Úspavanie je boj. Čo robím zle?

homolca
26. nov 2020

Zeny, ja uz neviem...vecerne uspavanie je tvrdy boj, jazdy vecer... mam dvoch chalanov (3.5 a 2 roky). Vecer o 18.30 pozrieme rozpravku, daju si veceru, okupu sa, pyzamko, zuby, v celom byte ticho, pozhasiname a ideme spat o 19.30. Kazdeho ulozim do jeho postielky, zakryjem, pusinka, ja si lahnem na postel vedla a hovorim potichu kratku rozpravku. Skoncim, ze ich lubim a dobru noc. Lezia asi minutu, a potom zacne peklo...hlavne mladsi zacne hadzat vsetko oklo seba (perinu, vankuse, plysaka, cumel). a ked robim, ze spim, zacne revat...nie plakat, revat, vrieskat, dupat...ak podam veci, hned mi letia do hlavy....to trva tak hodinu, vylieza z postele, ak ho vezmem do svojej postele, kope ma cielene a vylieza prec. starsi to bud ticho pozoruje alebo opakuje. Niekedy vydrzim, kym sa nevynervuju sami, niekedy dostanu aj na zadok a aj tak nepomaha. Vyplakat nie je moznost, maly je schopny revat naozaj do rana. (dvojrocny cez den nespi uz vobec, lebo nie je sanca ho uspat pri svetle, rano vstava o 7). ako ich uspat bez kriku?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
asia83
26. nov 2020

@viestta Tiež nechápem, prečo tam je. Je ich divák. Neviem, no niektoré deti sú zvláštne. Dcéra bezo mňa nezaspí, syn iba sám. U neho zatvorím dvere a spí. No tu ide podľa mňa o divadlo.

simsalabim
26. nov 2020

@homolca zena, nechapem, ako si toto od svojich deti nechas. Naco tam s nimi si? Ako pise
@viestta pusa, dobru noc a odchod. Ak vylezu, vratit naspat. Aj 100x.

jankalukasova
26. nov 2020

Tiez by som povedala, ze opustit miestnost. Ja keby som bola s deckami kym zaspia, tak ideme spat nad ranom, ked idem prec tak do 5 minut spia. Mama je super atrakcia....

mondolina
26. nov 2020

@homolca
Na čo tam s nimi ostávaš?

11mirka22
26. nov 2020

@homolca uložiť a odísť.... Ja to zahrám, že musím ešte prádlo vyvesit alebo kúpeľňu upratať, alebo riad umyť... Nepôjde to zo dňa na deň, budú vykrikovať, plakať... Ale keď zistia, že neprídeš do postele, kým nebudú tíško ležať, máš vyhraté...

lilke
26. nov 2020

Istý čas sme deti rozdelili, keď pri zaspavani vymyslali. Poslusnejsie ostalo zaspávať v detskej, neposlusnejsie sme dali do spálne, a mohlo si so sebou zobrať iba jedinú vec (či svoj vankúš, či plysaka, či paplón, rozhodnutie na ňom) Keď spalo, preniesli sme do detskej. Trvalo to nejaký čas, ale pomohlo.

lujza123
26. nov 2020

Ako pisu baby uložiť a odísť. Keby moc vymýšľajú rozdeliť ich, ale neboj keď budeš pokojná, bez emócií ich trpezlivo vracať do postele tak divadlo bude len prvý večer, možno druhý tretí nejaký menší protest ale potom už pohoda.

Moja bola super nervak, mala niečo vyše 1.5 roka keď som ju naučila zaspávať samu. Prvý večer tie isté triky ako tvoj, hucala od 19.30 do 23.00 kým od únavy zaspala. Pyžamo, obliečka z postele vyzlecena, perina vankúš odhodene... Druhý večer pol hodina krik a na tretí dieťa bez problémov zaspali samé v izbe.

Uvidíš ze zaspia oveľa rýchlejšie ako s tebou. Keď tam si mladší sa snaží upútat pozornosť a starší sleduje a stráži ta aby si neodišla. Preto nespia.

natalia1619
26. nov 2020

@homolca aj u nas mala lepsie a hlavne rychlejsie zaspava sama. Ked som bola v izbe s nou tak to furt vymyslala. Zo zaciatku samozrejme rev ale zvykla si velmi rychlo a teraz len ked je velmi unavena tak vymysla. Precitame si rozpravku dam do postielky, pusu a idem prec.

bodka70
26. nov 2020

to tu fakt všetci dávate spať deti tak skoro? či ja som z inej planéty ?😉

moje deti chodili všetky 3 spať podstatne neskôr, o pol 8 sme bežne sa ešte hrali, kúpanie vo vani atď. Nie každé dieťa potrebuje spať v tomto veku 11-12 hodín denne, moje toľko nespali ani ako bábätká. Bežne chodili spať tak o 9 večer, aj neskôr, bola som celá happy, že "už" o 9 večer spia, aj to som ich musela cez deň riadne unaviť, aby som to dosiahla. mne to nevadilo, to neskoršie spanie, boli už akurát unavené, ráno vstávali o 7 väčšinou. a vyrástli z nich šikovné zdravé deti, nikdy im ten spánok nechýbal, boli zdravé, čulé. Tá najstaršia už študuje v zahraničí.

homolca
autor
26. nov 2020

Chodia o 20, lebo starší ide ráno do škôlky a inak je unavený...ak tam nie som, budú sa spolu hrať alebo bit a dvestokrat sa tam musím vrátiť, nakoniec zaspia iba, keď som v dohľade...starší je citlivý, keď mladší spustí, rozplače sa lebo sa boji, čo sa deje s braskom a dlho ho to trapi, potom plače aj celý deň v škôlke alebo príde v noci spať ku mne do postele...toto od septembra 🙈🙈

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lydiasabolova
26. nov 2020

ja mám síce maličkých synčekov 2r a 10m, ale všimla som si, že v noci potrebujú 10 hodín spania.. ak vaše deti vstávajú o 7 ráno, tak tých 10 hodín je od 9tej večer.. podľa mňa oni ešte nie sú unavení o pol 8 🙂 a možno preto vystrájajú 🙂
skúste ich buď budiť ráno o 6 ak to potrebujete kvôli škôlke, alebo choďte spať až o pol 9

leniel
26. nov 2020

podla mna bežný stav, mám doma čerstvú dvojročáčku, a či cez deň spí, či nie, či po dobrom, alebo po zlom, s dojčením, aj bez neho, momentálne má fázu, že robí skazu do 22:00 deň čo deň. Je to dočasné, prejde to, ako ostatných 20 fáz, ktorými sme si zatiaľ prešli ... neviem ako žienky čo písali vyššie vychovávajú svoje deti, ale nikdy som od malej neodišla skôr než zaspala, a ani neplánujem ju nechať spávať ani zaspávať samú. Skúsila by som viac vysvetľovať, ale po dobrom, prípadne nájsť nejaké kompromisy (rozprávka naviac, resp. nejako namotivovať, aby vydržal ležkať a neřádit...) držím palce, aby ste to v mieri a s láskou zvládli

ruzasipova
26. nov 2020

@homolca Mladsi este nie je unaveny, respektive bude z neho nocna sova. Mne dcerka uz v dvoch rokoch cez prazdniny v pohode potiahla do 22 :D Takze ako radia vyssie, dat ich spat neskor a nech sa vecer este vyblaznia.

bodka70
27. nov 2020

@leniel , tiež som za nejaký kompromis, aby proste bol spokojný rodič aj deti. Na jednej strane fajn, že mama chce mať večer kľud a preto dáva deti skôr spať, na druhej strane treba trošku pozerať aj na to, čo chce dieťa, nie každé má takú potrebu spánku a nie každé má potrebu ísť spať rovno po večerníčku. Pamätám si ešte svoje detstvo, ja so sestrou sme boli nočné sovy (a ostalo nám to aj do dospelosti), ale naša mama nás striktne dávala spať už po večerníčku, v lete ešte bolo vidno a vonku sa ešte hrali deti. doteraz si pamätám na to, ako som sa celé hodiny nudila a pozerala do stropu, kým som o pár hodín nezaspala, skôr som nevedela, lebo mama nás nekompromisne dala do izby a spať. z pohľadu okolia asi bola úspešná mama, lebo si tak super poradila s deťmi, ja ako dieťa som to vnímala ináč ☹. čiastočne aj ako jej potrebu s nami nebiť, že jej proste vadilo sa nám toľko venovať.

bodka70
27. nov 2020

nebyť tam malo byť samozrejme 😀

petkazamborska
27. nov 2020

ja tiez si neviem predstavit neist spat bez deti , moja 5a 4 rocna, nezaspia bezo mna, starsia ide spinkat skor, ta je velmi kludna , a ta mladsia by robila asi podobne ako tvoj mladsi ja ju necham este so mnou , a potom ideme spat obidve dam jej bezlaktozove mlieko a zaspinka na mojej ruke do 2 minut...pre moje opustit tmavu izbu a v tme zaspat by bola trauma, ja ked so bola decko som sa tmy velmi bala , mame take ikea oblaciky lampicky tie zasvietim a potom zhasnem..

ivangeline
27. nov 2020

Musíš ísť naraz s nimi? Nemôžu kazdy zvlášť? Ak teda nie sami... Alebo ty s jedným a táto s druhým? Náš nie mať 2 roky ale spí do 15min. Fakt je to zlaté dieťa. Mladšia je na tom horšie ale dávam ju do nosiča a prestane sa brániť.. 🤣 bojím sa, že to budem robiť aj do 3 rokov a potom kľudne nechám vyrevat, nech sa naučí sama. Niektoré deti sú priam neuspatelne. 😭

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kozova87
27. nov 2020

@leniel ani ja, mám len jedného a keď odidem tak sa sám bojí, ja keď som bola malá tiež som sa tmy bála nikdy ho nenechavam sameho iba cez obed keď ide spať, ale mne to na rozdiel od autorky nevadi

lrnka
27. nov 2020

@bodka70 presne o 21h dávam spinkať a o 7h hore

inana11
29. mar 2022

Nás syn síce nerobil bordel,ale keď sme tam lezali s ním,tak sa debatovalo dve hodiny. Nevadí mi rozpravat sa s ním,ale to už bolo moc a veru zvedavý na všetko,rozprávok milión,keď citat rozpravku tak všetky obrazky pozriet… takze sme na jedny krásne Vianoce keď mal tri roky kupili radio,stiahli rozpravky (predtým vyskúšané takéto zaspavanie že som pustala z mobilu cez reprak) a spi sa do 15 minut,keď náhodou zaspi poobede pre chorobu alebo niečo,tak ide spat neskor a aj počúva viacej rozprávok. Teraz má 4 ale napríklad keď mame navstevu a rano nevstavame tak mi nevadí keď je hore za mna aj do polnoci,keď sa vydrzi hrat,nech sa hra,veď si pospi rano. Ale teda takéto šábesy by som určite riesila . Ak nemá rad tmu,nechat svietiť,ak nechce zavrete dvere,nechat otvorene… nás druhý syn zase zboznuje tmu na spanie ale starší musí mat svetlo… som zvedavá ako sa dohodnú keď budú mat spolu izbu tak o polroka😃🤷‍♀️