Chodítka sú vraj nezdravé, vodenie za ruky takisto. Tak ako sa má dieťa naučiť chodiť smerom dopredu? Lebo popri nábytku sa učí chodiť iba do boku. A malý si rád tlačí po parketách stoličku sám od seba - mám mu ju zobrať, aby chrbticu si neničil:
su choditka pri kt dieta stoji a len tlaci pred sebou aj kociky take pre dievcatka.. https://www.google.co.uk/search?newwindow=1&cli...
@anjika42 no neviem ako to presne funguje ale moje deti nie su kraby a do boku nechodia ani napriek tomu ze choditko snad ani nevideli 😀
Mám ibyke a chodí s nim, ale dávam aj do choditka, asi na pol hodinku denne. Dostali sme ho do daru, je na ňom volant a maly sa tam vyhrajte a teraz 2 týždne chodíme za ruky. Som po operácii žlčníka, nesmiem dvíhať a inak ho z bodu a do bodu b nedostanem, keď sme doma sami.
On sa postupne bude drzat iba jednou rucickou a bočnú chôdzu zmení za chôdzu vpred
Potom bude postupne docahovat s skusat kroky napr medzi gaučom a stolíkom
Neboj, netreba mu nijako pomahat, on to vsetko zvladne sám
@anjika42 moj bol v choditku a bola to pre mna neskutočná úľava... aj za ruky sme sa vodili a mal aj také choditko ktoré si tlačil pred sebou.......... a naučil sa pekne chodiť a všetko bolo OK.... ak by sme robili len to čo je zdravé tak hadam ani nežijeme... netreba to preháňať s tou "zdravotou" všetko s mierou nemôže ublížiť 😉
V živote som takéto niečo neriešila a všetky decká chodia!
dopredu sa nauci normalne, ked sa pusti od nabytku a zacne chodit v priestore. bude padat a chvilku to nepojde, ale prirodzene pri tom posilni tie svaly, ktore na to potrebuje.
Tri deti som mala v chodiku a nic im nie je aj mala bude v choditku nespickovali ani nemaju problemy s chrbatmi nic zrazu je vsetko zle skodi a bolo to tu x rokov pred nami
@anjika42 neboj,nauci sa,ked pride jeho cas.
Nasi nemali choditka,za ruky minimalne,vlastne vobec,len popod pazuchy obcas.
Maly si rad tlacil taburetku pred sebou ako 9.mesacny a ako 11m.sa sam rozchodil.
Mala nerobila toto,ona len obcas popri nabytku,zacala sama v 18.m.
Obe deti sa naucili dopredu hned,ako im telo zavelilo.
Naozaj mas zbytocne obavy v tomto smere.
No nvm ako my ale ked som ja bola mala choditko som nemala a inak ako za ruku so mnou nechodili a inak ako popri nabytku tiez nie. Pride mi to uplne normalne ze popri nabytku chodi doboku a ked ste vonku drzis ho za ruku. Ako inak by si to chcela? Dnesna doba je chora. Vsetko co kedysi bolo normalne je dnes nezdrave, skodiace a nvm este ake. Prehnana starostlivost, vydezifinkovany cely barak, top vyvazena nutricna strava...niekdy neverim co sa tu uz neriesi
@robin30 tie problemy s chrbticou sa mozu smelo prejavit, az ked budu mat tvoje deti tolko rokov, co mas teraz ty 😎 Ale tak good job, ze ty ziadne problem s detmi nemas.
@anjika42 nauci sa, presne tak, ako sa naucilo, ze po prestrihnuti pupocnej snury sa ma nadychnut.. Na to su pohybove (a ine) vzory, ktore mame zakodovane v dna. Zial, nespravnymi navykmi je mozne aj tieto vzory "zabudnut" a naucit sa, ze chodi sa inak (s choditkom alebo matke za ruku).
neboj dieta sa najprv nauci chodit popri nabytku (gaucu), potom sa musi naucit otocit sa sa s nohou ci trupom okolo svojej osi smerom od nej do priestoru a potom sa zacne pustat aj do priestoru - to bude potom žužo, neboj budu ti vlasy dupkom stavat ked ti zacne od gauca ci nabytku utekat k dalsiemu kusu nabytku ci stoliku... 😀 ale ten rotacny pohyb panvou sa proste musi naucit, no predtym musi zvladnut bocnu chodzu 😉 😉 😉 snad som to vysvetlila dost polopate
@maslenka47 jasne za vsetko mozu zle zle choditka kriste pane niekedy mam dost z tychto nazorov
@siska53 to ze detska nemaju pohyb je cisto vina rodicov radcsej decku hodia tablet akoby ho mali zaviest na plavanie napr. Nech si potom trieskaju hlavy o stenu ze dieta zanedbali
No ahoj, dlho si ziadnu temu nezalozil 😀 a zase riesis uplnu prkotinu, ako vzdy 😀 deti sa naucia chodit, ved vidia, ako chodia rodicia ci ty chodis ako krab popri nabytku? A tie tlaciace choditka su super, skodia vraj tie, do ktorych sa davaju deti sediet.
@robin30 vsak ano. Ale ja aj choditka beriem ako pohodlnost,ze neviem usposobit byt tak,aby sa nic nestalo. Beriem ako ta mamina po zlcniku asi nema inu moznost,ale ostatne ano. A ak tu haraburdu (nam by len zavadzalala,mame bezny byt,nie domisko) maju v dome,tak ak je maxisurne vazny dovod,par minut. Ale az vtedy,ked sa dieta uz stavia,cie sediet. Nie leziace polrocne tam strcit,aj s takym som sa uz stretla.
Moj 10 mesacny chodi za Montessori Walker wagon. Vygoogli si.
Bože ja ked počujem "moje deti mali choditko a nic im nie je veď aj my sme tam všetci boli a tu sme" sa mi chce smiať.
Tiež som bola ako mala v choditku a mam ploche nohy, skoliozu jak šľak ale moja mama tiež bude tvrdiť, ze to nie je z toho. Nie isto 🙂
Naštuduj si nieco o psychomotorickom vývine nie len o olizovani cumlov.
@anjika42
Nazorna ukazka, nedavno bola moja kmotra na kontrole s chrbticou + klby, lebo od mala ma s nou problem, lekari to dali vinu mame, po 1. choditko urobilo dost svoje, drzanie za ruky a najhorsie bolo sedenie-nepockalo sa kedy dieta same sadne ale posadili a oblozili vankusmi, a kukajte na krasny vysledok. Mozte mi verit ze je to z toho a nemusite, clovek ktory neveri najde si vzdy nieco preoc by nemal verit.
@anjika42 a v stredoveku chodili doboku ci ako podla teba? 🙂 Nemyslim, ze vtedy predavali choditka a tiez si nemyslim, ze matka 10 deti mala cas kazde vodit za ruky :D kazdy zivocisny druh ma zakodovane urcite vzorce a nepotrebuje k tomu, aby chodil, lietal a plavat nikoho, kto ho to nauci 🙂
@dominikav123 kazdy si myslim ze bude tvrdit ze nie z toho: ja mam skoro 9 mesacnu dcerku, kamoska skoro 2 rocnu ta ma uz nazvala tabulkovou mamickou lebo nedavam do choditka a neobkladala som malu vankusmi ale cakala kedy sama sadne, a reakcia presne aku som cakala od nej:je daco mojej dcere? Nie je a smajlik. Dobr ezatial nie je ale bude. Mam 13 rocnu sestru mama choditko, obkladanie vankusmi a uz zacal chrbat hnevat, a ked som sa mami pytala na mna ci ma tiez obkladala vankusmi tka ze hej, a skapinam kvoli chrbatu
@uzanka16 tak 🙂 tiež mam známu co syna od 5 mesiacov máva v chodaku. Dnes ma 8 mesiacov, nestvornozkuje, len za ruky "chodí" cez špičky. Sak ona tiež tak bola a co jej je? ( ma 32 a operovanu platničku pritom žiaden šport nerobí). A moje dieta je divne lebo ma 5 mesiacov a nesedí. No co ti poviem 🙂
Bože ženské a takto sa pozrieť xy rokov dozadu?
@dominikav123 moja mala 5 mesiacov a mali sme dopredu kupenu stolicku na krmenie,zacali prikrmy a mama i svokra-a dja ju sediet a preco nesedi a bude lepsie papat, potom moja sestra sa pustila neskor a spoluziackina sestra uz sedi,mama ju posadila aj ty daj sediet do stolicky a ja im:nedam!! dam ju tam ked sa sama posadi a posadila sa tyzden po ako dovrsila 8. mesiac
ale ved nech kazdy dava dietatko ako uzna za vhodne. Ja som chodila v choditku a nemam ziadne problemy co sa tyka chrbtice. Ale tak mozno som len vynimka potvrdzujuca pravidlo.
Ja malého nevodím za ruky celý deň, max dva razy denne minútu dve po ihrisku a doma cez kuchyňu, on keď chce chodiť, pomôze si stoličkou
@uzanka16 vidíš toto nechápem. Veď nech si každý robí s dieťaťom co chce, ale ked ho raz nebudem obkladať vankúšmi a dávať do chodaka tak nech to proste ľudia akceptujú.
Ked ma nieco pred sebou je milionkrat lepsie ako natiahnuty rukami hore alebo choditko. Okrem toho ked bude stabilnejsi a odvaznejsi bude sa pri nabytku drzat jednou rukou a pojde normalne dopredu.