Umývanie ručičiek - od kedy?

aiana24
11. jan 2024

Kedy ste začali umývať detičkám ruky, klasika pri umývadle s mydlom? Naše dieťa (1r) začína chodiť von, snažím sa umývať keď prídeme z vonku a po jedle, ale niekedy nestíham, zabúdam... Príde vám dieťa samo k umývadlu? Spočiatku som stále nášho brala na rukách, teraz ho nechcem zdvíhať toľkokrát denne... Používate aj dezinfekčné gély u detí?

morusha
11. jan 2024

@aiana24 Vždy po návrate z vonku, z obchodu ...na toto som ja monk🙂, tak ako idem sebe hneď umyť ruky tak aj dieťaťu

morusha
11. jan 2024

@morusha Dezinfekčné gély vôbec, stačí mydlo, iba vonku dez. obrúsky napr. v obchode

nika23t
11. jan 2024

@aiana24 gély som nepoužívala a ruky som začala umývať tak cielene, kontrolovane, keď mala začala lozit. Predtým podľa potreby. Teraz ma dva roky, k umývadlu príde, keď ju zavolám. Keď prídeme domov, tak automaticky hneď umývame ruky všetci, mala si zvykla, a to je jedno, odkiaľ prídeme, ruky si musíme umyt. Pred jedlom tiež, po jedle, po hre s plastelinou a pod.

viestta
11. jan 2024

predavaju stupienky k umynadlu, nemusis dvihat

chrumka333
11. jan 2024

@aiana24 vždy keď prídeme zvonku, od lekára,z obchodu,z návštevy,zo škôlky atď.teraz už prídu sami k umyvadlu 3,5 r a 2 r. Dezinfekčné gély vôbec a máme stupienok

ikonica
11. jan 2024

Ved jej umyvaj nad vanou ked nechces divhat... Postavte sa k vani a so spchovou hlavicou jej umy (tak umyvam mladsej, alebo sa postavi na stupienok k umyvadlu)... Starsia si sama umyvala az neskor, az ked zacala chodit do skolky.. Vzdy po prichode domov a po toalete, ci ked si uspinila ruky... Inac som na to musela dohliadat stale... Aj teraz sa obcas pozabudne...

thereisabear
11. jan 2024

Od mala vždy keď mal špinavé a keď sme prišli z vonku, kde niečo chytal. Ideál by bol vždy pred jedlom, ale to sa mi veľmi nedarí.

rebrambora
11. jan 2024

Nestihnut a zabudnut umyt si ruky?
To je zart, vsak?

jj298
11. jan 2024

No odkedy zacal jest jedlo rukami pravidelne. Predtym len ked sme prisli z vonku alebo mal spinku.

anjelicek26
11. jan 2024

Ruky si umyvali vzdy, na zaciatku mali dvojity schodik pod umyvadlom...

luliu
11. jan 2024

Ruky si umývajú vždy po príchode domov, pred jedlom, po jedle, po wc. Neexistuje, aby som zabudla a že nechce sa mi ho dvíhať. Veď to je hygiena, zdravie + učíš dieťa návykom. Moji sú starší, ale sú tak naučení, že neexistuje, aby zabudli. Žiadne dezinfekčné gély, tie jedine mimo domu, keď nie je k dispozícii mydlo a voda

nikpa
11. jan 2024

@aiana24 vždy po návrate domov akonáhle zabucheme dvere bytu, zavesime bundy, prvá cesta je do kúpelne. Ako sa dá na takýto základ hygieny zabudnúť nepochopím. A dieťa to máš učiť od mala malinkateho, no len keď ty už teraz zabudas 🙄

patka06
11. jan 2024

Dezinfekčný gél vôbec, vlhčené utierky vonku občas, keď som nemala po ruke vodu.
Doma som ruky umývala po návrate zvonka a pred jedlom cca od 8 mesiacov.
Ročná prišla sama k umývadlu a umývali sme spolu, od cca 2 rokov sama aj pred jedlom.

majka176
11. jan 2024

Stupienok k umývadlu a umývať vtedy, keď aj sebe - pred jedlom, po jedle, po návrate z vonku ... ja som umývala ruky, keď už deti lozili a všetko chytali.

elis248
11. jan 2024

Moji sú naučení, že vyzuť, vyzliecť bundu a do kúpeľne umyť ruky (voda+mydlo) . Najskôr som ich dávala na obyčajnú stoličku, potom malé skladacie schodíky a teraz stačí obyčajný stupienok. Vždy som stála za nimi, aby nespadli a pomáhala som im umývať.

cookie29
11. jan 2024

@aiana24 ved ked si ides umyt ruky ty umyjes aj jemu, nie? Ci Ty zabudas aj na svoje?

annm81
11. jan 2024

@aiana24 Pri umývadle sme začali trénovať rutinu samostatného umývania rúk od vtedy, od kedy boli schopné samé stáť - vždy po príchode domov, pred jedlom a po použití toalety. Dezinfekčné gély používame len pri cestovaní, doma stačí najobyčajnejšie mydlo (denné používanie dezinfekcie vyslovene škodí pokožke aj imunite). Máme v kúpeľni stupienok, takže ich dvíhať nemusím (aj keď zas ponosa, že neumývam ruky, lebo dieťa musím toľko dvihať, mi príde divná pri tom, koľkokrát denne zdvihnem deti pri iných činnostiach).

Pravda je taká, že ak človek dbá hoc len na úplne základnú hygienu, neexistuje aby zabudol - u dieťaťa už po pár mesiacoch vidieť, že k umývadlu ide automaticky a ja to ako dospelá mám rovnako - úplne zautomatizovaný pohyb, ktorý ani nevnímam... ale zas keď vidím, koľko spolužiakov a kamarátov mojich detí toto absolutne ignoruje, tak si žiadne ilúzie o čistotnosti ľudí nerobím.

werbenka
14. jan 2024

V podstate od 6. mesiaca pravidelne (od narodenia sa ale kazdy den kupal), no ked zacal jest prikrmy, tak po kazdom jedle umyt ruky a samozrejme vzdy, ked prideme z vonku, ci po zachode. Syn ma 2,5, odkedy chodi, sa naucil na stupienok k umyvadlu a tam mu pomozem zapnut vodu, lebo este nedociahne a mydlo si uz obcas capuje aj sam, alebo mu pomozem.

duppka13
14. jan 2024

Odkedy lozila umyvala som ruky, aj pred jedlom aj po jedle ked jedla s rukami, ked este nestala tak som ju k umyvadlu zdvihala na ruky, teraz uz mame stupienok aby dociahla, umyvam jej ruky stale (ranna hygiena, pred jedlom po jedle, ked sa hra s plastelinou farbickami, ked prideme z vonku, ked chyta psa, po zachode, ked ide spat…) tiez ma bolelo fyzicky ju tolko krat zdvihat na ruky k umyvadlu ale ina cesta nebola 🤷‍♀️

aiana24
autor
15. jan 2024

@rebrambora tesim sa s tebou ze mas doma dostatocny pokoj ;)

aiana24
autor
15. jan 2024

@cookie29 ja si umyvam ale dieta casto place, nepride mi do kupelne samo, musim do doniest, protestuje, bolia ma krize atd.

aiana24
autor
15. jan 2024

Jasne, ze viem, ze treba umyvat pred jedlom, po chytani veci vonku atd., len som chcela vediet ci nema niekto nejaky tip alebo radu o ktorej neviem. Umyvanie pri vani a so stupienkom su dobre tipy.