Uplakané 18-mesačné dieťa

evkakozickova
8. dec 2019

Ahojte myslíte si že je normálne aby bolo 18 mesačne dieťa neustále uplakané ? Ja už si neviem poradiť proste stále plače aj keď mu nič nieje ničím sa nevie zaujať nevie posedieť poležať proste celý deň len plače a plače neviem či je to povahou alebo je až tak nervózny je mi až do plaču keď sa pozriem na iné deti aké sú v jeho veku spokojné každý mi hovorí že také dieťa ešte nevideli 😭máte niektorá také dieťa ? Ako to zvládate ? Ako ho ukľudnujete ?

saluda
8. dec 2019

@evkakozickova to máš prvé dieťa? Ja som také mala prvé, vlastne mám, aj keď už 10 ročné. Je to nikdy nekonciaci boj a rozhodne sa s nim nenudime. Na to, aby som ti vedela lepšie poradiť, by som toho potrebovala vedieť viac, lebo dôvodov na plac môže byť vela

evkakozickova
autor
8. dec 2019

@saluda hej je to moje prvé no to je tak on plače či je chorý alebo zdraví on proste neustále plače nedovolím mu niečo alebo mu zoberiem niečo čo je nebezpečné spustí taký plač že ho počuje aj celá bytovka všetko rozhadzuje nevie sa pekne hrať rozprávky ho vôbec nezaujímajú nevie vôbec pekne posedieť poležať proste nič len plače

evkakozickova
autor
8. dec 2019

@saluda ja si už začínam myslieť že čím je väčší tím je horší vôbec sa nemení k lepšiemu

ludinka
8. dec 2019

@evkakozickova aj ja mám takú dcéru, ale od toho cca roka sa to zlepšuje.. hoci stále je urevana sú chvíľky kedy sa pekne hra a aj usmieva.ak naozaj celý deň iba plače zašla by som za psychologom

saluda
8. dec 2019

@evkakozickova má 18 mesiacov, je normalne, že ho rozprávky nezaujímajú. Maximálne tak ukazovať zvieratka, aké zvuky robia, čo v knižke robia, napríklad koza papa trávu. .... a tak, dej ešte nezachyti. Dokonca nie každé dieťa musia zaujímať knižky ako také a nie je na tom nič zlé, len ho možno viac bavia iné veci, napríklad auticka. Pozoruj ho, nechaj ho hrať sa ako sám chce a len sa pridaj, ak bude chcieť, ale hrajte sa primerane jeho veku. Z každej hry sa môže veľa naučiť, nie iba čítaním kníh.
Ani to, že neposedi, nie je u 1,5 ročného dieťaťa nič zvláštne. Väčšina deti v tom veku proste neposedi.
Dokonca ani to, ze place, ak mu niečo zoberies, nie je nič nezvycajne, robi to väčšina zdravych deti. Skus mu ponúknuť inú, bezpečnejšiu alternatívu. Napríklad ostrý nôž nie, ale môže si zobrať varesku a ideálne, ak si môže vyberať sám, ktorú. To je veľmi dôležitá vec pri detskom vzdore, ak nie je ich život iba o nariadeniach rodicov, ale majú možnosť rozhodovať za seba aspoň v pre teba nepodstatnych drobnostiach . Napríklad mu das vybrať si z dvoch jogurtov, dvoch triciek, dvoch poharikov. ..... atmosféra sa uvoľní. Cim dlhšie to budeš robiť, tým lepší bude výsledok.
Rozpravaj sa s nim, vysvetluj čo robíš a prečo to robíš, jednoduchým spôsobom a jeho rečou. Ak plače, pokus sa nahlas vyjadriť jeho pocity bez toho, aby si davala otazky, že prečo plače. Nepýtaj sa, konstatuj. Napríklad že chápeš, že sa hnevá, že si mu zobrala nožík. A potom ho nechaj poplakat si, aj keď ti to lezie na nervy. Potlačené emocie raz aj tak vybuchnu, len s oveľa väčšou silou, ako keď sa môžu postupne uvoľňovať. Nie iba u deti, aj u dospelých. Kým bude plakať, buď pri ňom, nedaj najavo hnev, ponukni mu svoje objatie a ak odmietne, skús to zase, keď sa trochu ukludni. Bude vedieť, že si pri ňom a chápeš ho. Povedz mu, ze chapes, ze sa hneva a potrebuje si poplakat. Zase obrovský krok k tomu, aby z neho bolo vyrovnanejsie dieťa. Nepolav vo svojom rozhodnutí , ale aj prijmi jeho emocie a navrhni mu iné riešenie, tu varesku napríklad.
Pokiaľ je to možné, obmedz slovo Nie a nahrad ho niečím pozitívnym s rovnakym významom. Napríklad "nebez, lebo spadnes" nahrad s "opatrne, sú tam kamene".
Precitaj si nejakú dobrú knihu o výchove, niečo na spôsob efektívneho rodicovstva. Nechap to zle, nemyslím si, že si zlá mamina, ale máš asi citlivejšie dieťa a práve tieto deti nás nútia pracovať na sebe, je to pri nich pud sebazáchovy. Niektoré deti sú proste citlivejsie, emotivnejsie, majú väčší problém spracovať svoje emócie a touto cestou im pomôžeme orientovať sa vo svojich emociach, aj v emociach tých druhých. Klasicka slovenska vychova nasich mam na ne nezabera. Môžeš mu hovorit aj o svojich, napríklad "teraz sa na teba hnevam", alebo "mám veľkú radosť, lebo......."

evkakozickova
autor
8. dec 2019

@saluda ďakujem veľmi pekne určite budem niečo skúšať ale ako si písala že mu mám dať na výber z dvoch jogurtov, dvoch tričiek, dvoch pohárikov tak on si vyberie oba niekedy mám pocit že vôbec nerozumie čo mu hovorím aj keď mu poviem miláčik toto nesmieš pretože je to nebezpečné mohol by si si urobiť bubu tak on vôbec nič aj tak si ide za tím svojím ale tak ďakujem určite pomôže.

saluda
8. dec 2019

@evkakozickova tak povedz dôrazne nie a stoj si za svojím. Potom bude asi nasledovať mensi záchvat, ale prežijete to 🙂

diankadop
9. dec 2019

Mozno je to aj tym, ze on uz vie, ze ked zacne revat, ty mu to dovolis a on teraz vie, ze rev mu pomoze vo vsetkom. Stoj si za svojim zakazom a uvidis, co bude robit. Bude to zo zaciatku tazke ale mohlo by to pomoct a ked nie, tak potom odbornu pomoc.

evkakozickova
autor
9. dec 2019

@diankadop áno môže to byť tím ale ja neviem či sa mám báť toho či nieje náhodou autista ale keď už všetko vie to čo má vedieť

homolca
10. dec 2019

Mám presne doma...17 mesiacov...druhé dieťa, prvé je úplne iné, kľudne, zahrá sa, čítame knižky od polroka, saam spal od 3 mes...druhy za roka pol neprespal viac ako tri hodiny v kuse, plač pre všetko...neboj, určite nie je autista....je extrovert...vyjadruje svoje pocity...vedela pocitov ... Úlohou mami je akceptovať ich v hraniciach....teda, nie nemôžeš mať nôž, lebo je nebezpečný, ale objimem tá, pretože chápem,že ťa nahnevalo že nemôžeš mať to čo chces....bohužiaľ sa to zlepší až okolo 3 rokov, keď bude mať "rozum"...nájdi si náročné deti na Google....dieťaťu nie je nič, ale dôležité je, aby si ty mala psychohygienu, lebo je to náročné...nájdi si maminky s podobnými deťmi, "horšími" deťmi, nechaj dieťa otcovi, babke, oddýchni si...budeš potrebovať veľa trpezlivosti, držím palce

ludinka
11. dec 2019

@evkakozickova pokial ti rozumie, autista určite nebude, to buď kľudná.

lenusag
13. jan 2020

Moje je presne take iste. Ma 14 mesiacov, od narodenia nonstop plac, koliky, prve mesiace ziaden spanok. Ako rastol spanok je ok, avsak cely den iba plac, mrncanie pri hocijakej cinnosti. Nostop som v strese, musim mu rychlo striedat cinnosti a rychlo reagovat lebo spusti amok. O obliekani a prebalovani ani nehovorim. Od narodenia neprejde den, kedy by aspon 80% casu neprereval.

petka_slniecko
29. mar 2021

Baby, ako ste na tom po čase s uplakanými deťmi? Ja už strácam nervy... malá má 18m a nonstop hučí...

evkakozickova
autor
29. mar 2021

@petka_slniecko môj vkuse chytá záchvaty, takže nič sa nezmenilo ale je to ešte horšie.....

groolgirl
22. máj 2021

@evkakozickova este ho to nepreslo? 🤦‍♀️

evkakozickova
autor
22. máj 2021

@groolgirl nie vôbec, každý deň záchvat a dnes to je že maximum ide mi roztrieštiť hlavu....

andrea169
22. máj 2021

@evkakozickova a nejdú mu zuby alebo ho niečo neboli ? Môj syn býval taký umrnčany keď ho niečo bolelo

evkakozickova
autor
22. máj 2021

@andrea169 zuby chvála Bohu máme už všetky 😁