Uspávanie 5 mesačného - robím to dobre?

malfea
7. nov 2019

Ahojte. Pred 2 týždňami sme sa s 5 mesačným synom presťahovali z 1-izbáku do domu. V byte už nebol kľud ani súkromie, naše uspávanie bolo cez deň v kočíku v chodbe, večer na rukách. Syn má už vyše 7,5 kg a ja mám preťažené zápästie v ortéze od jeho druhého mesiaca. Preto, keď už máme viac miesta a izbu, kde ho viem na spánok uložiť, rozhodla som sa naše zvyky trochu pomeniť.

Denné sypánky ma stále v kočíku, keď je pekne, tak vonku na dvore/na prechádzke, keď je škaredo, dám kočík do prázdnej izby a tam ho ukočíkujem. Boli dni, keď zaspal po akomsi bľabotaní, dokonca sa aj usmieval, ked som ho položila do kočíka a prikryla. Ale väčšinou sa najskôr zlostí- mrnčí a potom plače a až potom prejde do predspánkového bľabotania. Ešte by som mala napísať, že uspávam, ked je unavený (trie si oči, zíva, statí záujem o hru). Spáva cca á 2 hodiny od cca 45-90 min.

Večer ho okúpeme, dám do pyžamka a spacieho vaku, položím do postieľky a prečítam rozprávku. Prvé dni to šlo super, dala som cumlík, plienočku-mojkáča a on trochu síce pomrnčal (neplakal) a potom zaspal (cumlík som mu musela opakovane dať a aj plienočku k tvári), ja som sedela pri ňom, čítala si, hladkala ho/držala za rúčku. Takto to fungovalo pár dní, ale teraz už sám nezaspí v postieľke. Po mrnčaní začne plakať a tak si ho zoberiem na ruky a na fitlopte uhopkám. Veľmi na ňom vidno, ako chce spať, ale bojuje s tým.

Horšie spí aj v noci alebo teda, je ťažšie ho po kojení uložiť bez toho, aby sa neprebral. V polospánku sa začne mrviť, dvíhať nohy, mrnčať a po chvíli sa preberie. Keď ho opäť uspím na rukách a idem zas položiť, niekedy si to zopakujeme aj 3x. Je to dosť únavné. Hlavne, keď ten hladiš papá vo dne v noci á 2 hod a keď ho takto v noci nakojím, niekoľko krát uspávam, po pol hodine spánku sa zas zobudí na papanie. Cez deň po kojení dávam Espumisan. Nad ránom, po takej 4tej, som si všimla, že ho začínajú trápiť prdíky. Mrnčí, tlačí, prdne si, na čo sa zobudí s plačom.

Vždy, keď sa v noci zobudí a viem, že nie od hladu, nechávam ho chvíľu mrnkať (neplače, je v polospánku), aby mal šancu sa sám ukľudniť. Pár krát pomohlo dať cumlík alebo plienku k tvári, ale väčšinou sa preberie a plače.

Chcem sa preto poradiť, kde vidíte najväčšie nedostatky? Ako ste naučili na postieľku deti vy? (Pls tie, ktoré ich učili dodatočne). Rada by som ho postupne ukladala aj na denné spánky do postieľky.

Ďakujem!

bobula46
7. nov 2019

@malfea ja som začala okolo 8 mesiaca na večerný spánok dávať do postieľky. Zo začiatku presne ako píšeš, dalo sa, po týždni sa mu to prestalo páčiť. Ale nepoľavila som, už keď je raz v postieľke tak sa nevyťahuje. Od roka som nechávala samého v izbe a keď začal plakať tak som prišla, dala cumlík, plienku a vankúšik a znovu odišla. Občas sa to ešte opakuje aj teraz, ale ja som ho veľakrát rušila svojou prítomnosťou, preto som sa takto rozhodla.
Ešte je maličký takže v noci by som mu normálne dala keď je hladný, ale teda naťahovala by som napríklad na každé 3-4 hodiny. A s tým prekladaním ani nehovor 😂 keď mal už okolo roka a prekladala som ho v noci tak koľkokrát ma prevážilo a letela som s ním do postieľky 😀
Sú to pre neho veľké zmeny- prostredie, nové pravidlá v spánku, o chvíľu ešte aj príkrmy.
Podľa mňa robíš všetko čo vieš, ale za mňa odporúčam už nevyťahovať z postieľky.

wena
7. nov 2019

Ahoj, pokiaľ chceš aby sa naučil zaspávať sám v postieľke tak si pozri napr. knihu Každé dieťa sa vie naučiť spať, prípadne ak vieš anglicky tak na nete je toho kopec o spánkových tréningoch. V skratke, drobec plakať bude, tomu sa nedá vyhnúť. Zaspávanie na rukach je proste príjemnejšie a on nechápe prečo má zrazu spať v postielke. Ak ho raz ulozis a začne plakať a vidíš, že sa nevie ukludnit, zober ho na ruky, ukludni a vráť naspäť. Toto opakuj kým drobec nezaspi alebo neubehne hodina. Ak nezaspi ani po hodine, vyber ho a hrajte sa a skus to znovu. Po pár dňoch uvidíš, že sa spať naučí. Je dôležité ho ale ukludnit lebo keď plače tak sa mu vylučuje adrenalín a ten blokuje hormón spanku. Dieťa nezaspi keď je rozrusene jedine už od úplného vyčerpania.
Chce to proste pevné nervy a trpezlivosť. Ak ho už uspavat na rukach nemienis ani nemôžeš, neboj sa, naučí sa spať aj bez toho, je kopec deti ktoré nikto na rukach neuspava a spať vedia. Môžeš skúsiť aj ležať pri nom, spievať, hladkať, ale vyber si taky spôsob, ktorý je pre teba dlhodobo udržateľný.

malfea
autor
7. nov 2019

@bobula46 Ahoj. A ako by si naťahovala to dojčenie? Keď mu nedám, bude ťažké až nemožné ho ukľudniť a uspať bez jedenia, alebo sa mýlim?

malfea
autor
7. nov 2019

@wena Ahoj. Mám ho ukľudniť na rukách už keď začne protestne nervózne pomrnkávať či až keď začne plakať?

bobula46
7. nov 2019

@malfea vždy som si sadla na posteľ, posadila si ho na seba a hojdaním uspala a položila naspäť do postieľky, časom sa naučil že už som ho ani nevyberala, len hladkala a uspávala.

selest
7. nov 2019

Zatial som na postielku nenaucila. Na vecerny spanok stale uspavam hladkam tlapkam po zadku atd. Ale na obed ho dam do postielky dam mu tam hracku co hra a blika a on ako sa s nou hra tak zaspi. Toto zaspavanie sa u nas meni kazde 2-3 mesiace. Maly ma 14 mesiacov a skoro cely prvy rok sme ho uspavali na rukach. Vtedy mi to liezlo na nervy ale teraz by som to brala lebo to bolo take jednoduche. Teraz uz sa nenecha tak uspat vyskoci mi z ruk.. Strasne zavidim to ze ho das do vaku a do postielky a citas😂😂a on si iba mrnka. Moj by uz v 6 mesiacoch skakal a vrieskal aj s vakom aj s postielkou kym by som ho nevybrala😂 Ja len ze dobre to robis. Skusaj stale daco nove. U nas dlho fungovalo lahnut si s nim na postel a objat sa. Teraz uz je vacsi a vymysla hlavne vecer. Ja skusam stale vsetko len nenechavam vyrevat to nie..

malfea
autor
8. nov 2019

@selest Ja ti zas závidím, že mu dáš hračku a on pri hre zaspí, to si pri mojom neviem predstaviť. Musela som mu dať všetko pútajúce pozornosť preč z postieľky.

No bohužiaľ už nefunguje, že ho dám do vaku, do postieľky a čítam. Fungovalo to asi 5 dní :D najnovšie zaspáva pri kojení. Potom ho idem dať do postieľky. Keď mám šťastie, nezobudí sa. Ak sa preberie nosím ho na rukách.

Mňa hlavne trápi to jeho protestovanie a plakanie pri zaspavaní. Predpokladám, že sa to dá aj bez plaču....

selest
8. nov 2019

@malfea ale zas v 5tich mesiavoch moj pred lazdym spanim prevrieskal minimalne pol hodinu a potom sme ho nosili s manzelom aj 2 hodiny na striedacku na rukach. Je to.dieta co sa da robit. Mozes sa ho snazit ukludnit ako sa da ked place, skusat co funguje a dufat ze sa to casom ustali