Uspávanie na prsníku a časté budenie

mishita2401
11. máj 2013

Ahojte maminy....

Som hrdou mamičkou krásneho 7 mesačného dievčatka. Od malička som malú musela uspat na rukách- bolelo ju bruško, mala reflux atď. Si cca pred mesiacom sa jej uspávací rituál začal meniť. pred tým som ju pol roka len na rukach uhuštala- niekedy to trvalo 5 minut inokedy aj hodinu..... Potom sa naučila na kočik- ktorý predtým pol roka ODMIETALA- len ho videla a plakala! Teraz ho už na spanie znova nechce a chce len môj prsnik, kedže stale kojim. Inak zaspat teraz nevie. Cumlik od narodenia nechce! - skušam jej ho davat doteraz- ale max si don len hryzne a da ho preč. Zuby nam vyšli ked mala presne pol roka- už mame dva dolne. Čakam že nam vidu aj dalšie-keďže je stale nepokojna, mrzuta, slini za 4 deti 🙂 mala aj zvýšenu teplotku atď.

Náš problém je v tom že to uspávanie na prsníku je boj na dlho- pretože ja nebudem kojit do nekonečna. Ale podstatnejšie je to že ked zaspi tak len na manželskej posteli a nemôžem ju preniest lebo by bola hned hore- skušala som to niekolko krat- všetkými možnými spôsobmi vždy sa zobudila a spustila plač. Najhoršie to je na večer.... Chce isť spat okolo pol 8- zaspi ale do pol hodiny je hore a musim ju vziat na plece a hupať ju... dam ju do postielky a znova je do 15 minut hore... rituál sa opakuje aj 5 krát. ... Niekedy sa zobudi aj v noci so strašným plačom- preberie sa a už nespi cca hodinu sa ju snažím uspat- kým nezaspi.... V noci ju kojim dost často- vyžaduje to... Predtým nam pol roka pokojne spavala v postielke, teraz s tým má problém.... Skušala som už toho vela, preto píšem či je ešte niečo? Metoda : nechat vyplakat u nas nieje možná- skušlaa som začat asi 5krát ale to sa neda- ona spusti REV- ale brutalny!!!! a ja nemam to srdce ju nechat plakat. Dokonca som skušala dat ju do postielky ale bola som pri nej, hladkala ju, mojkala, spievala, tapkala po ritke...nič. ona kým ma neciti je nepokojna. Predtým ju dokazala upokojit aj moja mama- teraz to už nejde... Manžel je už smutný s toho že ked si ju v noci chce vziat on že ju upokoji odtlača sa a vola mna.

Viem že PODOBNÝCH tém je tu žu veľa- ale ja by som chcela vedieť čo sa dá s týmto robiť? Sú tu nejaké mamičky ktoré si tým prešli? Vyrastú s toho deti? Ak ano kedy ,, približne"? 😉 Som už psychicky unavena, pretože ma o par týždnov čakaju štatnice a už je toho vela ....

Vopred ďakujem všetkým žienkam ktoré mi napišu akékolvek riešenie, radu. ĎAKUJEM!

laurika25
11. máj 2013

@mishita2401 ahoj,takze my sme zacinalu podobne,silne koliky,bolesti bruska(,uspavanie na rukach do 7 mesiacoch a potom na prsniku a v manzelsjej posteli alebo na hupacej lopte.Konecne som sa potesila rychle uspavanie)postielka nehrozila lebo sa casti budil takze sa mi ho nechcelo kazdu chvilku prekladat.A dnes mame 23 mesiaciv a moj drobec sa stale uspava na prsniku,spi na manzelskej posteli a budi sa dost casto kedze ho stale trapi brusko a ukludnuje sa kojenim alebo je to zvyk))Skusala som nejake metody ale nic nezabralo takze cakam,ze coskoro sa to zmeni.Sam zaspi v aute ale obednajsi a vecerny spanok na prsniku.Ale co neurobim pre svojho drobceka))

cicamica1980
11. máj 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

skus na uspavanie fitloptu. ja som fitloptu objavila pred tyzdnom a je super na ukludnenie/uspatie. ked moja 3 mesacna nechce zaspat na prse tak fitlopta ju uspi🙂

hradnapani
11. máj 2013

@mishita2401 ano, presli sme si presne tymto 😒 Asi ta nepotesim, ale teraz ste v takom najhorsom obdobi, skus byt este par tyzdnov trpezliva. Okolo toho roka by sa to mohlo zacat zlepsovat.
moj syn ma teraz presne dva roky a sme konecne v stadiu, ze pred spanim nakojim, bdeleho ho polozim na gauc, tam zaspi a mozem ho potom preniest do postielky. Ale v takom nizkom veku ako mate vy, som mohla len snivat, ze by sa mi nezobudil pri prekladani a vsetko mohlo zacat odznova. Konkretne ti teda neporadim, len velku trpezlivost a skor ty sa s tym musis nejako vnutorne vyrovnat, ze je to taketo obdobie, ale je to docasne. Dcerka a ani ty za to nemozete...
K tej fitlopte... u nas fungovala tak tie prve mesiace celkom fajn, ale od pol roka uz vobec nie 😒 Je to velmi individualne.

mishita2401
autor
11. máj 2013

@hradnapani aj tak dakujem za odpoveď. fitloptu doma mam ale ešte ani raz som ju nepoužila- ani neviem prečo. Skusim ju teda znova nafukat a skusit či to na malu zaberie. Ved to, ja viem že sa s tým musim nejako vnutorne vyrovnat..len je to strašne naročne! ...... 😖

carodejnica
11. máj 2013

@mishita2401
Ja som to tu už niekde písala, tak to skopčím.

Ja som moju dcérku uspávala 34 mesiacov na prsníku, dojčila som do 7 mesiaca tehotenstva (dcérka bude mať v júni 4 rôčky) ... za prvé strašne rýchlo to ubehlo....teda presne ide o to, že teraz keď deťúrence majú 4 mesiace, 9 mesiacov, alebo 18 mesiacov - tak nám to príde také unavujúce, že musíme byť k dispozícii, každý večer, ale práve pri dcérke som si uvedomila ako to rýchlo ubehlo, tak si to teraz so synčekom vychutnávam, aj keď je to taký zbojník môj malý... 😵

Dcérka sa naučila zaspať v tých 34 mesiacoch bez prsníka, ale teraz zase rada vymýšľa večer, že nejde spať, lebo chce piť, jesť, cikať, kakať, furt si vymyslí nejakú výhovorku, a ja len banujem za časmi, keď som jej dala cici a ona spala, takže podľa mňa staršie deti ešte viac vymýšľajú, takže ja sa niekedy smejem tu na MK tým diskusiám a otázkam, že ako odnaučiť spať na prsníku, pretože to je tá najlepšia a najprirodzenejšia uspávanka... 😎 😎

Ja som práveže synčeka cielene na to učila, on mi prvé mesiace nevedel zaspať na prsníku, musela som ho uhojdať na rukách, potom som sa snažila dojčiť čo najviac po ležiačky a aby veľa dudloval - tak sa postupne na to nejak naučil.

Človek je cicavec - primát a spanie s mláďaťom máme v génoch - nemusí to každému vyhovovať, dokonca aj deti to niekedy odmietajú (môj syn odmietal napríklad nosenie a to som mala doma nachystané dve šatky a nosič), ale pokiaľ je to tak, tak s tým nebojuj, dokonca ti to pomôže aj ku učeniu, viď foto. 😅

Ja som sa načítala kníh najviac pri dojčení, a neboj - obe budete spokojné. 😅

hradnapani
11. máj 2013

@mishita2401 ano , viem, velmi si na to obdobie zivo pamatam a sucitim s kazdou mamou, ktora toto preziva 😔 je to velmi narocne a unavne obdobie, ale dcerka reaguje absolutne normalne.
Inak, my sme mali na denny spanok taku zavesnu kolisku platenu, takuto http://deti.bazos.sk/?hledat=Hojdacka+Adamo&hlo...
takze aspon cez den bol ten spanok relativne ok a aj ja som si mohla trochu oddychnut alebo studovat. Syn si od toho sam potom odvykol a presiel na postielku cez den, ale na nocne spanie si to neviem predstavit, hlavne u deti starsich ako 6 mesiacov.

mishita2401
autor
11. máj 2013

@carodejnica dik za odpoveď. ako moja na prse zaspi do 10 minut, čiže je to pre mna pohodlne, ale najviac ma na tom ,,hneva" to, že ju nemôžem preniest do postielky a že sa strááááááášne často budi- a to ani dudlat nechce- proste začne plakat

monhla
11. máj 2013

@carodejnica
@mishita2401 Ten nápad s čítaním je fajn. Bez toho ba som sa zbláznila. Moja staršia zaspávala na prsku do 17 mesiacov /musela som vtedy zrušiť kojenie, lebo už som bola často chorá ☹ a hlavne som chcela aj 2. dieťa 😀 / a potom sa zaspávanie "zlepšilo" v tom, že niekedy uspal aj drahý. Dnes máme 3 ročnú slečnu a v noci stáva ešte stále /napr. túto noc 2x/ a teda to nebolo kojením ako my všetci hovorili - ona je jednoducho taká a basta !

Mladšia má 8 mesiacov a práve pozerám, že zasa "odkvacla" pri kojení 😀 . Aspoň ju nemusím moc nosiť, čo so rada, lebo je dosť ťažká. Raz ju asi prihlásim na sumo 😀 😀 😀

mishita2401
autor
11. máj 2013

@monhla fuha... tak to ma čaka ešte dooooost tažkých noci 😀

vejula
11. máj 2013

@mishita2401 su dni kedy to mame podobne. Ja ti poviem pravdu, nemam nervy na to chodiť do izby každych 10 minut na uspavanie, tak ked vidim, že dnes bude večer s velkym V malu uviažem do šatky, spinka mi v nej, ked sa preberie, šupnem prsnik trochu sa pohupem, zaspi a ja konikujem, alebo kukam TV a do postele ideme spolu

carodejnica
11. máj 2013

@mishita2401 Tak ju neprenášaj, nechaj si ju v posteli. 🙂

Môjho syna som nevedela dojčiť poležiačky prvé tri mesiace, pretože sa vedel správne prisať len v priečnej polohe (mala som veľké problémy na začiatku, ktoré som prekonala s laktačnou), spával v postieľke, budil sa často, ja som nestíhala regaovať, takže kým som vstala a prišla k nemu už bol hore... teraz ležím pri ňom a naučila som sa pri prvom nepokoji strčiť mu prsník do pusy, spí ďalej bez zobudenia, a ja sa konečne vyspím tiež. Lebo lepšie sa drieme poležiačky, ako po sediačky. 😅

mishita2401
autor
11. máj 2013

Normalne som prekvapená kolko mamičiek má podobné ,, problémy" ako my.... 😎

mishita2401
autor
11. máj 2013

@carodejnica no len cez den je to problem- aby mi nespadla s postele

vejula
11. máj 2013

@mishita2401 jaaaj moja, problemy začnu, ked budu mať našedeturence 15 a my zistime ako nam bolo fajn, ked spali pri cickoch, nie teraz, ked sa im za pana nemôžeme dovolať a už je polnoc 😀

monhla
11. máj 2013

@mishita2401 Výhoda je v tom, že to nevieš isto. Mošno sa spánok zlepší už čoskoro, možno keď prestanú bolieť zúbky,... Ja teraz čakám na to, že spánok sa zlepši, keď bude chodiť do škôlky. A keď nie,už je záložný plán-budeme ju za trest za pár rokov skoro ráno budiť, keď príde z diskotéky 😀 😀 😀

mishita2401
autor
11. máj 2013

@monhla ved to - človek to nevie isto... Na dobre sa rýchlo zvyka...na ,,horšie" už tažšie 😉

monhla
11. máj 2013

@mishita2401 Pri jednom sa to dá 🙂 /keď pred 2 rokmi som tomu ani sama neverila 😀 / Skús vydržať a skúšať rôzne rady. Napr. nám malá lepšie spala ak bola cez deň veľa vonku /občas v noci spala potom aj 1,5 hodiny v kuse/, pomohol trošku gél na zúbky, dobre vyvetraná izba, ľahšia prikrývka, večer kľud a rituály /napr. čítanie/ ....
Skúšali sme takmer všetko a dnes občas zaspí aj sama v postielke a prespí celú noc a ja som vtedy najšťastnejší človek na svete, lebo vviem, že to nie je samozrejmosť

carodejnica
11. máj 2013

@mishita2401 No tak lež pri nej a uč sa 😅 - ja keď som mala len dcéru, tak som jej čas spania využívala na relax, upratovala som keď bola hore.

carodejnica
11. máj 2013

@mishita2401
Vieš, len ja som zistila, že len my tu v našej západnej civilizácii z toho robíme problém, mamičky na celom svete počúvajú svoje "zvieracie" inštinkty, nosia deti, nepretržite dojčia, spia s nimi, nenechávajú ich plakať... u nás je dôležitejšia načechraná izbička, postieľka s baldachýnom, svietiace kolotoče nad postieľku a kadejaké marketingové a reklamné hlúposti a pritom dieťatku do roka stačí len jedna vec - mama. 😀

Uvedomujem si, že my žijeme inak, v zhone, v strese, inak ako matky v džungli, ale tieto veci nám pomôžu pochopiť, že prečo sa naše deti tak správajú ako správajú a možno prestaneme s nimi bojovať, robia to, čo robia všetky ľudské mláďatá.

Super články
http://www.lpp.sk/index.php?option=com_content&...
http://babatocko.blogspot.sk/2011/05/nocny-span...

No a teraz zrovna čítam knihu od antropologičky Meredith Small -http://www.martinus.sk/?uItem=128872 - tam je kopa zaujímavých myšlienok na túto tému.

diana_81
11. máj 2013

@mishita2401

Ahoj 🙂 ja len na podporenie ostatnych mamin, co Ti pisu, ze to treba skratka prezit a ak sa da skusit to zmenit na nieco co si vychutnavas. Tu je nasa pereput - https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/7-mesacne-dieta-a-zaspavanie/
Presne tymto sme si presli, stale sa to menilo... ale okolo toho 7 mesiaca to bolo peklo. Stale sa ucila nove veci, sediet, liezt, rastli jej zubky, mala separacnu uzkost, kocik raz hej potom mesiace nie... viem ako sa citis. Plus som na to a zrejme vacsina mamin bola sama,... manzel sice teoreticky chape ale v praxi vobec netusi, co sa kazdu noc uz 18 mesiacov odohrava, lebo spi ako drevo. Moja ma momentalne 18 mesiacov a zaspava na prsniku, po tom co zaspi ju viem bez problemov prelozit do jej postielky, po polnoci ked sa zobudi potom putuje k nam do manzelskej. Mala som ine predstavy, ale prestala som s nou bojovat 🙂 Zacina u nas presne to co pisala tusim carodejnica - este pit, cikat, kakat, vymyslanice najvacsie...
Rada napisem i viac. Sama si pamatam aka som bola hotova, ako mi strasne zalezalo na jej kvalitnom spanku, ako som nevladala... niekedy mam pocit, ze jedno zufale obdobie strieda druhe 🙂 Nam teraz zacina KVALITNE obdobie vzdoru... och joj... obcas by som sa rada tak fajne nudila ako zamladi ked som frflala, ze nemam co robit 🙂

csina
11. máj 2013

@mishita2401 ahoj...asi by som tu skoro presne opakovala slová od @carodejnica 🙂 mám tretie dieťatko a všetky mi zaspávali na prsníku... ani som ich to nejako extra neučila, pravdepodobne je to vrodený inštinkt 😅 ... pokiaľ som mal prvú, tak mi to vôbec nevadilo... pri druhej som tiež mala podobné starosti pre reflux a pod..a tiež malá zaspávala na prsníku až do 5. mes tehotenstva... potom prišiel zlom, pretože dcérke chýbalo dojčenie k poobednému spánku a v podstate už nechcela spať....malo to výhodu aj nevýhodu...výhoda, večer v pohode únavou zaspala a nevýhodu, že jej to ešte chýbalo...ale držím tebe palce, možno sa ti podarí nájsť nejaký rituál, ktorý to zaspávanie zastreší... 🙂 😉

csina
11. máj 2013

jáj a zabudla som..synček teraz najradšej spí na prsku, ale mám už aj veľa iných vecí na práci, tak niekedy skúšam aj nemožné....ale zatiaľ sme tiež náhradu nenašli..

vrn
11. máj 2013

Pridavame sa 😀
Do 3 mesiacov detom nevadilo ako a kde zaspali - kocik, fitlopta, u tatina na rukach, kdekolvek. Potom starsia zaspavala na prsniku do 1,5 roka, vtedy som to stopla a naucila sa zaspat pri mne alebo tatovi. Raz som skusila nechat ju vyplakat ked som uz jednoducho vobec nevladala, viac som to neurobila. Celu noc prespala az ked mala skoro 2 roky.
Mladsia zaspavala do 5 mesiacov vacsinou sama, odkedy sa naucila stvornozkovat tak bolo dobrym casom koniec a zaspala uz len na prsniku, nemala som to srdce nechat ju v postielke hodinu plakat. Ju som vsak skoro naucila zaspavat pri mne (postielka prirazena k posteli, teraz uz ma velku postel tak lezime spolu na nej, obe deti su v detskej izbe). V noci sa budila velmi dlho 2-3x za noc, ked isli zuby este viac. Uz ma asi vsetky vonku a zrazu jej staci 1x v noci si cucnut a spi do rana, to uz je pre mna vyhovujuci stav 😉

vrn
11. máj 2013

@mishita2401 toto je presne separacna uzkost, na to len cas a klud a mamu 😀

mishita2401
autor
11. máj 2013

@diana_81
@csina
@vrn fuha baby, dakujem za odpovede 😅 Konečne viem že nie som sama ....a ta separačna uzkost prejde???

diana_81
11. máj 2013

@mishita2401

je to taka "mama"-faza a podla toho co som pocula mava dva vrcholy - okolo 8 mesiaca a 18 mesiaca. Jasne, kazde dieta je ine ale su to tie momenty ked Ta pomaly ani na zachod nechce pustit a inokedy v pohode s inymi ludmi zrazu spusti plac ako keby ju na noze brali 🙂 Prejde to a miesto urychlovania a nejakeho pocitu, ze ju musis naucit samostatnosti by som sa naopak snazila uistit dieta ze vsetko je v poriadku a ze nech sa lepi ak ma potrebu. Ono sa odlepi opat a bude ovela spokojnejsie. Aj to "strazenie" v spanku - kedy som sa od nej pomaly ani pohnut nemohla a bola opat hore preslo. Z polhodinovych spankov teraz niekedy spi i tri 🙂 ale to vsetko vekom

csina
11. máj 2013

@mishita2401 prejde 🙂 uvidíš sama, že čím viac budeš maličkej dokazovať, že si tu stále pre ňu, tým to bude lepšie... bábätká potrebujú cítiť, že majú nablízku tú najdôležitejšiu osobu vo svojom živote dovtedy, dokým sa samé nezačnú odpútavať... pritom sa môžu v kľude sústrediť na svoj vývoj a nemusia riešiť stresy z odlúčenia... ak sa ti to podarí, tak to osamostatňovanie potom pôjde prirodzene a hladko... moje baby som takto doslova chovala na prsiach 3 roky a vyplatilo sa... osamostatnili sa fantasticky rýchlo a netraumatizujúco... nebol problém neskôr s prechodom na postel, či vlastnú izbičku..bez strachov z tmy a osamotenia... a o krásnych vzťahoch asi hovoriť ani nemusím.. držím palce.. 🙂

vrn
12. máj 2013

@mishita2401 prejde, neboj, vsak ani ty uz neplaces ked mama odide z miestnosti 😀 Mladsia ma teraz 20 mesiacov a uz je ok, trvalo to tak pol roka plus minus.

mishita2401
autor
12. máj 2013

@vrn no to už teda neplačem 😀 ale ja ako dieta som bola podobna ako je teraz moja Mia

ericka30
8. jún 2013

@carodejnica to je krasne co si napisala 🙂 aj ja uspavam malu odmalicka na prsniku a spi pri mne v posteli lebo to tak vyhovuje jej a aj mne v konecnom dosledku ....zistila som ze som oddychnutejsia ked nemusim vstavat k postielke len sa prevalim k malej a dam jej prsnik. tiez som precitala mnozstvo knih :D a uzivam si to, lebo ked som chodila do prace tak som nariekala ze co vsetko by som chcela precitat a nie je na to cas a pocas dna uz duplom nie je cas 🙂