Baby idem sa asi skor postazovat ako poradu, lebo neviem ci sa da poradit. Nasa mala ma 10 mesiacov a od narodenia nespi ani cez den ,ani v noci.Uspavame len na fit lopte, ja viem ,tak sme si naucili,ale ona mala reflux velky, vzdy poleziacky vsetko vyvratila a lekari len nosit a nosit ze mame a tak sa chuda naucilo zaspat vzdy mne na rukach. Reflux pred mesiacom skoncil, no zaspat buzial inak nevie. Uz sme mali par dobrych noci po sebe, tesili sme sa ze sa to dava na poriadok, budila sa len okolo 6x, vela radosti, no posledných desat dni opat peklo, hore aj kazdu pol hodinu a kludne dve tri hodiny vkuse. No co je uplne najhorsie je, ze zaspi len na rukach a hojdanie, napr, vcera vecer hodina hojdania!!, ked to spocitam som denne na lopte aj s nocou mozno 10x cca 20 minut, zeny mne uz odchadza chrbtica a mravencia mi ruky, citim ze toto uz nevydrzim dlho a jedine co pomoze je asi nechat vyplakat. Strasne sa tomu branim, neviem si to predstavit,ale ja som uz fyzicky na dne. Davam ju buvat tak unavenu ze uz nedokaze niekedy ani mlieko dopit, co sa jej ocka zatvaraju, aj cez den cakam kym sa poriadne unavi, skusala som uz aj ked len prvy naznak unavy vidim, cize nenechat unavit, skusala som aj byt pri nej, hladkat drzat za ruku, no ona nie ,vrieska a vrieska kym ju nezoberiem na ruky a tam spokojne sa necha hojdat aj pol hodinu. A spavala aj s nami v posteli, takze aj to mame odkusane. Je mi zle z toho co chcem urobit, nenavidim sa za to a kazde rano si poviem nie, no v noci, trasu sa mi ruky normalne sa bojim ze mi raz vypadne, zufala som. A nepoznam iny sposob ako to urobit :( Nosice neznasa od malicka a ani v kociku nezapi...
@tamarka9 vydrz, ono to pride postupne, my sme uspavali v nosici a na rukach, potom striedavo na rukach a v postielke, vsade chvilu, trvalo to cca 45min az hodinu. Trvalo to min do roka a to mala 11kg. Zufale. Postupne sa naucila zaspavat v postielke prip. V nasej posteli, ale vzdy musim byt pri nej, bude mat uz 2roky. Je to narocne fyzicky aj psychicky, ale prejde to;0)
@tamarka9 ja vam chcem napisat hlavne ze vas uplne chapem,zazili sme si tiez kadeco s malym. A nezoberte to v zlom, je mi vas luto lebo vidim ze chcete dat dietatu vsetko aj na vlastny ukor! Ja to robim tiez...mala som zlomeny chrbat a podobne sme uspavali,verim vam tie bolesti..vsetko co pisete,je strasne aj psychicky aj fyzicky narocne. Len vam poviem ako sme dopadli my...maly od malicka nie dudel,spat sam nie,staaaale place,uvedomila som si ze mame jedno z tych narocnych deti a duplom tiez reflux. No vyskusali sme take veci aby spal ze by ste mi asi neuverili :D ale aj on bol tucko a ked mal ako rocny 11,5kg rezignovala som. Na narodeniny dostal darcek,bez vaknusa,nosenia,natriasania a vsetkych tych veci...naucil s a po tyzdni.lezala som vedla neho a stale ho mojkala,on sa mi vyplakal do vlasov a dodnes ma z nich fetis..uspavam len ja,musi mi drzat a zmotlat vlasy,ked mu je zle objime ma a zmotla ich v prstoch...a zase s druhym,tiez silny reflux a dr,nosit a nosit....tak sme nosili.patricne to u nas doma tak aj vyzeralo ze som cely den mala len diega v rukach. Na vsetko sa vykaslite.ten mi zase zaspi len ma prse a aj ked mal 1,5 roka a bol v nemocnici bezomna tyzden,prisiel domov a na prso a neodstavili sme sa...hukal tam chudak 3 hodiny,aj v noci a nepomohlo to. Moja rada je, ze zmierte sa s tym,ze vase dieta od vas potrebuje viac ako mozno deti kamaratok,alebo 50% deti tu na mk. Nikto ale neni s vami doma,takze podla mna je vase svedomie na prvom mieste.skusite vyplakat a nezaberie??nevadi..skusote najst nahradu.neznesiete ju nechat vyplakat??tak to nerobte!!ma len 10mes.a nema sajnu co od nej chcete!bude sa citit zlomena ze ten jediny clovek ktoreho potrebuje pre svoj zivot ju podkopol.nemusite robit razne rozhodnutia.ch ilu ju nechate poplakat,aj tym sa unavi a potom predsa len pohojdate...aj ona sa zmeni.mozno dalsi mesiac bude vyzadovat daco ine.vsetko je o laske k detom a vasom presvedceni o svojej vychove.ja vam drzim palce!!!
@dadulajda dakujem krasne napisane, aj nasa ma 11 kg a este nema ani rok a presne ako pises, chcem jej dat vsetko, doteraz som to oddane robila,ale...vobec nepotrebujem aby som jej dla pusu a odisla, ja po nej nic take nechcem,ani yavriet ju samu v izbe, viem ze ma potrebuje a chcem byt pri nej, neopustim ju, je samucke chuda a ma len nas s tatinom, vsetko si to uvedomujem,ale aj napriek tomu nemozem uz na rukach. Ja som tym vyplakanim sa myslela to, ze si napriklad lahneme spolu do postele a ja budem pri nej a uz teraz isto viem , ze bude plakat,ale necham ju kym nezaspi, neodidem, ale ani nepojdem na loptu. Som rada ze si mi tak pekne napisala, je to velka podpora...inak ten reflux je riadna svina, velke place kvoli tomu boli, cele dni na rukach a az nedavno sme sa ho zbavili...aj vy sa drzte a este raz dakujem...
@tamarka9 nechápem, prečo si si ju tak naučila, no nevadí, nemusím chápať všetko, aj iné deti majú reflux, ale to neznamená, že zaspávajú všetky na rukách a tú fitloptu ste si už vymysleli sami....Normálne ju večer polož do postieľky, ľahni si k nej a hladkaj ju, spievaj jej, pusti jej nejakú peknú relaxačnú hudbu, nemusíš predsa od nej odchádzať. Ale tiež ju nemusíš hojdať na rukách. Zvykne si, tak, ako by si bola zvykla pred pol rokom.
@timea7 mali tvoje deti reflux? Vies je to o tom ze tieto babatka stale placu, mliecko sa im vracia aj hodinu dve po papkani a pali ich z toho zaha, vela placu a potom maju vzduch v brusku a maju koliky. Nasa ma navyse aj laktozovu intoleranciu, co zistili az ked mala sest mesiacov, takze ju bolievalo brusko a to bol este len rev. No proste nenechas v bolestiach dieta plakat a ona ako som ju utisovala od placu hocikedy zaspinkala, lebo vsak nie hned maju deti rezim a vies kedy idu spat. A nosenie pri refluxe vsetci lekari nam odporucali,a j gastro, aj pediatricka, no si mlada matka, nevies co a ako, robis aby bolo babu dobre, viem ze som ju tak sma naucila,ale keby si videla ako trpela, nenechala by si ju plakat ani ty...
@tamarka9 nikdy som svoje dieťa nenechala vyplakať, neuznávam to, aj moje dieťa malo zdravotné problémy, možno väčšie, ako si dokážeš predstaviť, takže bolesť bruška pre mňa nie je vec neznáma, u nás to skončilo až operačne. Napriek tomu som nepochopila, ako dieťaťu s bolesťou brucha pomôže fitlopta. Čo len robili ženy, kým tie fitlopty neboli? Ja teda mladá matka nie som ani náhodou, vekovo teoreticky by som mohla byť už aj babkou 😀 😀 😀 😀 .
asi treba skusat, vsetko, co ti napadne. ked nevladzes, tak ju napr. v piatok nechaj uspat tatinovi (teda vtedy, ked on na druhy den nemusi vstavat do prace). mozno bude krik, mozno budete prekvapeni - mozno by mu mohol skusit uspat v inom prostredi, v obyvacke, na chodbe, pre malu to bude uplna zmena. pripadne skuste schovat loptu, nech ju ani nevidi, cely den rozpravat o tom, ze si na spinkanie pustite peknu pesnicku, potom si lahnut spolu, pustit prijemnu melodiu, rozpravat jej nieco, kludne aj obaja, vsetci v posteli 😉 alebo zase v inej izbe. proste ju skusit odputat od tej lopty, nech ju nevidi cely den, mozno skusit uspat na prsniku alebo nech od jeziska dostane nejakeho maznaca plysoveho a skusit s tym zaspavat - idealne, ak by si ho sama vybrala v obchode (skuste ist, mozno jej ocka pri nejakom macovi zasvietia 😉 )
ja som si maleho tiez na loptu naucila najskor, potom sme presli na zaspavanie na prse (aj ked som nekojila, on sa spokojne predudloval na spanie 🙂 ) to mu vydrzalo, kym nezacal lozit a zistil, ze sa to da aj v posteli, ze netreba len lezat, odvtedy na prse nechcel byt, lozenie bolo zaujimavejsie, cize ani oducanie sme neriesili 🙂 teraz vecer zaspava na posteli, ale sme pri nom. cez obed este stale na lopte, ale skracujem to, lebo som tehu, nechcem mat zbytocne problemy, tak sa len minutku pohupeme, nech vie, ze je cas a prejdeme do postele, tak zaspi - aj to mozes vyskusat, postupne skratit cas na lopte, len ju akoby navnadit, co sa ide robit a douspavat poleziacky v posteli 😉
drzim palce, mysli aj na seba, ak si presilis chrbat, ruky, nebudes sa jej moct tak venovat, ako by si chcela 😉 v podstate aj pre jej dobro to skus pomaly zmenit, lebo budes unavena, nervna z toho, nebude sa ti dat a chciet hrat sa, blaznit... 😉
@timea7 no tou fit loptou som len nahradila to ze som uz nevladala chodit po byte na rukach a na bolest bruska nosenie pomoze, vsak babo place ked ho boli brusko, tak si ho zoberies ku sebe, nenechas plakat niekede...a nechcem porovnavat kto mal vacsie problemy,ako som napisala viem ze za to mozem sama, ale nevedela som ako pomoct a moja naruc pomahala, tak som takto dopadla.
@zabina27 no neskákali 😀 😀 😀 😀 nie, to je chytanie za slovíčka. Jasné, že dieťa, ktoré má zdravotné problémy potrebuje iný prístup, ako dieťa bez nich, to tu nik nespochybňuje, ale skákať s dieťaťom desať mesiacov na fitlopte a potom tu založiť tému, čo s tým....no čo asi? Skončiť nie? Či skákať do desať rokov? No nebude to ľahké, lebo dieťa je na niečo zvyknuté, ale postupne, láskavo to určite pôjde.
@tamarka9 je už zbytočné písať, čo si mohla a nemohla, mala a nemala robiť, potrebuješ s tým teraz skončiť. Odstráň najprv skákanie, ľahni si s ňou do postele, ešte lepšie, keď si dáš postieľku k vašej posteli, bočnicu odstrániš, dáš jej tam obľúbeného plyšáka, ľahneš si k nej a naučíš ju zaspávať takto. Zvykne si.
@zabina27 len ona este nerozumie ked si citame rozpravku,ani ked hudbu pustim a mojkaca uz vôbec nie, chyti a zahodi od zurivosti 🙂 do inej izby sa neda ist, mame jednoizbak 😀 ale dobre veru skusim skracovat cas na lopte, necham poplakat v postielke, budem pri tom pri nej, zase na ruky a tak skusim...a manzel uspava pravidelne, ved vecer by som nezvladala hodinu ju hojdat a aj v noci ked sa aj 15x yobudi, musi ist on niekedy, lebo vsak to je nad ludske sily...a pekne tehotenstvo prajem, hlavne pokojne babatko 🙂
@zabina27 o tomto sa dá polemizovať donekonečna, ak nie sú nadstavené na to, aby zaspávali samé, prečo sú teda vložené do kolísky a nemá ich mama v náručí? Prečo deti, ktoré sa budili veľa krát za noc, zrazu spia super, ak sú presťahované do inej izby? Je to individuálne, najlepšie je to, čo vyhovuje aj mame aj dieťatku, len tu zakladateľke témy už nevyhovuje pochodovať s dieťaťom v náručí, nakoľko je väčšie a ťažké.
@timea7 nevyhovuje?? Och joj, ty si proste musis udret, vôbec to nie je pre mna lahke a vobec nejde o to co vyhovuje...inak mojej kamoske mala zacala spinkat super ked ju dala do svojej izby, len my mame jednoizbak, inak by som to urcite skusila, niekedy aj mam pocit, ze jej tam vadime, ze ju budime ked sa predadzujeme atd, no len teoria, kedze nemozme skusit...
@tamarka9 no, nepridalo mi tu moju odpoved, ta len v skratke - niekdy pomoze uplna blbost, skusit ju ulozit do postele naopak, hlavou inam nasmerovat, skusit ju uspat v kuchyni, v opacnom kute izby...
nedala by som ju hned do postielky, nechala by som si ju pritulenu na posteli, nech ta citi.
a rozpravka zatial nie je o rozumeni, ale o tvojom pokojnom tichom uspavajucom hlase 😉 kludne jej citaj nieco, co si si chcela precitat v casopise, rozpravaj jej, co ste robili cez den, co budete robit, ked sa vyspinka, hocico, ona bude rada 🙂 mozno nie hned dnes, ale zvykne si, na nieco urcite 😉
@timea7 myslela som ako same v izbe, byt pri koliske je to iste, ako pri postielke, pri kocari, len babo nie je na rukach, ale vie, ze nie je same. no a zmena po prestahovani - kazdy sme iny, urcite uz aj babatkam kazdemu ine vyhovuje, len vacsine ten rodic pri zaspavani asi treba, no niektore chcu mat svaty pokoj pri zaspati 😀 nas teda zatial nie 😀
@zabina27 ked bola uplne malicka tak spinkala rada v kociku, tiez sa niekedy nechala hodinu vozit kym zaspala a presne take somariny ju uspali ked som rozpravala ako pojdeme na urad riesit peniazky, potom ze co mal tato v praci, co ja som robila predtým v praci, ako som ju v brusku nosila, keby ma niekto pocul, tak si povie ze to co trepe,ale ju to uspavalo 😀
@tamarka9 Vobec neries, ci je to Tvoja chyba alebo nie, ze mala zaspi len na fitlopte. Robila si a robis co najlepsie sa da. A to sa pocita. Ked to niekto nechape, jeho problem.
Mne maly zaspaval len a len na rukach asi do jedenastich mesiacov. Stara zlomenina chrbtice, praveho clenka a lavej patovej kosti. Obcas som myslela, ze ma pri tom uspavani snad znova operuju, take som mala bolesti. A to ani nemal reflux ci ine zdravotne problemy, jednoducho postielka ci postel nehrozila. Rovnako ako Ty som si vzdy hovorila, ze ho jednoducho nenecham vyplakat, hoc to pre mna bolo fyzicky narocne. Ani som nenechala. Ked uz to ale fakt bolo nad moje moznosti, jednoducho som ho prestala uspavat na rukach a zacala som ho uspavat v posteli - zo dna na den, nijake skracovanie intervalov a postupny prechod. Lahli sme si spolu do postele, mojkala som ho, chlacholila, upokojovala. Neboli to nijake sialene revy, ale nepacilo sa mu to. Pomrnkal si, obcas poplakal. Stale sa snazil postavit v posteli, robit hluposti. Na to pomohlo ho rukou objat okolo ramienok a jednou nohou mu zafixovat nozicky (prelozila som si vlastne len svoju nohu cez tie jeho). Par dni sme sa takto "potrapili" a bolo. Aj s odstupom casu som velmi rada, ze som to vydrzala. Dnes uz spava vo vlastnej izbe, zakryjem ho, pohladkam, dam pusu a idem prec. Ziaden plac, ziadne vybiehanie z izby ci snaha dostat sa nazad do nasej manzelskej postele (a to od prvej samostatnej noci). Jeho potreba po blizkosti nas ako rodicov bola naplnena a uz sa posunul proste dalej. 🙂
Nasu mladsiu dcerku doteraz uspavam na rukach, ale zhruba od jej tristvrte roka som si to zjednodusila. Sadnem si na nasu manzelsku postel do tureckeho sedu, malu si na rukach vlozim do lona a tak ju kolisem. Je to ovela menej namahave, nez postojacky, na fit lopte alebo inak. Mozes skusit. Nasa mala prvych 5 mesiacov skryty reflux, takze som ju tiez zo zaciatku cele noci drzala na rukach, postupne sa dalo ulozit ju do malej cestovnej postielky a v nej ju hrkat pocas noci, ked sa preberala. Z tej postielky uz ale vyrastla, teraz spava v klasickej drevenej prirazenej k manzelskej posteli. V noci ju uz odtial nedviham, staci zalozit dudu a drzat dcerku za rucicku, upokoji sa a zaspi. To sa ale naucila postupne, okolo roka priblizne.
Tamarka9: niektore prispevky si neber k srdcu,keby bolo podla niektorych matiek tak kojis do desiatich rokov a do piatich uspavas na rukach...mam skoro 11mesacneho syna a tiez sme pred mesiacom mali krizu,protestoval pri zaspavani,ked uz to neslo podobrom,musela som pritvrdit...plakal ,no bola som pri nom a tisila som ho a on pochopil,ze mama nepolavi,robil to dva dni a prestal...a co sa tyka toho,ako tu niekto pisal,ze 10 mesacne dieta nerozumie co po nom chces....nie je to pravda,aspon u nas nie...ak moj syn chape,ze ked mu poviem ideme papat a pride ku svojej jedal.stolicke,alebo ideme upratat hracky a on mi ich zacne podavat,alebo ked mu poviem nonono tak sa zarazi a vie,ze je zle tak urcite chape aj to ked mu poviem ideme haji a nebudem o tom polemizovat 😉
Krasne to napisala Kofoluska. U nas funguje tiez od narodenia fitlopta, muz nikdy neuspal inak, boji sa cestovat a prespat niekde, kde sa lopta zobrat neda, ja az taku traumu z toho nemam, lebo viem uspat aj na prsniku.
Nas maly uz v porodnici odmietal postielku. Kludny bol len na rukach, inak plakal. Tiez odmietal kocar, doteraz je v nom len vtedy, ked chce spinkat a spinka.
Ja teraz skusam na radu kamaratky uspavat v posteli. Hoci sa dava na 4, snazi sa postavit, vymysla...chvilu ho necham a ked si ku mne lahne a prituli sa, tak skusim uspat na prsniku alebo hladkat a stiskat.
Zatial mi to (klop klop) uz par krat vyslo bez nejakych placov.
Drzim palce.
@tamarka9 az na male detaily to vyzeralo presne takto u nas pri starsej dcerke. Teraz ma 3,5 roka a spi a zaspava ukazkovo, takze fakt kazde dieta sa vie naucit spat. A mam to odskusane i na mladsej, i tu sme kvoli silnym kolikam do 6 mes. Naucili na uspavanie na rukach.
Ja som pri oboch dcerach postupovala rovnako. Najprv som ich naucila zadpavat tak, ze som si ku nim lahla. U starsej to bolo narocnejsie. Mala cca rok a uz som bola fakt vycerpana a navyse tehotna, tak som si povedala, ze teraz alebo nikdy. Prve zaspatie trvalo takmer 2 hodiny. Vzdy ked isla spustit plac, tak som ju nejako zaujala spievanim, hladkanim, mojkanim, cimkolvek, ale na ruky som uz nezobrala. Postupne kazde zaspatie blo rychlejsie a rychlejsie a ked mala cca 17 mesiacov, tak som ju naucila aj na postielku. Samozrejme placu a protestom sme sa nevyhli, ale neslo o vyplakanie, lebo cely cas som bola pri nej a upokojovala som ju.
U mladsej to bolo vsetko ovela jednoduchsie, aj ked spociatku vyzeralo, ze to bude narocnejsie.
Drzim palce!
@tamarka9 Moj maly ma 14 mesiacov a zaspava iba na prsniku. Do 12 mesiacov iba fitlopta a prsnik. Este ho nikto inak neuspal. Nikde nechodim, pretoze sa mi neda, lebo je na mne takto zavisly. Doteraz sa mi budi v noci min 5 krat a spava s nami v posteli. Je to hnus. Do 5 mesiacov tiez nespal ani v noci a ani cez den. Tak 15 minut a dost. A zase dookola. 2 hodiny hore a kolisanie. hnus. Vyplakanie je hlupost. Ja som to urobila, lebo som nevedela ako dalej a nic som nedosiahla. Reval tam neustale. Nikdy neprestal, iba bolo chuda roztrasene, uplakane... Hladny nie je, chory nieje, nic.. Ja len dufam, ze z toho vyrastie, lebo som uz unavena. Chrbtica mi tiez skoro odisla a prava ruka mrvi doteraz. Neviem si predstavit, ako ho uspim, ked ho dokojim... Prajem vela sil, pretoze viem ake to je narocne..
@tamarka9 ja som uspavala do roka, mala som pocity ako ty. Nakoniec som to robila tak, ze som hopkala - vzdy vedla postele, a potom som si sadla na postel, mimco jemne hojdala a cakala. Ked mala hrozne kricala, tak som sa vratila na loptu, ked prestala, chvilu som hopkala a zase na postel. Princip bol v tom, ze castejsie na posteli ako na lopte - hned ako to bolo mozne tak na postel. A takto som presla kompletne na postel.
@tamarka9 este si spominam, ze som ju jemne tapkala po plienke - deti ktore sa hojdaju maju radi pravidelny pohyb - rytmus - nieco. A este som chodila, a jemne hojdala - ale vzdy som si sadala na postel ked bolo ticho - ono to ani inak neslo, lebo som uz nevladala.
prosim ta, nerob to, nenechaj ju vyplakat, ziadne dieta si taky trest od rodicov nezasluzi