Vyšetrenie bedrových kĺbov 6 t bábätka - nález IIc - vaše skúsenosti? Som nešťastná...

oblivian
8. jún 2018

Ahojte,
mohli by ste sa podeliť o vaše skúsenosti s podobným nálezom?

Boli sme na sone s 6 týždňovým synčekom. V pôrodnici mal Ortolani, Galeazzi a Barlow negatívne. Je to 2. tehotenstvo, fyziologický pôrod, v rodine sa nevyskytol u nikoho podobný problém, od narodenia malého nosím v šatke, síce nie často.

Na sone sa zistilo nasledovné:
Pravá koxa: správna centrácia, chrupavkový okraj striešky v norme, kostený okraj zaoblený, alfa 47st., beta 58st. Nálezy vpravo IIc.
Ľavá koxa: všetko v poriadku.

Predpísali malému Pavlíkové remence 23h denne, o 3 týždne kontrola. Remence po prvýkrát musíme malému nasadiť sami, lebo lekár o to nestál, manžel za ním išiel, keď remence vybral z výdajne zdravot. pomôcok a so sestričkou sa mu vysmievali, že prečo to syn ešte nemá na sebe a čo tu rieši, keď to nie je vôbec zložité a "veď som vám preposlal fotku z internetu, ako to vyzerá na dieťati, tak podľa toho to naňho dajte!". :(
Skúsili sme tie remence synovi navliecť už niekoľkokrát, lenže jednak nie som si istá, že to robíme správne (podľa fotky by napr. mala byť pracka nie na hrudi ale na chrbátiku, čo sa mi nezdá...) a mal by to mať na sebe celé dni 3 týždne bez toho, že by sme si boli istí, že sme mu to nastavili správne... Popruhy sa mu zarezávajú do ramienka a krku, aj keď je veľkosť správna a popruhy uvoľním ako sa len dajú. Nožičkami kope ostošesť, pritom plače jak divý a päty sa mu vykĺzajú z popruhov, potom sa mu tie pásy zarezávajú do nôh a plače ešte viac, až kým mu celé nezložím.
Snažím sa ho nosiť čím viac v šatke, lebo to je rovnaká poloha ako v remencoch, lenže to sa nedá 24/7...

Aké máte skúsenosti s liečbou podobného problému a ako to znášali vaše detičky?

yvana74
8. jún 2018

@oblivian
syn mal ale obojstanne IIc, poctivym balenim nasiroko mal po 3 mesiacoch Ia.

dcera nemala(nejakym nedopatrenim) naordinovane balenie nasiroko pri hodnotach IIb. po 3 mesiacoch sa ale zistilo ze klbiky sa nedovyvijali podla ocakavani a teda sme dostali tubingen ortezu ottobock. myslim ze to modernejsia forma od pavlikovych remencov. dcerka to znasala nad moje ocakavania tak do pol roka (mali sme ju “len” do 7 mesiacov)
potom uz to bolo tazsie.

mozno by ste sa mohli skusit popytat na tuto pomocku, podla mna bola dost prakticka a nemyslim ze by ju niekde tlacila.

odporucam nosit poctivo, najma kym je dieta “nemobilne”. ja som ju aj do manducy davala s ortezou. mali sme naordinovanych 22hodin denne a tiez v lete.

drzim palce, pripajam obrazok ako to vyzera

lianka123
8. jún 2018

@oblivian ahoj. Chodte k sukromnemu ortopedovi. On vam to nasadi. Nedavajte to sami. Musi to mat presny uhol aby to malo zelany efekt. Mali sme tiez tubingen. Mesiac a pol a bolo dobre. Cim skor tym lepsie. Potom to uz baby vnima. My sme to mali az v 4.5 mesiaca, ja som si to nechcela pripustit ze moze byt na mojom baby nieco zle- hormony zohrali rolu. V ruzinove je sukromny ortoped- je vyborny. Plati sa 20eur. Ale on si da zalezat.

barbara_lux
8. jún 2018

My sme mali v podstate to iste co vy. Dali nam ale Tubingen ortezu je pphodlnejsia, modernejsia a lahsie sa s nou manipuluje. Nosila ju dcerka 23h denne poctivo niekolko mesiacov, vzdy pri kontrolach nam to ortoped nastavil podla toho ako dcerka rastla. Bolo to neskutocne tazke obdobie pre nas. Dcerka to zvladala v podstate uplne bez problemov ale ja som teda preplakala vela dni aj noci. Ak sa ti da chod k nejakemu odbornikovi a nie takemu chujovi ako teraz chodis a daj si predpisat tubingen ortezu (doplaca sa tusim.len 30 centov) a hlavne ju POCTIVO noste lebo mozte dopadnut velmi zle.. operacie, roztahovanoe noziek, spiky.. to uz je uplne masaker. Terqz ma dcerka 2.5 roka a beha skace ako nic. Vo vyvoji motorickom bola o tie mesiace pozadu, posadila sa az ako 11mesacna ale potom.hned vsetko dohnala. Ak by si sa chcela cokllvek spytat napis. Prajem vam vela sil

yvana74
8. jún 2018

pozeram ze nie sme jedini co mali ine hodnoty po narodeni ine ako Ib (vsetky kamosky rodili deti s tymito hodnotami, len ja s horsimi..., porody spontanne hlavickou)

@barbara_lux
chodite na nejake kontroly este?

barbara_lux
8. jún 2018

@yvana74 nie ziadne specialne kontroly uz nie su potrebne, iba kazdorocna u pediatra

yvana74
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yvana74
8. jún 2018

@barbara_lux my sme boli v roku, v 2 rokoch na rontgene, teraz mame dojst zas v 4 rokoch
len ma to tak zaujimalo ci to tak je bezne. inak mame vsetko v poriadku len preventivne preferovat radsej odrazadla pred dlhymi prechadzkami alebo trampolinami.

zuzik307
8. jún 2018

Dcerka mala IIc na horsom klbiku, nosila Tubingen ortezu, za 3 mesiace sa to upravilo...chodili sme pravidelne na usg kontroly + stale skontrolovali nastavenie ortezy, pripadne upravili podla toho, ako rastla...

jumama
9. jún 2018

Skus pohladat na youtube video ako sa to nasadzuje. To je trosku lepsie ako obrazok. Ale inak by som fakt takeho lekara kamsi poslala, to je strasne nespravodlive, ze nema zaujem vysvetlit! Nasa mala asi len IIa a IIb, nepamatam si to presne a nosila len frejkovu perinku, to bolo ako postolky gatky ale boli vystuzene takym akoby kovovym. Tiez to bolo na predpis. A davala som jednorazovku, na to dve obyc plienky, na to tie gatky. Utrpenie, ze to sa ani obliect poriadne dieta neda, a ani polohovat, podkladali sme na bok vankusikom. Do autosedacky, do vajicka to tiez nevosla. Nosila to 24 hod asi mesiac a potom na 12 hod asi dalsie 2 a potom to uz mala ok. Ja by som skusila ineho ortopeda, tak ako vravia baby. Aj ked skoda malicke zase sonovat....

kikidee
10. jún 2018

Aj m sme mali na jednej strane 2c a mali sme nasiroko balit 23h denne. Kontrola o 8 tyzdnov. Balili sme, ale nie na 23h, lebo sa mala nevedela vykakat kedze jej to branilo vp ohybe noziciek. Kontrola ukzala ze sa vsetko upravilo. Odporucam bud zmenit ortopeda alebo vyskusat to siroke balenie. Netrapte ho remencami ked place chudatko, remence sa aj tak predpisuju az po neuspesnom sirokom baleni (podla nasej dr).