Ahojte,rada by som sa s vami poradila,aky sytem mate umyvania zubkov...nas maly ma 15mesiacov a 7 zubkov..len zamyslam sa nad tym,ci vecerne mlieko po kupani ,amozrejme sladke,mu ebude skodit?my mame taky ritual,ze po kupani ma este mleicko a potom sa ide spinkat,neviem ci mu este pred tym spanim mam ist umyt zubky,lebo sa tym preberie:Aku pastu pouzivat v tomto veku?
a ako v postielke mu cistis,mas tam poharik s vodou a kefku s pastou,aby si mu to do toho mocila?nepreberie sa velmi?ja viem,ze mu to kvasi vsak prave to riesim,ze je to sladke a potom celu noc cumel,hroza,aj ked my sme vsetci boli tak vychovavani a tu sme?🙂))))))
a este nieco,ako znasal prerezavanie š,alebo č?lebo nas mazatial len jednotky dvojky hore a jednotky a jednu dvojku a druhu sa prerezavajucu dole...ale je tsrasne zamnaukany asi mu idu stvroky
no ja som malemu zubky umyvala(potom ako som prestala kojit v 19-dovtedy kojil ajcez noc takze to bolo cele irelevantne pre mna ze kedy) vzdy po mmlieckku.
cize vecera, kupel, mliecko, rozpravka, umyt zubky a spat. 🙂
@lusca on leží v postieľke, kým pije mlieko a už jeoblečený tak idem si pripraviť kefku, čiže dám malý kusok pasty na kefku trošku dám pod prúd vody, a takto mu čistím . Nikde nemočím, takto s pastou na kefke vyčistím všetko, a ani nepreplachujem, používam pastu ktorú netreba zmyvat, maly ju moze zjest. ona mu v puse aj napeni ale nie az tak, proste ked docistim tak dam cumel a spi.
@saza007 po materskom netreba, z neho sa kaz nerobi,ale pokial spominas sladene predpokladam,ze davas asi umele, tam by som urcite zubky este umyla.Moj starsi ten uz pije kravske,ale stale sa nevie vzdat flasky tak ho pije v posteli, tam zubky neumyvam, lebo nesladim mu ho. POuzivame Elmex detsku,ta sa mi najviac paci,ale mozes aj nejaku detsku ovocnu ta detom lepsie chuti 😀
@elinka27 - ahoj, no mojej sa urobil kaz z materskeho 😖 zubari nam hovoria, ze po roku treba odstavit nocne kojenie a po vecernom umyt zuby. je tam totiz tiez cukor-laktoza a ten moze tiez sposobit kaz. teri ma pokazene horne jednicky aj dvojky. sladke caje nepije ani dzusiky. len kojim
@elinka27 urcite treba vecer po mlieku umyt zuby. mlieko samo o sebe obsahuje cukor - laktozu. znama bola dnes s dcerou 3 rocnou u zubara, pretoze sa stazovala na bolest zubkov a nasli jej 4 kazy - vsetko vzadu na stolickach. mala si vecer nechce umyvat zuby a znama ju nechcela "tyrat". teraz si to vycita...
Ahojte, no mojim 2 chlapcekom sa pokazily zubky ako jedna radost.umivala som im zubki pravidelne ale vecer nevedeli bez mliecka sa zaspavat a visledok je taky katastrofalny.tijez by som chcela vediet ako najlepsie sa da starat o tie mliecne zubky. 😒
@narika nedavat mliecko z flasky do postielky. dat ho v stolicke, na gauci a potom poriadne umyt zubky. tak isto nedavat sladke dzusy, ovocne stavy a sladene caje z klasickej flasky ci flasky so slamkou, obmedzit sladkosti (ak nejake jedia) a pri prvom podozreni s problemom ist k zubarovi 😉
bubelko pekne ti dakujem za tip.len aby to bolo aj lachko uskutocnitelne ale tr 😒 eba snazit to hej,moj mensi uz sem tam aj stazuje na bolest zubu 😒 😉
Ahoj.Mala ma rok a pol a prve zubky jej vyšli v 10mesiaci.Od vtedy si ich umyva no teda aj ja jej.Teraz ich 12 neviem presne a umyva si rano vecer a cez den kedy sa jej chce.Ona si velmi lubi umyvat tak jej v tom nebranim.Pastu mame elmex od prvych zubkov sice jej aj chuti ale ved trosku neuskodi:DMa aj odol detsku jahodu ale to jej moc nedavam lebo ju skor zje ako si umyje zubky:D
A pred mliekom si umyva zuby vecer lebo mlieko pije v posteli a zaspava s nim potom by som ju prebrala.Viem ze to nieje moc dobre ale ked prestane pit s flasky mlieko bude lepsie.
A ked to mlieko neosladim vecer nebude to lepsie?Sestrina dcerka ma 2,5roka a ma vpredu pokazene 2zuby ale viem aj od toho ze papa vela sladkosti.Moja zje chrumky alebo tičinky a caje sladim malo tak neviem ake sladke moze vobec jest.Napr.situacia:neter papa cokoladku a moja place ze aj ona.No co mam jej povedat ze nie ako jej to vysvetlim ma rok a pol.Vtedy jej sem tam dam jednu kocku aby ako sa vravi nezabazala.
@domca1511 urcite to bude lepsie, ale aj tak by s nim podla mna nemala zaspavat. nie som odbornik, viem len to, co mi povedal pediater, poradkyna a naposledy zubarka, ked sme tam boli.
co sa sladkosti v tom veku tyka, my sme davali domaci kolac, maslove susienky, sem-tam dostal cokoladu, vianocne pecivo, skratka z toho, co bolo doma. cukriky, lizatka nekupujem, takze to len ak dostane od holica. no a este v lete bola zmrzlina. ale vzdy len 1 kopcek, alebo 1 PL lyzica.
@narika u nas je to so zubami tak, ze starsi si cisti dobrovolne 3x denne. rano a po obede sam, vecer pred spanim cisti manzel alebo ja. mladsiemu cistim zatial 2x denne. akurat, ze to nerobi velmi dobrovolne a obcas to pocut asi az v obci na namesti, ale v tomto som dost nekompromisna. tiez mame situacie, ked zuby necistime, ale to je vacsinou preto, ze zaspali v aute a len sme ich prekladali do postele, alebo sme obedovali mimo domu a pod. 😉
ked niekomu pride normalne aby malo dieta v 3 rokoch pokazene zuby a ked sa nevie poučiť z chýb iných tak co... a tlacit do detí cokolvek sladke, potom sa diviť prečo nechcu plnohodnotný obed... a použiť elmex pastu a mysliet si že tým zachranime zuby je omyl.. elmex je uplne obyč. pasta s dotieravou reklamou
ahojte,ja mam jednu otazku.Dcerka bude mat 11.mesiacov,ma 7 zubkov,staci ked jej vzdy vecer poutieram zubky vlhkou plienkou?alebo to treba castejsie a niecim inym?sladkeho moc nepapa,ale clovek nikdy nevie.Dakujem 🙂
@susik77 a ostatne baby, dovolim si citovat annag ohladom zubneho kazu a dojcenia 😉
dojčenie a materské mlieko samé osebe nespôsobuje zubný kaz . Keď by sme nič iné nebrali do úvahy, tak sa stačí pozrieť do prírody - na svete je cca 4000 druhov cicavcov a jediný cicavec, ktorý sa so zubným kazom počas dojčenia trápi je človek. Zubný kaz súvisí so stravou a umývaním zúbkov a stavom zubnej skloviny.Štúdie na tisíckach prehistorických ľudských lebiek potvrdili , že bábätká v minulosti zubným kazom netrpeli a pritom museli byť dojčené, inak by sa nedožili roku či dvoch .
Sú však deti, ktoré sa rodia s defektami zubnej skloviny a sú na rozvoj zubného kazu náchylnejšie. Zúbky sa zakladajú už v maternici., zrejme je tam súvis so zdravotným stavom mamičky, užívaním liekov (napr. niektoré antibiotiká) , prísun živín atď.. Preto pri pokazených zúbkoch treba pátrať až do prenatálneho života.
zubný kaz nevznikne len tak. Spôsobujú ho baktérie Streptococcus mutans, ktoré z cukru, ktorý sa objavuje v pusinke vytvárajú kyselinu, ktorá leptá- narúša zubnú sklovinu, vďaka čomu preniká do zúbka. Čiže aby kaz vznikol, musia byť v puse baktérie a musí byť v puse cukor, ktorý sa premenil na kyselinu a tá narušila sklovinu. Pričom viac zaváži, ako dlho a často cukor v puse je, než aké množstvo cukru jednorázovo do pusinky príde. Napr. riedená šťava či ovocný čaj alebo len trošku osaldený čaj nie je žiadna výhra, ak ju dieťa podchvíľou popíja. Keď sa bábo narodí, jeho pusa je sterilná. Strept.mutans sa mu do pusinky dostane z okolia infikovaných blízkych - mamičky, otca ... vlhkými bozkami na pusinku, obliznutím cumľa či lyžičky. Cumlíky sú jeden z významných zdrojov tejto infekcie.
k nočnému dojčeniu:
V noci sa tvorí všeobecne menej slín , preto môže nastať situácia priaznivejšia k vzniku zubného kazu. Ale:
Keď bábätko pije z fľaše , tak tekutina sa mu rozlieva po pusinke, lebo mlieko ťahá na princípe piestu do ústnej dutiny a zúbky sa mu v sladkej tekutine doslova kúpu. Dieťa, ktoré pije z prsníka, mliečko vysáva peristaltickým pohybom a ono strieka do pusy za zúbkami hlboko v puse na hornom podnebí a každý strek bábo i rovno reflexne prehĺta - čiže pri aktívnom saní prsníka sa zúbky v mliečku nekúpu. Materské mlieko to nie je len laktóza, ktorej sa všetci obávajú (a ktorá je pre dieťa tak dôležitá). Obsahuje i antibakteriálne látky (napr. laktoferín), ktoré dokázateľne účinne ničia baktérie streptc. mutans. Štúdie o škodlivosti cukru a teda i dojčenia nebrali do úvahy ostatné zložky materského mlieka. A to ich úplne spochybňuje.
Baktérie Streptoc. mutans žijú v zubnom plaku a darí sa im, ak je produkcia slín malá a ak je v puse veľa cukru a zubný plak má nízke ph . Materské mlieko však napriek laktóze dokázateľne neznižuje významne kyslosť - ph plaku, navyše je najlepší zdroj vápnika a fosforu do skloviny. Slabú produkciu slín spôsobuje napr ochorenie bábätka, ak dýcha nosom a pusa - zúbky sa vysušujú.
Je dokázané, že ak sa dieťa narodí s nepoškodenou sklovinou a je výlučne dojčené bez cumľov a bez čajíkov, džúsov, sladkých liekov, tak sa u neho zubný kaz neobjaví. To však neznamená, že by dojčené bábo bolo imúnne pred zubným kazom a že by sa u neho nemohol vyskytnúť v čase , keď už je prikrmované , resp. keď už prichádza do styku aj s niečím iným než je MM - lebo tu už vstupujú iné faktory. A práve pre tieto faktory sa zrejme len tak ľahko neprajníkom dlhodobého dojčenia nepodarí dokázať škodlivosť dojčenia
- jedlo a nápoje - i zdravá strava môže spôsobiť zubný kaz - to nie sú len čokolády, ale všetko, čo cukor obsahuje, rozkladá sa naň - napr. i ovocie, obilniny ... Rovnako "nevinné" ovocné čaje bez cukru, alebo zriedené šťavy.
- lieky, sirupy počas choroby
- dýchanie ústami a s tým spojená slabá produkcia slín
- infikovanie strept. mutans - cumlíky a iné predmety a kontakt so slinami dospelých, ktorý prenášajú baktériu do pusinky - najmä pozor ak má dotyčný sám kazy
- čistenie - spôsob, pravidelnosť, dôslednosť - strept. mutans predsa žije v zubnom plaku, ph pusinky po jedení môže byť nízke.
Pre tieto faktory , ktoré dokopy zubný kaz spôsobujú, je ťažké vytvoriť nejakú významnú a nespochybniteľnú štúdiu - lebo je ťažké vytvoriť štúdiu zo starších detí, ktoré boli na dokonalej strave, vždy s dokonale vyčistenými zúbkami, ktorým nikto nikdy nedal mokrú pusu alebo nikdy neužili sirup od teploty bez umytia zúbkov .... Každá štúdia, ktorá prináša informácie o škodlivosti dojčenia , resp dojčenia v noci je slabá, lebo máloktorá matka určite nikdy neurobila nejakú chybičku, ktorá by mohla k vzniku zubného kazu prispieť.
Preto je fajn nedopustiť, aby sa spomínané faktory, ktoré vznik kazu spôsobujú, stretli. Teda zamerať sa na dôsledné čistenie zúbkov hneď od prvého zúbka, resp. i pred ním - vtedy stačí omotať gázu s čistou vodou na prst -len aby si bábo zvyklo, že pusa sa čistí (niektorým deťom idú zúbky neskoro, tak aby boli zvyknuté) . Vyvarovať sa jedlám s vysokým obsahom cukru, i skrytého - a najmä zabrániť dlhodobému styku so sladkým - teda popíjanie neustále čajíku, šťavy, vyhýbať sa lízatkám a všetkému, čo sa na zuby lepí . Najmä po jedle s vysokým obsahom cukru zúbky umyť. lieky užívať pred umývaním zúbkov (lebo i vo vitamínoch , kvapkách môže byť cukor)
Odstavením bábätka by sa nič nevyriešilo, naopak, bábo by sa odstavilo i od látok, ktoré ničia baktérie strept.mutans. mohlo by v noci tvoriť menej slín, najmä v zime,keď mávajú deti plný nos. Nenutritívne sanie prsníka tiež napomáha tvorbe slín...
@domca1511 prepanajana,ty sladis mlieko? no nerob! to dieta naozaj nepotrebuje!
samozrejme, idealne je ocistit zuby aj po vecernom mlieku, ale... kolko deti a v akom veku sa dokaze nastavit na takyto idealny rezim? 😅
u nas to tiez nie je idealne, zaspava pri piti mlieka z flase 😔 zatial to neriesim, aj ked v dohladnej dobe sa chystam to skusit 😅
@drzubok nie kazde dieta co ma pokazene zubky musi jest sladke, pit v noci mlieko atd. moj maly ma tiez cierne na zubkoch a zaujimave je, ze sa mu to objavilo hned ako mu zubky vysli.. sladke donho netlacim ale ani mu neodtrham z ruky ako niektore maminy... mlieko nepije absolutne uz par mesiacov... takze ako sa mam poucit podla teba ja?!
a s tym umyvanim pride ti normalnejsie drzat dietatu nasilu usta a umyvat mu zuby.. preboha ved si k tomu vytvori odpor do buducna!!!!!!
No sladim ale dam len za jenu lyžicu toho napoja Nestle cereal taky cerealny prasok.Inak este som ani neskusala jej dat bez toho mozno vypije no skusim.
A este ak my mozte poradit.Mam starsiu sestru a este sestru dvojca.Vsetky mame pokazene zuby po rosicoch.No fakt vpredu cierne a derave hnus co uz musim si to dat spravit ked budu euraciky navyse sice sa hanbim aj usmiat.No ale ide o to myslite ze aj nase deti to mozu zdedit od nas nech im drhneme zubky akokolvek?
@lenusiknr Moj si tiež najskor zuby nechcel dat umyt-s kefkou,tak sme kupili taky nasadec na prst s kefkou na konci-je to makučke,dobre sa s tym manipuluje.Ja si tiež musim dat moju kefku do ust a maly mi akože umyva zuby-proste si ich umyvame naraz navzajom.Nasilu by som to moc neriešila,skor je to o tom,že na každe dieta niečo zaberie,len treba najst čo.Je to o tvorivom pristupe,nie nasili.
ahoj, my sme rovnako starí, máme 12 zubov, ale od prvých zubov teda asi cca od 10teho mesiaca čistím stále po večernom mlieku....veď keď vypije to mlieko a neumyje si tak sa mu tam to kvasí celú noc, a teraz som začala čistiť aj za obedom, teda predtým ako ide spať. Hlavne keď máme obed ako meso, alebo sladké apodobne.
Ja malého okúpem, dám ho do postieľky, to si už drží fľašu a pije, ja ho medzitým obliekam, a po vypití mlieka tak ako leží mu vyčistím zuby potom od si trošku počistí (akože:D) dám cumeľ , odídem z izby a zaspí.
Pastu mám ELMEX ( ale nie junior ta je az od 6 rokov) ale tu uplne pre 0-3, alebo aquafresh tiež od 0-3. Nie som zástanca sladkých pas pre deti, načo aj, dôležité je v takom veku aby pasta nemala obsah F viac ako 500. Ak má viac nieje vhodná, lebo F odbúrava Ca v tele a podobne....