Ahojte, mozno taka absurdne znejuca otazka ale vedia sa vase deti 3-3,5 rocne nejak zmysluplne hrat? Totiz mame pocit, ze syn proste nie je schopny hrat sa s nejakou stavebnicou alebo pri dacom obsediet. Chcel by len pozerat telku (a ano je pravda, ze sme mu jej dovoli viac nez by bolo dobre odkedy mame babatko) a robit hluposti typu skryvat sa pod hraciu podlozku, hrat sa s ovladacom na zaluzie (velakrat prposte nejaku cinnost pri ktorej daco zarucene pokazi 🙂). Paradoxne jeho rocny brat sa vie lepsie zabavit nez on. Inak je velmi inteligentny, pozna zvieratka, planety, pismenka, tvary, chodi na muder hranie a to ho velmi bavi, len jednoducho sa nehra so ziadnou stavebnicou, nechce kreslit, lepit, hrat sa s plastelinou, hrat sa s vlacikom (max chvilku a aj to sa tam len hra so zavorou). To iste s garazou. Vobec sa nehra tak, ze by napr parkoval auta, chodili by do umyvacky a púotom tam dal nejake zvieratka.. Napr jeho nikdy nabavilo ani hrat sa s autickami takym tym stylom ze posuvat ich po podlahe a k tomu robit brm brm akoze auto ide. Ked navrhnem ze podme sa hrat na obchod alebo take daco tak vobec nema zaujem.
Takze by ma zaujimalo ako sa vy hrate s detmi (a najma chapcami) v tomto veku, kolko obsedia, ci sa vedia aj sami zahrat. Dakujem.
@kittykat22 uz tam chodi od februara, preto som aj troska prekvapena, ze sa to nezlepsilo, lebo hovori ze sa napr hraju s autami a verim, ze aj inak.. co sa toho kreslenia tyka, tak to nam zo zaciatku hovorili aj v skolke, ze mu to nejde a nechce to robit ale daco tam uz teraz aj spravi.. proste problem je, ze uprimne, ani nas velmi nebavi sa s nim hrat ked on nechce nic robit, proste spytas sa ho ideme robit toto alebo daco ine a vacsinou je odpoved nie, nechce, resp postavis mu zeleznicu a bavi ho to par minut a hotovo..
Môj sa akože pohrá, kreslí si, stavia..ale trvá to tak 10minut. Potom už letiiii ďalej, za aktivitami ktoré má zakázané. Proste je to strela. Na telku tiež vie pozerať, ale len občas keď sa tak zapozera, už unavený.
A čo pozorujem ako hlavný problém je, že má toho extrémne veľa. Má jednu svoju izbu, čisto na hranie. Ale tá je plná iba hračiek. Takže v najbližších dňoch mu to idem preriediť, a stavím sa, že keď mu ostane len to lego, a nejaké autá, tak sa aj pol hodinu pohrá. 👍
@bajka16 U nas zabera pravidlo, ze sa naraz nehra s viacerymi hrackami. Takze vzdy ked sa ide hrat s niecim novym, predoslu hracku musi odlozit na miesto. Pomaha to podla mna lepsie sa sustredit na to, comu sa akurat venuje. Napriklad ked sklada puzzle, pexeso musi byt v sufliku. Ked ide “vysetrovat” plysakov, puzzle musia byt schovane atd. Skus vysvetlit, ze vsetko ma svoje miesto a ked sa s niecim dohra, musi to tam poputovat. Jednak bude po sebe upratovat a este sa aj lepsie zahra. Snad pomoze 😉
@eeyore2005 nemyslím si, že ma posl☝️uchne, ale časom by sme sa k tomuto mohli dopracovať. Ďakujem za radu skúsim 👍
@alex2019 u nás to fungovalo tak keď bol syn v tomto veku, že som vždy zobrala napr puzzle (tie ma dodnes veľmi rad) a začala skladat, pod maminke pomôcť nevieš kam ma ísť tato puzzla? A keď už som ho zaujala tak som sa ho spýtala skúsiš to maminke sám poskladať urobíš mj velku radosť, tak to urobil a potom sme sa spolu tešili 😀 takto to bolo v podstate pri každej hre aj kresleni, zobrala som papier a nakreslila som napr slona, pozri aký krásny slon to je pre teba skúsiš aj ty takého nakresliť pre mňa?
Takto som to robila asi 4 mesiace a potom si už vyťahoval sám. O chvíľu už bude mať 6 a keď sa hrá a chcem vedieť ako alebo sa chceme s mladšou zapojiť vyhadzuje nás z izby lebo mu to vraj cele pobabreme 😀
@alex2019 A ako sa hra s autami ked ich neposuva po podlozke a robi brm brm? Ci sa s autami vobec nehra? Hra sa vobec s nejakou hrackou funkcne? Bagruje bagrom, vari hrackarske jedlo v kuchynke?
@bajka16
@eeyore2005 toto si myslim, ze aj u nas bude problem, ze sa tu tie hracky tak kadejak povaluju, vela je toho a on mozno ani nevie co skusit robit.. resp aj ked si ja s nim sadnem, ze podme daco robit tak ked ten zvysok vidi, tak ho tazko zaujmem.. asi budem musiet uz konecne tie hracky prebrat a vymysliet sposob aby boli skryte a vyberalo sa len to s cim sa hrame..
@alex2019 ja mam pocit ze 90% deti sa nevie hrat dnesnej dobe… nezmyselne behaju hadzu hracky plieskaju hrackami, vydrzia pri jednej cinnosti 5 min a chceju druhu…
Aj hrat sa treba dieta naucit… my sme sa ako deti hrali 2-3 hodiny rovnako nemenili sme cinnost kazdych 5 min., hracky sme si vazili… tvorili sme, my s kamaratkou na to velmi radi spominame ked to vidim dnes pri detoch ktore maju ine moznosti krasnych hraciek je mi …
@andreatytler s autom ho obcas bavi tak, ze si ho pustame spolu, ale to nie casto a miluje zavory, tj hra je vacsinou o tom, ze auto prechadza cez zavoru.. my aj chodime pozerat na parkovisko ako tam chodia auta..
@akinom0077 presne, suhlasim, akoze mozno si to zle pamatam, ale mne sa fakt zda ze toto co on stvara, ze len hadze veci a ozaj ze 5 minut neobsedi to som ja ako dfieta nerobila..(a nebola som teda ziadne vynimocne dieta) myslim, ze aj ta telka je problem, co je samozrejme viac nasa vina ako jeho a potom to co sa tu rozoberalo, ze prilis vela hraciek na kope.. ale tak mozno aj my sa s nim nevieme hrat, ved preto aj tato tema, ze ci nemaju ostatni nejake tipy ako zaujat deti, ktore sa hrat velmi nechcu. zaujimave je, ze ten mensi napriklad uz teraz zda sa ma zaujem o lego a ma proste vacsiu trpezlivost, tak daco asi bude aj povahou.. hoci netreba sa asi prilis nadchynat, o 2 roky to mozno bude presne taketo iste, ze len hadzat hracky a pytat rozpravky a pesnicky na telke 🙂
@alex2019 Ja som raz citala na internete clanok o tom, ako pozeranie televizie u deti zabija kreativitu, pretoze v case sledovania TV je mozog viac-menej pasivny. A to potom moze mat za nasledok aj to, ze ked sa dieta ma ist hrat, tak z nedostatku kreativity si dieta nevie vymysliet nejaku zabavu a preto voli jednoduchsiu cestu - mami, zapni mi, prosim, rozpravky. Skuste pohladat o tom nieco, mozno sa Vam podari dopatrat aj toho konkretneho clanku. U nas je povolene pozerat rozpravky 30 min do tyzdna pri strihani nechtikov, v nedelu ma tzv. “rozpravkove rano” a tym, ze je to u nas odjakziva takto jednoznacne dane, tak ju ani nenapadne pytat rozpravku mimo tohto casu. Dokonca ked plakala prve dni v jaslickach a sestricka jej pustila vcielku Majku z youtubu, tak sa sama ohradila, ze predsa nie je nedela. Celkovo na nase dieta plati mat jednoznacne pravidla a ritualy, lebo vie predvidat co sa bude diat, co moze kedy cakat, vieme sa o ne opriet pri vysvetlovani toho, co sa moze a co nie. Teda sa nam nestava, ze by sa priecila, aspon zatial nie, ma 3 roky. Najhorsie co sa moze detskej dusicke stat podla mna, su nenaplnene ocakavania. To dietatu zlomi srdiecko a preto u nas funguje to, ze ked vie, ze rozpravky sa pozeraju len v nedelu rano, tak ich neocakava, nevysniva si ich na iny cas a potom teda ani nie je nestastna, ze sa to neudeje vtedy ked si sama zmysli. Ale zase co funguje u jedneho nemusi u kazdeho, takze skusajte vselico co Vam poradia a urcite si najdete to Vase, co bude platit u Vas. Drzim palce
Moj je taky isty a pritom tv do 3,5r vobec nepozeral. Ked uz sa ma nejako hrat, tak skor stavat lego a pod. hrat sa akoze ho moc nebavi. Mozno to bude tym mnozstvom hraciek, ale ktovie. Moj muz tvrdi, ze on bol taky isty. Pripinam sa, lebo tiez potrebujem tipy🙂
Ja mám dve deti, vek 3 a 5.5 roka. Áno, vedia sa hrať, ako aj sami tak aj s nami. Keď sme pri Tom ja alebo manžel, tak sa vydržia hrať aj pomerne dlho a jednou vecou. Hráme sa rôzne.
Napríklad na reštauráciu (máme kuchynku, oni navaria, nachystajú a ja prídem do reštaurácie sa najesť)
Na obchod, s plastelinou-tiez to spojíme s objednaním si jedla.
S autami, keď vytiahneme karavany tak si spravíme na zemi camping, to sa hráme aj hodinu, dve... situácie v campingu a vlastne zo života.
Na doktora, zlodeja... atď.
Niekedy sa hráme už aj jednoduché spoločenské hry.
Deti sa sami pohrajú s puzzlami, popozerajú knižky, syn s autami, levom, dcéra zas s bábikami.
@alex2019 dobry den, natrafila som na tento vas prispevok a momentalne prezivam pri synovi 4r uplne cez kopirak to iste a velmi ma to trapi..taktiez sa nevie hrat, ak vezme hracku vsetko len kotula alebo hadze..tiez sme inak chodili na mudre hranie..do skolky chodi od februara a stale sa mi ucitelka stazuje ze nechcd a nevie kreslit, nic ho nebavi ked robia nieco tvorive jedine co ho bavi su basnicky..na buduci tyzden som nas objednala k psychologicke (terapia hrou), tak snad nam pomozu..zaujima ma ako sa to dalej vyvijalo vam a ako sa teraz sprava syncek a ako sa mate? dakujem za odpoved
normalne dieta. Nie kazde dieta sa dokaze hrat same. Syncekovi by prospela skolka. Spolocnost deticiek a vedena aktivita v kolektive bude pre neho idealna.