Ahojte, mám už pocit že som večne nespokojná. Mám dve deti a chodím ešte na VŠ a tu nastáva problém. Moje deti 3 a 1 rok ked sú choré tak sú s niekým iným ked ja som v škole alebo sa musím učiť. A celá rodina ma absolútne nerešpektuje lebo som mladá. Uvediem príklady: Všetci okolo detí skáču jak oni pískajú len aby nezaplakali. Svokra dá deťom celý balík cukríkov hoci nezjedli obed len aby boli ticho a samozejme nedá im čistú vodu čo im nachystám ale presladené nápoje naschvál, Nie som nejaký zástanca zdravej výživy ale toto je na mna moc. Moja mama detto - ak nechce jesť dcéra zeleninu tak jej nedá (nemyslím, že zo suchých rezancov má nejakú bohatú výživu). Muž detto - vkuse dáva deťom cukríky a oni potom nejedia normálne jedlo a vrieskajú jak paviáni ked ja im cukrík zakážem. Ja im tie cukríky dám ale až potom ako zjedia obed napr. Ale v tomto rodina ide a ešte naschvál proti mne. Druhá vec - syna som dlho učila aby sa naučil zaspávať sám (kedže dcéra mala len 2 roky ked sa narodil a nemohla som si dovoliť ju nechať pol hodinu samú kým on pri mne zaspí). 4 mesiace mi to s deťmi takto fungovalo a hľa nastala škola, deti začali prespávať u starkých a už mi syn nechce spať v postielke sám pretože oni si ľahali s ním. Zaspí sám iba ak som sama s nimi celý deň ja. Ale akonáhle je ocko doma už si vyžaduje pozornosť a neprestane plakať kým si k nemu neľahnem. Moja dcéra má presne určené hranice, krásne sa s nou dá dohodnúť a všetko chápe. ak niečo chce (napr. nalakovať si nechty), viem si to s nou vydiskutovať že dostane to iba ak spraví niečo iné (napr. uprace hračky). A ona potom celý den hovorí že mamka idem upratať hračky a ty mi dáš potom toto (napr. to nalakovanie nechtov). A nemáme vobec žiaden problém. No akonáhle je ocko doma (pracuje nepravidelne) tak celý den počulem len krik, vreskot, on ju posiela hanbiť sa do izby, dáva jej na zadok a pod. Lenže ona ešte tomu nerozumie prečo má ísť do izby. On nevie také páky na ňu. ďalšia vec - máme presný časový režim. Presne o 12tej idú spať a potom večer tak isto majú stanovený čas. Lenže ako je ocko doma, on má na všetko čas a potom sú deti nervózne, nepočúvajú a pod. Naruší im celý režim. Iné príklady - dcéru nechajú niekoľko hodín pozerať rozprávky, kludne aj celý den, pindajú ked idem s deťmi von lenže čo máme celú jeseň sedieť doma? Je toho viac. Ked som ja s nimi celý den sama všetko nám funguje. Vždy ked niekto iný robil niečo čo sa mi nepáčilo tak som bola ticho alebo to otočila na srandu. Lenže už mi všetko vadí lebo vidím potom následky z toho. Moju dcéru nechávali rodičia na nočníku aj hodiny lebo bola kludaska a len sedela a čo z toho teraz má? Hemoroidy na celý život. Okrem toho má problémy so stolicou a už jej začali problémy aj s výtokmi vždy po víkende ked strávi víkend u niektorej babky. Prečo? Lebo ju ládujú len samým cukrom a nezje ani jedno poriadne jedlo. Nikdy nemala problém zaspať na obed a zrazu už má prečo? Lebo ju nedávali spať o 12 ale neskoro. Dcéra už strašne nepočúva a prečo? Lebo jej všetko dovolia len aby bola ticho a neplakala. Ako naozaj mám už toho dosť už dlhšie si na to dávam magnézko žeby som nevybuchla ale už nevládzem. Snažím sa to s nimi neustále diskutovať o tom ale oni ma nerešpektujú. Nikto ani muž ani rodičia ani svokrovci. Ked im poviem že sa mi niečo nepáči nech to nerobia tak ešte naschvál budú a poza moj chrbát najlepšie. Ja už neviem čo mám robiť. Školu nenechám, potrebujem už necelý rok a pol. Chcem žeby deti chodili k babkám, s ockom žeby boli ale nie za takú cenu kde z toho už majú zdravotné problémy. Vkuse som s niektorým dieťaťom u nejakého lekára a mám toho dosť.😕
@lara81 no upratať si priority. Buď výchova detí tak ako ty chceš, alebo dokončiť školu teraz.
A nie, nerobia ti všetci naschvál zle, ale všetkým boli tvoje deti zverené do starostlivosti, tak sa každý stará podľa svojho uváženia, nie je to nič osobné voči tebe.
Ešte je varianta jasle / opatrovateľka, kde zaplatíš a budú robiť tak ako ty chceš.
jááj ale sedieť na dvoch stoličkách sa nedá....alebo budeš sedieť doma pri deťoch a deti budú presne tak vychované ako chceš ty, alebo budeš chodiť do školy -a rátaj s tým že deti budú také aké sú teraz. a to môžeš byť ešte rada že ich máš kde nechať....
takže sa asi zbytočne sťažuješ...
ani jasle ta nebudú počúvať a rešpektovať čo nakážeš ty....možno ešte opatrovateľka....
inu moznost ako ich presunut do jasli nemas pokial nechces aby ich vychovavali stari rodicia.... s nimi to proste tak byva, ze si robia aj tak po svojom aj ked vidia, ze rodicia si to tak nepraju
@deti95060810 tak zase v škôlke / jasliach celkom určite odpadá nekontrolované množstvo sladkostí a tiež tam musia mať deti akú-takú disciplínu, nemôžu nechať každého nech si robí čo chce.
takto by som fungovať asi nevedela, deti sú ešte malé, čiže ja na tvojom mieste by som školu odložila a venovala by som sa im. Sú v takom veku, že to potrebujú a tým si ustriehneš aj to, čo budú alebo nebudú jesť, keď obe začnú chodiť do škôlky tak potom sa vráť do školy, potom to skús. Musíš si určiť priority
no hovori sa, ze stari rodicia su na to aby rozmaznavali, vies ako :D sem tam to je okay ale ked s nimi takto casto travia cas tak je dobre im to dat vediet, ze si to nezelas lebo toto a vysvetlit im, ze teraz vychovavas ty a mali byta respektovat
Ak chceš dokončiť školu,tak ruky bozkávaj tomu,kto sa o deti stará,lebo matka si ty.Mať na krku dve malé deti pre nikoho nie je sranda,robia to v čase,kedy by si mohli robiť svoje alebo oddýchnuť. Ak ti ich starostlivosť vadí,tak skonči štúdium a venuj sa deťom podľa svojich predstáv.
@lara81 mas smolu, ze tahas za kratsi koniec, lebo ty potrebujes ich. Nerobia to schvalne, robia to ako najlepsie vedia. Ja som tiez mohla dookola vysvetlovat dookola, sby mi babky nepchali malu sladkostami a uz vobec nie okolo obeda. Moja mama spravi cokolvek, sby mala nerevala a svokra tiez do nej pcha sladke, lebo ju nevidi kazdy den a chce jej spravit radost, nerobi to so zamerom mne napriek. Len ked nechapali, ze ja potom musim riesit mykozy, ktore z tych sladkosti dcera mala, zatrhla som navstevy u nich. Iba u nas pod dohladom. Moje dieta, moje pravidla. Do istej miery to zabralo, ale ja som si mohla dovolit diktovat podmienky s sankciovat. Ty asi nie si v tej pozicii 😕 takze ked chces skoncit skolu, bud to budes musiet tolerovat, alebo si upravit studijny plan, aby si mala na deti viac casu, alebo prerusit. Mozno by to vzali na vedomie, keby si sa im povyhrazala, ze radsej nechas skolu, sko riesit problemy s detmi, ale musela by si parkrat to aj dodrzat. Alebo platit auparku. Ale moznost, ze robte co chcem a ako to chcem, lebo potrebujem je asi utopia 😳
Dcéra chodí do školky, syn do jaslí. Lenže syn za tri mesiace bol v jasliach 8 dní (vždy chorý prišiel) a obaja majú velké nosné mandle - dcéru pošlú na operáciu skôr, syna až o rok. Takže dcéra po operácii znova bude min. mesiac doma..Študijný plán mám super, cez semester do školy nechodím, prídem len na skúšku, prezentáciu a zápočet. Len musím sa doma učiť. Nemáme peniaze navyše aby som školu odložila a šla o rok, dva kedy už nebudem mať ani rodičák. Takto vyštudujem a hned možem nastúpiť do lepšej práce (ako ked by som bola s nedokončenou školou, neočakávam hned 1000€ ale 500€ na začiatok) takže finančne to neucítime. (dobrý odbor - zamestnať sa môžem vo viacerých sektoroch).
Apropo @evitka83 aj tovja dcéra mala mykózy z cukru? Lebo my sme behali aj mimo okres po lekároch, do nemocnice, kadejaké maste jej dávali a nič nepomohlo. Len ja som odsledovala, že ak jedla tie sladkosti tak sa jej to objavilo. Ak celý týžden som jej nič sladké nemala, bolo dobre. A víkend u babky a znova zle...
@asia83 tvoja poznámka bola nemiestna - písala som ,že nie som zástanca zdravej výživy, dám im aj sladkosti ale nemám rada ak deti jedia celý deň cukor a potom sa normálne nenajedia.
@lara81 na to, aby si zarobila 500€, môžeš ísť aj do lidlu bez vysokej školy, takže to kľudne odlož na rok-dva, kým deti podrastú, budú samostatnejšie a bude sa dať popri nich aspoň trošku učiť. Alebo teda zatni zuby a vydrž. Ešte možno by sa dalo zariadiť, aby sa o deti nestarali všetci - aj starí rodičia z každej strany aj manžel, ale vybrať jednu osobu, s ktorou sa dá najlepšie spolupracovať a nech je to teda na nej.
@lara81 mava to po sladkom, zlepsilo sa to ked som jej dala dokopy imunitu, takisto dalsie choroby. Ved ako zo skolky. Tyzden chora, 3 tyzdne doma. Ale vyse roka a pol mame relativne pokoj. A inak tak malym detom by som mandle nedavala prec. Jednak to moze dorast a je vzdy lepsie ked sa bakterie usadia na mandliach ako ked idu dalej. Skor by som tipla, ze s imunitou nebudu mat vsetko s kostolnym poriadkom. U mojej dcery zabrala kura, kapucinka, vit c, imunoglukan a ladujem ju probiotikami. Imunita ide z criev. Potom vymizli aj tie mykozy aj sople
@lara81 a babkam som strasne vynadala, lebo som presne vedela, ze ju natlacili sladkostami, ked mi dalsi den mala revala, ze ju svrbi suska a nemohla kvoli tomu spat. Tak som sa ich spytala, ci nechcu teraz prist k nej, hlavne v noci ked sa ide doskrabat. My sme mali asi taky mesiac ze sme boli na noze, jednak som im malu nedala a hlavne som im dala pocitit, ze mozu ony za to, ze sa mala trapi. Ale odvtedy je relativne klud, obcad ked maju tendencie ulietavat tak ich usmernim. Ale mna zas respektuju a muz ma podpori, lebo sam videl tu spojitost
@sissy27 tak jedna babka má voľno len cez víkendy, druhá zasa pracuje len cez víkendy. Muž pracuje nepravidelne. Nedá sa to skĺbiť.
@evitka83 musia ísť von mandle lebo obom im tlačí na uši. Alergie nemajú a sirupy nezaberajú. Riešime to od septembra - preto sú nonstop zasoplení a rýchlo nachytajú niečo ak prídu do kolektívu lebo všetky hlieny im tam stoja. ...
@lara81 inak neviem, ci ty studujes, ale ja som si tiez dorabala skolu popri malej. Kazdu sobotu som bola nastupens v skole, nikoho nezaujimalo, ze mam mimco, prezentacie a skusky boli samozrejmost. A ja mam dieta, ktore potrebuje specialnu starostlivost, rehabky, logopedia a pod. Nebolo to easy, ale da sa to s odretymi usami rukami nohami a pod. Skratka ked som to chcela dokoncit nic ine mi nezostavalo ako sa prisposobit moznostiam, ktore mam. Ucit sa v tichosti bol ze iny luxus. Ked som chcela ticho, ucila som sa v noci . Ked bolo velmi zle, prisla mama. Niekedy skratka mozes vyuzit len moznosti, ktore mas. A to som otvarala usta, ked chodili so mnou kocky, ktore mali 2-3 deti a este robili. Ja som sa pri nich citila ako “chudobny pribuzny”. Odvtedy sa nestazujem 🤣
@lara81 a čo tak si vybaviť individuálny študijný plán alebo externe štúdium? Myslím, že tam by si bola spokojná aj ty aj deti- ja som vždy bola zástancom toho, že keď sa chce, da sa všetko skĺbiť, sama tak fungujem- viem super skĺbiť prácu z domu so starostlivosťou o dieta(teda rodinu a kariéru). Úplne chapem, že si chceš dokončiť školu, veď narodením deti sme neprestali my mamicky existovať a stále sú tu aj naše potreby a priority, ktoré by sme nemali dávať na poslednu koľaj- taktiež narodením deti sa život nekonči, ale mení na lepšie☺️To len môj pohľad na materstvo 😉čiže by som to riešila takýmto kompromisom, pokial ti budú vychováva deti ostatní členovia rodiny, bude to take,aké to je, budú si robiť po svojom si myslím -najmä keď je to tej starostlivosti o tvoje deti zapojených viac členov, nie je zo asi dobre ani pre deti, lebo potom majú zmätok v tom, čo vlastne môžu a čo nie a kde sú tie hranice, keďže každý im hranice určuje inde..Držím palce
@lara81 ja preto,ze nemam kde deti dat-musela som s manzelom cely zivot prekopat a zmenit-ale vieme,ze deti su male iba raz.....
aj ti rozumiem...a chapem
ale trosku pouvazuj...dala si si metu-skolu,mas pomoc,pomahaju ti...skolu si koncis...a si nespokojna,ale neda sa vsetko a vsetko podla teba a tvojho planu,bohuzial,vela veci je v zivote na ukor niecoho,ide len o to,ake priority si sanovime.
uz ked skolu skoncis,ruky,nohy blizkych pobozkaj...a zivot si s detmi zariadis podla svojich predstav.
ty si mama....
@lara81 zaplat si opatrovatelku ktorá bude tvoje deti vychovávať podľa tvojich predstav. Alebo ako bolo písané vyššie uprac si priority.
@lara81 tak ja neviem, podla mna trojrocne decko nema co jest cukriky ani poobede, ved sama si si to ta nastavila, babky to uz len trochu prehnali, zasnverim, zekeby si im normalne vysvetlila, zepe ZDRAVIE ich vnucat sa maju krotit, tak to nepochopia.
A zas druha vec je taka, ze maly je v jasliach, starsia v skolke a tebe tento cas nestaci na ucenie? Ze potrebujes davat decka prec na cele vikendy? To musi byt fakt tazka skola
@lindusss2016 kolko hodín cez den tie deti spia cez víkend? deti v tom veku asi dosť....no,sú ľudia,ktorí nikdy nestíhajú....
Myslim ze vplyv rodiny na vychovu deti riešia všetci rodičia. Ja som synceka (8 mesiacov) nezverila nikomu na dlsie ako 2 hodiny a iba u nas doma. Švagrina sa ma minule pytala či može priniesť Monte.. maly ma ekzem a nevieme čo ho spušťa. Tak som ju hneď zrušila. Keby som jej ho proste zverila ktovie čim ho svokra napcha. Drahy planuje vylet keď bude mať maly rok a mi dvaja narodeniny.. a ja nechcem isť lebo nechcem svojho syna im nechať vely deň. Maly ma svoj režim. Vydrži hore max 2 hodiny potom musi min. hodinu spať. Inak je nervozny. Keď som s nim sama tak to funguje. Mame rutinu a uspať ho v spravny moment trva 5 minut. Keď je doma otecko tak to vždy prešvihnem, lebo.. načo už chystaš ovocie veď si daj kavu, sprav raňajky....atď
Mne z toho vychádza, že deti sú zmätene... Ten to dovolí, ten tamto...... Oni potom vlastne nemajú autoritu. Že by to robili rodicia, svokrovci a tak naschvál to asi nie. Oni ich majú na starosti vtedy a tak sa starajú ako vedia, hoci je pravda, že vás ako matku by mali rešpektovať! Je toho veľa pre ne,pre všetkých.. Musíte nájsť riešenie, ktoré bude v prvom rade v ich záujme.. Zastaviť chaos a nastoliť nemenný režim.. Napr.jasle, škôlka počas doby kedy vy pracujete, studujjete..Deti budú mať jedny jasne pravidlá, režim si spravíte aj vy.. Držím palce..
Hold, bud jasle, alebo prerusit skolu, ina moznost tu nie je. A sadnut si s manzelom a poriadne to prebrať