Umývanie 16-mesačnej dcérky

theanak
21. máj 2024

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Dcérka má 16 mesiacov a vôbec si nechce nechať vyčistiť cikulku. Ani pri prebaľovaní, dokonca mi nedovolí ju utrieť ani vlhčenou utierkou a dať krémik. Úplne stiahne nožičky k sebe a zaprie sa. Skúšala som ju umývať aj vo vani, ale to isté, kolienka stiahne k sebe a neviem sa tam dostať. Máte niekto skúsenosť? Myslíte, že je to len obdobie nejakého vzdoru? Alebo radšej mám zájsť k lekárke, či ju tam náhodou niečo nebolí? Inak počas dňa je v pohode, nevyzerá, že by ju niečo trápilo. Nasilu jej to čistiť nechcem, jednak strašne plače a nechcem aby mala potom z prebaľovania strach. Ďakujem 🙂

anjelicek26
21. máj 2024

Hm co ti ja viem, je par veci, co treba - cistit zuby, umyvat intimne casti tela - ci dieta chce ci nie... inak fakt riskuje zapal a pri dievcatku este aj synechiu pyskov uz po par dnoch...

biglovemom
21. máj 2024

A ked nebude chciet zuby umyt nebudes umyvat?
Nechce sa obliect - nemusi? 🫣
Ty si rodic, Na to je to moc male aby to rozhodovalo🫣

Vysvetlovat ,zabavat ,umyt . zvykne si .

mmirka02
21. máj 2024

Náš malý robí to isté ..🙁 nechce sa dať umyť . Chvíľu vydrží ,keď ho niečím zabavíme..

simona20201309
21. máj 2024

@theanak išla by som k lekárke ale rovno s močom- ideálne odobrať v stoji vo vani. Ak z ničoho nič tak podľa mňa ju niečo boli.
@biglovemom to sa ľahko povie. Asi si ešte nemusela nasilu rozťahovať nohy 18mes. dievčatku.

nikpa
21. máj 2024

@theanak radšej teraz nasilu umyť ako potom riešiť zapareniny alebo ešte niečo horšie. Dieťa si treba vychovať, 16 mesačne predsa nemôže rodičom určovať čo sa smie a co nie. Sú veci ktoré sa proste musia a o ktorých sa s deťmi nedebatuje lebo ich nemôže ešte pochopiť. Keby musela brat ATB a nebude chcieť tak čo, nedáš jej?!

domka222
21. máj 2024

@theanak nasilu jej to čistiť nechcem? To nemyslíš vážne. Moja to tiež robila,ale umyla som ju aj nasilu. Celý deň plienka+neumyté genitálie = problém. Hlavne u dievčatka. Teraz mi povie,že si ide umyť pukaňu sama 😀

mima172
21. máj 2024

Moja má 4 roky a vždy to šlo, žiaľ, len nasilu a stále to inak nejde. Proste niektoré veci sa musia robiť a žiadne "dieťa nechce" neplatí. Čiže nasilu ale samozrejme opatrne každý deň jemne otvoriť, umyť.

anjelicek26
21. máj 2024

@simona20201309 no kamoska riesila po mesiaci "nechce sa nechat umyt" na chirurgii oddelenie pyskov u dcerky, detskeho gynekologa, predoperacne, v nemocnici, zarastena dole tak, ze cikala po kvapkach... skvely napad no a urcite "to bola" resp. nebola mensia trauma, ako keby ju mama doma umyje :(

aliaray1
21. máj 2024

Ahoj, asi mi neodoslalo odpoved.
V pepcu vies za 8€ kupit takuto hraciu hracku do vane co hra hudbu a chrli mydlove bublinky. K tomu vodolepky, pripadne farbicky do vane, a tak sa zabavi, ze zabudne ze ju vobec umyvas.

Asi aj vdaka tomuto sme nikdy takyto problem neriesili.

sisska96
21. máj 2024

Ty si rodič. Nie decko má rozkazovať čo chce alebo nechce. Proste treba a hotovo

anavixy
21. máj 2024

Asi kazde dieta ma take obdobia. Moja si tiez nechce dat, ale to neznamena, ze jej ju neumyjem alebo nedam kremik, ked treba (preventivne som nedavala). Snyechiu mala, paradoxne, vtedy, ked jej este bolo jedno co sa s nou robi, toto zatinanie zacalo az dlho dlho potom, takze podla mna je to hlavne vec uvedomovania si svojho tela. Nemusi to vobec znamenat, ze tam ma nejaky problem, ale aj moze, no to ma zistit rodic, nie pediater (tam ideme az ked vieme ze tam problem je). Ked si nenecha pozriet tebe, tak pediater podla teba bude lepsi? Proste treba povedat, ze je to potrebne a potom skontrolovat a umyt, sup sup a je po placi. 🤷🏻‍♀️

petronellla87
21. máj 2024

@theanak podľa mňa iba nejaký vzdor, umývať rozhodne treba aj keď nechce🤷‍♀️ myslím že keby ju niečo boli tak ju štípe pri cikani a plače aj vtedy alebo tak

nafka0483
21. máj 2024

Podla mna ju stipu alebo svrbia prave tie vlhcene utierky. Ma zlu skusenost, vie co pride, tak dava nozky k sebe.
Nepouzivaj vlhcene (ak tak len na zadocek) a umyt ju musis - vodou a max. jemnym detskym mydlom. Ked zisti ze to nestipe, tak by to mohla lepsie terovat.

theanak
autor
21. máj 2024

Ďakujem za odpovede. A samozrejme, že ju umývam, predsa by som nenechala dieťa v plienke neumyté. A rovnako aj čistíme zuby, aj lieky by som dala, o tom hádam ani nemusí byť reč 🤦🏼‍♀️😀 Skôr mi šlo o to, že viac menej doteraz problém nebol a postupne to takto vygradovalo a mne samej je nepríjemne takto s ňou bojovať. Zhodou okolností kamoškinej malej zistili synechie, takže viem o čom je reč a iste by som nenechala dcéru špinavú.

zorkahorka
21. máj 2024

Myslim, ze mi to robili obaja synovia. Je to obdobie

simona20201309
21. máj 2024

@anjelicek26 autorka potrebovala radu. Ja som nepísala že ju má nechať na pokoji, ale ze sa ľahko povie ,,ty si rodič a hotovo"
Mesiac neumyt dieťa je ba socialku... o tom ani nebudem diskutovať
Urobiť to nasilu a pod tlakom lebo JA SOM RODIC určite problem nevyrieši, len zhorší a každodenný boj by to len zhoršilo.
Našej pomohlo dohovaranie, ale všetky deti sú iné. Viem, že keby som išla na to štýlom ja som rodič a hotovo tak to máme dodnes s plačom a takým krikom, žeby na nás asi každý večer volali socialku

biglovemom
22. máj 2024

@simona20201309 to mozno nie ale zato ine veci “nasilu” robit 🤷🏼‍♀️

blaazi
22. máj 2024

@theanak skus umyvat v umyvadle. Dcerka ma 18 m, vezmem.ju na ruky, drzim ju pod kolenami, ona pozera do zrkadla, robime grimasy, cilkulku umyjem cistou vodou, ani nevie ako, je naucena, umyvame aj viackrat denne..vlhcene nepouzivam _ je to zlo, ani ziadne mydla, iba po kakani hypoalergenny gel na detsku intimnu hygienu.

petko81
22. máj 2024

@theanak nasa má 2 roky a to isté.
Ale zoberiem na silu a umyjem.je to z páru sekúnd.tiez reve neviem prečo.
Ale spýtam sa jej bolelo? A Rebeka nie a smeje sa.
Aj nechty na nohách striham a je u nás ako vyháňanie diabla.