Váha mesačného bábätka

vasjar
17. jún 2021

Viete mi prosím povedať, koľko približne by mala byť váha mesačného bábätká? Koľko by mal pribrať za mesiac?

deti95060810
17. jún 2021

za týždeň by bábo malo pribrať 100 - 200 g .... ideálne 150 g....za mesiac 400 - 800 g... ideálne 600 g....
Ak priberá za týždeň menej ako 50 g - hľadá sa príčina prečo priberá bábo tak málo popr. sa prikrmuje UM, alebo maminka musí viac piť a oddychovať aby sa zvýšila produkcia mlieka
ak priberá viac ako 200 g - to je už troška priveľa a treba kojenie troška obmedziť - napr, čas kŕmenia pretiahnuť na 3 hod.
A ešte vo veku 6 mesiacov by malo bábo svoju váhu zdvojnásobiť a na konci svojho prvého roka strojnásobiť...
Takže ak sa narosí a má váhu 3 kg, v 6 mesiacoch by malo bábo vážiť 6 kg a v roku 9 kg.... ale to sú len tabuľky, môžu byť samozrejme aj odchýlky - čo sa bežne aj stáva....

vasjar
autor
17. jún 2021

@deti95060810 to fakt? Nás pustili z nemocnice minulý štvrtok, v pondelok sme boli u Dr a malý pribral cca 200 g 😬 bože a ja som sa bála ze to malo, lebo som čítala niekde že denne by mal vypiť 150-180 ml mlieka na 1kg jeho vahovej hmotnosti, tak neviem ci som to dobre pochopila. Viete ako ste ma upokojili?

evkamotka
17. jún 2021

@vasjar ved ked za tyzden pribral 200g,za mesiac to bude skoro kilo. Co ma kolko viac priberať, tri kila mesacne? A za tri mesiace 9 kil navrch? Klud! A pozri si rastove tabulky, najdes si kde sa nachadza tvoje babo, postupne si tam vies zaznacovat ako sa časom pohybuje popri krivke ;)

didi2102
17. jún 2021

@vasjar ja mám teda dve menšie deti a čo si pamätám dieťa u našej dr malo pribrať od 70g týždenne po neviem koľko nechcem trepnut,syn sa narodil ako 2.5kg čiže otázka koľko vaše dieťa váži v mesiaci je nepodstatné,mne jeden mesiac pribral až 1.5kg,potom napr iba 100g za mesiac a všetko ok,plus kojene deti priberajú pomalsie-ano sú výnimky ... Deti mi váhu v pol roku nezdvojnasobili a v roku nesteojnasobili,dcéra sa narodila 4kg,má 15m a dnes sme boli na poradni ,má 9.4kg , syn mal v roku napr 8kg ... Sú deti ktoré sú väčšie,niektorú sú mensie

sisaka
17. jún 2021

@deti95060810 Sorry, ale väčšiu blbosť ako obmedziť kojenie, lebo dieťa viac pribralo som ešte nepočula

deti95060810
17. jún 2021

@sisaka
tvoj problém - to ma netrápi... 😉

deti95060810
17. jún 2021

@vasjar ja to mám od pediatra.... mala som dieťa čo pribralo za 3 týždne 1 kg - ako novorodenec, ale aj bábo čo miesto priberanie chudlo.... 😢

lentilkaxxx
17. jún 2021

Tabuľky a lekári často stresujú viac ako treba. Presne si pamätám na tie pocity "čo ak som zlá matka, čo neuživí svoje dieťa." Syn sa narodil 3,7 kg. O mesiac mal 5 kg, o ďalší 6,2 kg, ako 4-mesačný rovných 8 a teraz v desiatich mesiacoch necelých 11 kg pri výške 80 cm. Koľko materského mlieka pýtal, toľko dostal, veď to je pre maličké dieťa jediné jedlo a pitie. Ak Vám dieťa papá, doprajte mu, stres je zbytočný, narobí len zlo. 🙂

vasjar
autor
18. jún 2021

@lentilkaxxx no tak som sa nakoniec aj s tým zmierila, že malý papa koľko potrebuje, ak vidím ze zaspáva na prsníku tak ho pomaličky odtiahnem.