Učíme sa chodiť v 14m

radoslava3
19. jún 2018

Ahojte mamičky. Chcela by som vedieť váš názor. Dcérka bude mať 14 mesiacov a nechodí. Od 10 mesiacov chodí okolo nábytku ale odvtedy nevidím nijaký pokrok. Celé dni nerobím nič iné len kolenačkujem za malou lebo aj keď chodí síce okolo nábytku tak jej stále musím stáť za riťkou lebo vkuse padá a nejako nemá ten reflex si pád stlmiť rúčkami čiže by to schytala hlavička. Keď naobed spí rýchlo varím, periem, žehlím.
Som vyčerpaná a večer keď zalahnem som rada že spím. Podľa pediatričky je to ok, pokiaľ bobačkuje vraj to chce len čas. No mne sa to nezdá. Som už zúfalá.

zuzka38
19. jún 2018

@radoslava3 xcela by si aby ti už chodila, chápem, ja som sa pri tretej nacakala 16m 😉 rok mala v zime xcela stle stvornozkovat a ja som ju nechala pokiaľ nebol mráz, teraz je ideálne ppcasie na lozenie po vonku..pptrebujes to pustiť v hlave a nechať na ňu lebo neucite sa chodiť vy dve ale ona sama sa to nauci a my sa musime naučiť im dôverovať že to zvladnu v pravý cas...drz sa

jatva
19. jún 2018

Este ma cas 🙂 len ju nechaj nech pada. Musi sa naucit, ze tak to robit nema. Moj uz vie aj koordinovanie zletiet z gauca aby si hlavu neudrel 🙂

radoslava3
autor
19. jún 2018

@zuzka38 no ved som sa aj pokusila to nechat na nu no spadla udrela si hlavku a potom som celu noc nespala lebo som ju pozorovala celu noc..

zuzka38
19. jún 2018

@radoslava3 ano deti si udru hlavu denne, aj moiji dokonca aj moj 7rocny sa sem tam tresne.. najmladsia mala uz aj rozbitu hlavu, urazy patria k tomu.. na 100% deti neochranime.
bojis sa o nu, ak prilis mozno by som sa poradila s pychologom.. predsalen aj tvoja pediatricka ti povedala ze je vsetko OK.

radoslava3
autor
19. jún 2018

@zuzka38 dcerka je vysnivane dieta.. keby sa jej nieco stalo tak by som si to nikdy neodpustila..

evkamotka
19. jún 2018

@radoslava3 tak proste musite cakat, nic sa neda robit. Zacnite s nou pripadne cvicit, napr baby plavanie aby zosilnela

radoslava3
autor
19. jún 2018

@evkamotka no ved cakame.. len uz akosi nevladzem cakat..

sasesoe
19. jún 2018

@radoslava3 ahoj, viem,ze to myslis dobre, nechces si aby si ublizila, ale ona sa potrevuje naucit, co je to spadnut, co sa stane ked spravi to ci ono... radsej sa snaz jej nachystat "pripravene prostredie", vezmi z dosahu vsetko s cim by si mohla vazne ublizit a zvysok nechaj na nu. Moj 9m tiez este len obchadza nabytok, ale vyskriabe sa na gauc i postel a uz vie aj pekne zist - sice najskor asi 3x spadol na hlavku (bolo pod nim epedo z gauca, penove puzzle s ked nic,tak som ho trosku pridrzala,ale trosku i nechala pocitit naraz), cize realne si neublizil,ale naucil sa. Starsia ma skoro 3r je velmi pohybovo zdatna smejeme sa,ze ju dame do cirkusu,ale je aj velmi opatrna. Ked je na novych preliezkach vzdy najskor sleduje ostatne deti co ako az potom skusa ona. Dovolim jej vsetko na co si trufne a vzdy vylezie len tak vysoko, ze vie potom aj sama zist. Nespolieha sa na ziadnu pomoc. Ano, som pri nej a keby bolo najhorsie, tak ju zachytim, ale "aj s dosledkom". Iny priklad, stala na stolicke a sla sa prevratit cez operadlo - moja mamka automatika pridrziava stolicku, hovorim jej, nie tak, co sa stane, ked timu bude sana a nik jej stolicku nepridrzi? Cize ja som vzala a stolicku pomaly s nou prevalila. Neudrela sa,ale videla, ze stolicka nie je stabilna, ze takto to nepojde. A pod. Nie som uplne "ortodoxna" ale snazim sa ist podla hesla M.Montessori - Pomoz mi, aby som to zvladol sam. Inac, norma na chodenie u.deti je 18m, cize mate kopec casu a prave obchadzanie a stvornozkovanie je velmi dolezite. Len ziadne vodenie za rucky, chodaky a pod blbosti, bud trpezliva, vsetko ma svoj cas...

galixx
19. jún 2018

Treba ju naucit zliezt zo stoja. Ona je zvyknuta ze si stale pri nej a chytis ked pada. Ked sa pusti a ide padnut do zadu, tak ju chyt, ale jej aj ukaz ako zist dole. Pokrc jej jednu nohu, na kolienko, potom druhu na kolienko, jedna ruka na zem, druha ruka. A uz je na styroch. Po chvilke to pochopi a bude vediet sama ako na to. A na samostatnu chodzu ma cas, to vobec neries

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maminuska
19. jún 2018

@radoslava3 za deťmi som nechodila , nechala som to na nich. A že popadali to mi ver. Na
zadok , na chrbát, na bok a pár krát to odniesla aj hlava. Postupne sa naučili doslovne padať.
V priemere mi deti chodili okolo roka. Jedno z nich v 10 mesiacoch , iné v 15 mesiacoch . Dnes by si medzi nimi rozdiel nevidela.

janickacrazy
19. jún 2018

@evkamotka Nechod za nou a nechaj ju spadnúť, neboj sa, nič sa jej nestane, aj ked spadne na hlavu, detská hlávka je na to viac prisposobená, je makkšia ako naša dospelácka. Dieťa sa potrebuje naučiť aj padať aj chodiť úplne samé bez pomoci. Ty získaš kopu voľného času na varenie a upratovanie a malá sa naučí chodiť.

evkamotka
19. jún 2018

@janickacrazy to asi nebolo mne ;)

monika12486
19. jún 2018

Moja ma 16 mesiacov a tiez nechodi sama, len stvornozkuje, som uz z toho zufala, bojim sa preco este sama nechodi, doktor tvrdi, ze to chce cas, ale uz je to dlho

zooeynka
19. jún 2018

@radoslava3 uz ti to asi bolo napisane, ale velku chybu robis ze si jej stale za ritou....nechaj ju. Ak ju neprestanes chytat pri padoch tak si mala nevycvici reflex pri padani a moze na to doplatit. Proste si nebude davat taky pozor lebo ved mama ju chyti....cele zle. Nechaj ju aj ked sa bojis. Coskora sa ti rozbehne.

saxana000
19. jún 2018

Rozloz penive puzzle tam kde najcastejsir obchadza nabytok a kde sa musi prechytit napr. Z fotele ku stoliku ked je kusok alebo od skrine ku foteli. A ked sa uz tak velmi bojis ze si rozbije hlavu existuju na to specialne helmy alebo normalne jej daj capicu aj ked sa trochu buchne urcite si ju nerozbije.

slimstar
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
radoslava3
autor
19. jún 2018

@sasesoe z postele nema problem zist ale len ked ju nasmerujeme nohami.. ked chce siahnut po daku hracku tak ide tvarou dolu.. ucim ju to ze sa musi otocit ale nechape..

radoslava3
autor
19. jún 2018

Dakujem za rady.. skusim to nechat na nu.. snad neskoncime na pohotovosti..

sasesoe
19. jún 2018

@radoslava3 neuc, neotacaj, nechaj ju na to prist samu. Mojmo to trvalo tri pokusy, ze siel cez hlavu a uz vie ako. Ano, stale ho sledujem a som "v pohotovosti", ale nechavam to na nom. Drzim palce a prajem vela trpezlivosti, viac dovery v seba aj dieta a malo strachu. Strach nie je dobry, neriad sa nim. <3

beky1813
19. jún 2018

Toto je najhorsie, ze ked pride vymodlene dieta, tak rodicia su stale pri nom a nenechaju dieta objavovat, skusat.
Preco stvornozkujes pri nej? A si myslis, ze ked zacne chidit, bude to lepsie? To este len pridu pady. Deti sa musia naucit padat a aj zistit, ze to boli, ked sa hodia dozadu

janickacrazy
19. jún 2018

@evkamotka jaaj, prepáč, to bolo určené autorke 😅

slimstar
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sashabb1
19. jún 2018

Nasa robila presne to iste, bola som na nervy, stale som musela stat za nou... aj doktorka z fyzia mi povedala, ze ju mam nechat vo volnom priestore. Nakoniec som ju naucila schadzat dole. Najprv som jej uvolnila jedno kolienko aby si klakla, potom som jej posunula rucku nizsie a druhe kolienko dala do klaku. Toto som opakovala par dni a stale som jej pri tom opakovala dole dole. Nakoniec som jej ukazala aj prstom a povedala dole a o par dni sa to naucila a dokonca reaguje na to ked jej poviem dole a zide sama. Takze k nej nemusim behat.
Deti naozaj treba nechat nech si nezvyknu na nasu pomoc, neposadzovat, nepostavovat a nevodit za ruku. Drzim palce.

asia83
19. jún 2018

@radoslava3 Nechajte to pekne na ňu a na jej vývin. Každé dieťa je iné. Buď nemá ešte vyvinuté kosti, kĺby, šľachy, svalstvo, alebo sa proste bojí pustiť. Nechajte to na ňu, nestresujte ju. Verte, že chodiť bude. To ten mesiac-dva hore-dole je pre vás taký dôležitý?

marlenka222
19. jún 2018

@radoslava3 tak jej kup penovu helmu na hlavicku a hotovo. Nik nemal deti? Nikomu nepadali? Moja taku modrinu na hlave ako chlapska past. Boli sme aj na pohotovosti (lebo som o helme nevedela) a neries ako porcelanovu babiku. Ty si sa naucila chodit ci mama doreraz za tebou chodi pokolenacky? Ved nadych vydych a ides zit pre Boha dieta nie je vazenie ani nie si otrok aby si musela toto robit. Nechapem preco ked sa bojis ju nedas do postielky a nech 1.krok spravi tam? Pohra sa s hrackami,zabavi,ty v klude navaris,upraces,vypijes kavu. No nehnevajte sa ale mam 2 deti a chodit a riesit ich takto-dnes som na psychiatrii! Ved su moznosti ako riesit. Treba ich vyuzit

evkamotka
19. jún 2018

@radoslava3 ved preto pripadne s nou zacnite cvicit, spevnie jej telicko a o to rychlejsi bude pokrok, ak to chcete mozno kus urchlit. my sme zacali chodit na to plavanie a citit ze je pevnejsi aj pohybovo napreduje. rehabilitacna sestra nam to sama odporucala

silvi70
19. jún 2018

@radoslava3, dievčatá predo mnou to vystihli veľmi dobre. Každá z nás chce pre svoje dieťa to najlepšie. Ale to neznamená, že budeme dobrými mamami len vtedy, keď dieťa ochránime od všetkého zlého. To sa nedá, dieťa potrebuje zažiť pády, aby sa naučilo, ako im predchádzať. Ty ako matka vieš urobiť len to, že znížiš možnosť úrazu v okolí dcérky na minimum - na ostré hrany stolov dáš chrániče, zabezpečíš predmety proti pádu. Ostatné nechaj na dcérku a na prírodu.

perzefone
11. dec 2018

Nasa mala chodila ale tym stylom ze sa ma musela drzat.ked len za koncek prsta. Aby mala ten pocit ze ju niekto istí. Potom sme ju vzali von pustili.tam sa bala spadnut na kolena a tak sa naucila chodit aj sama.