V noci sme mali poplach kvôly dýchaniu.Je to normálne?

lokilonda
27. aug 2011

Dobrý deň, dnes v noci 1.42 hod. sa mi spustil na monitore dýchania alarm, v šoku som vyskočila z postele a schytila malého a mierne ešte v šoku som s ním zatriasla. Našťastie dýchal. Chvíľu som ho pozorovala, asi po 10 minútach som ho nakojila a potom zaspinkal. Ešte asi 40minút som ho sledovala a dala späť do postieľky. O 4.02 hod. sa mi alarm znova spustil a môj postup bol rovnaký ako predtým ... Neviem si to vysvetliť, resp. veľmi ma to celé vystrašilo, asi ako každú matku. Syn má 10 týždňov, 5,8 kg a 61 cm, je zdravý až na trošku zanesený noštek posledné dni, dávam mu na doporučenie jeho lekárky Physiomer Baby Spray. Dokážu malé deti dýchať i ústami, keď sa im nedá dýchať noštekom ? Monitor máme od príchodu z nemocnice zapnutý pravidelne každý večer pri spinkaní a aj niekedy cez deň, baterkami to určite nie je ... Monitor spustí alarm, ak neregistruje dych dieťaťa 20-23 sekúnd, tak som si to ráno odmerala. Ešte teraz sa trasiem, keď si na to spomeniem. Máte niekto s takýmito poplachmi skúsenosti ? Vopred ďakujem za odpovede.
Mirka

mandy29
27. aug 2011

@lokilonda ja osobne nie, lebo my sme sa rozhodli si to nekúpiť...ale kamoška to používala do pol roka a pár krát mala falošné poplachy...nikdy to nebolo ozaj zastavenie dýchania...

crca
27. aug 2011

@lokilonda mám dvojčátka narozené v ukončeném 38tt,váhy 2,8 a 2,74kg,takže i dopečené,jsou zdravé....a úplně tě chápu,já měla monitor do 15měsíců 😀 Ani nepočítám kolikrát se mě zapnul,byl to vždycky šok a pak jsem se bála usnout,ale myslím,že můžeš být v klidu.Batrky jsem měla taky nové,takže tím to být taky nemohlo,takže nějaké dechové pauzy museli mít určitě,když se to spouštělo,ale buď ráda,že máš monitor,je to sice šok,ale aspoň upozorní 😉 Vím,že dřív monitory taky nebyly,ale upřímně,pořád lepší tam běhat 10x za noc a zbytečně,než ho nemít a kdo ví????Kolikrát mě tahle otázka napadla-co kdybych ho neměla?Nadechli by se?Naštěstí vždy dýchali když jsme přiběhli s manželem,ale.....Takže se neboj,ano tím,že má ucpaný nosánek,může mít nějaké prodlevy,ale máš monitor 😉 Držím palečky a co njmíň houkání a šoku 😉

estterka
27. aug 2011

keby sa nam stane nieco podobne,nikdy by so malu nedala spat do postielky v tu noc. nechala by som ju so mnou,keby mam pochybnost,ze nieco nie je v poriadku.

crca
27. aug 2011

@estterka ano,i to je řešení,jenže ty usneš a dítě přestane znovu dýchat a ty to ani nebudeš vědět,takže já je dávala v klidu zpátky a věděla jsem,že mě monitor kdyžtak zase vzbudí 😉

ffiinnkkaa
27. aug 2011

My měli planý poplach jednou za celých 10 měsíců (to malý spal úplně v rožku postýlky) a po druhé nám houkal nadávno a doteď nevíme proč - malý na něm v klidu ležel, když jsme přiběhli měl otevřené oči a koukal - za dva dny nám pípala baterka, takže snad to bylo tím.

adelaida33
27. aug 2011

s ostatným skúsenosť nemám - ja len k tvojej otázke - malé detičky nevedia dychat ustočkami, preto je dôležité udržiavať im vyčistené a spriechodnené nosové dierky, physiomer je fajn, len by bolo potrebné potom ešte zvlhnuté soplíky odsať.

lokilonda
autor
27. aug 2011

@estterka To isté som si hovorila i ja, že ho nedám z rúk už nikdy, ale ako som ho vyše hodinu pozorovala, cítila som stále väčšiu a väčšiu únavu a zaspávala som a nedalo sa to prekonať, bol to šok a stres, preto som ho dala do postieľky späť spinkať, aby bol v bezpečí a pod dohľadom elektrickej pestúnky ...

lokilonda
autor
27. aug 2011

@crca Presne tak Crca, dala som ho nazad, aby bol v bezpečí, nie preto, že chcem jednoducho spať ďalej a som nejaká krkavčia mamina ... :( V utorok máme ísť do poradne na kontrolu, ale asi tam budem už v pondelok ráno.
Ďakujem za pochopenie !

lokilonda
autor
27. aug 2011

@ffiinnkkaa Ďakujem za reakciu! Máme takú postieľku, kde v je 1/3 z nej prebaľovací pult na boku a zvyšok postieľka a aj keď ho vyberiem z postielky a monitor NEVYPNEM a položím melého na prebaľovací pult, čo je asi 20 cm vyššie nad postieľkou, tak mi monitor nepíska, ale ak ho z prebaľovacieho pultu vyberiem, tak alarm sa spustí, takže tá elektronika je ozaj citlivá a registruje dych v rámci postieľky ako celku ... každopádne, ma to vystrašilo a tieto príspevky mi trošku pookrejú a upokoja dušu, lebo viem, že tých planých poplachov je veľa, ale dočítala som teraz aj jeden so smutným koncom, tak preto tie obavy ...

ffiinnkkaa
27. aug 2011

@lokilonda Mě právě monitor stále snímá i v případech, že malý po postýlce cestuje (a to nyní cestuje hodně). Nevíme čím to bylo - to že to bylo baterkou si vysvětlujeme pro klid duše 🙂

crca
27. aug 2011

@lokilonda Pokud jdete v úterý,tak bych v pondělí nechodila,já nešla nikdy 😀 Jen jsem vždycky v poradně řekla počet alarmů 😀 Dr.je jen poslechla víc,jestli nemají nějaké šelesty,ale vždy bylo vše dobré,nosánky nás taky zlobily,takže i tím to mohlo být a pochopení...??No myslím,že kdo nezažil,nepochopí 😀 😉 Já se pak bála každé noci a když jsme to v těch 15 měsících už rušili,to už byli alarmy každou chvíli,ale tím,že se pohybovali 😉 tak mě trvalo 14 dní než jsem spala trochu v klidu,najednou neměli ochranu 😀 Teď jsem ráda,že spěj aspoň 3 hodiny v kuse 😀

mici111
27. aug 2011

radsej nech je 10x plany poplach ako keby sa malo nieco stat..poznam jednu kocku, co jej monitor dychu zachranil babatko..aj lekari na pohotovosti hovorili, ze malemu dala druhykrat zivot, maly jej nedychal, ked ho vyberala z postielky, tak v tom soku mu davala dychanie z ust do ust..nastastei vsetko dobre dopadlo..ja som pouzivala monitor dychu do roka..

lokilonda
autor
27. aug 2011

@crca No do poradne musíme ísť i tak, lebo sme boli tento utorok ... len na prekvapenie tam bola len sestrička s tým, že doktorka je preč a že ona (sestrička) mi ho len odmerá a odváži a že vyšetrí ho doktorka o týždeň. Takže tam nejdem len, aby som jej oznámila, že sme "pípali". Crca, vy keď máte dvojičky, tak to máte teda dvojnásobnú dávku strachu o ne ! Prajem všetko dobré, aby detičky rástli v zdraví a do krásy a k Vašej spokojnosti 😉

crca
27. aug 2011

@lokilonda jojo to jsem pochopila,ale že tam nemusíš jít hned v pondělí 😉 Tak radost je to dvojnásobná,ale i ten strach jak jsi psala,teď už jsou velký(28měsíců),ale o to je to horší,všude lezou,skáčou a ten strach je vždycky,když se praštěj do hlavy,to si říkám zlatý monitor 😀 Děkujeme za přáníčko a taky přeji co nejmíň alarmů 😉 Je pravda,že když už nám to pípalo tak po 20té,tak už jsem z toho nebyla tak v šoku 😀

jarunka111
27. aug 2011

@lokilonda toto tiež poznám aj tie pocity sú mi veľmi známe 😒 Ťažko sa môže niekto vyjadriť, či to bol "len" planý poplach alebo skutočne nastalo krátke prerušenie dýchania a samotné pípanie neohlásilo len teba, ale bolo rušivým podnetom pre dieťa, aj keď sa nezobudil a začalo si zase normálne dýchať. Ja by som si ho do svojej postele nedala, lebo môže sa stať, že by som prispala a ťažko dosledujem dýchanie. Na to ten monitor je, že sa naň môžem spoľahnúť a pre pokoj duše ho využijem. Tiež sa nám to stalo, keď mal malý taký usoplený noštek, potom sa to ešte zopakovalo a tak nás dr. poslala na vyšetrenia, ktoré však našťastie nič neukázali. Malý sa narodil v 33.tt, takže aj vzhľadom k podobným problémom, ktoré mal po narodení, nie je dôvod to podceňovať.
A deti nevedia dýchať ústami, aspoň nie také malinké ako tvoje. Takže tam treba veľmi dbať na nosovú hygienu - zvlhčovať, čistiť prípadne odsávať alebo dať do mierne zvýšenej polohy.
Takže prejem, nech sa to už nikdy neopakuje, lebo chápem ťa a viem ako sa cítiš, strašný pocit.
Veľa zdravia 😉

martankas
27. aug 2011

@lokilonda ahoj,nam se take nekolikrat spustil alarm,prestoze mala normalne dychala a spokojene spinkala.resila jsem to i s dr. malou vysetrila a nic nezjistila.pak nas napadlo zmenit nastaveni citlivosti monitoru na maximum a mnd te doby mame klid 🙂

katren
27. aug 2011

@lokilonda my sme tiez mali 2 plane poplachy......maly ma necelych 7 tyzdnov a mame zapchany nostek....mame aj atb kvapky do nosteka a na noc mame davat Fenistil kvapky na stiahnutie sliznice...a drobec urcite VIE dychat aj ustami, nas maly je toho prikladom....ked mu nejde cez nos, otvori usta a chrape ako stary chlap 😀 ....ale to ho vacsinou vezmem, precistim nostek Libenar-om, povysavame sople (mame odsavacku na vysavac) a funguje dalej s cistym nostekom 😉

kvetinqa
28. aug 2011

Ja neviem, ale ja by som to vsetko nepripisovala planemu poplachu. Monitory su preto tak hlucne, lebo maju za ulohu dieta prebrat. Dieta zaspi tak hlboko, ze zabudne dychat a vtedy sa zapne monitor a dieta to prebudi a opat dycha. O tom monitor v podstate je. Ja sa cudujem, ked niekde niekto napise, ze mali sme plany poplach. Ako viete, ze to bol plany poplach? Co ak dieta naozaj prestalo dychat a prebral ho prave monitor? Ak nejde o vybite baterky alebo lacny monitor, ktory pipa takmer nepretrzite, tak by som bola ostrazita. Dobry monitor nema dovod pipat len tak..
Suhlasim aj s tym ako tu niekto pisal, ze poriadne cistit nostek. Nas maly bol tiez casto soplavy a cistili sme nosik kazdy vecer a rano..

mia.k
28. aug 2011

Presne ako píše kvetinqa, pokiaľ vám deti necestujú po postielke,tak by som nehovorila o planom poplachu. Náš malý máva tiež apnoické pauzy a zažila som aj pípanie alarmu a neprebral sa ani na ten hukot alarmu,až ja som ho prebrala a potom začal dýchať. Takže by som ten monitor nepodceňovala.

marhulka13
29. aug 2011

ja mam v navode aj napisane, ze sa spusti nielen vtedy, ak dieta prestane dychat, ale aj vtedy, ak dycha plytko, pripadne inak,a ko by malo... tiez stale neviem rozoznat, kedy je to plany poplach a kedy naozaj. nastastie nam pipal iba raz a to ked bol Jurko este sotva mesacny, bol extremne spavy a tiez prestal dychat, no inak je uplne zdravy, len velmi tuho dokaze spat. ved od narodenia prespi 12 hodin od vecera do rana

bocinka
29. aug 2011

@lokilonda já monitor taky měla a spustil mi jen dvakrát, jednou, když mi malá "utekla" do rožku postele, bylo jí osm měsíců a tak už jsem ho dala pryč. Ale poprvé to byl taky šok, ptala jsem se na to potom taky sestřičky u doktora a ta říkala, že se to dětem občas stane 😨 😨 😨 😨 že se nenadechnou a pak zas jo, že ten alarm je fajn, že se lekne i dítko a nadechne se....

zeleny_cajik
30. aug 2011

@lokilonda my sme používali monitor asi do 6 mesiacov, potom začalo cestovanie po postieľke a húkalo to stále 😅 ale zažili sme tiež zopár poplachov v prvých mesiacoch, zakaždým to bolo ok, malý sa nebudil na hluk, takže to zobudilo akurát nás a malý si spal ďalej, alarm-nealarm. Čo si pamätám z vtedajších diskusií mamičiek, ktoré som tiež vystrašene čítala, stáva sa to pomerne často a v drvivej väčšine to dopadlo dobre.

qitecek
30. aug 2011

@lokilonda Máte nový monitor? A jaký? Četla jsem, že třeba monitory Nanny vydrží 2 roky (klidně 1 rok používat, pak leží ve skříni a poté zase rok používat) a poté mají častější plané poplachy. U AngelCare tyto problémy prý nejsou... Nevím jak u Nanny, ale například u toho AngelCare 401 začne pípat také jednotka u miminka a to se většinou tím pípáním probudí a nadechne... 🙂 A možná proto když člověk přiběhne k postýlce, tak se zdá, že miminko pořád (zase) dýchá... 🙂

bufina
30. aug 2011

@lokilonda Já bych to taky nepodceňovala. Mně začal pípat u dcerky jednou, bylo jí kolem šesti týdnů. Taky jsem vyletěla z postele jak raketa, naštěstí ten hukot malou už vzbudil, ale ten první moment byl fakt strašnej ☹ A zvlášť proto že sme spadali do rizikové skupiny, dcerka byla předčasně narozená. Monitor sme měli Nanny. Používaný byl přez 12m pro dcerku, pak ho měl půl roku synovec a pak sem ho měla zase rok pro syna. A fungoval báječně, nikdy žádnej falešnej poplach. Takže z mé zkušenosti bych na falešné poplachy nespoléhala. Víš co, ono je možný že by se třeba malej pak do pár vteřin sám nadechl, že měl třeba delší pauzu, ale od toho naštěstí ty monitory sou, se že ho delší dobu bez nadechnutí nenechají. A pak tomu někdo říká falešnej poplach...

petaov
30. aug 2011

ahoj, my máme nový monitor Nany a myslím, že dělá samé plané poplachy. Ze začátku to dělal jen občas, ale poslední měsíc se nevyspíme vůbec. Houká i 3x za noc. Chci ho poslat na reklamaci, ale zároveň se bojím být po tu dobu bez monitoru. Nevím, jestli by mi mezi tím dali náhradní?

bufina
30. aug 2011

@petaov A u vás se nikde nedá monitor půjčit? Tady Brně je "půjčovna", myslím že patří pod porodnici.

zuzzka1
30. aug 2011

Ahoj Mmainky, nečítala som celú diskusiu, niekedy sa monitor zapne, pretože sa bábätko v spánku pretočilo, odsunulo zo senzorickej podložky, aspoň u nás bol *planý* poplach vtedy, keď drobec precestoval na kraj postieľky, kde ho senzor neregistroval.

petaov
30. aug 2011

@bufina u nás se dá půjčit v porodnici hned po porodu na půl roku, ale my jsme si koupili nový. Nevím, jestli se dá někde zapůjčit třeba jen na měsíc.

lokilonda
autor
30. aug 2011

@qitecek Máme Nanny a dostala som ho od kamarátky, ktorá ho mala pri synovi (mal 1,1 kg pri narodení) do roka.
Používame ho od príchodu z nemocnice a doteraz ani jeden planý poplach, ak nerátam to, že som pár krát malého vzala z postieľky a zabudla vypnúť. Ale šok je, keď spíte a prebudí Vás 4násobné pípnutie a potom hlučný alarm, krvi by sa vo mne vtedy nedorezali ... Presne, ako niekto môže povedať, že to bol falošný poplach ??? Ako to vedia, že zrovna nešlo ich dieťaťu o život ? Ak to niekomu pípa 10x za noc, ako niektoré píšu, OK, to beriem, ale ja si myslím, že my sme to mali oprávnené ... od začiatku ide monitor ako hodinky, takže v ňom chyba asi nebude a od teraz sme stále na pozore, resp,. vždy po napapaní putujeme späť do postieľky, aby sme boli pod dozorom a v bezpečí 🙂

nguyen
30. aug 2011

@lokilonda hlavne sa vyhybaj akciam ako zatriast dietatom, mozes mu tym viac uskodit ako pomoct, hlavne ak dieta dycha....monitor je len stroj a nie je odolny voci failom, takze cool a spolahni sa viac na soju intuiciu ako na pristroje 😉