V cudzine by vás za "po riti" dieťaťu zavreli...Skutočne?

homolca
4. okt 2019

Dievčatá, rýchla ranná diskusia... Čítam knihu o výchove (áno, reálna kniha, wau) a tam, že v "cudzine by vás za po riti dieťaťu zavreli.... Žila som len dva roky v nemecku, ešte bez detí, ale nestretla som nikoho koho zavreli, ani nikomu deti nezobrali. Napíšte tie čo žijete v cudzine, koľko detí vám už zobrali 😂😂😂

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2019

@homolca Ved to vyskusaj, vlastna skusenost je na nezaplatenie.

valeva
4. okt 2019

akurát som sa minule o tom bavila s kamoškou, čo žije vo švajčiarsku. Ona deti vytlčie len doma medzi 4 stenami, lebo kedy to urobila niekde na ulici, tak by ju fakt mohol niekto udať. Ináč to "vytlčie" neberte v zlom, je to super mama, len na tie deti niekedy iné neplatí. Ja svoje deti nebijem, ale kebyže mám tie jej, tak by som na jej možno mieste urobila to isté🙂 ak by nezabralo objatie.

dopolbokaodrata
4. okt 2019

Poznám osobu čo decku liskla po ústach v lietadle cestou do UK a nezobrali jej ho (a to ho mala v pestúnskej starostlivosti, nebolo jej vlastné).
Úprimne nie je na škodu byť v krajine, kde sa úrady o tie deti aj zaujímajú a konajú. Napríklad jednej Češke vzali deti tuším v Nórsku za to, že na fb pridala fotku ako jej syn utiera na WC rit svojej tete. Nejak to veľmi nesledujem ale tuším ich dodnes nemá a je to už pár rokov. To len na margo toho, že v zahraničí majú viac rozumu ako tu, kiež by matere skôr uvažovali, čo všetko vešajú na net, oproti tomu je jedna výchovná po riti nič. A samozrejme otĺkat deti hlava nehlava je už druhá vec, ale vieme, že aj také prípady sa dejú. Na Slovensku máme tiež prípady že susedia vedia čo sa deje a nič nenahlásia, potom je každý múdry až keď sa stane tragédia.

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2019

@dopolbokaodrata Nepovedala by som, ze sa v zahranici az tak staraju o deti, ale mozno to ludia pochopia, ked sa to ujme aj na Slovensku.

andrea_82
4. okt 2019

Pri tejto téme sa mi vynoril ten prípad z roku 2012, keď slovenskej rodine odobrali synov v Anglicku na základe nejakých vymyslených obvinení. Bojovali o tie deti 3 roky, nakoniec im ich, našťastie, vrátili. Samozrejme, biť deti nie je dobré, ak rodina nefunguje, treba to riešiť. Ale nič sa nemá preháňať.

basska_b
4. okt 2019

Mám pocit, že sa to v zahraničí trochu zvrhlo... na letisku v Moskve vrieskal chlapec asi 2 roky páru Talian a Ruska, úplný záchvat mal. Netuším, čo tomu predchádzalo a bol zrejme len unavený, ale nejaká Nemka mu chcela video ukázať, ďalší čokoládu, on už na nič nereagoval a taký Rus len tak komentoval svojej partnerke že "dobre po zadku ešte nikoho nezabilo" 😁 ale myslím že v tej situácii len odviesť nabok a nechať vyvrieskat. Len on im chcel utekať, tak ho tam naháňali chvíľu. Tak preto to ten Rus povedal.

sapetka
4. okt 2019

V nemecku nemozes dat na ulici decku na zadok lebo na teba mozu opakujem mozu nemusi byt zavolaju socialku... deti su tam velmi chranene

yanni
4. okt 2019

@sapetka Keby boli az tak chranene, tak by nezomieralo v DE kazdorocne niekolko deti "len tak". Zijem v DE 20 rokov a uradnici radi zatvaraju oci. To co by mali robit, tak prave to nerobia. A za jednu po zadku este nikoho nezavreli a ani mu decka nevzali. A udat ta moze len ten, kto ta pozna, kedze musi udat data aby to "danie po zadku" presetrili.

hettinka
4. okt 2019

Viem, že aj v Chorvátsku je to trestne. Ale deti nezvyknem bit, hoci v útlom detstve občas po zadku dostali. Veľmi občas.

nikiki29
4. okt 2019

V Taliansku je napríklad problém nechať dieťa mladšie ako 14 rokov samé doma (ak vás niekto nahlási) alebo ísť samé zo školy. Ak chcete aby dieťa išlo domov samé (aj keby len cez cestu) musíte vyplniť žiadosť o to aby vám dieťa domov vôbec pustili. 2-3 roky naspäť, to ešte nebolo v zákone a školy tieto žiadosti ani neakceptovali... takže všade majú niečo 🤔

bobana297
4. okt 2019

To ja by som scernala v base 🙊 aj moja mama a aj manzel. Niekedy to inac nejde a dostane po tom zadku, hlavne ked ho 5 krat upozornim, ze to nesnie robit pre to a pre to, zacne sa mi smiat do tvare a znova. Tak zvysim hlas a ked ani to nezaberie dostane po riti. Ale niekedy abi to uz nezaberie. Od vcera som ho zacala stavat do kuta, kym ho neoslovim, ze moze odtial odist

liana111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
babulka82
4. okt 2019

@homolca no uprimne ja moje deti nebijem a zijeme na SK ,mozno par krat ale uz si ani nepamatam kedy to bolo.Radsej 10 minut dohovaram ale neubijem a nakoniec to vzdy skonci dobre.Polubime sa a hotovo.
Ani nas rodicia nebili nikdy.

ivca88
4. okt 2019

Moja mamina žije v Rakúsku. Má kolegyňu v práci a tá má 13 ročnú pubertacku.
Tá pubertacka sa posťažovala kamoske, že jej mama strelila facku, to počula aj mama tej kamarátky a zavolala úrady.
To 13 ročne dievča jej na čas vyšetrovania normálne odňali a matku prešetrovali.
Ale dievča vraj bolo nevychovane. Vystrkovalo rožky a chcela sa flakat. Nebola týraná alebo čo.
Takže áno. V zahraničí sa to berie úplne inak

canerko
4. okt 2019

Ja zijem v Chorvatsku a tu Vam dieta zoberu aj za menej.Susedke jeden a pol rocny syn stiahol telku na seba,tu starsiu tazku a mal nejake poranenie na nohach.Tak isli na pohotovost a doktori zavolali policajtov a soc.pracovnicku.To bolo nieco hrozne cim si presli kym dokazali ze dieta neni tyrane.No susedia zavolaju aj za castu hadku alebo krik policajtov.A potom to uz ide.Tak skuste fyz.tresty potychu(srandujem).

lujza123
4. okt 2019

Ja si myslím ze je to dobre a malo by to byt aj na Slovensku. Ono nie každý rodič dokáže odhadnúť co je to výchovná po zadku a co je nezmyselná bitka.
Nájdu sa ľudia pre ktorých je po zadku jediný trest a univerzálna pomôcka na výchovu dieťaťa vždy a všade. A predstavy výchovnej v štýle remenom po holej prdeli až tam ostanú podliatiny je u niektorých jednoduchších a agresívnych jedincov normálna realita a adekvátny trest.
Včera mi tu jeden otecko napísal ze keď chytí 2-3 rocne decko záchvat hnevu a hodí sa o zem treba mu dat po zadku. Dokonca som toto videla naživo, mamka vliekla maleho vrieskajuceho synčeka, zastavila dostal poriadne (ale akože fakt intenzívne ešte sprevádzaný nadávkami) po zadku a vliekla ho s krikom ďalej. Pohľad nič moc pre okoloidúcich.
Moja takéto záchvaty mala, z únavy, z hladu nevedela to ovládať. Keby ju v tom vresku zbijem tak je ten záchvat ani neprejde ani jej nezabráni ho zopakovať. A predsa raz za výbuch hnevu dostala, mala 7 rokov a veľmi dobre si už uvedomovala že vulgárne nadávať, hádzať vecami ci trieska dvermi už nesmie. A vtedy to už efekt naozaj málo. Celkovo odo mňa dostala asi 4 x za tých jej 10 rokov zivota keď už naozaj nebolo inej cesty.
Myslím ze by nebol na škodu nejaký kurz rodičovstva pre všetkých novopecenych rodičov, aspoň základy detskej psychológie, výchovy a toho co v akom veku dieťaťa treba očakávať. Lebo samotnym splodenim/pôrodom nikto patent na výchovu neziska

vevesh
4. okt 2019

@homolca poznam par pripadov neopravneneho odnatia v nemecku za "vystrkovanie rozkov u pubertiakov". Naopak tyrane deti z rodiny nevzali, len ich sleduju. Ale keby si jednu dala po zadku, naozaj ta udaju a policia ta aj vypatra- znama dala na zadok dietatu na pieskovisku v parku a neznama nemecka mamicka bola aktivna, tak si ju aj po 4 mesiacoch nasli, kedze patrali iba podla opisu....ale ako tu uz bolo spomenute- mozes vyskusat a uvidis...😎

ivca88
4. okt 2019

@bobana297 No, možno je čas zvážiť výchovné postupy keď sa to takto stupňuje 😖
Fakt sa nechcem do vás starať, ale takéto ,,priznanie,, nie je teda nič moc.

777januska777
4. okt 2019

@lujza123 môj dostane ten záchvat hnevu keď mu niečo nechcem dať, začne sa hádzať o zem a všetko hádže, kope a ničí. Nepomáha nič, keď však dostane po zadku hneď ako keby uťalo a naraz je kľudný. Môj je dosť tvrdohlavý a keď nedostane čo chce je aj agresívny k sebe a aj k iným, podotýkam agresívny bol už oveľa skôr ako som mu začala dávať po zadku, veľa krát ma v tom hneve aj udrel a tak dobre sa mu podarilo, najskôr som to skúsila tento jeho amok riešiť inak, avšak nikdy nič nezaberalo, takže nesúhlasím s tým aby boli úplne zakázané fyzické tresty, lebo niektoré deti sú od povahy dosť temperamentné a tvrdohlavé a takým deťom nevysvetlite.

zarao
4. okt 2019

Ja neviem, ja si prídem ako najhoršia mama na svete. Mam troch chlapcov, dvaja starší, to sú skutočne sidla a skratka niekedy to inak nejde len bitkou. Nič by som nedocielila keby najstaršieho obijmem zato, že sotil alebo naschvál potkol prostredneho, hold tak ak nepochopí po pár upozirneniach a naďalej sa na tom baví, tak dostane trest. Ja moje deti nemlatim, vychádzame spolu super, ale úprimne, dohivaranim a obijmanim by mi vyskočili na hlavu, ale netvrdím, že na iné deti to neplatí. Podľa mňa by sa to malo brat nejak komplexnejšie, nie len na základe "suseda nahlásila"... Podľa mňa týrané dieťa je viditeľné iné od netyraneho, či už fyzicky(modriny a podobne) alebo psychicky. Úrady by sa samozrejme mali viac zaujímať, ale dajme tomu navštíviť školy, obvodného lekára a spýtať sa ako sa dieťa javí tam. Z nášho dvora každý deň počuť krik, keby ma susedia udaju len na základe toho, tak už som v base a pritom mojim deťom nič nechýba a sú šťastné, aj keď dostanú občas po zadku.

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2019

@ivca88 Je velmi jednoduche zhodnotit vychovu takto na dialku.

simca06022011
4. okt 2019

Práve to schválili niekde😂 bolo v správach...

lubi40
4. okt 2019

@homolca zijem v Belgicku a nepoznam nikoho, komu by deti za "po riti" zobrali. Faktom, ale je, ze je to vacsinou posledna volba, ked uz si clovek nevie rady a urcite to nie je v takej miere ako to byvalo za nasich mladych cias, ze nas mlatili varechou, papucou, remenom a pod. Naozaj je to 1 vychovna po riti (po ruke).

simca06022011
4. okt 2019

A myslím, že riešilo by sa to aj u nás, keby sa takéto prípady nahlásili. Bola som.s dcérou raz s úrazom na pohotovosti a rodicov nás normálne "slovenskí" osve od malej. Ale je to divné, keď si predstavím nevychovanych drzich faganov, na ktorých sú aj rodičia kratky, kto a ako bude autoritou. Moje dieťa za.posledne dva roky nedostalo určite ani na zadok, lebo dá sa s ňou baviť už, ale vrieskajuci amok, keď už ide o život u nás som pár krát musela riešiť inak ako dohovorom... Za chvíľu bude tyranie aj to keď niečo rodič zákaze...
Kedysi bolo bitky týraním, pamätám si remeň, varechu, praker babkin 😂 čo je proti tomu facka papulnatemu nevychovancovi. Určite ale žiadnemu normálnemu človeku, len tak ruka neujde, nejaké vážne zranenia stoja za prešetrenie. Deti si musia ale uvedomiť aj následky, či mamina jedna facka je na udanie a to že pôjdem do domova a budú má vláčiť po odborníkoch alebo si to vyrozpravam doma s mamou. Naopak, ak má it c týra a som viac bita ako sýta, tak by som sa toho nemala báť

sense
4. okt 2019

Zijem vo svajciarsku a nepoznam nikoho koho zavreli qni kto by dal dietatu po riti... zavriet by asi nezavreli ale mohla by si mat socialku na krku...

Moja este "na rit" nedostala ani vonku ani medzi styrmi stenami... ma 6rokov

abbey1
4. okt 2019

Úprimne, niektorí rodičia by si zaslúžili dohľad kurately. Výchova bitkou je tolerovaná, rovnako ako alkohol. Chápem, že občas je toho príliš a človek sa neudrží. Ale keď vidím na ihriskách a čítam tu na MK, ako je stále kopa rodičov presvedčená, že bez výchovných to nejde, je mi ťažko na srdci. Sranda je, že si neuvedomujú, že asi tá ich výchovná metóda nefunguje, keď po výchovných musia siahať. :(
Možno by stačilo byť deťom lepším príkladom, viac sa im aktívne venovať a nebolo by treba vychovávať výchovným i a nebolo by ani toľko sťažnosti na tie nevychovane deti v školách. Skúsenosti dokazujú,, že práve tie tvrdo vychovávame sú často problémové.
Týmto neschvaľujem šialené prekrúcanie zákonov na ochranu detí. Bohužiaľ, tam kde majú chrániť, zlyhávajú.

galioska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ladyvi
4. okt 2019

Baby vy ste mimo tie co ste za taketo sledovanie uradmi. Neviem ako by sa vam zilo, keby ste si neboli iste, ci pre amok vasho dietata niekto nezavola socialku. Alebo keby vam nabehli s policiou, vytrhli vam mesacne dieta z ruk, na zaklade nejakych krivych obvineni. Takych pripadov je kopec mnoho z nich je opravnenych, ale mnoho je prehnananych a tie matky prisli o deti zo dna na den. Pozrite si rozhovory ludi, ktorym odnali deti v norsku ci anglicku, nezilo by sa vam pokojne kebyze ste mali stale pocit, ze niekto vas mozno sleduje, pocujeako sa starate o deti.

galioska
4. okt 2019

@ladyvi veru sledujeme , ja som napríklad v kontakte s Borovou, čo jej vzali vnúčatá a vrátili na s vďaka zásahom.zo slovenskej strany, deti majú trvalé následky, je to hnus
Aj bývalí p.prezident Kiska zachránil jedno bábo z Nórska, je to drahé a zdĺhavé, ľudia nemajú na to peniaze aby dieťa získali späť...

ivca88
4. okt 2019

@dskjhfdlkdjhl mrzí ma to. Zväčša nesudim. Ja len, že napísať že by ,, scernala v base ona aj iný členovia domácnosti,, a otvorím profil a tam 3 ročné dieťa, no. Smutno mi je.
Celkovo nechápem, prečo ľudia bijú takýchto malúšikov, čo si to nezaslúžia, ale takému 7 -15 ročnému na drzé správanie nič nepovedia. Ale to je už každého vec no.