trest ( ten mu povedz ale taky aby u neho zarezonoval ) a dodrz to! Ak nie,rychlo pochopi, ze sa len vyhrazas.
U mnohych deti doma pomaha dieta zobrat a zavriet ho do izby s tym,ze moze vyjst az ked sa ukludni.. cudovala by si sa,ale 15mes dieta uz rozumie vsetko.😉😉😉☝️
A naozaj ho pusti az ked sa ukludni ...funguje to,ibaze u niekogo staci 1x spravit , u niekoho aj 30x kym pochopi ze sa trestu nevyhne... u vacsich deti to.ide lepsie ale u maleho mozes skusit aj nejaky iny trest ktory pochopi v jeho veku.
Zaklad je doslednost.
Mne ked hento spravilo dieta v obchode,upozornila som,ze sa za neho hanbim a odidem ak neprestane..aj som naoko odisla... po par razoch si to rozmyslela,byt " stratena" v obchode.. ale u moektorych chlapcov to byva tazky oriesok
Je to ukážkový vzdor.A platí len skúšať a skúšať čo naňho plati zaujať niečím iným pozri ide auto, ideme tancovať, cez zobratie veci, ktorými robí zle aj na zadok v najhoršom prípade krajnom.A uznať tie emócie ako píšu baby on chudák nevie prečo nemôže búchať po televízore daj mu hrniec či bubon🙂)zaujať novou hračkou, rozprávkou je to na nervy, keď je dieťa tvrdohlavé a celý deň robíš policajta.Bude to osobnosť🙂len dávaj hranice aj 100x ako verklik to iste
@katrin21 toto by som neodporúčala. Netreba vravieť dieťaťu, že sa za neho hanbíš alebo ze sa chová škaredo. A už vôbec nie zatvárať do izby samé v tých emóciách. Teraz si myslíš, že to na neho zaberá ale vypomstí sa Ti takého chovanie k dieťaťu o pár rokov. Veľmi odporúčam pozrieť si Nevychovu, vo veľa veciach sa Ti otvoria oči a veľa pochopíš.
Nevezmi to v zlom prosím Ťa, ja som tiež ešte pár rokov dozadu podobne veci praktizovala a keď som sa dostala k Nevychove, veľa som pochopila a dosť som si poplakala.
@marzuz89 Ha, ha... aky zlaty... musis byt na syna velmi hrda a dakujem za varovanie ze uz coskoro bude vychovavat syn mna... snazim sa ist prikladom ale presne... aj ja prebehnem v topankach niekedy.😀
A uplne na 100% suhlasim s tym ze ignorovat dieta v momente ked ma zachvat hnevu a placu je uplne kontraproduktivne. Treba dieta nechat, aby si prezil tu emociu ale byt pri nom a ponuknut pomoc ak o nu poziada. Inak to bude presne ako vravis, ze ten plac a hnev prejde ale dieta sa nic nenauci o tom ako zvladat emocie a vyrovnat sa s nimi a nikam sa neposunie. Vela deti sa to casom nauci ale je to dlhy proces a vela deti sa to nikdy nenauci a potom su z nich dospelaci, ktory nedokazu ovladat svoje emocie a vybuchuju pri najmensich problemoch.
@andreatytler dakujem, ja som velmi hrda, ale prave dnes som si dala zavazok, ze uz tu pisat nebudem, zasnem nad tym, kolko zloby tu je a pochadza asi len zo zavisti, neviem. Akonahle napisem ze doma fungujeme tak a tak, a da sa to ovplyvnit a nastavit, aj ked to je vela krat sakra narocne a vyzaduje vela trpezlivosti (comu asi rozumies, lebo podla tvojich komentarov vyzera, ze ides rovnakku cestou). Ale da sa to pri spravnom pristupe, deti su formovatelne do neskutocnych rozmerov. No ale hned tu su vysmesne tituly aka som dokonala matka dokonaleho dietata. Prave teraz prichadzam na to, ake je toto komentovanie v dobrom zmysle strata casu. Truba, ze az teraz. Kto chce, sam sa o vychovu zaujima, kto nechce, ti zavidi este aj tvoju drinu na tom celom 🤣 prepac za vylev, som ovplyvnena "vedlajsou" diskusiou.
Drzim palce, aj autorke ❤️
@marzuz89 Joooj to velmi dobre poznam... pred par tyzdnami mi jedna mamicka povedala ze som trapna a pripravujem svoje dieta na to ze nebude schopny bezo mna nikdy nic urobit, lebo pri nom sedim ked ma zachvat hnevu a pozeram sa na neho.
Suhlasim ze je tu vela mamiciek, ktore nejdu formou respektujucej vychovy. Ale mna to az tak neodrazda. Nasla som tu velmi vela uzasnych zien a matiek, ktore mi nesmierne pomohli... chodim sem koli nim.
Ja som tiez clenom fora Alenky Kominkovej Vnimava vychova k detom i sebe. Tam je uplne ina atmosfera.
Skúša kde sú hranice. Deti sa vyvíjajú veľmi rôzne, niektoré su veľmi temperamentne a dokazu robiť cirkus už v takomto veku