Ahojte mamičky 🙂 Prichádzam sem po podporu a možno aj nejaké rady 😊 Mám krásne skoro trojmesačné dievčatko. Problém je však v tom, že sa z nej nedokážem plnohodnotne tešiť, keďže je dosť uplakané a náročné bábätko. Narodila sa ako hypotrof (2360g) a už od pôrodnice som neustále v strese a v strachu, či maličká dostatočne papá a priberá. Do toho sa pridružili aj koliky. Inak je zdravučká z čoho sa veľmi teším, ale aj tak v sebe nosím neustály nepokoj, či je všetko ok, keďže skoro stále plače a ja tak nemám vôbec chvíľku pre seba trošku si vydýchnuť. Niekedy ma cez deň prepadne melanchólia, ľutujem sa a aj poplačem, že zajtra opäť to isté. Ako ste, prosím, to všetko okolo takéhoto náročného bábätka zvládali?
Ja som to mala uplne rovnake, predcasne narodene drobne dieta ,nonstop uplakane. Nepomohlo nic, jednoducho sme to dali. Nasla som si cas aj na seba , aspon pol hodinu denne nech sa nezblaznim 🙂 .
On bol ale narocny a uplakany ovela dlhsie, nie len par mesiacov. Od jeho 1roka som chodila tak 2-3x do tyzdna na 3hodky na brigadu nech vypnem, este som si vravela ze aj zadarmo by som tam chodila 😄. Normalne si v tej praci clovek oddychol
Drzim palce 🙂
@sahel babatko cíti z teba. Snaž sa byt pokojná najviac ako sa dá. Všetko je Okey 🙂 aj keď menej papa, prospieva? Ak áno, tak sa nemáš čoho bat 🙂 ja som porodila synceka, mal 1400g. Čiže začiatok bol náročný. Spala som pol roka asi 5 hodín denne. Myslela som, že od strachu umriem. Ale deň po dni bolo lepšie a lepšie. Ale náš maly nikdy neplakal. Nikdy. Už sme boli aj u dr či je všetko v poriadku ale našťastie áno. Ale povedala, že si prešiel obrovským stresom pri porode+inkubator, tak teraz aj keď sa niečo stane tak je to pre neho “nič” každé babatko je iné. Môj synovec plače stále aj keď nemusí😁 je to len obdobie na ktoré budeme spomínať💙🙏
@jaass teraz papá cca každé 2 hodinky 100ml UM. Niekedy menej, niekedy viac. Priberať, priberá, ale neviem, či dostatočne. Teraz má 2 a pol mesiaca a váži 4,6 kg. Najviac ma trápi to jej bruško, že jej neviem pomôcť. Stále je koliková, kakáme s pomocou rúrky, lebo inak sa len pučí a aj to málo čo vypije, tak pri tom pučení vyvracká. Alergická nie je, podľa gastro je všetko ok. Len sa desím ďalšej poradne u pediatra ako bude krútiť hlavou nad tým, že maličko pribrala 🤷♀️ Preto aspoň tu hľadám podporu, že je ok a že je nás s takýmto problémom viac 😊 - možno ma práve to dá aspoň do akej takej pohody 😊
Nemyslim si, ze babatko citi z teba. Proste je urevana. Mam dve deti, prvy bol viac menej pohodak, druha je urevana az strach, cele dni ju na rukch treba nosit a hybat sa, ona ma proste revom buzeruje😀🫣 a keby bola prva, neviem, ako by som to zvldala. Takze urcite vydrz, casom sa to bude lepsit. Moja bude mat polroka, a odkedy uz vie chytat veci do ruk, prevratit sa, trosku pivotovat a pohnut aa za jrackou, je to o dost lepsie
@sahel "Spokojna mama=spokojne dieta" podla mna neplati. Ved dieta moze realne nieco boliet, nieco mu moze velmi prekazat a proste vtedy bude plakat aj pri zenovej majsterke. Ani nikto z nas dospelych by nebol podla mna v pohode s bolestou brucha len preto, ze vsetci ostatni okolo su spokojni a usmiati. Ak nieco plati, tak skor ze nespokojna mama ma aj nespokojnejsie dieta.
Mne sa ale ta sucasna vaha nezda zla, ved to je uz 2nasobok porodnej hmotnosti.
Mne tie prve mesiace tiez pripadalo, ze maly vkuse s niecim bojuje. Lahko sa prestimulovaval, aj reflux mal, pazerak vyleptany, plac pri jedle, prepinanie do luku, obcas kolika, vyrazky, oko hnisave...Sesternicina dcera plakala nonstop cely cas, co bola hore. Pochodili lekarov, nikde nic. Casom to preslo. Ta adaptacia na svet je proste tazka. Predstav si sama seba, ze by si bola zabalena v klbku v tme, potrava by ti prudila hadickou a okrem nejakych par okolitych zvukov nic. A potom zrazu na svet s milionom podnetov a do toho musis zacat jest a travit stravu, s ktorou si nikdy neprisla do styku. Je to proste zaberak a nie je to tvoja vina. Naopak vdaka tebe to zvlada urcite ovela lepsie, ako keby ta nemala.
Moja sestra bola taka, plakala vždy, aj bez dôvodu. Sú také deti. A keď priberá to je dôležité. Nie koľko. Môj sa narodil 3,5 kilovy a priberala kilo za mesiac a doktorka ci ho neprekrmujem. A on nevypil ani toľko koľko by mal, ma rok a pol a nie vždy vypije 210ml mlieka. Aj v pôrodnici ma buzerovali ze musí viac papať, mal zltacku a pred aj po kŕmení som mala vážiť a aspoň 70ml mal vypiť. No ale niekedy mu stačilo 30, niekedy si dal viac. Každé dieťa to ma inak. Ak dávaš každý deň probio, skus coliprev, nám pomohol na bruško alebo ešte niekto espumisan l používal a uvidíš. Ale niekomu ani to nepomohlo
Ahoj, môžeme si podať ruky ☺️ ja mám chlapca mesiac a pol má, narodil sa s 2490, teraz má 4200. Má kolíky, ale kaká aj prdká, myslím že má aj skrytý reflux. Plače od rána do večera, nesrandujem. Ticho je len von v kočíku a na cicíku.
Dnes idem s ním na neurológiu, pretože už to nedávam a bojím sa či mu niečo nieje. Každý vraví že po 3 mesiacoch to skončí, ale bojím sa, že nie. Nemôžem si užívať ani kávu niekde na návšteve, musím ho len nosiť na rukách. Možno niekto povie, že čo iné chcem robiť keď mám malé dieťa, ale kto to nezažije nevie...
Koľko ti spí cez deň a noc ?
Mimochodom ja som už veľa krát s ním plakala 😅
Závidím tým mamičkám čo dajú dieťatko do kresielka a sú úplne kľudne, u nás nepomáha takmer nič.
@domcavesel su take deticky a ano, je to hrozne. Vobec nezavidim, malo sa o tom hovori a nepochopi to asi nikto, len mamka s takym deckom. Lebo aj tatino vypadne do prace a ma klud, ale ty ho cely den pocuvas a do toho sa stresujes ci mu nieco nie je. Taky polrok prvy je nahorsi, potom sa vswtki vylepsi 🙂
@majlo1234 napadlo ma, či by na tento problém nepomohla fyzioterapia, či by bábo nebolo kľudnejšia
@domcavesel to ozaj neviem, nemusi to byt ziaden problem. Ja som s dcerou sla preventivne, chodim kazdy mesiac a je uplne zdrava vraj. Len taka uplakanejsia nervozna. Ja zas sa zamyslam, ci to nemoze byt porodom-cisarsky rez tazsi, pacili ju zo mna a skoncila na 24 hodin na jiske, ci to nema ako traumu. No ale v kazdom pripade aspon u nas to postupne prechadza
@majlo1234 ja som zas mala stresy počas tehotenstva, dosť som preplakala, doktori na strašili zlými výsledkami a nakoniec sa narodil v poriadkum zbytočný stres, tiež to tomu troška pripisujem
Kedy si začala vnímať že sa to lepší ?
A prosím, kedy si ťa začala mala všímať ? Ja mám pocit že môj je dosť neprítomný, ani hlavičku nechce moc dvíhať lebo na brušku v kuse plače...
@majlo1234 ja som uz v podstate len krocik od psychiatrie :D mala bola urevana, ale teraz to zacina byt extrem… Mam pocit, ze odkedy si viac uvedomuje svoju pritomnost na tomto svete, tak ten rev vystupnovala… Ono to ani nie je teraz plac, ze ju nieco boli, ale doslova sa jeduje. Niekedy jej stacilo nosenie na rukach a ukazovanie veci, teraz ju to bavi len chvilku a hned rev. Keby uz aspon vedela nieco chytit do rucky, aby sa s tym vedela zahrat. Zatial sa hraje len so svojimi ruckami a mam pocit, ze aj to ju jeduje, ze si ich nemoze odkusit :D
@domcavesel my sme pobehali vsetkych moznych doktorov - neurologa, kardiologia, gastro :D dokonca nas vysetrila primarka detskeho oddelenia. A zaver? Nic jej nie je. Teraz posledny tyzden sa ten plac este viac vystupnoval, vlastne to ani nie je plac, ale az bezpricetny rev :D Doteraz pomahala aspon fitlopta, uz to prestava ucinkovat… Na koliky berieme espumisan comfort (10 kvapiek do kazdej davky) a biogaiu - tu davam raz denne na lyzicku 7 kvapiek, lebo co to ostane aj na lyzicke. Kazdopadne musime len cakat, kym to samo prejde. V noci mi spi tak, ze zaspava natvrdo o tej 19:00 a spinka do tej 23:00. Potom sa zobudi o tej pol 3 a potom az rano o pol 6 🙂
@majlo1234
@domcavesel
Mna by este zaujimalo, ze co je pravdy na tom, ze ak zena berie pocas tehotenstva vysoke davky magnezia, tak je potom babatko nervozne. Mne moja dr odporucila v 36 tt vysadit magnezko, presne kvoli tomuto problemu…
@sahel inak spánok máme skoro rovnaký ! Spí od 19stej do polnoci, potom zaspí o cca pol 2 a zobudzame sa cca o tej 5/6. Ale hrozne sa pučí a vydáva zvuky, čiže spať sa prinom moc nedá.
Ja už od rána mám stres čo mi deň prinesie a aký bude 😅 odratavam dní kedy sa to bude lepšie.
Koľko má tvoja mala ?
S tým nagnezkom je to pravda, ja som bola na infúziách, a brala som aj tablety, masaker dávky. Malý z toho od narodenia trasie ruckami...ja to pripisujem aj tomu ...
Máme 6 mesčného idú mu zuby a je to čistá katastrofa. Môžem si hovoriť že musím byť kludná lebo to zo mňa cíti. To nejde..nonstop ho vláčim na rukách. Ako náhle ho položím reve. Neviem sa dočkať kedy to prejde
@domcavesel Moja sa takisto puci. A samozrejme, ked sa puci, tak aj mliecko z nej vylieza. Preto ju krmim pevne zaviazanu v perinke. Len uz v nej vyzera ako taky kebab :D Mala bude mat 20. novembra 3 mesiace. Dnes sme boli na gastro, dr je s priberanim spokojna. Pytala som sa vsak na zmenu mlieka, tak ked dopije nutrilon, ideme na sunar. Vraj sa vratili k starej recepture, ktora bola ovela lepsia ako ta terajsia 🙂
@sahel
@domcavesel
Baby mne je tazko sa k tomu vyjadrit, ona jw uz moje druhe babo, tak to asi beriem trosku s nadhladom a kkudne ju napriklad necham revat v postielke, kym sa najem😀🫣 magnezko som brala tak standardne, magnosolv, ale aj dva denne lebo som mala krce a vsetko ma bolelo, sz do konca tehotenstva. Ale to asi aj pri prvom.
Vnimam to tak, ze najhorsie su prve tri mesiace a potom sa to lepsi. U nas, ked zacala viac vnimat, aj brat ju zabavi, aj telka pustena🫣 aj hracky ked si vedela vziat do rucky, ja neviem po tom tertom mesiaci. Teraz bude mat sest, uz ma dva zuby von, pekne pribera, prosperuje, len sa proste castejsie jeduje😀 aj teraz pisem s nou na kolenach a ona mi mindzuje😀
@sahel a nebude to aj tebou, že si nespokojná v strese, vieš nepokojná maminka ešte viac nespokojné dieťatko