Ahojte, dnes sme sa s partnerom rozprávali o tom, kedy je podľa nás ideálny čas na to, kúpiť dieťaťu prvého psíka. On tvrdil, že to je jedno, že aj keď bude mať 3-4 roky.. Ale podľa mňa je to hlúposť. Ja by som reálne dieťaťu dovolila psíka (vyslovene jeho psíka) až vtedy, keby som si bola istá, že ho určite “neomrzí” a bude sa s ním hrať, chodiť s doprovodom na prechádzky, dávať mu granulky… skrátka keď sa mu bude venovať… No neviem… Aký je váš názor? Aký vek je “už ten vhodný”? … nehovorím teraz o napírklad strážnych psoch ktoré majú ľudia bežne na dvore, ale o psíkoch typu čivava, yourshire a podobne, vyslovene o domácom miláčikovi ktorému treba venovať veľa času..
Detom sa kupuju hracky.
A zviera nie je hracka. Je to zodpovednost.
3 rocne dieta Ti bude vencit psa? Vychovavat a cvicit? Spratavat po nom? Chodit na veterinu? Davkovat krmenie?
Psa si kupujte ak mate taku tuzbu vy pre seba. Kupovat psa niekomu druhemu (a este k tomu malemu dietatu) je uplne scestne, prepac.
@amazonka02 nikdy to nebude jeho pes. Je to dieťa.. Celá zodpovednosť bude aj tak na vás. Jasné môže nakŕmiť, vyvenčiť, hrať sa, ale to je asi všetko. Okrem toho keď vyrastie pôjde trebárs na školu niekde mimo, tak čo? Pes proste bude tvoj a partnerov.
Ak sa má dieťa o to zviera starať a nie len občas pohladkať tak najskôr na druhom stupni ZŠ.
Pes je záležitosť na 10-15 a viac rokov. Ak sa oň nechcete ako rodičia starať, tak by som ho dala do rúk možno až stredoškolákovi, ktorý už má ako tak upratané v hlave.
Presne toto som vravela aj ja, že ak aj kúpime psa, tak až vtedy, keď si budem istá, že bude to dieťa (predpokladám tak 12 a vyššie, hoci aj to je v niektorých prípadoch ešte skoro) tieto základné veci vedieť robiť. Netvrdím, že to bude celé na ňom, to by som nikdy neočakávala. Nehovorím teraz o financiách a podobne. Jasné, že pes bude prakticky náš, veď výbava pre psa, očkovania, samotná kúpa a všetko ostatné obnáša prostriedky, ktoré dieťa logicky zabezpečiť nevie. Šlo mi len o to, čo ste mi aj potvrdili, že môj názor je v tomto správny. Keby chcem psa ja, tak ho už mám. A ak ma s tým bude “otravovať” moje budúce dieťa, že veľmi chce psíka, tak mu ho doprajem až vtedy, keď budem vedieť, že sa o neho nebudem starať a cvičiť ho len ja. Lebo deti dokážu byť veľmi šikovné ohľadom psíka, viem, že mu dokážu venovať svoj voľný čas - ale učite až staršie deti, druhý stupeň, možno 12-13 plus a aj to s tým, že budú najskôr pripravené na to, čo to všetko obnáša..
Nemusíte mať hneď psa. Začať môžete niečím menším, samostatnejším a kratšie žijúcim. Napríklad morčatá by mohlo zvládnuť aj dieťa na prvom stupni ZŠ. Otestujete si jeho vytrvalosť, ono si vyskúša, aké je to sa o niekoho sa starať... A keď ho to bude aj časom baviť, úvahy môžete presunúť aj na psa.
Naozaj v pripade 3-4 rocneho dietata hovorite o zvieratku PRE dieta? 😃 ved sa este poriadne nevie ani samo najest, ako by dokazalo vobec pochopit, co je to starat sa o zivu bytost?
Podla mna zacnite so skreckom, to je tak akurat, aby sa dieta naucilo, ze zvieratko nie je hracka. A vek, to neviem. Snad ked sa o tie zvierata zacne same zaujimat.
@amazonka02 to fakt? Na zviera treba mat aj vek? Hmmm Tak mam 40plus a nemam asi dostatocny vek na zviera. Po prve, dieta, pokym je take male do ca. 10 rokov NIKDY nebude vsetky ukony vzdy robit ako ma a ani nikdy nebude robit vsetky tieto ukony samostatne a bez pripomonania a starsie deti, cize puberta, to uz mozes zabudnut. Ak chces psa, tak si ho kup pre seba ale nie pre dieta. Deti chcu vselico ale vsetko ich casom omrzi a ved, ze aj to zviera. Hlavne nebude sa im chciet vencit, na vycvik, cistit po nom atd.Na zviera, kedze je to ziva bytost a zasluzi si tez zit dostojne, musis mat aj cas. ja ten cas nemam. A som rada, ze nam mama zvery doma nedovolila (rozne dovody cez hore spominane omrzenie, jej alergiu na srst atd.). Takto sme mali sice svoje povinnosti v domacnosti ale hlavne v puberte cas na konicky a kamosov. Inak by som musela najskor obriadit zviera, potom skola, pomoct v domacnosti, kruzky a co nakoniec s tym psom. Nasi hned vedeli, kto by sa musel o toho psa starat. Vidim to aj na dcerinej kamoske. Chceli psa (2 sestry), psa dostali a len ich mama sa furt s tym psom nahana a robi kolecka po dedine.
@vanilkovazmrzka asi mu ukážem diskusiu, aby videl že má trochu skreslený pohľad, :D lebo znova vec ktorú som mu tiež povedala, že to by bol psík pre nás, nie pre neho, že nech popremýšľa nad tým, že ako funguje mozog tak malého dieťatka, bralo by ho ako hračku, nie živú bytosť …
@yanni zase aaž takto “radikálne” to nevidím, ja som mala môjho psa od 13stich rokov a zomrel keď som bola na výške… stále sme boli spolu, bol moje number 1… je to o povahe a preferencii toho konkrétneho dieťaťa… ja som po vonku nikdy nebehala a preto som bola rada, že mám psieho kamoša, ktorej som mohla venovať všetok svoj čas čo som mala mimo povinností...brala som ho ako svoje dieťa, člena rodiny… Čiže o tom to presne je, čo som sa snažila dnes partnerovi vysvetliť… že psík príde do rodiny až vtedy, keď si budem istá, že sa to dieťa/pubertiak bude o neho “starať” - toť - plno sa mu venovať v rámci jeho možností… ak budem vidieť, že je radšej po urobení povinností vonku s kamošmi, tak havino nebude, lebo bude pravdaže zjavné, že by na neho nemal čas 🙂
Psik bude aj tak na vas. Nie je to hracka.
Dospely clovek musi dieta naucit ako sa sprava k psikom. Treba ich vychovat bez ohladu na velkost a rasu. Cize otazka je, ci ste vy na to ready.
Ak muz bude skemrat psika, zaobstaraj mu knizku Mami kup mi psa 🙂 Su tam poprelinane pribehy roznych psikov a rodin, je tam vsetko - o agresivnych psikoch, o detoch, ktorym ocko nariadil tri tyzdne vencit okolo bytovky ci prsi snezi traktory padaju plysaka a az ked to vydrzia, tak sa moze rozmyslat o psikovi 🙂 Dokonca aj o smrti stareho psika bol jeden pribeh.
Nasa od mala skemrala, ale teda az ked mala 10 sme si zaobstarali a aj to len preto, ze bol Covid a bolo to strasne byt doma, bez kamaratov... takto sme chodili vela spolu von vencit do prirody.
Vedela ho vzdy vyvencit aj sama, ale bala som sa niekedy, u nas na sidlisku su psickari, co prave tie velke plemena maju bez voditka a vedela som, ze ona by psika branila. Kazdy rok sa u nas stane, ze nejaky velky psik zadrapi maleho. Su to ich instinkty, hnevat sa mozeme len na majitelov, ze ich nechaju pustenych...
A popravde, ono to po troch rokoch ako psika mame, dcere moc na vencenie nevychadza - rano on ide neskorako ona odchadza do skoly, a najaktivnejsi je vecer, to zase uz by sme ju, hlavne v zime po tme neposielali von. Ak si vyberiete akcnejsie plemeno, bude potrebovat vyhrat, vycvicit a socializovat - miesto hry s dietatom, budete hladat kamaratov psovi. Pretoze ak nebude socializovany, moze sa vam vsetkych psov bat a tak...
@amazonka02 mate uz dieťa alebo toto je nejaka hypoteticka uvaha? Kazde dieta je individialne, ale volakde som citala, ze konkretne pes cca od 11rokov dietata... skor tam bol tusim zajac alebo skrecok, ci rybičky...
@sasesoe Zatiaľ len hypotetická, ale dostali sme sa k tomu cez jeho súrodencov, ktorí deti už majú a riešia v podstate to isté.. a som teraz aj rada, že sme to otvorili lebo mám aspoň čas mu zmeniť na to pohľad, aby chápal, že malé dieťa a pes je strašná kombinácia… presne ako hovoríš, max rybičky, či škrečok… hoci aj to by som obstarávala 90% vecí ja mám pocit :D
@amazonka02 prvého psa ( v byte ) som dostala až keď som mala myslím, že 15 rokov. Predtym mamina nesúhlasila a tak mi kúpila rybičky. Lenze aj o tie sa treba starať. Moje začiatky s akvaristikou radšej nekomentujem 🙈 mojej "nevlastnej dcery" priatel, ked sa dozvedel, že mám akvárium, tak aj on chce mať. Lenze to nie je len nejaká guľa ( na to som alergická) v tom voda a rybky ako si to mnohí myslia.
Keď som byvala na dedine, tak samozrejme, že mali sme aj tam psov, ale to je trochu iné.
Syn bude mat 4 a dostal korytnacku. Taky kompromis. On krmi my obcas cistime. Nie je to narocne a predsa len sa uci ,,zit,, so zvieratkom.
A psika napr ma nasa suseda a chodime ho obcas vyvencit a myslim si ze mu to takto staci
@amazonka02 tak ocividne tuzi mat psika 😃 ale vsak ja v tom nevidim problem, mat psika aj male dieta, len si treba ujasnit, ze to nie je “hracka” pre dieta, ale pre dospelakov, a zvieratko “pre dieta” je len zastierka 😃
Ale inak mne sa paci, ked je v rodine aj male dieta aj psik, ked si tak spolocne vyrastaju ❤️
10 r. a nizsie urcite pes nie (resp. pes pre rodicov v pohode, doslova ze pre dieta nie). Od co ja viem 11-13 to povazujem za velmi individualne (okrem financnych vydavkov samozrejme, tam je to v kazdom pripade na rodicoch). Su aj decka, ktore maju pre psov fakt zanietenie. Dokonca az tak, ze chodia so psom aj na zavody uz v mladuckom veku a aj dospely clovek kuka s otvorenou pusou, ze wau, sikovni su. Cez leto idu na psie tabory odkial si prinesu kopec zazitkov, ale aj kopec novych informacii, skusenosti. To vzdy tak rada vidim taku mladu krv 😁 v kynologickom svete.
A potom su aj decka (aj starsie), ktore si vyprosikaju psika a nakoniec je vsetka starost na rodicoch. Chvilu ich bavi, ale potom pride ina zaluba alebo prva laska alebo odchod na skolu alebo cokolvek ine a pes je zrazu pes rodicov.
Fakt mi to pride ako velmi individualna zalezitost. Ale bavit sa o psovi doslova pre 3-4 rocne dieta (nie pre rodicov) je uplne absurdne. Jedine teda, ze by sme sa bavili o plysovom 🙂
My sme mali psa, keď sestre bolo 8 rokov a dalo sa v pohode. Zvládali sme to spoločne nejako. Mali sme aj veľa srandy a robili sme všetko, čo ku tomu patrí. Mal sa u nás veľmi dobre. Bol ako malý člen rodiny....
@amazonka02 kúp mu najprv škrečka 😊. Pes až tak od 15tich. Aj tak sa o neho budeš starať ty.
@amazonka02 to, že ty si po vonku nenechala, neznamená ze nebude ani tvoje dieťa, ak mu to teda nezakazes, možno bude extrovert, pripadne mat nejaké krúžky, iné záujmy atď. U nás to bolo presne tak, že pes bol nakoniec mamin, ale aj on mal rád len ju. Plus sa dožil skoro 18 rokov a to som už bola dávno z domu, keďže som mala cca 10, keď sme ho doniesli.
az vtedy keď sa vie postarat sam o seba. potom zvládne aj starostlivosť o zviera. nie je len na hranie ale je to o zodpovednosti
@amazonka02 ahoj, suhlasim s komentmi vyssie, je to velmi velmi skoro. Vazne by som do toho nesla. A specialne mensie plenema ako chiuaua alebo terier si v skutocnosti vyzaduju tiez starostlivost a vela vela casu a dospeleho. My mame milacika sibirsku husky, kupovali, vychovavali a cvicili sme ju na rodinu kde bude dieta. Ked sa narodila mala, nasa husky mala uz 4 roky a teda bol to hotovy a pripraveny pes s vycvikom, vychovou, so vsetkym. Mala pri nej vyrasta, nie naopak a su ako sestry. Od 12-13 r a mozno plemeno ako je border kolia. Ale dovtedy by som odporucala chodit vencit do utulku.
Moja sa narodila ku psom , ma 4,5 roka , a co urobi so psom je ze obcas vonku zobere voditko , obcas sa s nim hra a nervuje ma s tym ked ho Chcem pomojkat nie mama moj Maylo🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Akurat ze sa neboji vonku psov a kazdeho chce hladkat.
Jasne ze sa onho nevie inak starat ,to podla mna tiez ked ma dobrych 10+r ale nie 3-4roky
Bud chcete psa Vy alebo nie...pes nie je hracka, ale zivy tvor. Pes ci hocijake zviera sa nekupuju ako darcek, ale dieta sa musi pripravit na jeho prichod, zodpovednost a podobne... a treba si uvedomit, ze dieta je bud male na zodpovednost... odkedy by si nechala dieta same ist von na prechadzku so psom? 3-4 roky asi nie... alebo, ked kupite neskor, okolo tych 10-12 rokov, tak dieta kludne moze odist napriklad studovat a pes zostane na Vas.
My sme mali psa a deti sa narodili k nemu. Je fakt, ze si uzasne rozumeli a ja som za vztah ku zvieratam. Ale nie kupovat zviera pre dieta. Su ine moznosti, ak to dieta bavi, urcite sa da zajst do nejakeho utulku, kde treba starostlivost o zviera, vencit alebo v okoli mozno mate ludi, ktori by brali, ked uz je dieta vacsie a pes OK, lebo nie kazdy je, vencenie a podobne... Vzdy su ine sposoby, pokial si ie ste na 1000% isti ze ho chcete VY ako sucast rodiny
@amazonka02 až keď bude dieťa schopné všetky úkony okolo psíka zvládať samo (samozrejme nemyslím platby, veterinár atď.) myslím kŕmenie, venčenie, výcvik… a treba si o plemene vždy dopredu veľa naštudovať. Ak by ste kúpili zvieratko 3-4 ročnému, tak to reálne nekupujete jemu, pretože všetka starostlivosť by zostala na vás.