Vývoj mozgu

10. sep 2023

Ako zabezpecit zdravy vyvoj mozgu..od narodenia..aby dieta nemalo problémy v škole.. a pod

stanulienkat
10. sep 2023

Neviem, ci to pomoze, ale ja som uz pocas tehotenstva, aj kojenia uzivala 3 omega mastne kyseliny. Vraj podporuju zdravy vyvoj mozgu. Neviem, ci pomohlo to, 😁ale dieta mam inteligentne a sikovne.

00kvetinka00
10. sep 2023

Vitamíny už v tehotenstve treba brať.... ak tam nastane chyba po narodení to žiadne lieky nespravia.
Píšem jak to je .... hneď odzaciatku treba na to myslieť

beata_k
10. sep 2023

Dieta musi dostatocne spat aby si mozog oddychol a spracoval vsetko, co sa za cely den naucil.
A samozrejme orechy pocas tehotenstva.

autor
10. sep 2023

@stanulienkat to beriem..momentálne kojim

kacena4
10. sep 2023

mozog sa vyvija (vyvin nie vyvoj) dietatu nepokazis vyvin mozgu tym, ze nebude brat vitaminy, na to su potrebne ine konstelacie a suhra okolnosti, aby malo dieta "naruseny" vyvin mozgu.

autor
10. sep 2023

@kacena4 konkrétne co mam robiť.. syn má mesiac

aliaray1
10. sep 2023

Ahoj, ked uz sa narodila...pustame jej vaznu hudbu tak ako pocas tehotenstva, mame doma svaty pokoj, nekrici sa, nehada, nic take, vela vela usmevov, senzoricke hracky (cervena chobotnica a ine), nosenie v satke aj nosici, kontakt telo na telo, spime spolu od narodenia, z vitaminov len D od Jamieson, nikdy sme ju nedali vyplakavat ani nic podobne, sme tu vzdy pre nu. Je usmievava, velmi kontaktna, nereve, sama si spravila vzdy svoj rezim podla potreby, prespi aj 14-18 hod na 2 etapy pocas 24 hod, je zdrava, chora bola len covid a noro virus co sme schytali.
Plati u nas zasada: co je nasilu, je na 💩. A velmi sa nam to krasne v dobrom vracia. Nema hysaky, ked sa zlosti tak normalne a len na par sekund, ziadne hadzanie.

Viem len povedat co sme robili a robime my, nemam patent na to ako to ma byt, kazde bejby je ine.

autor
10. sep 2023

@aliaray1 diky za odpoveď.. sranda noro vírus mal môj už 14 r v cca 6 r..som si užila.. takže.. so mnou spáva v posteli aj tento..tiež nenecháva plakať aj keď niekedy je to zložitejšie..včera bol celé poobedie na rukách

Dcko dávam.. inak kojim..rozprávam sa s ním.. aj mojkam stále.
Momentálne tiež chcem nejaký nosič lebo nemôžem skoro nič spraviť

aliaray1
10. sep 2023

Presne, ja som s nosicom varila zatial spinkala. Alebo ju mal manzel v nosici na HO (pocas covidu par tyzdnov este), kym sedel za PC. Kocik nenavidela, takze moc na vyber som nemala.

A presne ako ty, snazila som sa o co max aby mala komfort a pokojny spanok. Zaspavala pri vaznej hudbe a nasledne sme ju vypli. Dava mi logiku, ze zaspat pri niecom je jedna vec a spat pri tom druha. Ze to uz posobi zle ak ma spat cely cas pri dajakom sume, hudbe...atd.

V 10.mes.pocas zimnych mesiacov pred a pocas ockovania sme jej pridavali omega pre babatka (asi 4 dni) a Cevitko, inak nic. Vsetko v strave. Kedze strasne rastla do vysky (dnes 85-86 cm v 17.mes), v strave mava aj vlasske orechy (mozog), aj tie makke casti z masa (chrupavka ale nie ta kost) - doplnenie gelatine. Zo zeleniny aj vela spenatu, uhoriek, dbam aby mala prirodzeny vit C - startuje prirodzenu tvorbu kolagenu (dolezite pri raste). Inak ziadne umele doplnky ani cukor, len jemnunko sol. Magnezium a sladke ma v bananoch a inom ovoci, tak naco umelo davat- moj nazor.

Vidis, na toto by som sa zamerala...ake potraviny podporuju co.
Inak nech sa kazdy smeje ako chce na mne, nemam pristup k domacej zelenine a ovo, takze som kupovala vela vela bio. Ano, velky rozdiel chutovo je aj v mrkve, aj jablkach a aj hruskach. Nie som bio matka ci co, ale toto bolo dolezite. Varila som na pare, teraz uz kombinovane.

Ak smiem poradit, super je si pozriet usa a canadske "manualy"/odporucania na zavadzanie prikrmov. Oni ich vynovili (stat, vlada), na zaklade vyskumov. Preto som malej zavadzala prakticky ihned hovadzie a vsetky masa (proteiny podla nich maju obrovsky vyznam v 1.mesiacoch na vyvoj mozgu), aj zeleniny. Kupovala som masa hipp bio - vsetky druhy a neskor uz klasika z masiarstva. V 7.mes jedla mango, kokos, kiwi...nema ziadne alergie.

Zuby jej umyvame od 4 mes....uz mala 2 vonku, do dnes.

Teraz ma mala 17 mesiacov. Ten noro virus bol sialeny u tak maleho dietata, na stastie nam pred hospitalizaciou namiesto prijatia zagratulovali, ze sme to zvladli (ledva, s odretymi usami). Viem co si si prezila. Nespala som skoro vobec 4 dni. Na 7.den som to chytila aj ja.

Covid bol tiez hroza, dostali sme to 1.raz vsetci po 3 rokoch co to existuje...od manzela (on od kolegu), mala mala 13 mes, este nechodila...nam sa podlamovali noh, vsetci horucky. Lietali sme co to dalo okolo nej, ona do 26 hodin z toho vonku, ale dopovali sme ju

kacena4
10. sep 2023

nic ak ma mat problemy v skole bude ich mat ...

autor
10. sep 2023

@aliaray1 ďakujem za rozsiahlu odpoveď s radami..😀.
Aj ja to vnímam tak s bio že na začiatku to chcem dávať.. ale nie všetci sú za to..ze dobre je aj z lidlu..
Mame nejaké veci aj doma.
Vajcia čomu som rada..lebo naše sliepky sa majú ani kráľovné..sú to naše maznáčik.. a je aj nejaká mrkva a zemiaky
Nosic mi poradíš aký.. v ktorom už môže byť..
Novo vírus chytil syn vo vode v prírodnom kúpku
Celé leto mal skoro hnačky.. tie 2 mes boli hrozne..tiež skončil na detskom čoskoro.. do auta musel mať v 6 r plienku..
Ale všetko prešlo a už ma aj prerástol.
Len som zabudla za tu dobu ako s miminom..a veľa veci sa aj zmenilo

autor
10. sep 2023

@aliaray1 a ešte k tomu cukru
.tiež som proti
.len partner už by mu hneď pchať granko..lebo miluje sladké a mekac

aliaray1
10. sep 2023

Noro aj my na kupku ale z pieskoviska tam...zial nikde inde nebol tien. Pieskoviska nechcem ani vidiet.
Super, ze mate sliepky a cosi zo zahrady. Ja som kedysi pestovala, tak tiez viem aky je to velky rozdiel. Vajcia bio mavaju v kaufe.

No my mame nosic rastuci manduca xt a satku c.6 od be lenka. Vyborne satky a ostatne veci maju aj sestrice na svojom webe. Treba ist nosic odskusat a brat taky s novorodeneckou vlozkou. Ten co mame my je rastuci a nosime ju ked ideme dakam aj na chrbte (uz je na to velka).

Ja som babkam takto vysvetlila, ze nesmie cukor (chceli jej dat cokoladu a tycinky). Povedala som nie, inak im ju tu rovno nechavam na 48 hodin, lebo ja nebudem uspavat do 3 rana hyperaktivne babo a ani riesit cierne vyhnite zuby. Lekari neodporucaju ani kupovane tie kapsicky s cucakom, aj fruktozovy sirup je len pekne nazvany cukor. Ja som sa vyhybala aj vyzivam s cukrom...na 10 min som radsej povarila jablka s hruskami a cokolvek okrem sliviek, roztlacila a bolo vybavene (aj sladka slivka povarena bola zrazu vzdy kysla ..asi to neviem tak upravit, tak som pridala tu od Hipp alebo neskor cerstvu). Ked sme cestovali kupovala som z DM bez cukru alebo hipp ovocne prikrmy.

Mama jej tyzden vzad chcela dat tie kukuricne chrumky...a sladke. Som jej vravela, ze to zahodi. Tak aj bolo...napchala jej to doruky a ona kukla a rovno hodila na zem a cau 🤣

siska53
10. sep 2023

Hlavne tak, ze mu nebudes strkat do ruk mobil a tablet a nechavat ho cumet na telku. A cim neskor sa k takymto zariadeniam dostane, vratane pc, tym lepsie pre jeho mozog. Lebo potom prachy za tie vitaminy a omega su uplne zbytocne.

selena_luna
10. sep 2023

Autorka odporucam ti precitat si Psychologia pre milujucich rodicov, je tam vela vysvetlenych veci ako sa mozog vyvija a ake sposoby su vhodne na stimulaciu babatka. A navyse ti to aj pomoze pochopit co ocakavat. 🙂

autor
11. sep 2023

@selena_luna diky za tip😀