Uspávanie dieťatka s refluxom cez deň

julocka_ba
23. mar 2014

Ahojte mamičky,
mám takmer 5 mesačného synčeka. Bojujeme s bruškom - musíme brať Nutriton kaša na zahustenie mliečka, nakoľko má reflux. Je to milé usmievavé dieťatko, problém máme však so zaspávaním cez deň. Preto chodím 2x denne s kočiarom von (ráno a poobede), aby si dobre poslal, ale na obed potrebujem aj niečo uvariť, takže obedňajší spánok má doma v postieľke. No dáko sa nám nedarí zaspávať. Bohužiaľ na ruky som ho nenaučila, preto ho takto uspať neviem. Jediné čo pomáha je na prsníku, no bohužiaľ aj keď ho uspím, asi po pol hodine sa zobudí so strašným krikom/plačom. Keď ho vezmem z postieľky na ruky tak si vo väčšine prípadov grgne. Dávam ho na plece odgrgnúť keď zaspí na prsku, ale takto mi nikdy neodgrgol, proste vtedy spí. Už som skúšala aj po ležiačky, zaspal, otočila som ho na bruško, spal ďalej, ale po chvíli je hore a s plačom. Kočíkovanie nie je problém, ale 3-kát to už nezvládam. V BA nemám rodinu, takže mi nik nepomôže a s manželom sme niekedy zúfalí 😨 . A ak je zlé počasie, je to ešte horšie, lebo vonku sa niekedy nedá vôbec ísť. Neviem, či môžem od 5 mesačného dieťaťa vyžadovať aby zaspalo samé v postieľke, bez mojej pomoci. Preto sa obraciam na vás, či máte podobné skúsenosti a ako ste ich zvládli, poprípade vaše rady ako ho uspať. V noci problém nie je, iba denné zaspávanie. Ďakujem za každú radu. 😀

katrinka8
23. mar 2014

@julocka_ba - a v kociku Ti spinka len ked kocik ide? Ci staci, ze je vonku a spi (kociar sa nemusi hybat)? Ak ano a mas balkon, skus na balkone nechat spinkat. Alebo si zaobstarat ergonosic ci satku a nechat babo tak spinkat, na sebe, pripadne tak uspat a potom prelozit do postielky. Nas malicky zase obedne spanky spava niekedy na balkone v kociari (kedze mam aj starsiu dcerku, ktora tiez spava cez obed, a nie vzdy sa da 2 deti strazit na 2 miestach naraz 😀 ), ked sa obcas zo sna preberie, resp. place zo sna a hrozi, ze sa zobudi, staci trochu pochodit po balkone s nim, resp. povozit trosku kociar, zo 5 minut, a malinky zase spinka dalej.

zuzi0110
23. mar 2014

@julocka_ba skús si s ním cez deň pospať aj ty keď nemôžte iśť von s kočíkom. Moje spia tvrdo ak spím s nimi.

jankaru
12. máj 2014

@julocka_ba
My mame presne rovnaky problem, nas maly ma 10 tyzdnov a reflux tiez sa mi nedari uspat ho na rukach iba obcas... naviac nechce velmi spavat anivon v kociari zistli sme ze spi rad v kociari ale doma v izbe trochu ho tam pokocikujem a zaspi. Tiez sme s manzelom v ba sami takze chapem ake to je natocne.

bzzzz
12. máj 2014

Ahoj. Moja dcérka tiež mala taký problém, mala reflux, spala len v pohybujúcom sa kočiari a keď zastavil do 1 minúty bola hore. Kamarátky mi hovorili, že už ma pozná celá dedina, lebo vkuse sme sa vozili. A varila som keď nespala a mala kľudnú chvíľku, dala som ju na koberec nech si pozerá hračky (tiež bola usmievavá tak ako Tvoj synček, vedela vydržať chvíľočku aj sama). Od narodenia mi spinkala len 2 krát, a keď sme nemohli vonku napr. pre zlé počasie tak spánok trval 20 minút. Nepomohlo nič, ani na prsníku, ani na rukách, jednoducho musíš vydržať , nájsť si pomaličky svoj systém a ono sa to pomaličky zlepší.
Alebo keď ste na tom finančne tak, že nemusíte rátať každú korunku, skús si nájsť nejakú študentku (napr. medičku, alebo z pedagogickej školy) na hodinku alebo dve raz do týždňa, nech sa s malým pohrá, ty si navaríš, upraceš, oddýchneš, možno sa aj skamarátite. Ja som tak chodila k detičkám počas štúdia a potom ma mamičky nechali s deťmi občas aj samu ak potrebovali k lekárovi na dve hodinky a tak, keď mi už dôverovali.

julocka_ba
autor
12. máj 2014

Uz mame cez 6 mesiacov a vzdala som to s tym ze mi sam zaspi doma na obed,skusala som ho nechat ci sa neupokoji a nazaspi, ale plakal a nemala som to srdce nechat ho. Tak ho uspavam doma,vacsinou sa zobudi za 3/4 hodiny a inak sme s kociarom vonku. jeho starsi 11-mesacny bratranec spava denne len 3 hodiny, tak uvidim co bude ak bude mat 11 mesiacov 😉 uz som so na to zvykla, neostava nic len sa s tym zmierit a akceptovat to. Ved kym neplace a nie je mrzuty cez den,tak to netreba riesit. uz sme zacali s prikrmamy tak uvidime ci sa nieco zmeni.

alzbetka83
14. máj 2014

Ahojte,tiez mame taky problem ;/ Dcerka ma 13 tyzdnov,kazdy mi vravel,ze sa to po troch mesiacoch zmeni,ale ste nic ;( Cez den skoro vobec nespi,len tak po pol hodinke,aj to v kociari,doma,vonku,alebo na balkone.. Ale stale musim hybat s kocikom. Asi tak kazdy druhy,treti den pospi 2 hodinky vkuse,ale to tiez po 45minutovom kocikovani. U som bola miestami zufala,ze nic nestiham,navarit,popratat.... Ale uz kaslem na to ,dieta je predsa prvorade!! Ci? ;)

alzbetka83
14. máj 2014

Ahojte,tiez mame taky problem ;/ Dcerka ma 13 tyzdnov,kazdy mi vravel,ze sa to po troch mesiacoch zmeni,ale ste nic ;( Cez den skoro vobec nespi,len tak po pol hodinke,aj to v kociari,doma,vonku,alebo na balkone.. Ale stale musim hybat s kocikom. Asi tak kazdy druhy,treti den pospi 2 hodinky vkuse,ale to tiez po 45minutovom kocikovani. U som bola miestami zufala,ze nic nestiham,navarit,popratat.... Ale uz kaslem na to ,dieta je predsa prvorade!! Ci? ;)

jana_eyre
14. máj 2014

@alzbetka83 vies aky mame doma bordel my? mladsia je tiez nespavec, starsi zacina vymyslat a povedala som si, ze kaslem na to.. poriadok budem mat doma, ked vyrastu, teraz hlavne nech nepridem o hlavu a deti nech su spokojne 🙂

este chvilu vydrz, spanok sa ustali.. cim bude starsia a spanku bude menej tak zacne spat troska dlhsie.. moja spi doobeda pol hodku, po obede 1-2hodiny /to spi s bratom, tak sa jej to asi paci, ale vacsinou sa od nich nemozem ani pohnut/ a podvecer pol hodku.. v noci sa zobudi tak 3x, takze som celkom spokojna..

jana_eyre
14. máj 2014

@julocka_ba skus varit vecer 🙂 ked je uz manzel doma.. u nas to celkom funguje..

alzbetka83
14. máj 2014

@jana_eyre Tiez som si povedala,ze nechcem prist o hlavu ;) a stresovat sa kvoli tomu,lebo z tych nervou a stresov su same choroby! A este ked mi jej otec nepomaha,tak sa nezblaznim. Chodila som zo zaciatku jak zombie,mala sa v noci 2x budila,a to som bola rada ked zaspala aspon do tej desiatej

upam
14. máj 2014

@julocka_ba podarilo sa ti nieco vymysliet? ja mam 3,5 mes babo s refluxom + alergia na BKM na UM polohujeme ho uplne vsade aj v kociku ale spanie je katastrofa.. nasa zas inak ako na rukach nezaspi aj to ju casto musim este zaviazat do perinky z ktorej jej samozrejme trcia nohy, lebo ked sa jej grcne tak sa preberie a zacne si v polospanku skriabat hlavu cim sa zobudi uplne... moja este aj vela place a zaspavanie je boj kto dlhsie vydrzi :(

gabuss
19. máj 2014

@julocka_ba

necitala som prispevky ostatnych, mozno ti uz poradili to iste, co napisem teraz ja. my sme mali tiez tento problém - maly mal v priebehu 2. mesiaca reflux. bolo to neskutocne náročne (pre mna narocnejsie obdobie, ako ked maval koliky). ked som ho nakojila, nosila som ho min. 30 min. (aj v noci). pekne si sice odgrgol, ale aj ked som ho po pol hodine polozila, po chvilke neskutocny plac (bez ohladu nato, ci spal alebo nie). my sme pre zlepsenie spravili toto:
- polohovanie postielky a kocika (nam pre reflux plakaval aj v kociku) - vyvysenie matraca min. o 12 stupnov, aby lezal na sikmine (staci len trup, aby sa nezosmykoval)
- dojcila som ho s malymi prestavkami, cca po 5 min. som ho najprv odstavila z prsnika, ale nezdvihla som ho hned, aspon par sekund ostal v polohe lezmo a az potom som ho zdvihla. opat len na chvilku, bud som pockala kym si odgrgne alebo ak neodgrgol, tak aspon 30 sek. a potom som pokracovala v dojceni
- po dojceni som mu davala odgrgnut takto:
http://www.novorodenec.sk/page.php?sekcia=clank...
- tiez sme chodievali (a vlastne stale chodievame) na vychadzky 2-krat denne po 2 hod.
- mimo tychto vychadzok, ak som chcela aby si trosku pospal aj doma, tak som ho velmi casto nechavala spat na mojej hrudi. nasla som si taku polohu, kedy bolo pohodlne aj mne, oddychla som si aj ja a niekedy sa mi podarilo aj trosku zdriemnut. az odstupom casu som sa docitala, ze toto velmi pomaha babatkam s refluxom (toto ti vsak nepomoze, kedze sa chces pocas jeho spanku venovat domacnosti. my sme v tom case fungovali tak, ze sme upratovanie a varili vzdy, ked bol doma aj partner. spolu sme to vzdy zvladli v pohode a bez stresu). a taktiez sme v danom obdobi mali velky problem s uspavanim aj vecer, takze aj vtedy sme ho nechavali spat na sebe. a to hlavne partner, on s nim takto spal aj 3 hod. a potom ho pomalicky zlozil na postel medzi nas.
- tiez sme kupili nosic - manduca. ale pravdu povediac, som ju moc casto nevyuzivala

Neviem ci to pomoze, ale hadam aspon nieco.

Tak ma este napadlo, ked ti dobre spava v kociku, tak ho uspavaj aj doma v kociku pocas dna, ked si potrebujes navarit. Toto by nebolo riesenie?

julocka_ba
autor
21. máj 2014

@upam musím povedať, že všetko chce len čas a trpezlivosť. Mesiac ktorý ubehol veľa zmenil, Lukáš napríklad zaspáva večer sám, ani neviem ako sa to stalo, stále som ho večer nakojila a položila do postieľky, či už spal alebo nie. Ak nespal, tak som ho vždy po čase vybrala a uspala na prsku. NO a jeden večer zaspal sám, potom aj druhý a už to takto je asi 2-3 týždne. Večer je zaspávať asi ľahšie, všade je tichšie a deti sú po celom dni viac unavené. Ale cez deň je to stále to isté, musím ho uspávať na prsku,lebo inak vystrája a plače v postieľke aj 2 hodiny (len raz som to skúsila, nechať ho ale bolo mi ho veľmi ľúto, tak som to vzdala, má 6 mesiacov a zdá sa mi na to ešte malý, skúsim neskôr keď bude mať 10-11 mesiacov). Takže aby som to zhrnula, všetko chce len čas a potom sa musíš radovať z každej malej pozitívnej zmeny. Ono to nebude trvať večne, hoci viem, že je to náročné a každá mamička by chcela mať všetko pod kontrolou.
Asi som ti veľmi nepomohla, ale hádam aspoň vliala trošku optimizmu, že všetko dobre dopadne 😵

julocka_ba
autor
21. máj 2014

@gabuss skúšala som ho kočíkovať aj doma, ale asi si tak zvykol že ak má spať v kočiari tak tomu predchádzajú iné aktivity ako obliekanie a pod. tak mi tu reval asi 3/4 hodiny a nevedela som ho vôbec uspať. Tak som to vzdala, ako som písala "upam" aktuálne to neriešim, že zaspáva na prsku, veď nebude takto zaspávať donekonečna. Snažím sa na veci pozerať z tej lepšej stránky a ono to pomáha,aj bábo cíti že je mamka viac v pohode a je kľudnejšie. Hoci teraz riešime reflux, ktorý sa mu opäť vrátil, no čo už on za to nemôže.

upam
22. máj 2014

@julocka_ba u nas je este ten problem ze uz nekojim cize taketo uspanie nemam v moznostiach :( najnovsie zacala vecer vystrajat ked ju berieme na ruky uspat a buntosi mi do 22-23 vecer nechce spat place...

julocka_ba
autor
23. máj 2014

@upam moja sestra tiez nekoji a ma 11-mesacneho syna a vecer jej zaspava na flasi, neskusala si aj ty? urob si v spalni pritmie zober malu a skus ju takto uspat. asi na 1-krat to nepojde ale ak by si aspon tyzden skisila mozno by to stalo za to.