ahojte su tu mamicky ktorych deti nejak preskocili stvornozkovanie? ze rovno z plazenia presli do vstavania na nohy?....citala som ze je pre deti dôlezite aby si tym presli lebo inak to moze mat vplyv na vyvoj atd....
mne dcera nestvornozkovala ani sa neplazila. jedneho dna sa postavila a zacala chodit. predtym len sedela.
tento rok maturuje na gymnaziu a chysta sa na VŠ.
telesne vady nema.🙂
Moja dcéra štvornožkovala až potom ako vedela chodiť. dovtedy vôbec. Teraz už má 16,5 roka, ničím nezaostáva za rovesníkmi, je šikovná, stále aj na SŠ jednotkárka, rozumovo ešte možno na vyšššej úrovni, telesne je na tom tiež dobre,
Hovori sa, ze pri stvornozkovani spevnie chrbatik a hlavne je dolezite to striedanie prava-lava - ze sa pri tom vytvaraju dolezite prepojenia v mozgu. Moze to mat vplyv na lateralitu - mozu prist poruchy ucenia, kde casto je skrizena lateralita. (Ine vodiace oko, ucho, ruka, noha).
Ja som chodila od 10 mesiacov aj moj synovec. Bez stvornozkovania. Ja mam iba skarede pismo, a rozbijam viac tanierov, salok ako bezny clovek - aj ked sa snazim, mam ruky derave. Synovec ma naozaj vsetky mozne dys- poruchy.
V podstate aj cviky, ktore potom pre deti s dys- poruchami su, su na to prepajanie hemisfer, rozne striedania ruk, noh do kriza, take hry ze chyt si pravou rukou lave ucho, pisat lezate osmicky vo vzduchu a sledovat ich ocami, lezat pri tom na zemi alebo lezat na jednom boku, na druhom, na jednej nohe, na druhej... proste sa posiluje to striedanie stran. To mam od synovca odsledovane...
Cize nie vzdy tie dys- ky pridu, ale mozu, je tam vacsia predispozicia ak dieta vymecha lezenie a stvornozkovanie, preto fyzio nutia deticky aj k tymto cvikom...
Hlavne si z toho nerob v hlave strasiaka. Strasne vela deti vynecha stvorkovanie. Aj moj prvy syn. Sice vsetko chape pomalsie, aj celkovo je pomalsi, ale ma na to este ako skolkar narok
Nam fyzioterapeutka spominala, ak by dieta malo tendenciu chodit prilis skoro bez predchadzajuceho stvornozkovania, mali by sme my rodicia pripadne aj s detmi stvornozkovat, aby sme ho motivovali byt na styroch...takze my sme sa bezne tak nahanali po dome 🙂 aj dospelym to prospeje, vtiahnes brucho, narovnas chrbat a makas 🙂
Väčšinou vynechajú stvornozkovanie tie deti, ktoré rodicia dávajú do pasívneho sedu, stavajú ich na nohy, vodia za ruky, používajú pavúka. Keď sa dostanú tam kde potrebujú bez námahy, načo by sa snažili... Tak to mne vysvetlila rehabilitačná.
Štvornožkovanie je vraj z hľadiska vývinu dôležitejšie ako plazenie. Má to dobrý vplyv na pohybový aparát a je dôležité aj pre mozog, dieťatko si trénuje hemisféry. Niekedy sa to tak neriešilo ako teraz, bežne sa používali chodítka, deti sa skoro vodili za ruky… ale tak výskum napreduje.. je dobré dieťatko k štvornožkovaniu motivovať, ak sa aj stavia na nôžky, skladať ho dole, ukazovať mu štvornožkovanie…u môjho syna to tiež najprv vyzeralo že to preskočí, ale nakoniec začal a som za to rada.
vela deti sa stavia na nozicky, ale nie su schopne sa este premiestnovat, takze sa pustia do stvornozkovania. dolezite je nepodporovat deti vodenim za ruky, aby uz "behali", pretoze este nemaju dostatocne vyvinute svaly, ktore drzia kostru. dieta sa sice chodit nauci, ale bude to mat dopad na drzanie tela, prip. ako sa teraz zistuje, aj na schopnosti.
treba dieta nechat, aby stvornozkovalo a neskor si samo sadlo. dieta, ktore rodicia davaju sediet, zvykne v polohe sedu uviaznut. skuste si sadnut na zem, vystriet pred seba nohy, mat pri tom slabe svaly a z tejto polohy sa presunte na brucho. je to nemozne, lebo ziadny sval vam nepomoze.
Moj prvy syn. Sa plazil. Potom sa zacal stavat na nohy ale zaroven aj zacal stvornozky.
Len to malo iny postup. Musel prist na system.
Moja najstaršia vynechala štvornožkovanie, má 10rokov a stále ťažkosti s koordinaciou pohybov opačná ruka-noha. Bicyklovať sa naučila takmer 8ročná, okrem toho jej nič nechýba
@jumama dakujem za bližšie info 🙂
@janetinka27 @martinusik91 nič také nerobím snažím sa tomu vyhýbať kedže som počula že je to dôležité ....akože na 4 sa dá ale len sa zatial húpe na mieste....
To je začiatok 😉 najprv to hupanie a potom to pôjde. Ja som sa nieco napocuvala u rehabilitačnej. Stále mi tieto veci opakovala lebo som mala predcasniatko. Museli sme všetko dodržiavať tabuľkovo.
Ano, nasa starsia vobec nestvornozkovala,iba sa plazila a potom sa postavila.
ani som tym nemyslela, ze to tak robite, ale v diskusii sa objavuju reakcie, ze dieta najprv sedelo, nestvornozkovalo a potom chodilo a teraz je uplne ok. tak pisem o tom umelom sedeni, ze dieta sa zo sedu bez svalov len tazko pusti stvornozkovat.
@martinusik91 nedavalq som dcéru do súdu,nevodila za ruky, nemali sme pavuka. Stvornozkovanie preskocila, z plazenia začala hneď chodiť, už v 10 mesiacoch spravila pár krokov sama.
A je pravda,že ma zle držanie tela, chodili sme na terapie kvôli miernej skolioze, keď chodí tak sa hupe...inak v škole je veľmi šikovná, šport ju tiež veľmi baví ale tam je také nemehlo trosku 😄
@lusyyy36 no preto som tam písala väčšinou že to tak je. Každé dieťa je iné. Môj syn mal ochabnuté svalstvo a keby som ešte robila hore napísané tak neviem ako by to dopadlo. By som mu zarobila do dospelosti na bolesti chrbta a neviem čo ešte. Cvičili sme vojtovku a stále mi to hustili do hlavy aj keď som si dávala pozor.. Začal sedieť v 9 m z polohy na 4roch a kým nesedel,tak v kočíku musel ležať. Nepáčilo sa mu to ale vydržali sme.
Ak mas FB, pekne video 🙂 https://www.facebook.com/fyziomamatt/videos/335...
Ahoj začalo tvoje bábätko nakoniec stvornozkovat?;)
@alexyytoo áno keď malo asi 8 mesiacov nakoniec začalo 🙂
Synovec tiez z plazenia presiel rovno na chodenie. Nikdy nestvornozkoval. Chodit zacal v necelych 9 mesiacoch. Nemali pavuka, ani ho nikto nenutil sediet, vstavat, chodit ... proste sa plazil a potom chcel chodit a chodil.
Môj brat, pred dvesto rokmi, ak sa to počíta 🙈😬
Je v poriadku, ale vtedy to nikto neriešil.
Teraz sa fyzio snažia naučiť rodičov ako motivovať k 4nozkovaniu