Ahojte maminky, mám 4 ročne a 9 mesačne dieťa. Ešte keď som bola tehotná, asi 3-4 mesiace pred pôrodom, sme staršej zariadili detskú izbu. Na počudovanie, od začiatku nebol problém, hneď Spala sama bez problémov. Aj po narodení druhého dieťaťa. Problém nastal teraz cez sviatky, kedy sa nám ju podarilo oducit od dudla, odvtedy vykrikuje celú noc. Najskôr ju stačilo prikryt a spala ďalej, teraz vyžaduje, aby stále niekto s ňou bol. Keď spí s nami, my sme totálne nevyspaty. Ja už som zúfalá, každú noc viac bdiem, ako spím, mám mdloby už cez deň od únavy . Prosím poraďte, ako to mate u vás? Bolo by riešenie znovu presťahovať izby a spať všetci v jednej izbe? Ďakujem moc
Ďakujem 🙂 Svetielko má, no ona s ním chce spat ako s pkysakom. Nechávam aj svietiť na chodbe, zabralo to len na jednu noc. Cez víkend spal s ňou v izbe muž, aby som sa trosku vyspala, ani nepipla. Teraz to ale zase vyžaduje stále. Ja chápem, že sa možno cíti odstrcena, keďže mladšie mám stále pri sebe. Tiež som chcela časom, aby mali obe svoju izbu, lenže mladšie sa stále budí ešte. Takto scény v noci, na nohách sme všetci.
Skoro rok spal manžel s 2,5ročnou v detskej a ja s babetkom v spálni,lepšiu variantu nepoznám.
Sama pises ze ked s nou s nou spal muz ani nepipla. V com je problem aby to tak nejaku dobu ostalo? Ved tie decka tak rychlo vyrastu...
ahoj, dudel je spustac a slecna si musi zvyknut ze je bez, mojej malej to tiez chvilu trvalo ale potom sa utriasla do starych kolaji a spi ako dudok 🙂 s tym svetielkom to poznam nasa ho tiez chce mat v posteli tak sme jej kupili v Ikei taku svietiacu postavicku ktora nemusi byt zapojena v zastrcke, a meni aj farby,..... mala to vola bubusik 🙂
my ale spime vsetci spolu v jednej izbe, aj ked nezaspavame naraz, najskor ide spat starsia dcerka vacsinou s nou tato pocka kym zaspi a az neskor sa pripojime ostatni, ale ja mam dcerku tuheho spaca takze ked raz zaspi malo co ju zobudi.......
@blcska u nás podobne ako @mojong. Spíme všetci spolu, tiež ide najskôr spať staršia dcéra s mužom, keď zaspí on odíde, potom ukladám drobca. Inak u nás sa dcéra odsťahovala do detskej izby v roku a pol, úplne v pohode, bola bez dudla. Ale cca v štyroch došla naspäť, lebo sa stále bála, tak som ju nakoniec dala do spálne, potom prišlo bábo a tak stále spávame všetci spolu. A ten návrat u nás bol spôsobený vekom, mala bujnú fantáziu, k tomu strašenie v škôlke, kopa rozprávok je tiež strašidelných a prišiel nočný strach. U nás to nebolo vôbec o tom, že by bola odstrčená, lebo vracala sa ešte ako jedináčik. Ja by som našla riešenie vhodné pre všetkých, ak to funguje keď tam spí muž, tak to chvíľu skúste, nijako na to neupriamovať pozornosť, to sa časom utrasie. Veď nebudú s nami spať do 18.
Mala vas potrebuje pri sebe..vasa pritomnost je to najmenej co jej mozte dat..nevude to trvat vecne..je to len nejaka faza vyvoja,ktoru potrebuje zvladnut,ale potrebuje vasu pomoc..ak by stacilo,ze bude pri nej spat ocko,mate vec vyriesenu..ak by vam boli smutno spat oddelene,tak spite vsetci spolu v spalni..ak to ma malej pomoct spat celu noc a aj ty sa vyspis,tak to za to stoji..a ked to malu prejde,sama sa prestahuje do izbicky a kto vie,mozno sa k nej prida aj mladsie..deti su malicke len kratko a potrebuju nas len malu chvilku..nebude to trvat vecne.. 🙂
@silviami presne pre tie strachy chodi nasa spavat s tatom, ale to hadam casom prejde, lebo obcas ma noci ze povie ze ide sama spat, je to o tom respektovat dieta, ... a budme radi ze su pri nas a chcu byt pri nas a my mozme byt pri nich, cas uteka rychlo za chvilu vyrastu a pojdu do sveta 🙂
My sme to postupne skresavali.. Ked sa v noci zobudila, boli sme pri nej kym nezaspala a postupne sme presli na to, ze sme prisli, opytali sa co chce, zariadili sme to(napit, vycikat...) a odisli sme..par noci si poplakala, ale stale sme jej vysvetlovali, ze je uz velka, ze ked chce chodit do akolky, musi spinkat sama a ze ked bude plakat, zobudi druhu a tak.. Proste vysvetlovat a nechat aj poplakat.. Lebo inak to moze dopadnut aj tak, ze bude spavat s vami v posteli do 12 rokov - ako sesternica mojho muza
Ste hrozne zlaté,moc Vám ďakujem za Vaše rady. Tata bol celý dolamany, spali v jednej posteli. Máme malý dvojizbový byť a teraz to máme vyriešené tak, že máme akoby spálňu a obývačku spolu a mala ma svoju izbu a tata tam má pracovný stôl. Jej Nevadí, že tam pracuje, aspoň nie je sama, ale televízor jej vad,, preto sme to takto zatiaľ vyriešili. Proste, keby máme spat všetci V jednej izbe, zase by sme to museli celé prehodiť, aj kvôli návštevam. Už teraz je to o hubu, nemajú si poriadne kde sadnúť, lebo máme tam postieľku. Ešte ma napadlo dať ich obe spolu do izby a ja by som spala s malou, kým sa mladšia bude budiť. Len či sa to ujme, lebo to len tata tata ;) Keď to nebude fungovať, hold, zase sťahovať. Len keď mladšia vyrastie z postieľky, tak sa tam nepomestime. Skúsim asi tak, jednoduchšie premiestniť postieľku ako celú izbu 🙂
@edn nuz jasne treba hranice nejake ale to vyplakanie neviem, asi som makka ale neviem to, a ani manzel nie. My nespime v jednej posteli, to by sme sa ani nezmestili, starsia ma svoju skoro dospelacku postel celom pricapenu k nasej z boku a postielku pre mensiu mame bez bocnice pricapenu z druhej strany, najskor som si myslela ze to muzovi bude vadit ked este bola starsia babo ze spi s nami ale vobec nie a ani teraz mu to nevadi, nevidim problem v tom keby spali pri nas aj do 12tich.
@mojong Mne osobne by to vadilo, keby pri nas spali.. Nam uz vadi, ze spi mladsia pri nas, lebo nemame svoje sukromie, nemozme sa ani otocit v posteli lebo ju zobudime a tak... Ale to uz si kazdy musi urcit svoje priority.. Nam s manzelom napr. vadi aj keby sme spali oddelene, pretoze si myslime, ze partneri maju byt spolu.. Nase deti neskutoccne milujeme, ale snazime sa ich ucit samostatnosti.. A to vyplakanie sme riesili tak, ze najskor sme ju nechali plakat len chvilocku ( ked mala hysak) a potom sme ju ukludnili, vysvetlili, ze sme hned vedla, keby mala nejaky problem a tak... a vzdy potom plakala menej a kratsie.. Nehovorim, ze ju ma nechat plakat celu noc a neist za nou.. Ale proste ked uz som bola neskutocne vycerpana z dvoch deti ( kedze sa budili navzajom - jedno zaspalo, druhe sa zobudilo ), tak som chvilu vydrzala nechat ju plakat.. Proste to postupne pochopila.. A napr. moja starsia dcera sa proste vyplakat potrebuje.. Teraz niekedy aj cez den povie sama, ze idem si poplakat, zavrie sa do izby, poplace si, vyjde odtial a je spokojna 🙂 Ale kazde dieta inak.. Ja som len napisala, co pomohlo nam.. Lebo ked sme boli pri nej v noci, tak sa to zhorsovalo.. Najskor stacilo pri nej sediet, potom drzat za ruku, potom lezat vedla nej a tak..
Oni keď sú spolu, nespí ani jedna. Nehovoriac o tom, že staršia zaspí okolo pol jedenástej. Žiaden čas na seba - nič. Minule mala hysaky do polnoci. Každý deň idem spať O pol jednej v noci, vstávam O šiestej, medzitým ešte každú hodinu k staršej. No amen.
@blcska u nas podobne ako pisu niektore baby so starsim dietatom spaval muz, v detskej bola normalna postel,takze sa vyspal dobre aj on aj dieta aj ja s miminom.
Ked malo mladsie dieta 2 roky postielku sme vyhodili a kupili aj jemu detsku postel do detskej izby a odvtedy spavali spolu. Muz sa prestahoval do spalne.
Urcite by som netahala starsie dieta k nam do spalne.
@blcska Ahoj mám rovnakú situáciu asi ako ty. My už ale porušenu 😄našťastie. Dve deti prvé skoro 4r citlivý, musí s niekým zaspať. Druhé ročné dojcene. Dvoj izbak. Večery žiadne, patrili staršiemu ktorý zastával neskoro večer a noc zas patrila mladšej ktorá sa kojila stále. Deň patril obom a domacnosti ,ja nervózna,vycerpana, muž len príkazy,odkazy čo treba urobiť. Des.Spime v spálni všetci ,máme manzelsku posteľ,dalsiu jedno lôžko a postielku. Prvému som zrušila denný spánok hoc spaval a večer o 19si s ním táto tiež ľahne na tých 20min max. Malej som zrušila nočné dojcenie. Tiež posledné cucnutie o 19 h. Potom konečne kľud. Ľúbim ich ale potrebujem chvíľu pokoj. Urob tak aby vám bolo dobré. Buď spite všetci spolu s deťmi ak vám to vyhovuje dá sa,ak nechcete z nejakého dôvodu, treba sa dohodnúť s manželom a naučiť deti spat samé aj za cenu chvíľkového placu .Hlavné ak to prinesie viac úžitku. Viem o čom vravím odstavila som obe deti v roku od dojcenia zo dňa na den a aj staršieho som naučila na denný spánok zaspavat samého keď sa to už inak nedalo zorganizovať. To že som oddychutejsia,milsia na nich,mám viac energie za to stalo.
ano samozrejme kazda sme ina a mame aj ine deti, tiez aj ja som len napisala ako to funguje u mas, o mam 4 rocnu dcerku a 5 mesacnu cize viem o com to je, chvalabohu obe su tuhe spacky a ked zaspia tak mozu aj z dela strielat a nic, cize to ze by sa budili vzajomne nepoznam - bala som sa toho lebo starsia chodi do skolky ci jej nebude vadit ked budem k mensej hore par krat za noc kvoli dojceniu ale kaslu na nas aj muz spi, len sa max otoci na posteli, ale zas mladsia mi neplace ani nic, ked si pyta papat tak si zacne cmukat prsty na ruke a na to sa zobudim a akonahle je napapana odgrgne a spi dalej, ..... starsia tiez chodi spat celkom neskoro aj napriek tomu ze vstava o 7 vacsinou zaspava o 10 - pol11 a mladsia niekedy buntosi aj do pol1, tiez vstavam okolo 6 pol 7 a vodim starsiu do skolky,..... a potom klasika domacnost v nasom mini dome na plne obratky cez den a mladsia dcerka, ano obcas som aj ja straaaasne unavena a najradsej by som nevyliezla z postele a ani len oci neotvorila no vacsinou mi to tak nejak uz aj staci spat nejakych 5 hodin 🙂 neriesim to, a velmi mi pomohlo nepozerat na hodiny ked som hore lebo potom len clovek rata kolko spi a zas kolko nie,.....a samozrejme tma v spalni a to skoro uplna......
verim tomu ze zakladatelka si zoberie z kazdeho prispevku od nas co potrebuje a co jej bude vyhovovat a vsetko bude ok 🙂
uf mate to tazke...prave preto aby som sa nedostala do takejto blbej situacie, spi moje dieta od narodenia same vo svojej izbe...takze si zvykne aj same..ale tak kazdy sme iny a mame tak ako sme si zariadili sami
Ak presťahuješ izby a budete znovu všetci spolu tak mozeš začať od začiatku...takto ste to nastavili a tak to aj zubami nechtami udrzujte...od začiatku nebol problém, ale potom začala vymyšlat a cvičiť prvu ligu lebo či uz videla surodenca s vami v posteli, zažiarlila...kto vie čo...a jasne ze s mužom ani nepipla ked bolo po jej...to je jasne. Večerny rituál a hajdes do postele, laskavo ale s autoritou. Oddychnuta mama je velmi dolezitá - to sa tu často podcenuje - šak sa musi obetovať nie? Ale zase ,,odsat podsat,,. 4 ročná ma uz naozaj dost rozumu a da sa jej trpezlivo a dokolečka vysvetlovať ze toto je jej miesto na spanie lebo je velka mamina pomocnička atd..
Som Vám hrozne vďačná všetkým za Vaše rady a skúsenosti. Už som bola na pokraji zúfalstva, bála som sa trošku aj odpovedí, lebo niekedy je to drsné na MK, ale som Vám naozaj nesmierne vďačná ;
@sardinka335 podla mna problem nie je ziarlivost ale to ze jej zrusili dudel,.....
@blcska absolútne súhlasím s tým, čo napísala @sardinka335 či už s dudlom, alebo bez neho, pravidlá sú rovnaké. Ja by som možno presťahovala do izby už aj mladšiu, ak teda nekojíš viac krát za noc, čo už tiež netreba. Možno by spala pokojnejšie, ako teraz. Držím palce.
Aký som si nezvykla, len čo mladšia začala prespavat, staršia sa budí ;) Pred pár mesiacmi som už takmer skolabovala a odvtedy sa to so množstva vlecie. Cítim sa totálne vyxmykana ako citrón, ako po preflamovanej noci. A chytajú ma doslova nevoľnosťi a mdloby. Proste nedokážem fungovať už. Vraj vyčerpanie, všetky vyšetrenia ok.
Ma 4 roky, to je vek kedy dieta zvacsa este potrebuje pritomnost rodicov. Nas starsi syn zacal spat sam v izbe ako prvak - 6-rocny (ked sme mu zariadili novu skolacku izbu a velku vyvysenu postel ), uz nas nepotrebuje, uz za nami pride len rano, na chvilu, aj to len niekedy - uz nas neptrebuje☹ Popri tom spaval vo svojej izbicke od 9-mesiacov - teda zaspaval, potom uz cez noc prisiel k nam - na kojenie, potom, ked uz bol vacsi po svojich - stale chcel spat pri nas - teraz uz nie☹ Niekedy mi je aj smutno, ale mame rocneho, ktory nas okopava. Ja by som ju nenutila, podla mna je este skoro, najma ak nechce.
@inka04 Samozrejme, každého vec a názor - ale 4-ročné potrebuje prítomnosť rodičov počas spánku?! No tak trošku pritiahnuté za vlasy - môj názor. Našťastie moje deti už veľmi dávno spia samé vo svojich posteliach v detskej izbe - syn konkrétne od cca 1,5 roka ( a to len preto, lebo sme nemali ešte hotovú spálňu) a dcérka od 3.mesiaca. A "čuduj sa svete" sú to normálne deti, ktorým určite nechýba rodičovská láska len preto lebo spia vo svojich posteliach a rodičia vo svojej a všetci sa vyspíme tak ako potrebujeme... 😉 😀 😝
@blcska No ak chmeľ pomáha ukľudnit ho pri zubkoch nechaj. Niekedy je oducanie že tri dní a ok. Mojej malej tiež idú a poplace je pri nás pohladim ozvem sa. Ale lepšie ako kojit. To presne o prioritách čo lepšie vyjde pre každého. Možno by poplakal tri noci a bol by kľud zvyšok. Ak by malo byť horšie tak vstávať k padnutemu cumlu je lepšie. A k starsej a žiarlivosti ak môžeš výhrad si denné hodku či pol len na ňu pravidelne. Robte spolu niečo len vy dve. Dosť to pomáha. Plus k samostatnemu spaniu,sú deti a deti. Ty musíš vedieť či mala len vymýšľa alebo je citliva. Niekedy je na mieste prisnost, inokedy láskavý pristup. Napr.malého som naučila na samostatné zaspavanie cez deň po troch rokoch. Do vtedy jacal že som to vzdala, nebolo to vtedy dobré, bol by mal traumu. Teraz mu to asi nejako došlo do hlavky , pochopil viac situáciu.
Podľa mňa treba zaťať zuby a vydržať. Uložiť, prečítať rozprávku, pomojkať sa a prípadne kúpiť nejaké pekné nočné svetielko. My sme si to absolvovali 2x 🙂 Najprv plač, krik a po pár dňoch to bolo úplne super, chlapci boli radi, že spia vo svojej izbičke.