Učenie dieťa papať

29. apr 2022

Poradi mi niekto, ci ked zacnem dieta ucit same jest az okolo 1,5 roka ci to bude pre dieta lahsie ako ked zacne matka davat lyzicu dietatu napr. od 6 mesiacov? Ide mi o to, ze dieta cim ma viac mesiacov ma tie rucky sikovnejsie. Tak ci sa oplati cakat, alebo to nema zmysel, a tak ci prvy krat dam lyzicu 6 mesacnemu dietatu, alebo 1,5 rocnemu rovnako to bude pre dieta narocne, a bordel vsade na okolo a v brusku dietata skoro nic.

abbey1
29. apr 2022

Dieťa si potrebuje trénovať motoriku pri úplne bežných každodenných činnostiach. Aj ceruzku mu dáš do ruky cca v 5-6 rokoch, keď už bude vedieť niečo nakresliť prípadne napísať?

autor
29. apr 2022

@abbey1 Ceruzku mu do ruk uz davam. Aj vsetky hry na rozvijanie motoriky hrame. Nauc sa citat. Pytam sa na ucenie jedenia. Ked ja krmim vsetko pekne zje.

januska12323
29. apr 2022

Veď krm ďalej, lyžicu do ruky aj jemu a nech skúša.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matkahelka
29. apr 2022

za mna je aj jedno aj druhe extrem. 6mesacnej som lyzicu do ruky urcite nedavala, ale v roku a pol je to zas uz neskoro. moja dcera sama zacinala papat, ked uz sedela, co bolo okolo 9-10 mesiaca.

janka_266
29. apr 2022

Môj jedava rukami od 7. Mesiaca sám, dostal kus cukety, mrkvy, bazáru a zuzlal, lyžičkou sa začal kŕmiť sám okolo 10.-11. Mesiaca, myslím, že je kratšie bordel, keď dieťa skúša od začiatku samé jesť, ako keď začne neskôr. Teraz má 15 mesiacov a bordel je už dlhšie minimálny 😃

selest
29. apr 2022

Myslim ze polrocne je este male ale v 1r je to uz vhodne. Teraz ho to zaujima a chce tak mu dam lyzicu aj ked polka jedla skonci vsade inde len nie v bruchu. Lebo by sa mohlo stat ze neskor by si zvykol na krmenie a uz by nechcel sam papat ako starsi syn..

siska53
29. apr 2022

Kludne daj, nech sa trenuje. Po 18 mesiaci nasi dostali uz aj detsku vidlicku a nozik.

marianarem
29. apr 2022

Ja sa priklanam k tomu, dat lyzicu, ked dieta prejavi o nu zaujem a nech si skusa. Ale ako to bude dalej prebiehat, to uz zavisi od povahy dietata a okolnosti. Moj dostal lyzicu, vidlicku aj nozik hned ako prejavil zaujem (lyzicu pred 1r, vidlicku asi 15m), ale nenaucil sa pekne samostatne jest nejako rychlo. Lebo ho to po case vzdy prestalo bavit, uz to nebolo nove. Navyse nemal nejaky extra vztah k jedlu, vela averzii, motivacia mala, ja som sa hlavne snazila zaviest mu pestru stravu, aby mal z jedla vsetko potrebne a samostatne jedenie som nevyzadovala za kazdu cenu. Takze u nas ide to nadobudanie zrucnosti dost pomaly, teraz ma 2.5r a stale nevie zjest nejako cisto, ale staci mi, ze to ide dopredu.

beata_k
29. apr 2022

Opomenula si drobny detail. To nie len lyzicu do ruky. Dieta sa musi naucit aj pracu s jazykom. Nie je to automaticky dane.

autor
29. apr 2022

@beata_k Pracu s jazykom robi aj ked ho ja krmim 🤦‍♀️🤦‍♀️

beata_k
29. apr 2022

Tak v com je problem? Chces mat tip top kuchynu???

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vilma7
29. apr 2022

Dieťa samo prejaví záujem...kniha a návod na každé dieťa nik nikdy nenapísal a ani nenapíše. Takže stačí dieťa pozorovať, ponúknuť mu a uvidíš.

autor
29. apr 2022

Ja som moju otazku myslela tak, ze darmo budem napr. 6 mesacne dieta kazdy den ucit navliekat kruzky, ked tomu nerozumie. V 10 mesiacoch som mu to ukazala a navliekal kruzky jedna radost. Preto sa pytam, ci ked dam do ruk dietatu lyzicu az, ked bude mat 1,5 roka ci na to nebude dozretejsi a nepojde mu lahsie triafat lyzicu do ust.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
heln
29. apr 2022

ahoj, ja som mojmu dala lyzicku do ruky od prveho prikrmu, lebo by mi vytrhol z ruky tu ktorou som ho krmila, vzdy som mu davala lyzicku a neskor aj vidlicku do ruky, nech skusa sam a zhruba od 15 mesiacov uz jedava "sam", ano je neporiadok, ked sa mu uz nechce naberat tak papa rucne, ale je uz teda schopny najest sa sam, nic ho nemusim ucit, akurat mu este obcas nejaku lyzicku supnem do pusy ja.

autor
29. apr 2022

@viestta Presne toto som potrebovala vediet. Tak teda nebudem cakat. Dakujem za radu.

lylyjana
29. apr 2022

Postupne. Davat mu kludne ked zacne prejavovat zaujem. Nas mal na 1r jesnu lyzciku v ruke on, jednu my (rovnake) lebo chcel potom vzdy tu druhu, co sme mali my. Takze ked boli rovnake, m stratil o chvilu zaujem menit. A teraz ma 1.5 a je uz aj polievku sam. Ano, je este casto z toho bordel, ale ved nech sa uci. Bordel bude aj ked ja ho krmit budem, takto aspon to je na nieco dobre :D

zorkahorka
29. apr 2022

Nedavaj len lyzicku, ale aj chrumku, nech si ju drzi a dava do ust sam.

katulienkax
29. apr 2022

Moja začala samostatne jesť až 6 ročná 😂😅 a niektoré nejedia ani staršie