Vzdor u 10-mesačného bábätka

8. aug 2024

Dobrý deň, slovo “vzdor” som dala do uvodzoviek, lebo to asi ešte nie je ten klasický vzdor ktorý sa objavuje neskôr. Ide o to, že náš malý začal strašne plakať, kričať, vrieskať, vyvádzať, keď mu niečo nedovolím, zoberiem a pod. Niekedy sa až zľaknem 😔 Otázka je ako to riešiť pri takto malých ešte vlastne bábätkách? Nechcem, aby mu to zostalo.. jediné, čo robím je, že mu poviem rázne, ale pokojne a bez kriku “nie to nesmieš” a nepovolím. Snažím sa potom odviesť jeho pozornosť na niečo iné. Čo sa dá ešte robiť?

maurora
8. aug 2024

Ja mám tiež 10 mesačnú bambuľku, prednedávnom robila to isté - až sa hádzala o zem keď sme jej niečo nedovolili. Reagovali sme tak ako ty, s kľudom ale trvali sme na svojom a nasmerovali sme jej pozornosť na niečo iné. Po necelých dvoch týždňoch ju to prešlo takmer úplne. Teraz výnimočne pomrnčí, zaprie sa ale hneď sa ukľudní a funguje ďalej.

biglovemom
8. aug 2024

Nie to nesmies😂 preco zaco ako? 😂 preco nesmie?

Kratko vysvetlit preco nie: kvetinku nechytame lebo sa zlomi / ponuknut inu hracku / zobrat odtial
Place ? Vidim ze si smutny/a , ale ku kvetinke nemozes neni na hranie…priklad.
A pomojkat.

autor
8. aug 2024

@biglovemom 10 mesačnému? chápem ak by malo rok a pol, dva ale neverím, že 10 mesačný pochopí, keď mu poviem, že si nesmie vyzliecť ponožky, lebo prechladne..

biglovemom
8. aug 2024

Ano 10mesacnemu. Spravne komunikovat treba od zaciatku ,nie ked si matka mysli ze uz rozumie.

autor
8. aug 2024

@biglovemom Nejde o to, jasné že sa s ním takto rozprávam, zas mám ešte toľko mozgových buniek, aj keď podľa tvojho posmešného komentára si myslíš, že som sprostá. Len ide o to, že vôbec nevidím rozdiel v reakcii, keď mu niečo vysvetlím jednou-dvoma vetami, alebo len narýchlo poviem nie. Väčšinou reve tak veľmi, že od toho kriku nepočuje ani to slovo nie.

biglovemom
8. aug 2024

Neviem kde citas posmesny komentar ale ok🤷🏼‍♀️

On ma 10mes. Jasne ze to nechape a ty nevidis v tom rozdiel. . To si este pockas trosku.
Ale vyciti(do buducna)a bude s tym vyrastat- je rozdiel nejake nervozne nie(co je zas viacmenej nespravne) alebo kludne vysvetlovanie par slovmi.

Ked Place zober ho do naruce a mojkaj,potrebuje ta

kvecinka321
8. aug 2024

Taký tip… dieťa do určitého veku nerozumie zákazom typu: nerob, nebehaj neskáč. Treba otočiť zápor. Behať, nie! Vyzliekať, nie! Naši ak aj stihli vyzliecť ponožku, hneď som im povedala, že nech si obujú ponožku, že je napr. studená nôžka (ak bola mohli aj skúsiť) a už aj obúvali. Zároveň hneď za tým povedať čo môže robiť.. keď sa mu páči do niečoho udierať predmetom (naši do nabytku išli tĺcť napr.) tak som usmernila to tlčenie do toho čo môže.. zatĺkačka, drevená kocka a pod.

Tých situácii je mnoho aj príkladov, veď viete určite sama.. 😉 len aj hovoriť s dieťatkom je fajn na takej úrovni aby to bolo zrozumiteľné pre tak malé dieťatko ☺️

kristina210
8. aug 2024

Ja robím to isté ako ty,aj som robila...môj má 13 mesiacov a okolo toho 10teho podobná fáza ako u teba...možno ti každá povie inak,ale podľa mňa správny postup (aj keď záleží asi aj od temperamentu dieťaťa)...je jedno čo rozumie,to nevie nikto,ale určite dieťa vníma- zmena tónu hlasu, vníma emóciu z rodiča...ja to riešim týmto spôsobom a na malom už teraz vidím,že keď mu niečo hovorím,tak sa miestami zapozera na mňa a počúva...niekedy niečo zablaboce- kľudom aj hnevom ... za mňa má zmysel komunikovať, dávaš mu príklad a ak aj nerozumejú, určite niečo vnímajú a nasávajú postupne 🙂 môj názor