Vaše príbehy s odplienkovanim

sanny2993
24. feb 2023

Ahojte dievčatá, rada by som si prečítala vaše skúsenosti/ príbehy/rady/ pri odplienkovani dieťatka.

Jar sa blíži a my chceme pomaly začať, ale ako ? Kedy dieťa pokladať na nočník, alebo rovno WC misu ? Ma zmysel dávať dieta na nočník ráno, keď vstáva s mokrou plienkou? Je dobrá metóda nechať dieťa pocikat do gatí, nechytí blok ? Je toľko tipov a rad že človek sa v tom stráca, syn bude mať 22 mesiacov a v septembri ho chcem dať do škôlky, preto sa začínam venovať tejto téme ☺️

viestta
24. feb 2023

My sme zacali az ked sme videli, ze si uvedomuje, ze cika alebo bude kakat. Jedneho pekneho dna sa pri tych cinnostiach zasekaval, zvycajne odbehol do kuta. Tak ked som uz videla, ze zas sa zasekol, vyhlasili sme "preteky" kto prvy dobehne na WC, ked uz tam bol tak vybavil co mu bolo treba. Do tyzdna vyhlasoval "preteky" sam a nemal nehody ani cez den, ani v spanku. Nocnik nemal, isiel hned na velke WC, ked sa kupila redukcia, tak uz ju ani nechcel. Mal nieco viac ako 2 roky

4stanka4
24. feb 2023

@sanny2993 Moja sa odplienkovala tiež keď mala 1r10m a postupovala som asi tak ze som jej nedala plienku a behala len v šatách bez gatiek. Keď sa pocikala alebo pokakala tak mi prišla povedať. Vždy som jej dookola rozpravala ze sa cika do serblika alebo do WC. Po pár dňoch prišla na to ze fakt bude asi lepšie ísť na serblik aby nebola mokrá ale aj tak som sa podchvilou pytala ci jej netreba. S kakanim to bolo horšie,podarilo sa jej aj do WC ale veľa krát prišla ze ma v gatkach boboša (tak voláme hovienko). Nehresila som, len zase dookola vysvetľovala a naučila sa. Ja som ju aj vždy ráno dávala na serblik, chodila so mnou a mame to vlastne doteraz tak ze vždy ráno ideme spolu.Teraz ma 2.5roka a už mi len príde povedať ze cikala alebo kakaala ze treba utrieť lebo to jej moc ešte nejde. Keď sme niekam išli tak som nosila niekoľko súprav náhradného oblečenia. Už som ju potom nemotala s plienkami, tie nosi ešte na noc ale večer ešte pije mlieko a vodu ale to mi nevadí, na noc ma čas kým sa jej zbavíme. Cez obed na spanie bola bez plienok asi od roka a 4m. Nikdy som ju nehresila za pocikanie sa a nenutila ju sedieť na nočníku keď sama nechcela.A samozrejme za každý úspech chváliť a tešiť sa 🙂 my sme mali tu výhodu ze sme začali keď bolo už teplo, chodí aj na serblik aj na veľké wc- keď ide sama na nočník, keď som poruke tak veľké WC (nevie tam ešte sama vyliezt)

zuzkaa1991
24. feb 2023

@sanny2993 ja som isla podla metoty 7dnovej
Len u nás bolo asi 15dnova 🤣🤣🤣
Skratka bol covid velka noc mala 2r som sa prepáčením nasrala od.mala cirkus pri prebalovani tak som dala dole peluhu (na nočník som davala.cca od 10m 11m ked sa podarilo vycikat pochválila som ) dookola som vysvetlovala kde.sa.cika ma ukázať nehovorila do 3.5r
Skratka dala som dole peluhu a nedala ju.... cez noc.mala so 3.5r asi ale to som pants davala v spanku.....

simona20201309
24. feb 2023

Ja som dávala od kedy vedela dcéra sedieť. Prakticky asi od 8mes začala do nočník kakat a do plienky už nekakala vôbec. Od cca 14mes sa pytala, cez deň úplne vez plienky. Od 16mes bola kompletne odplienkovana aj cez noc. Nehoda sa stala od vtedy asi 2x, aj to na ňu liezla choroba.
Urcite ma zmysel dávať na nočník aj ráno, keď je mokra plienka! Samozrejme. Ide o návyk.
Blok z pocikanych gatí mat nebude. Blok môže mať z toho, ak veľmi budeš na neho tlačiť a robiť mu z toho stresy. Máš čas, kľudne postupne. Najprv by som ho učila, že vždy ráno, pred jedením, pred odchodom z domu, pred spaním... sa ide vycikat. Kludne mu nechaj plienku, ale stále posadzaj. Keď budú neskôr plienky suchšie, potom skus dat dole. Ak sa pocika nevadí, motivovať. Tie preteky co odporúča viestta sú podľa mňa super. Toto by mohla byt zábava pre 22m dieta.
Nech sa darí.

simona20201309
24. feb 2023

Inak aj v jaslickach posadzaju na nočník pri každom prebaľovani. Preto sa im vždy podarí odplienkovst všetky deti pomerne skoro. (Aspoň tam, kde som robila ja)

katica06
24. feb 2023

@sanny2993 začali sme keď mala 20 mes, bolo dosť teplo na to aby mohla behať bez plienok iba v šatách alebo tričku, v každej miestnosti sme nočník, vonku cikala pre cicu, pre psíka, prvé dni bol boj a potom to už šlo, neustále dom sa pýtala či netreba. Na noc sme mali ešte asi 2mes. Pri mladšej to bolo skorej, keď si sadla na nočník starší sadla aj ona, mala hrajúci nočník, vždy sa nesmierne tešila , tlieskala keď sa spustila muzika. Samozrejme vždy nasledovala pochvala mala vtedy 17 mes, v 19 mes bola aj v noci bez, iba s nepremokavou plachtou.

asocial
24. feb 2023

@sanny2993 žiadne nočníky ani nič podobné. U prvého som pod tlakom okolia raz vyskúšala nočník,nebol pripravený. Keď som videla, že sú pripravení, zobrala som plienku, pochopili hneď a boli bez plienok. U oboch synov rovnako, mali 2.5 roka. A rovno šli na redukciu na wc. Bez stresu pre nich aj pre mňa. Každé dieťa príde do tej fázy a môj názor ostáva rovnaký - načo malé dieťa nútiť na nočník, čakať tam, fotiť hovienka a podobne?

alexka89
24. feb 2023

@simona20201309 kokos tak malé dieťa a už tak vie sa uvedomit

alexka89
24. feb 2023

@katica06 kokos tak malé dieťa a už tak vie sa uvedomit

thoughtfulweirdo
24. feb 2023

Ja mám veľmi krátky príbeh. Dcéra mala čerstvé 2r, keď som sa rozhodla, že plienok stačilo. Raz ráno som jej vytiahla nočník (dovtedy ho nepoznala) a povedala, že odteraz chodí tam. 3 hodiny cikala do gatí. Po obednom spánku sa zobudila so suchou plienkou a odvtedy chodila na ten nočník, proste to cvaklo a bolo. A hneď aj na noc. "Nehody" mala za pár ďalších mesiacov tuším dve, vždy pri chorobe. Ja som ale bola nachystaná, že ak by to za 2 dni nepochopila, nebudem nás obe trápiť a vyskúšam to opäť o pár mesiacov.

simona20201309
25. feb 2023

@alexka89 nie je to nič nezvyčajné ani nadprirodzene. Niekedy boli deti po 1r odplienkovsne úplne bežne. Neboli pampersky. Keby aj dnes trebalo plienky vyvarat a žehliť, ver tomu ze aj dnes by bolo oveľa viac deti takých uvedomelych