Baby chcela by som sa opýtať, uvažujem nad učením mojej dcerky na nočník, viete mi poradiť je to ešte skoro alebo uz by bolo aj na čase ? A ked uz na čase ako to vobec spraviť keďže velmi tam nechce dcérka sedieť viac nez par sekúnd
@pribinak aj ja som tak nad tým rozmýšľala, že je určite vhodnejšie teplejšie obdobie, keď môže behať len v bodíkoch alebo dokonca bez nich, ale ako som písala rozmýšľam aj tak ako na to, aby tam posedkala a pochopila, na čo ten nočník vlastne je, ona len kuká, kde ju to dávam neustále sa obzerá, ja jej rozprávam samozrejme tu sa robí ciki kaki, nie do plienočky ale postaví sa vezme nočník a uloží ho do poličky, preto neviem či je ešte skoro alebo už pomaličky skúšať , príde mi to ale zatiaľ nereálne jej vysvetliť, prečo ju tam vlastne dávam
@anonymnamamina počkaj na leto , určite lepšie obdobie .
@anonymnamamina dávať sediet co najskor aby si zvykla, aj ked len na chvíľočku ked nechceš v zime veľmi do toho ísť. My sme tiež zacali takto neskoro a nie a nie si tam zvyknúť sediet. Sestra davala malú odkedy vedela sama sedieť a do roka bola naucena pekne na nocniku sedieť aj dlhšie bez protestov, samozrejme pytat sa naučila neskôr ale bolo to podstatne jednoduchšie.
ďakujem baby, urobím to tak, že zimu využijem len tak náhodné sedkania, aby sa naučila aspoň posedkať a na jar do jesene sa na to vrhneme naplno, bude už staršia rozumnejšia, tak snáď to bude aj ľahšie, pre pochopenie pre ňu
no a tiež má zaujíma papanie, aby papkala sama, skúšam jogurtík, že ma 2 lyžičky v rúčkach, ona si naberie ale porozotiera to bol brade, líčkach, no akonáhle jej chcem pomôcť chytiť jej rúčku a dať do pusy začne sa hnevať a nechce aby som jej pomáhala a čaká kedy zoberiem svoju a dám jej ja....
Ja som odplienkovala v marci... v 18mes dieta uz chape, mozes ju zoznamocat uz s nocnikom, resp.uz ho mohla davnejsie poznat.
U niektorych deti ale lepsie fungujw zachod s redukciou..napr.aj u nas..ze velkaci chodia na zachod, to bola motivacia... a odmeny, tesenie sa... cakat na leto vobec nemusis... treba si skor stanovit,kedy chces TY do tohi fakt systematicky ist... lebo raz tak a potom inak, to nema vyznam...moja segra odplienkovala vsetky tri deti v 18mes,z toho dvaja boli chalani😉.
Fakt je to skor o mame.. system...nepolavit... kazdych 20-30min davat na nocnik a vysvetlivat...vodicku liat mozes ako motivaciu,ze ccsssss... u nas to po 4 dnoch ppchopila ze co chcem,len este nedobehla, cvrkla ale uz sa pytala..do 2t uz to dala uplne na paradu.
Na spanie a dlhsie vychadzky som plienku dala, ale s tym, ze som vysvetlila, ze ideme z domu a tak sa musi vycikat,lebo tak neni nocnik.. ak sa nevycikala, nesli sme nikde( aj to bola motivacia,lebo ona chcela ist napr.na ihrisko). Ak sa nevycikala,fakt som nesla. Takxe takto. A fungovalo to velmi dobre...ale moja mala presne 24mes... sice by to dala aj skor, ale uprimne,mne sa nechcelo... preto si hovorim, ze je to o mame..ak sa na to das a neustupis,pojde to.
@anonymnamamina Ja som bola tak isto ako ty, uplne neznala ale pred tyzdnom tu bola podobna tema a tam som sa vela naucila.
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/prvy-nocnik-pre-14-mesacneho-chlapca-2/?page=3#post-83401427
Vytvorili sa tam dva tabory. Jeden vravel ze treba davat dieta sediet hned, druhy ze treba pockat az bude pripravene na to a bude sam javit zaujem o nocnik.
Ja som sa rozhodla ist druhym sposobom.
Nas ma teraz 13 mesiacov. Zatial ho beriem na zachod ked cikam a vzdy mu poviem ze mama robi pi pi a pocuvame ako cikam. Velakrat sa on potom pozrie na svoj pipik... mozno vtedy cika aj on do plienky... neviem, lebo je obleceny.
Najskor sa zevraj deticky naucia na kakanie.
Prve by ste sa mali naucit ako si vyzliect a obliect nohavice a naucit sa urcite slova, ktore znamenaju cikanie a kakanie.
Pozri tu temu, je tam dost uzitocnych rad. Ak chces, preposlem ti aj sukromne spravy co mi jedna mamicka poslala.
@anonymnamamina zacat so samostatnym jedenim treba vtedy, ked dieta prejavi zaujem. Ked sa zacne natahovat za lyzickou. Byva to este do roka. Jogurt nie je na zaciatok najvhodnejsi, jedine dost husty. Vhodna je zemiakova kasa, lepsie sa udrzi na lyzicke. Daj lyzicku jej a pomedzi to ju krm aj ty, je fajn, ked sedis oproti a davas si do ust aj ty. Davaj jej aj kusky varenej zeleniny, chlieb, rozok, banan, knedlu, aby si davala kusky do ust sama. Len davaj pozor, aby si neodhryzla velky kus. Co sa tyka nocnika, uplne najlepsie je, ak vidi ine dieta co tam robi. Mozno nemas taku moznost, ked tam nechce sediet, nesil to, posad ju nan len po zobudeni, inak nie, aby si vytvorila navyk. Ak nechape, co tam ma robit, zbytocne sa budes stresovat
@anonymnamamina My sme dali 1.5 ročnú zo srandy na kakanie, lebo sme vedeli, že ide kakat a celkom sa jej to zapáčilo. Aj krátko pred druhými narodeninami sme ju dávali len na kakanie. Slávilo to úspechy, ale akonáhle sa jej narodila sestrička, mala presne dva roky, dostala blok... tak sme počkali 4 mesiace, začalo leto a v takom veku proste bola okamžite odplienkovana, skoro žiadne nehody, sama si to riešila.. d.
@andreatytler dieta vedia aj ukazat a povedia len e-e, to uplne staci, to zvladnu aj v 18mes😉
@anonymnamamina s jedenim treba zacat s hustym niecim a jasne,ze vysype a tak..musis dokrmit ty, ale ked javi zaujem,nech len skusa.. nevadi... skvely je na to podbradnik so zahnutim, napr. V ikea maju taky ale aj v detskych obchodoch,je tam akoby miska dole a dieta sa neoblieva,lebo to pada tam... a teda zaklad je aby bolo blizko stola,nie daleko... nech skusa,je to dobre pre rozvoj motoriky a koordinacia oko-ruka.
No ja by som to nechala tak do leta. Nech ma ukamenuju ale dieťa je NATO pripravené keď chápe Čo má v Tom serbli robiť. Načo prať xy veci, utierať dlážky, atď. Ja som skúsila ,mala nevedela pochopiť .raz sama zahodila plienku a bez starosti bolo hotovo. Možno jedna nehoda za mesiac
@fiafia noo poznam aj ja take deti co sa v dvoch rokoch aj skor odplienkuju same ale tych je daleko menej,,myslim,ze vacsina by sa sama odplienkovala az v puberte 😂😂😂
Teraz by som nezačínala, pockala by som na jar. Bude to jednoduchšie