Týždňové dieťa takmer vôbec nespí

oblecenieavecicky
20. júl 2014

Mám doma týždňové dieťatko a vôbec nespí. Celý deň, aj noc - bez preháňania - chce byť na prsníku. Mám trochu problémy s dojčením, ubudlo mi mlieko, očakávam už aj laktačnú poradkyňu. Ale nedá sa to vydržať, nespím ani dve hodiny a to odkedy sa narodila. Keď aj zaspí, dám ju do postieľky alebo k sebe. lebo si potrebujem zdriemnuť aj ja a ona je za 5 minút hore! A zas chce prsník. Už skutočne nevládzem... Starší syn toto nerobil...

tanickaskorokubikova
20. júl 2014

Ak máš malo mliečka možno je hladná preto nespinká, ja by som dala UM a uvidíš

kitty88
20. júl 2014

ani v kociku nespi? moja asi do troch mesiacov cez den nespala inak ako v kociku, v postielke ani pri mne nehrozilo, musela som sa prechadzat aj tri hodiny... no v noci spala celkom fajn, akurat vecer som musela casto dokrmit UM, lebo nevedela zaspat od hladu, aj som videla, ze mam vecer malo mlieka... no ak ocakavas laktacnu v najblizsich dnoch, tak radim vydrzat, kym pride a poradi a nedavat UM, lebo u mna to viedlo len k pomalemu ubudaniu mlieka a nakoniec som kojenie musela po troch mesiacoch vzdat, lebo uz nebolo co dat ☹

bonaqa2013
20. júl 2014

určite by som išla zajtra k lekárovi aj s dieťatkom. Lekár dieťa preváži - či náhodou nechudne a možno aj niečo poradí. Je to ešte veľmi malinké bábo a s návštevou lekára nič nepokazíš.

evening_star
20. júl 2014

Moja, dokonale ťa chápem, môj syn bol taký, celé mesiace nevedel rozlíšiť deň a noc. A kričal tak, že žiarovky praskali. Boli sme u pediatra, povedal, že malý priberá, čo chcete, napísal do karty, že kolika, a kázal kúpiť BioGaiu na bruško. Ale to nebolo tým, on bol proste taký. Stále na cicíku, mesiace a mesiace sme noci strávili s mužom tým, že sme striedavo skákali s malým na fitlopte a nosili na rukách, celú noc mal cicik v puse, a keď mu vypadol, tak bol hneď hore. Bol taký citlivý na zvuk, že keď spal a manželovi pukol prst na nohe ako kráčal, tak sa zobudil. Až po nejakom roku to začalo byť lepšie, a úplne sa to zlepšilo až keď mal 15 mesiacov a prestala som ho kojiť. Proste bol náročné bábätko. Skús ísť teda k lekárovi a uvidíš, či to je niečím spôsobené, alebo je proste high-need baby ako bol ten náš. Pred 2 týždňami sa mi narodila dcéra, a to sa nedá porovnať. Ona už teraz vníma, že je noc- tak v noci spí, len sa zobudí, napapá a zaspí. Cez deň je hore viac. Toto môj syn nevedel.

dankariska
20. júl 2014

Kvoli brusku to nemoze byt alebo noeco s refluxom? Nasej sa tazko zaspavalo. Pomaha ukladanie na bok.

chrumka84
20. júl 2014

Ked nevie spat bez prsa, tak skus spat tak, ze ju budes mat pri sebe a ona bude cuckat, kolko bude chciet. Je to aj najlepsie pre uspesne dlhodobe dojcenie. Drzim palce

katarinamarkova
20. júl 2014

mozno sa teraz na mna zastankyne kojenia nahnevate....(materske mlieko je to najlepsie co moze byt, vsetky moje deti boli cisto kojene do 4mesiaca).....
moja rada: dudel, umele mliecko na noc
dovod: aby bolo dietatko spokojne, musi byt napapane, inak asi fakt spat nebude 🙂 ani ja by som hladna nespala poriadne.....a ked si maminka oddychne, bude spokojnejsia plna sil po kvalitnom nocnom spanku, verim tomu ze aj psychicka a fyzicka pohoda prispeje k tomu aby bolo toho materskeho mliecka viac. oddychni si, vyspi sa, vsetko potom pojde samo, babo bude pokojnejsie, ty budes spokojnejsia.
ved obe deti rano potrebuju usmiatu pohodovu maminku 🙂

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kofoluska
20. júl 2014

@katarinamarkova Velmi dobre si to napisala, plne suhlasim. 🙂

@oblecenieavecicky Kojenie je sice super a materske mlieko je to najlepsie, co mozeme svojim detom dat, ale nema to byt ani trapenim. Toto, co popisujes som zazivala so synom. Uz som fakt nevladala a to mal manzel dovolenku a do toho prisla pomahat este moja mama. Vyriesilo to dokrmovanie UM a cumel na spanie. Inak sme boli co pol hodku hore, na prsniku aj hodku dve a stale bol nespokojny. A ako som potom pochopila - hladny. Ked to nejde, tak to nejde. Pockaj na laktacnu, uvidis, co sa podari zmenit. A ked to nepojde, svet sa nezruti. Das UM, cumlik a budete obe spokojne. 🙂

zita19
20. júl 2014

@oblecenieavecicky dievcata uz napisali co som chcela napisat ja. Hladne dieta nespi. To, ze si stale pyta prsnik nie je dobre ani pre nu ani pre teba. Je lepsie spokojne nakrmene dieta a spokojna vyspata mamina ako kojenie za kazdu cen. Nerobim ziednu antikojaciu kampan ani propagaciu suseneho mlieka ale treba zvazit za aku cenu sa budes donekonecna pokusat o kojenie. Uvidis co pradi laktacna a ci to zaberie. Ak to nevyjde tak sa zbytocne nestresuj, pokus sa nakojit kolko sa da a dokrm susenym mliekom. Lepsie si dat tu robotu a dokrmovat bud cez cievku alebo lyzickou, striekackou aby nespohodlnela na flaske. Mozno ked sa konecne poriadne napapa tak sa ukludni a pospi si. Za ten cas sa aj tebe spravi viac mliecka ako ked je neustale na prsniku. Prajem aby sa to rychlo upravilo a mohli ste kojit pokial ona bude chciet, ale ked to nevyjde, tak sa netrap. Urobila si vsetko co si spravit vedela a jednoducho to nevyslo. Vzdy tvrdim, ze je lepsie napapane prosperujuce a pokojne babo a spokojna mamina ako cela rodina vystresovana neuspesnymi pokusmi o kojenie.

diana_81
20. júl 2014

@oblecenieavecicky moja rada by bola pockat na laktacku, a dovtedy nedavat UM ani cumlik. Babatko mozno sice je na prsniku ale nema napriklad spravne prisatie a miesto papania len dudluje - nemoze to byt v tom? Verim, ze kedze je to uz druhe babatko mas uz nejake skusenosti s dojcenim, ale si si ista ze nemas dost mlieka? Tyzdnove babo potrebuje doslova par mililitrov, teda povedzme 40-50ml, netreba vela. Ja som mala sice trosku iny problem ale pomohla mi nastartovat mlieko odsavacka. a to ze nemas naliate prsia na prasknutie nemusi znamenat ze mliecko nie je.

Skus si najst pohodlnu polohu a dojcit i po leziacky a tak si pospite obaja. Ja sedim casto ked to ide s knihou a nechavam drobca na sebe, inak je hned hore... To je v tomto veku zrejme normalne. Ked si ho nechas na sebe tak spinka? Ci aj vtedy je hore?

diana_81
20. júl 2014

@diana_81 ako to slo s vahou? V porodnici? Zacala opat priberat? Inak by vas asi neboli pustili, ci hej? Ja zas nechcem byt megapropagatorkou dojcenia ale tyzdnove babatko je malinke a problem niekde inde. Bola by skoda zasahovat nespravne do dojcenia ked sa ti mlieko este len rozbieha. Laktacna ma prist zajtra?

svetlusska
20. júl 2014

ja suhlasim s
@diana_81 babo nemusi mat spravne pristie...podobny problem sme mali aj my ...mali sme zle prisatie, co sa prejavovalo tym ze mali chcel byt nonstop na prsniku o spanku ani nehovoriac, akonahle som ho odpojila bol hore...bola som unavena ja aj on...najhorsie bolo ze ked som ho znova po par minutach prilozila tak sa sice napapal ale potom grcal..u nas to zial doslo az do stadia ze sa mi velmi bolestivo zapalili bradavky ktore boleli uz len na jemne suchnutie latky...upravili sme teda prisatie a zacala som teda davat cumlik lebo inac by sa mi pradavky zrejme nezahojili kedze pristie nonstop som uz nezvladala, a aj samotne mozno 15 min satie bolo pre mna utrpenie...ked sa maly napapal a zaspinkal tak som ho dala do kocika, popripade som s nim spala na posteli..ak sa zobudil v priebehu par minut tak som mu dala cumlik a spinkal dalej..bol totizto uz zvyknuty ze nieco cmula...ale podotykam ze predtym ako som zacala davat cumlik tak som upravila prisatie...bez toho by to bola zrejme katstrofa. nastastie u nas cumlik nemal neskor ziadny negativny dopad na kojenie, ale kazde babo je ine..v nasom pripade by som zrejme bez pouzita dlho nekojila hoc som sa zo zaciatku cumliku branila...neskor ked sa mi bradavky zahojili tak som nemala problem zaspat s malym a bol napr. aj pricucnuty cely cas alebo hoc len pol hodiny...vobec mi to neprekazalo a ani nijako neobmedzovalo..snazila som sa davat cumlik potom uz minimalne 🙂

lillynka123
20. júl 2014

Ahoj, uplne ta chapem, moj syncek bol, resp este furt je 😅 presne taky isty ako tvoj. Prisatie mal spravne, vsetko bolo ok, brusko ho nebolelo, len furt chcel byt na prsniku. Neostavalo nic ine ako vydrzat. Tiez som nemohla ist ani normalne do sprchy, na wc, najest sa a pod. Bola som strasne vycerpana, az som z toho bola viackrat chora...U nas to trvalo cca 6-8 tyzdnov, ptm uz zacal byt mensi dudlos a teraz v troch -styroch mesiacoch mame dojcensky strajk, kedy nechce byt na prniku takmer vobec 😀 ak naozaj nevladzes, skus dat cumlik, len je tam to riziko, ze sa vam pobabre kojenie. Ja som nedala, pretoze som bola odhodlana ho kojit. Nauc sa ho kojit po leziacky, on pri tom zaspi a nezobudi sa na ten presun do postielky. Jeidne toto nam pomohlo. Takto fungujeme doteraz, aj ked som na zaciatku nechcela aby spal s nami, ale bohuzial niekedy sa inak neda.

lillynka123
20. júl 2014

A samozrejme nechcel spat ani v kociku, koliske, nikde kde nebol cicik 😀

lila77
20. júl 2014

tak tak ked to nejde tak to nejde mali sme to iste pomohlo umele mliecko a nosenie na rukach aj na mne deti spali aj laktacna aj lekark mi povedali ved ic nenecte hladne ked to nejde tak to nejde a prvz mal problemzy s bruskom chlapci mavaju masirovat brusko a nesedel nam absolutne nutrilon a druhemu sa vracalo mlecko spal iba na mne stale som ho nosilaa v noci spal na mne mal aj ine ydravotne problemy chudol ked som ho iba kojila a mal ydravotne probemz co sa takto prejavovali ye nespal a stale plakal

hradnapani
20. júl 2014

@katarinamarkova a aku mas radu pre pripad, ked dieta cumel (vratane flasky) totalne odmieta? ja som mohla robit mozne aj nemozne a od narodenia ten cumel nechcel. len ma to zaujima... lebo tu na koniku sa okamzite radi flaska, cumel, ale nie je to take jednoduche, ako si poniektore myslia. Hlavne, pokial to nezazili.

mirkava
20. júl 2014

@oblecenieavecicky moooja zlatá ja ti držím palce, musí to byť náročné... možno by som si skúsila odsať a dať z flaštičky aspoň na noc, ale laktačná ti poradí... drž sa

emyk
20. júl 2014

Strašne sa teším z normalnych a zdravých komentarov. .....my sme mali ten istý problém, na noc som dala umelé mlieko a spali sme spolu od 7 večer do 10tej rana az do šiesteho mesiaca, ja som bola plná energie, vyspata, plná síl, vždy usmievava, teraz mavyše roka a ten spankovy režim jej zostal, akurát sa budí uz o ôsmej. No a co ze podas UM....nemôžeš predsa zájsť do krajnosti svojich síl, musite savyspať OBE! Drzim palce

katarinamarkova
20. júl 2014

@hradnapani co sa cumla tyka, viem mnohe ma skritizujete, ten som davala detom uz v porodnici, takze boli nan nauceni od prveho dna, mozno preto som nan nemusela ucit.....odnaucit tiez nebol problem, tak cca vo veku 5mes. ked som ich zacala aj prikrmovat dostavali cumel len na spanie a po cca roku ani to nie. co sa flasky tyka ak v nej bolo materske mlieko, tak im bolo jedno ci taka ci taka ci s takym cumlom ci s takym, umele mliecko som pri malom trafila asi na 3 krat- prve dve jednoducho nechcel, tretie hltal ako moje 🙂 rovnake som davala aj babam, tie tiez akosi nepostrehli rozdiel. mozno to bude druhom umeleho mliecka. neviem 🙂 mozno len nezvykom na flasu, dudel....aj flasu som pouzivala tak od prveho mesiaca, ked som sla niekam von, dlhsie autom atd.
🙂 a ano som zastankynou aj kojenia na verejnosti, ked bolo treba nemala som s tym problem a podporujem v tom vsetky mamicky, mne ale bolo casto pohodlnejsie taketo striedanie flase a prsnika, lebo nie kazdemu je prijemne napr. na navsteve za stolom vidiet kojacu zenu, a mne sa skutocne nechcelo odpratavat sa niekam vedla...a nie som ani ta co by sedela s mimcom doma, od narodenia so mnou deti boli vsade kde som potrebovala a chcela byt.

emyk
20. júl 2014

@katarinamarkova súhlasím a aj moja prvé tri umelé mlieka odmietala, nakoniec som skusila sunar astále sa za nim ide zblázniť, moje ci sunar, bolo jej jedno.

katarinamarkova
20. júl 2014

@emyk u nas Nutrilon, Beba, ani Sunar maly nechcel, u nas zabrala Humana na prvy sup.......krpci maju mlsny jazycek, ved vedia ze to od mamicky je najlepsie 🙂

liviatn
20. júl 2014

Alebo si skus najst maminku ktora koji amlkiecka ma dost..... Keby som uz porodila a mala tolko mliecka co pri prcej tak urcite pomozem.

veriiii
20. júl 2014

@oblecenieavecicky juuj, tak moja zasa az do prveho mesiaca spala skor non stop-sotva sa budila na krmenie,cize krmenie na poziadanie sa u nas nedalo praktizovat☹ my sme mali ale zltacku dlho☹
no, mozno je to nejaky adaptacny stres,aky si mala porod?alebo sa len malo napapa pri krmeniach, laktacna ti bude vediet povedat ci je to ono ,alebo ine,v principe, ked ma zle prisatie, malo vypije ,lebo sa rychlo unavi pri sati a pyta si o chvilu znova..ale to by si zistila aj vazenim pred a po, myslim,ze take tyzdnove babo vysaje cca 40-60 ml na jedno krmenie//

liviatn
20. júl 2014

A neviem co mate proti dudlom. Ja som ho davala este v porodnici. Aj segra aj scvagrina, a ziadny problem s kojenim. Mala sa ukludnila, krasne spala,... Dokonca od troch tyzdnmov celu noc. Kojila som plne sice iba do piateho mesiaca, kedze som hned po sestondeli dostali menzes a vtedy mala uplne odmietala pit mliecko a chudla.... Tak som si odstrekovala a davala z flasky. A potom si mi mlieko pomaly stracalo.
Ja by som skusila dat cumlik a trosku vodicky ked dokojis. Teraz je teplo a treba detom aj vodicky trosku /teraz ma ostatne maminy ukrizuju, aleco uz je to moj nazor,. A tiez si skus najst maminu v okoli co ma dostatok mlieka a dojodmite sa ze ti nejake mlieko podaruje.

nicolle21
20. júl 2014

u nas to bolo takto isto asi dva tyzdne.. kym muz nezazil rozum a nedal decku najest!!! risknem, ze budem ukamenovana, ale neda mi to nenapisat - ja by som tiez hladna nezaspala ☹ mne mlieko nenabehlo, bola to hruza, zo vsetkych stran bombardovanie o tom, ze ak nekojis, tak nie si dobra matka.. nejdem sa tu rozpisovat, stale som a vzdy budem zastanca kojenia, pokial to ide prirodzene, dietatko je pokojne, mamicka ma prirodzene mlieka dost atd, viem, ze materske mlieko je naj, ale niekedy sa to proste neda a vtedy clovek nezmoze nic 😒
a moja rada - tyzdnove dietatko je prilis malicke na to, aby nespalo.. ono spat musi a spat potrebuje kvoli vyvinu nervovej sustavy.. neviem, ci kojenie za kazdu cenu stoji za to v takomto pripade ako u vas, umele by som byt tebou aspon skusila dat, ci sa nieco zmeni, ak by sa nezmenilo, urcite by som riesila situaciu s lekarom, tak malinke babo proste spat potrebuje

figurantka
20. júl 2014

Ahoj, tak ked som čítala tvoj problém, tak mi to veľmi pripomenulo mojho prvorodeneho syna. Nikdy som neverila, že takéto deti existujú, az pokiaľ som nezažila vlastmu skúsenosť. Moj maly spal rovnako ako tvoj. 5 minút 3 x denne. Verte ci nie, bolo to tak do 3 mesiaca. Neustále si vyžadoval prsník, ak náhodou "nespal". Bola som unavená, cez den sa mi nedalo urobit nič, ale vôbec nič. Ked som ho akoze uspala, tak som utekala do sprchy a len co som pustila vodu, tak z izby plač. Napriek tomu som bola presvedčená, že mlieko mám lebo vzdy si pekne grgol a aj vygrcol sem tam a to aj napriek tomu, ze som nemala prsia nabité a tvrdé (vtedy sa aj dietatku velmi zle chyta bradavka a kojenie je pre mamičky bolestivé). Prsniky som tiez mala velmi boľavé od stáleho cuckania, ale pre neho bolo velmi dôležité byt stale prisaty, vtedy cuskal. Proste ma mal namiedto cumlíka a to nielen cez den ale aj v noci. Spala som v jednej polohe (s prsnikom v jeho ustach) a ak som sa potrebovala otočiť, leno ma uz neskutočne bolel chrbát tak bol okamžite hore. Toto vsetko skončilo ked som sa na jeho druhe narodeniny rozhodla, že toho vsetkeho nolo dosť a pokúsila sa prestať kojit. Nebyslo to vsak prvy raz a tak som si fruhy rax skúsila bradavku potriet korením, on vsak vydržal aj to stipanie, korenie vyvucal spolu s bradavkou. Vtedy som pochopila, že inak ako odlucenim to nepojde a manžel preto odišiel s malym na dve noci k rodicom. Trhalo mi bez maleho srdce, ale predstava, že pri kazdom jednom upokojeni ( ci uz spadol doma, udrel sa na ihrisku alebo mu druhe dieta vzalo hračku) mi nude dvihat tricko a hladat didku ako to bolo doteraz, ma priam desila a to ma uistilo v tom, že s tym skoncim. Manžel malému povedal, že maminka má bolacku na didke a musela do nemocnice. Po troch dnoch som uz nemohla bez neho vydržať a prisla som a on mi ako prvé zdvihol tricko a hladal didku, no mala som ju prelepenu leukoplastom a vtedy pochopil ze som mala ozaj bolacku, pofukal mi ju a s kojenim sme prestali definitívne. Odvtedy prespal celu noc a ja som konečne mohla dospavat zameskane. Vtedy som si povedala, že za každú cenu kojit nebudem ak sa mi znovu stane rovnaká situácia, ale chvalabohu mladsi syn bol úplne iný, zaspal len co som ho nakojila s cumlikom a bol ovela pokojnejšie dieťa. Som presvedčená, že aj keby som mala najskor pokojné dieta a potom náročné, tak tiez by som s kojenim prestala skôr, pretože by som nemala tolko casu venovat sa mu. Ale nakolko som mala iba náročné vsetok svoj cas a pozormost som venovala iba jemu. Musim vsak podotknúť, že aj ked to bolo nesmierne vyčerpávajúce obdobie, nevyšiel moj cas nazmar a raz sa nam všetka ta starostlivosť vrati. 🙂 Preto odporucam robit to, čo ti hovorí rozum, lebo vycerpanost je na psychiku velmi zla a ked budes chciet za každú cenu kojit a budes nervózna a podráždená, taj to nerobi dobre ani dieťatku a hlavne ani tebe.

asaela
20. júl 2014

@figurantka pripajam sa so svojou skusenostou, u nas to vyzeralo presne tak isto,ako opisujes. dcera cely den na prsniku, vkuse, ked nebola na prsniku rev hrozostrasny. prve dva mesiace som spala v noci posediacky s nou v naruci, ked mala dva mes. naucila sa prisat poleziacky, takze som si konene mohla lahnut aj ja, velka ulava. mna ako tak zachranila jedina vec- ze sa narodila koncom sep. a islo sa do zimy. mraz uspava, to e vseobecne zname, a tak som na nu nasla fintu, polospiacu som ju z prsnika prelozila do kociara nababusenu jak maleho eskimaka, hned sa samozrejme zobudila, ale podarilo sa mi ju ukolisat a tak zaspala, potiahla aj tri hodiny vdaka cerstvemu vzduchu a zime, v interieri by nespala ani keby som sa bola rozkrajala. kebyze sa mi narodi do leta, vobec netusim, ako by som s nou vybabrala. na fitlopte s nou na rukach na prsniku som travila cele dni, zvysok casu plakala. no, nerada prehanam, ale bolo to skutocne velmi narone a obmedzujuce obdobie. nemam ani velmi co poradit, mozno ta povzbudi, ze aj ine mame rovnaku skusenost, niektore deti su proste take a aj ked clovek vymysla vselijake oblbovaky, neostava nez vydrzat kym vyrastie. moja mala dokonca este aj velmi silnu zltacku, kedy deti zvyknu byt otapene a vela spat, nasa absolutne, bola sice zlta, ale spiaca ani otapena rozhodne nie :D

figurantka
21. júl 2014

A čo ešte som zabudla pripísať, keď nám prvý krát predpisali fenistil spal po ňom 1 deň skoro celý deň, čo mi bolo strašne divne A myslela som, že sa to zmení, ale pravda bola ina, už na druhý deň bolo treba dobehnúť bdenie, tak sme boli tam kde predtým :( ale presne treba vydržať, nič iné asi nezaberá, niekedy sa budeš na tom ešte smiať aké to bolo. Môj starší syn má teraz 5,5 roka A je nesmierne šikovný, pozorný A uvedomely ; )